Дорожня карта творчого проекту "Писанка"

Про матеріал
Дорожня карта розроблена на допомогу вчителю та учню під час роботи над творчим учнівським проектом "Писанка" . За допомогою Дорожньої карти учитель або учень може спланувати свою роботу над проектом від організаційно-підготовчого до завершального етапів.
Перегляд файлу

Дорожня карта творчого проекту «Великодня писанка»

 

Тема проекту: Виготовлення писанки.

Мета проекту: Засвоєння знань про технологічну послідовність виготовлення виробу,реалізація умінь і практичних навиків з виготовлення писанки;сприяти розвитку творчої уяви, естетичного смаку;  виховувати шанобливе ставлення до народних традицій;продовжувати формування ключових компетентностей через проектну діяльність.

Основні завдання і цілі:

-         • Підібрати об’єкт праці;

-         • Підібрати вироби-аналоги та виконати їх аналіз;

-         • Опрацювати джерела інформації, які допоможуть досконаліше виконати поставлені завдання;

-         • Підібрати матеріал для виготовлення виробу;

-         • Підібрати інструмент та обладнання для виконання даних технік

-         • Провести порівняльний аналіз моделей аналогів;

-         • Скласти технологічну карту для виготовлення виробу;

-         • Виготовити виріб;

-         • Розрахувати економічне обґрунтування виробу;

-         • Здійснити апробацію та презентацію виготовленого виробу;

Матеріально-технічне забезпечення проекту:

     Яйце куряче;

     Оцет;

     Барвник;

     Писачок;

     Гаряча вода;

     Віск;

     Свічка;

     Сірники;

     Ганчірка для витирання воску або серветки

     Ложка

Вимоги до проєктованого  виробу:

            Писанка повинна бути оригінальною, неповторною, відповідати завданням   проекту та виражати креативність думок виконавця творчого проекту.

            Досить важливо при виборі форми яйця враховувати особливості орнаменту, який буде на нього нанесений. Для даної писанки можна обрати куряче яйце,воно обов’язково має бути видуте.

Вступ

             Мудрі люди кажуть: “У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки”. Кожна писанка – це ніби маленький світ. Тут і небо із зорями, і вода з рибами, і дерево життя з оленями й птахами, і засіяне поле, і трибанні церкви – усе це вималюване у певному порядку для того, аби підтримати лад та рівновагу у нашому світі.

              Історія писанок як символу весняного відродження природи сягає у далеке минуле і пов’язана з ритуалом весняного відродження на землі.  Перетворювати звичайне куряче яйце на чарівну писанку за старих часів уміла кожна слов’янська жінка. Хранителька домашнього вогнища повинна була з року в рік «оновлювати світ». Для цієї святої справи їй, окрім яєць, потрібні були: непочата вода, непочатий вогонь, нові горщики, нова полотняна серветка, бджолиний віск, свічка, фарби, розламана надвоє кісточка-вилка, узята з півнячих грудок.

              Так писали писанки наші далекі предкині, наші прабабусі. Ця традиція нараховує вже близько 8 тисяч років. Звичайно ж, з часом правила писання спростилися. Вода проста, кип’ячена, писанок – спеціально виготовлений у вигляді невеликої металевої воронки, а фарби беруться як «від Бога, так і від людей». Але традиція проминула всі труднощі і змогла вижити й донині.

 

1.Організаційно-підготовчий етап

1.1.Обгрунтування вибору об’єкта проектування

Вивчаємо джерела інформації

        ПОДІЛ  ПОВЕРХНІ ПИСАНКИ

            Пам'ятаєте дитячі скоромовки, в яких вживають числа? А казки, в яких неодмінно присутні або три царства, або три сестри? Для наших предків числа були священними, у кожного було своє значення і своя сила. Тому поділ поверхні яйця на певну кількість частин і стале повторення деяких елементів не випадкові.

Поділ на два передавав уявлення про два світи. На три ділили найчастіше по вертикалі, так позначали три небесних сфери. При поділі на чотири утворюється хрест, що означає чотири сторони світу.
 

Схематичний поділ поверхні писанки

Схематичний поділ поверхні писанки

 Класичний поділ півсфер на чотири частини, кожна з яких поділена на три, передає уявлення про чотири пори року з трьома місяцями. За іншими уявленнями світ ділився і на шість сторін. Таку просторову орієнтацію передає шестикутна зірка.

Досліджуючи писанки, вчені висловили здогад про те, що в давнину існував восьмирічний календарний цикл. У народній міфології небо має вісім сфер - "облоків": сім синіх, а восьме червоне, на якому сидить сам Бог.

Дуже цікавий поділ на сорок частин, так звані сорококлинці. Кожен клинець позначав якийсь вид людської діяльності або явище природи, а в християнському баченні - сорок днів посту.

 

ЗНАЧЕННЯ СИМВОЛІВ НА ПИСАНКАХ

При поділі яйця утворюються поля різної форми і величини. Вони становлять основу для розміщення елементів орнаменту. Кожен із таких знаків прийшов до нас із глибини віків, проте більшість із них можна прочитати, бо навіть дуже дивні знаки в своїй основі виражають близькі і зрозумілі нам предмети. Ми, як і наші давні предки, радіємо першим весняним листочкам, зачудовано слухаємо спів жайворонка, милуємося плином ріки. Щоб висловити вічне, наші предки створили символи. Давайте розглянемо найголовніші з них.


Сонце

Життя давніх людей було дуже складним. Важко було пережити холодну зиму, дочекатись нового врожаю. Прихід довгожданої весни сприймався як народження нового сонця, визволення небесного світила від сил темряви. Тому із символом сонця пов'язано все найкраще, що є в людському житті. Серед язичницьких богів Дажбог - сонячний бог - був одним із головних. У християнстві сонце також стало символом Бога, оскільки Бог - це світло.

Символи сонця на писанках

Символи сонця на писанках

 

Писанка з хрестом

Писанка з хрестом

 Хрест 

Один із сонячних знаків, символ всесвіту, чотирьох сторін світу, чотирьох вітрів, чотирьох пір року. Походить від схематичного зображення птаха, в давнину сонце уявлялось птицею, що летить по небу.

У християнстві хрест - символ страждання, смерті й воскресіння, яким церква все починає, благословляє і освячує.

 

Різновиди хрестів на писанках

Різновиди хрестів на писанках

 

Писанка зі сваргою

Писанка зі сваргою

Свастика, сварга, або ламаний хрест

Знак святого вогню, сонця і вічного руху. Один із найстаріших знаків узагалі. Найперші його зображення знаходять на виробах первісних мисливців, а це близько тридцяти тисяч років тому. За народними уявленнями сварга провіщала добро і захищала від темних сил. Різновиди свастики широко використовуються не лише у писанкарстві, а й у вишивці, кераміці, різьбі по дереву.

 

Різновиди сварги та свастики на писанках

Різновиди сварги та свастики на писанках

 

Писанка із зіркою

Писанка із зіркою

Image

Різновид зірки

 Ружа, рожа, розета, зірка   

Символізує сонце і вранішню зорю. Містить в собі косий хрест, прямий хрест, а також лівосторонню і правосторонню свастики. В народній символіці -  незмінний символ любові. Подарувати писанку з ружею означало освідчитися в коханні.

Писанка з безкінечником

Писанка з безкінечником

Різновиди безкінечника

Різновиди безкінечника

Безкінечник, або кривулька   

Знак однієї з найголовніших стихій - води.  Будучи необхідною для всього живого, вода водночас могла бути злою і невблаганною в час весняної повені. Дивуючись силі і невпинності води, і наші предки її знаком позначали вічність.

Писанка з грабельками

Писанка з грабельками

Грабельки, гребінці, трикутнички з гребінцями

Належать до символів, що пов'язані з водою. Зображають хмари і дощ. Писанки із грабельками писали в посуху, гадаючи, що написавши цей знак, можна викликати довгожданні небесні води.
 Різновиди грабельок та гребенців

Різновиди грабельок та гребенців

Олень

Олень

Олень

Символ достатку, багатства. Існує ще з часів первісних мисливців, коли м'ясо цієї тварини було основною їжею, шкіра була потрібна для пошиття одягу й спорудження житла, а з кісток та рогів виготовляли зброю і прикраси. В народній міфології небесний олень на своїх рогах несе сонце.

 

Кінь

Кінь

Кінь

Символ коня також пов'язаний із поклонінням сонцю. За древніми переказами сонце їде небом на колісниці, запряженій огненними кіньми. В християнстві кінь - образ безстрашного віщуна віри, нестримного, готового до самопожертви.

Птах

Символ зародження життя, родючості, приплоду, достатку, напівземна, напів небесна істота. Півень вважався провідником  Божого сонця й сторожем проти зла, голубки - символом любові, вірності і злагоди. У християнстві птах - символ вознесіння до Бога.

Різновиди птахів

Різновиди птахів

 

Писанка з качиними лапками

Писанка з качиними лапками

 Качині лапки, Божа ручка, рукавичка, дідові пальці

Пташиний слід також був оберегом, як відбиток руки язичницького Бога-Сонця, яке, як ми вже розповідали, в давнину асоціювалося з птахом. Подібні знаки символізували владу, заступництво, цілісність -все те, що пов'язувалося з пошаною до руки.

 Дерево життя, або вазон 

За народними віруваннями, посеред раю стоїть велике дерево - Дерево Життя. Воно покриває собою весь рай, має листя й плоди всіх дерев. Саме на ньому знаходяться три брати -Сонце, Місяць і Дощ, або їх християнські заступники - Господь і святі Петро і Павло. Позначає вісь всесвіту, яка з'єднує в собі три світи - підземний, земний і небесний, так звані казкові "три царства". Символ природи, що вічно оновлюється.

Дерево життя символізує також розвиток роду - батько, мати і дитина. Тому, як правило, дерево має три гілочки. У християнстві - символ Божої мудрості.

Різновиди узору  дерево життя

Різновиди узору дерево життя

 

Писанка з дубовим листям

Писанка з дубовим листям

 Дубове листя

Дуб в українських традиціях завжди асоціювався з силою і могутністю. Дубове листя - улюблений мотив у вишивці чоловічих сорочок.

За дохристиянськими віруваннями, світовим деревом був саме дуб. В дуба найчастіше влучає блискавка, а тому він - ще й символ Божого грому.

 Триріг, або триніг 

Один із найстаріших символів сонця, а також знак святого числа "три".

г, або триніг на писанках

Триріг, або триніг на писанках

Писанка розфарбовано сосенкою

Писанка розфарбовано сосонкою

Сосонки, смерічки, ялинки 

Вважаються символами вічної молодості, здоров'я, росту і безсмертя.

 

 

 Символіка кольорів:

Жовтий, золотистий, оранжевий кольори писанки впливають на людину подібно до сонячного проміння, дають радісний, світлий настрій. В писанці означають тепло, надію, небесні світила, врожай в господарстві.

Червоний колір на писанках мабуть є найбагатозначнішим. Недаремно в народній мові він зблизився з поняттям красивого, слова "красний" - "гарний" стали взаємовідповідними. Червона барва символізує добро, радість життя, для молодих - надію на щасливий шлюб. Саме червоне яйце є головним символом Воскресіння, жертовності і небесного вогню.

Зелений колір означає весняне пробудження природи, надію на гарний врожай.

Блакитний - небо, повітря, а також здоров'я.

Бурий, коричневий - землю і її приховану життєдайну силу.

Чорний колір - колір ночі, потойбіччя, всього невідомого і таємного. В писанці, будучи тлом, виявляє силу інших кольорів, так само, як в житті темрява дає змогу зрозуміти, що таке світло. Також символізує нескінченність життя людини, продовження буття після смерті.

Багатоколірна писанка є символом родинного щастя, миру, добробуту.

 Темні писанки писали на проводи, як вираз поваги до тих, хто відійшов у інший світ.

  1.   Аналізта художнє оформлення  моделей-аналогів

Опрацювавши різноманітні інформаційні джерела, проаналізували декілька зразків писанок.

C:\Users\admin\Favorites\Downloads\Tree.jpgC:\Users\admin\Favorites\Downloads\grabli4.jpg.pagespeed.ce.3B-0OZgBCl.jpgC:\Users\admin\Favorites\Downloads\67620251_1291838036_78.jpg

Модель1                      Модель 2                Модель 3                     Модель  4

 

 

 

Моделі-аналоги писанки

 

Модель 1. Писанка виконана на курячому яйці аніліновими фарбами. Писанка має два значення: оберега та прикраси. На даній писанці зображені такі символи як ружа, трикутник, решітка, ромб, безкінечник, хрест, баранячі ріжки, драбинки, крапки, сосонка. Вона символізує багатий урожай, добробут, мир, радість. Писанку з даним орнаментом можна адресувати господареві, щоб у нього завжди був добрий врожай. Ознакою цього є наявність на писанці ромбів із заповненою серединою (символ засіяного поля) та баранячих ріжок (символ багатого врожаю, відродження рослинного світу). На писанці використано 4 кольори: білий, жовтий, оранжевий на коричневомутлі.

Модель 2. Писанка виконана на курячому яйці. Має значення  оберега. На даній писанці зображено дерево  життя, символізує єдність усього світу.  На горизонтальній площині  дерево і простір довкола нього діляться на чотири частини, відображуючи уявлення про час (ранок, день, вечір, ніч; весна, літо, осінь, зима) і простір (схід, південь, захід, північ). На вершечку дерева днює сонце, саме його «рух» зумовив чотиридільний «поділ» простору довкола нього.

По вертикалі дерево ділиться на три частини: нижню - коріння (підземний світ), середню - стовбур (земний світ) та верхню - крону (небесний світ). Дерево життя найчастіше зображають у вигляді деревця з квітками у вазоні. Поширеною його назвою на писанках є «вазон».Найпростішим позначенням дерева-сім'ї є, можливо, стовбур із трьома гілочками - батько, мати і дитина.

Модель 3. Писанка виконана на курячому яйці. Писанка має значення оберега. На даній писанці зображено символи, що пов'язані з водою. Зображають хмари і дощ. Писанки із грабельками писали в посуху, гадаючи, що написавши цей знак, можна викликати довгожданні небесні води. Це - живлюща волога, яка запліднює землю, дух, що просвічує матерію. У світотворчих колядках дощ називають «самим Господом Богом». Це «небесна вода», що поєднує небо і землю. Коли падав дощ і водночас світило сонце, то казали, що то купаються ангели й Матір Божа.

Модель 4. Писанка виконана на курячому яйці аніліновими фарбами. Дубове листя символізує силу, довголіття, терпіння. З жолудями - означає духовну і тілесну зрілість. Стародавні слов'яни по-особливому шанували дуб, пов'язуючи його зі священною твариною - вепром. Коли народжувався хлопчик - батько садив на його честь дубочок. На гарних хлопця й дівчину кажуть: хлопець як дубок, а дівчина як калина. За переказами, хрест, на якому розіп'яли Спасителя, був витесаний із дуба. Зображення дубового листка для християн є святим знаком Божої справедливости. Дуб символізує могутню Христову силу, що проявляється у твердості віри і доброчинності.

 

2.3.Аналіз відповідності дотримання вимог умоделях-аналогах

 

 

Вимоги до виробу

Модель 1

Модель 2

Модель 3

Модель 4

1. Відповідність традиціям

Українського  писанкарства

+

+

+

+

2. Відповідність технології виготовлення традиційної

писанки

 

+

 

+

 

+

 

+

3. Відповідність. Традиціям українського писанкарства  Слобожанщини;

 

 

-

 

-

 

-

 

+

4. Наявність оберігаючих

символів від злих сил

-

+

-

+

 

Всі зразки-аналоги писанок відповідають своєму призначенню завдяки нанесеним на них символам та відповідній кольоровій гамі. Однак, вимоги, висунуті до проектованої писанки, не відображені. У кожній із моделей-аналогів  реалізовано лише деякі вимоги.

Для проектованої писанки запозичено у моделей 1-4 реалізацію таких вимог як відповідність традиціям українського писанкарства, відповідність технології виготовлення традиційної писанки, а наявність оберігаючих символів від злих сил у моделей 2 та 4.

 

 

2. Конструкторський етап

2.1.Ескіз виробу

C:\Users\Admin\Desktop\зображення_viber_2023-04-30_17-47-05-990.jpg

 

  1.           Технологічна карта

 

Зразок  виробу

 

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180413_115247.jpg

Матеріали:

 

Яйце куряче  біле (1 шт.) Віск (20 г)

Фарби (3 кольори по 5 г)

Вода (1,3 л)

Сода (10 г)

Оцет (0,25 л)

 

Інструменти:  

Писачок,  ложки,медичний  шприц,                                                  ємність для фарби, свічка та  підсвічник

 

Найменування операції

 

 

 

Графічне зображення

 

Технічні умови виконання операції

1

 

2

3

 

 

 

 

1. Підготовка поверхні яйця до розпису

 

 

C:\Users\admin\Desktop\Проект\Новая папка\160_0704\IMG_1819.JPG

Яйце помити у розчині теплої  води та соди. Бажано його обтерти ватою. Тоді яйце потрібно вийняти і опустити у розчин теплої води та оцту на 1-2 хвилини. Яйце вийняти і просушити, але не витирати.

 

 

2. Виконання отвору на нижньому та верхньому полюсах яйця

 

C:\Users\admin\Desktop\Проект\Новая папка\160_0704\IMG_1820.JPG

 

 

Отвір робити медичним шприцем.


 

1

 

2

3

 

 

 

 

3. Видування вмісту яйця

 

C:\Users\admin\Desktop\Проект\Новая папка\160_0704\IMG_1824.JPG

Видувати вміст потрібно обережно, щоб не лопнуло яйце. Для цього потрібно запускати у верхній отвір яйця повітря медичним  шприцом, а з нижнього отвору буде виходити вміст.

 

 

4.Розмітка

поверхні  яйця

 

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180411_144329.jpg

Яйце беруть у ліву руку, а олівець, таким чином, щоб мізинець правої руки уперся по центру яйця, і починають розмічати яйце, обертаючи його навколо осі, при цьому мізинець служить свого роду циркулем.

 

5. Нанесення  орнаменту  на  поверхню  яйця

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180411_145108.jpg

Наносимо  орнамент  на  яйце  олівцем.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Нанесення орнаменту на яйце писачком   із розігрітимвоском

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180411_145849.jpg

Тримаючи в правій руці писачок, потрібно повертати яйце. Тоді лінії будуть плавнимита

рівними. Тримаючи голку перпендикулярно поверхні та намагаючись не відривати її від яйця, наносимо потрібний візерунок. 

 

 

 

7.  Занурення  яйця                            у 9% розчин оцту

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180413_111508.jpg

Яйце обережно кладемо  на ложку  та опускаємо  у  9 %  розчин оцту на 1-2 секунди для  того, щоб  знежирити  поверхню яйця

 

 

8. Зарезервування писачком зрозігрітим воском елементів та ліній, які мають залишитись жовтого кольору

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180411_151320.jpg

Потрібно слідкувати за тим, щоб писачок не перегрівався і віск не капав на поверхню яйця чи шкіру рук. Площини потрібно заповнювати щільно, щоб не було просвітів.

 

 

8. Фарбування елементів писанки в зелений  колір

 

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180413_111725.jpg

Яйце  потрібно опускати обережно у фарбу на декілька хвилин.   Для фарбування добре користуватися ложкою  із отворами.

 

 

9.Зарезервування писачком із розігрітим воском елементів та ліній, які мають залишитись зеленим кольором

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180411_153306.jpg

На суху зелену  писанку наносять елементи, які  повинні  залишитися зеленими.Під віск не потрапить інша фарба тому, залишиться зелений  колір.

 

 

10. Фарбування елементів писанки в фіолетовий  колір

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180413_113043.jpg

Яйце  потрібно опускати обережно. Після того як писанка набрала колір, її витягують, промокають. Ганчірочкою або тримають під протічною водою, і залишають висохнути.

11. Зарезервування писачком з розігрітим воском елементів та ліній, які  мають залишитись фіолетового кольору

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180411_155041.jpg

Потрібно слідкувати за тим, щоб писачок не перегрівався і віск не капав на поверхню яйця чи шкіру рук.

 

 

12. Фарбування  писанки                        в чорний колір

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180413_114154.jpg

Яйце  потрібно опускати обережно на декілька хвилин . Коли писанка набрала колір, її витягуємо,промокаємо серветкою, а потім даємо їй висохнути.

 

 

 

 

13.Зняття                                     воску з писанки

 

 

 

 

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180411_161538.jpg

Перед зняттям воску необхідно відкрити за допомогою голки або писачком отвори, інакше при нагріванні писанка може тріснути. Запалюютьсвічку, писанку тримають збоку від вогню, щоб її не закоптити, і обережно підігрівають. Як тільки віск починає плавитися, витираємо його, повертаючи писанку.

14.Остаточна обробка писанки

 

F:\Писанка kjgkyujhgk\20180413_115216.jpg

Писанка  готова.


  1.   Визначення символіки виробу

Мистецтво символіки досягає своїх вершин  в українській писанці. Саме тому в орнаменті писанки можна зашифрувати будь-яку інформацію: побажання здоров’я, тепла, радості, добробуту, захист від нечистих сил тощо. Тому необхідно відповідально віднестися до вибору символів, які будуть нанесені на писанку.

                                         Характеристика символів:

 

Назва символу

Схематичне зображення

Значення символу

1

2

3

 

 

 

Крапки

 

Крапки - розкидані, мов зорі на небі в певному порядку, або цілком вільно, поза всяким порядком і симетрією. Це стародавній орнамент, який означає символічне зображення зерна, що проростає.

 

 

 

 

 

 

Дубове  листя та жолуді

Символи дуба на українській писанці. Фото 1

 

 

Листя дуба уособлювало чоловічу силу, честь, вірність та довголіття. Коли у домі народжувався хлопчик, на його честь саджали дуб і купали дитину у настої з дубового листя.

  У  християнстві дуб - символ Христа, як сили, що проявляється у біді, як твердості у вірі.

Дубове листя - улюблений мотив у вишивці чоловічих сорочок. У дуба найчастіше влучає блискавка, а тому він ще й символ Божого грому. 

 

Символіка кольорів також має велике значення у писанкарстві.Колір виступає носієм інформації пізнавального й емоційно-виражального порядку, де закономірності колірної гармонії кольорів в поєднанні з орнаментальними елементами утворюють цілісну колірну систему.


Кольорова гама писанки

 

 

Назва кольору

Значення кольору

 

Зелений

 

Колір весни, воскресіння природи, багатства рослинного і тваринного світу.

Фіолетовий

Колір поєднує в собі вічне, небесне і земне.

Чорний

Колір ночі, всього невідомого і таємного. У писанці, будучи тлом, виявляє силу інших кольорів, так само, як в житті темрява дає змогу зрозуміти, що таке світло. Також символізує нескінченність життя людини, продовження буття після смерті.

 

 

2.4.Розрахунок матеріальних витрат на виготовлення писанки

Собівартість продукції є найважливішим якісним показником.

Розрахунок витрат матеріалів

 

Назва матеріалів

Ціна одиниці

вимірювання, грн.

Витрати

матеріалів

Вартість

витрат, грн.

Яйце  куряче

1 шт.= 6 грн.

1 шт.

6

Віск бджолиний

1кг=70 грн.

0,02кг

1,40

Барвники харчові (набір з 4 кольорів)

 

1 набір =60 грн.

3 кольори з набору

 

30

Сода

250 г=18 грн.

10 г

1,50

Оцет

1 л=20 грн.

0,25 л

.           5

Свічка парафінова

1 шт.=7 грн.

0,5 шт.

3,50

Сірники

50 шт.=1 грн.

5 шт.

0,02

Серветки

100 шт.=10 грн.

5 шт.

5

 

Разом:52,42

3. Технологічний етап

Технологічний етап передбачає процес виготовлення пиисанки. Це один із найбільш трудомістких процесів, який передбачає тривалі затрати часу, використання умінь та навичок. Виготовляючи виріб, ми будемо використовувати технологічну картку на виконання даної писанкки, у якій описано технологічну послідовність виготовлення із поопераційними ескізами та описом використаних інструментів і матеріалів.

 3.1. Самоконтроль власної діяльності

• здійснення контролю якості підготовки яйця до роботи;

 • проведення контролю якості фарбування виробу;

• визначення якості оздоблення виробу.

3.2. Оцінка якості виробу

 здійснення оцінки якості спроектованого і виготовленого виробу;

порівняння власного виробу з ескізом

4.Заключний етап

4.1 Аналіз роботи над помилками.

Загалом робота над проектом не мала якихось важливих ускладнень. Виріб при виготовленні має малі затрати матеріалу, тому при виготовленні можна використати  домашні яйця,зробити самостійно писачок тощо, що також суттєво зменшить його вартість.

4.2. Корегування виконаного виробу

• порівняння виконаного проекту з запланованим;

 • усунення недоліків

4.3.Маркетингове обґрунтування об’єкту проектування

Характеристика товарних властивостей писанки: писанка повинна мати товарний вигляд, що залучатиме до її використання великий спектр споживачів. Аналіз можливостей просування проектованої писанки на цільовий ринок із визначенням необхідності внесення до технології її  виготовлення необхідних змін, доопрацювання або модифікації: знання цільового ринку, всебічне вивчення споживачів, їх смаків та бажань. Пристосування до ринку проектування, імпровізація орнаментів писанок, що відповідають попиту, розробка нових креативних видів оздоблення.

 Можливість створення декількох варіантів дослідного зразка писанки з метою перевірки реакції покупців: перспективними можуть бути писанки, виконані різними видами технік та з виконанням нових креативних елементів оздоблення

Стратегічна мета маркетингу виробу стосовно термінів виробництва писанки і її місця на ринку: передбачає прийняття й оцінювання проектно-технологічних рішень

Розробка ринкової тактики (тактичні маркетингові прийоми оперативного реагування на зниження або підвищення попиту): конкретні дії з метою реалізації виробу, а саме реклама в спеціалізованих газетах, журналах, каталогах, представлення писанки на виставках-продажах декоративно-прикладного мистецтва.

Розподіл та збут проектованої писанки. Виявлення можливостей освоєння ринку проектованою писанкою. Здійснити сегментацію ринку, визначивши географію, загальну кількість і категорію потенційних покупців, які можуть стати покупцями писанки: сегментація по віковим групам, за ознакою рівня доходів – не важлива. Види і характеристики проектованої писанки: види та характеристики фіксуються у вигляді системи параметрів проектованої писанки та їх кількісних показників.

Вивчення можливостей конкуруючих виробників стосовно довгострокового освоєння ринку писанками аналогічного призначення: конкуруючих виробників даної техніки оздоблення писанки на даний час існує дуже мало, тому зараз серйозної конкуренції на ринку немає.

Визначення стратегічної мети конкуруючих виробників: мета полягає у тривалому та успішному функціонуванні в даній ринковій ніші, а також постійне оновлення даної техніки виконання новими креативними розробками. Визначення місця і долі писанок даного виду техніки в загальній виробничій структурі конкурентів: виготовлення та продаж писанок даного виду техніки займає 10-15 %.

Визначити можливі способи продажу писанки: продаж на виставкових ярмарках, виставках-продажах, продаж під час Великодніх свят тощо.

Вивчити перспективні канали збуту продукції: найперспективнішим каналом збуту продукції буде реалізація її на виставках-продажах напередодні та під час Великодніх свят.

Просування продукції на ринку. Визначення мети рекламування писанки: основною метою рекламування писанки є її збут. Це досягається інформуванням покупців про наявність такого товару, досягнення позитивного відображення об’єкту проектування у свідомості споживача, переконування, що саме цей товар відповідає вимогам якнайкраще.

Визначити доцільні емоційні мотиви покупців, на які слід спиратися під час рекламування виробу: Писанка – чудовий витвір мініатюрного українського мистецтва, яка несе в собі радість, щастя, доброту та зародження життя на Землі

Оцінити можливу мотивацію покупців раціонального характеру: Писанка – це не тільки витвір народного мистецтва, а й чудовий подарунок для дорогої вам людини.

Враховуючи споживчі мотиви визначених ринкових сегментів, вибрати тему, яка сприятиме досягненню цілей рекламної програми: при рекламуванні даного товару буде доцільним застосовувати ілюстрації з 22 мистецьких журналів, книг про мистецтво писанки, телепередачі про писанкарство як вид декоративно-прикладного мистецтва

Розробити рекламний текст. Визначити спосіб відтворення рекламного тексту: друкована реклама у ЗМІ та на місцевому телебаченні, рекламні буклети. Визначити в рекламі співвідношення аудіо- та відео акцентів: аудіо – 25%, відео – 75%. Підібрати яскраві, доступні, переконливі слова, фрази та зображення: «Писанка – втілення сонця та зародження нового життя...» Також доцільно використати зображення виконаного виробу. Визначити естетичні аспекти реклами: блокове розташування тексту, використання шрифтів різних форматів та відповідне кольорове оформлення. Оцінити доступність тексту реклами для визначення сегментів цільового ринку: для гостей та мешканців міста даний текст є цілком доступним. Вибрати рекламні засоби за ознаками місця рекламування, широти і частоти охоплення ними споживачів: буклети виставкових ярмарок. Здійснити ціноутворення проектованого виробу

Визначити рівень цін на аналогічні товари у конкуруючих виробників: у деяких виробників ціни вищі, а у деяких – нижчі

Оцінити взаємозв’язок вартості і якості проектованої писанки: Писанка після візуальної оцінки по усіх показниках якості отримала високий бал. Отже, вартість відповідає якості.

Спланувати можливі реакції на ціни конкурентів: у випадку зниження цін конкурентами варто змінити вид техніки виконання, підставку під виріб. У крайньому випадку потрібно буде також знизити ціну.

Висновки

Завдання проекту було реалізовано в повному обсязі ,мети досягнуто.

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Технології, Інші матеріали
Додано
18 листопада 2023
Переглядів
279
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку