Доповідь "Сміттєві острови"

Про матеріал
Тема: Сміттєві острови та прикладна гарбологія. Чим небезпечні сміттєві плями? Чи можна позбутися сміттєвого острову? + презентація.
Перегляд файлу

Слайд 1

Тема: Сміттєві острови та прикладна гарбологія

Слайд 2

 Велика  тихоокеанська  сміттєва пляма, Тихоокеанський сміттєворот, Північна тихоокеанська спіраль, Тихоокеанський сміттєвий острів, як тільки не називають цей гігантський острів зі сміття, який розростається гігантськими темпами. Про сміттєвий острів говорять уже понад півстоліття, але практично ніяких дій не приймається. Тим часом наноситься незворотня шкода навколишньому середовищу, вимирають цілі види тварин. Велика ймовірність того, що настане момент, коли вже нічого не можна буде виправити.

 2 500 000 км2 або чотири України – саме такі розміри має сміттєвий острів, який сформувався майже 50 років тому в Тихому океані. Площа сміттєвої плями щорічно збільшується, адже кількість відходів, яку продукує людство, зростає надзвичайно швидко. Ба більше, таких сміттєвих островів у Світовому океані декілька: один розташований за 500 морських миль від Каліфорнійського узбережжя, поряд із Гавайськими островами, а інший – у східній частині Тихого океану, неподалік від Японії.

 Забруднення почалося з тих часів, коли винайшли пластик. З одного боку, незамінна річ, яка неймовірно полегшила життя людей. Полегшила до тих пір, поки пластиковий  виріб не викинуть: пластик розкладається понад сто років, і завдяки океанським течіям збивається у величезні острова. Повільно розкладаючись, пластик завдає серйозної шкоди навколишньому середовищу.Птахи, риби (та інші мешканці океану) страждають найбільше. Пластикові відходи в Тихому океані є причиною загибелі більше мільйона морських птахів на рік, а також більше 100 тисяч особин морських ссавців. У шлунках мертвих  морських птахів знаходять шприци, запальнички і зубні щітки – всі ці предмети птахи заковтують, приймаючи їх за їжу.

 Сміттєвий Острів” швидко зростає приблизно з 1950-х років за рахунок особливостей Північно-Тихоокеанської системи течій, центр якої, куди і потрапляє все сміття, відносно стаціонарне. За оцінками вчених, в даний час маса сміттєвого острова складає більше трьох з половиною мільйонів тонн, а площа – понад мільйон квадратних кілометрів. 

Слайд 3

 Наразі топ океанічного сміття виглядає так:

  • недопалки;
  • обгортки від їжі;
  • пластикові пляшки;
  • пакети;
  • кришки, ковпачки;
  • одноразовий посуд;
  • соломинки;
  • скляні пляшки;
  • жерстяні бляшанки;
  • паперові пакети.

 

Слайд 4

 Американський океанолог Чарлз Мур, першовідкривач Великої Тихоокеанської сміттєвої плями, вважає, що в цьому регіоні кружляє близько 100 млн тонн сміття.

 14 років тому молодий плейбой і яхтсмен Чарльз Мур, син багатого хімічного магната, вирішив після сесії в Каліфорнійському університеті відпочити на Гавайських островах. Заодно Чарльз вирішив випробувати в океані і свою нову яхту. Заради економії часу поплив навпростець. А через кілька днів Чарльз зрозумів, що заплив на смітник.

 «Протягом тижня всякий раз, коли я виходив на палубу, повз плив якийсь пластиковий непотріб, – писав Мур у своїй книзі “Пластмаси назавжди” – Я не міг повірити своїм очам: як ми могли запакостити таку величезну акваторію? По цьому смітнику мені довелося плисти день за днем, і кінця їй не було видно … »

 Круїз із тоннами відходів перевернув життя Мура з ніг на голову: хлопець продав усі свої акції, щоб заснувати екологічну організацію Algalita Marine Research Foundation, яка почала займатися дослідженням екологічного стану Тихого океану.

 Мур закликає всіх людей зменшити споживання пластику та матеріалів, які не переробляються. У протилежному випадку, попереджає океанолог, у найближчі 10 років площа поверхні сміттєвого острову подвоїться, і він стане загрожувати не лише Гавайям, а й усім країнам Тихоокеанського регіону.

5 слайд

Чим небезпечні сміттєві плями?

 Пластикові часточки нагадують морським жителям їжу. Велика кількість пластикових виробів виявляється в шлунках морських птахів і тварин, зокрема морських черепах і альбатросів, що призводить до їх загибелі. Мікропластик також потрапляє і в організми людей як через воду, так і через їжу, наприклад, морську рибу.

Слайд 6

Чи можна позбутися сміттєвого острову?

 Боротьба проти сміттєвих островів триває з його моменту їх відкриття. У травні 2019 року 25-денна експедиція Project Kaisei виловила 40 тонн пластикового сміття, зокрема 5 тонн рибальських сіток, які є особливо небезпечними для морських тварин.

 Багато країн по всьому світу вже вжили заходів по роботі з пластиком та іншими небезпечними відходами. Проте, головним джерелом забруднення океану залишаються Китай та Індія, де нормальним вважається викидати сміття прямо в водойми.

 Незважаючи на це, в наших силах зупинити ріст сміттєвих островів! Варто лише відмовитись від пластику та одноразових речей, замінивши пакети на екосумки, одноразові тарілки – на біорозкладний посуд, а пластикові пляшки – на скляні. Це може здатися незначним кроком, але якщо багато хто так вчинить, то це допоможе перемогти забруднення.

Слайд 7

 Гарбологія або сміттєзнавство, або сміттєлогія ‒ окремий напрямок науки, який займається вивченням сміттєвих відходів, логістикою їх перевезення, системами їх утилізації, впливом даних процесів на екологічне середовище, дослідженням технологічних систем по переробці сміття в першу чергу як енергетичних ресурсів, систем використання продуктів, отриманих від переробки сміття, а також економіко — соціальних складових.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Вчитель біології
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
3 березня 2023
Переглядів
930
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку