Дослідницька робота "Диво гриб - веселка звичайна"

Про матеріал
Тема дослідження: Диво гриб – веселка звичайна. Об’єкт дослідження: Веселка звичайна Phallus impudlcus Предмет дослідження: Біологічні особливості веселки звичайна Phallus impudlcus, її екологічна характеристика. Мета: Дослідити лікарський гриб – веселку звичайну.
Перегляд файлу

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

З М І С Т

Вступ.................................................................................................................5

РОЗДІЛ І. Морфолого-біологічні особливості гриба       веселки звичайної……………………………………………………..7

1.1.    Систематичне положення та поширення виду………………………...7

1.2.    Особливості будови гриба………………………………………………7

1.3.    Життєвий цикл та розмноження веселки………………………………8

1.4.    Спосіб живлення…………………………………………………………9

 Розділ іі. Використання веселки у фунготерапії…......10

2.1.    Завдання сучасної фунготерапії……………………………………….10

2.2.    Вивчені лікувальні властивості веселки……………………………...10

 Розділ ІІІ. Народне лікування грибом……………………….13

 3.1.    Популярність веселки…………………………………………………13

 3.2.    З досвіду лікування грибом…………………………………………...14

Висновки......................................................................................................18

Використана література...................................................................19

 


 

 

Наше сьогодення характеризується появою нових хвороб, боротися з якими людина ще не навчилася. Складна екологічна ситуація в навколишньому середовищі, низький соціальний рівень життя людей - саме ці та інші фактори сприяли появі нових збудників хвороб, розвитку онкологічних захворювань, епідемій та пандемій сучасності. На ряду з цим людина шукає нові, нетрадиційні шляхи лікування та профілактики хвороб, зміцнення імунітету та самовідновлення організму. Одним із таких нетрадиційних шляхів є фунготерапія - лікування лікарськими грибами.

Донедавна здоров’ю людей у великій мірі сприяло вживання лікарських грибів, про які сьогодні майже забуто. Адже раніше люди майже не користувалися хімічними засобами. Жили бідно, в основному - з лісу, який і годував, і лікував. Гриби в господі ніколи не переводилися не тільки як перша їжа, а й як ліки від усіх хвороб.

      Вважаємо, що науково-дослідницька робота на тему «Диво-гриб - веселка звичайна», буде вартою уваги. В результаті проведеної роботи ми хочемо підтвердити або спростувати гіпотезу про те, що веселка – панацея від багатьох хвороб.

Тема дослідження: Диво гриб – веселка звичайна.

Об’єкт дослідження:  Веселка звичайна Phallus impudlcus

Предмет дослідження: Біологічні особливості веселки звичайна Phallus impudlcus, її екологічна характеристика.

 

Мета: Дослідити лікарський гриб – веселку звичайна, що зростає на території Жучковецького лісництва Хмельницького лісгоспу.

Завдання:

  • Опрацювати відповідну наукову літературу, з’ясувати систематичне положення виду, його морфолого-біологічні особливості;
  • Дати екологічну характеристку популяції веселки звичайної на території Жучковецького лісництва;
  • Вивчити досвід відомих фунготерапевтів у лікуванні веселкою;
  • Дослідити популярність гриба серед населення та використання його у народній медицині.

 

Зв'язок дослідження з навчальними предметами: природознавство, основи здоров’я, біологія, хімія, інформатика, українська мова.

 

Матеріали та обладнання: принтер, цифровий фотоапарат, комп’ютер,  засоби для зв’язку з Інтернетом, медична і наукова література, веселка звичайна.


РОЗДІЛ І. МОРФОЛОГО-БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ГРИБА ВЕСЕЛКИ ЗВИЧАЙНОЇ Phallus impudlcus

1.1.    Систематичне положення та поширення виду

Веселка звичайна Phallus impudlcus – це найбільш загадковий гриб наших лісів. Крім Європи, де він є найбільш розповсюджений, зустрічається також у Південній Америці, Австралії, Північному Кавказі, Сибіру, Далекому Сході. Полюбляє гриб сосняки, але росте і в мішаних та листяних лісах. В нашій місцевості гриба можна знайти під старим горішником, серед акацієвих посадок, у затіненому сосняку, багатих на гумус листяних лісах, у садах, по чагарниках. Дуже любить вологу, тому коли сухе літо, найти його дуже складно.

Щодо систематики грибів, то досі точаться запеклі суперечки в колі фахівців, які пропонують різні підходи – від морфологічного до генетичного. На даний час, систематичне положення веселки має такий вигляд:

  • відділ: Базидіомікотові гриби – Basidiomycota
  • клас:  Базидіоміцети – Basidiomycetes
  • підклас: Гомобазидіоміцети – Homobasidiomycetidae
  • порядок: Веселкові ( Фаллюсові) – Phallales
  • вид: Веселка звичайна – Phallus impudicus

1.2.    Особливості будови гриба

Плодове тіло висотою 5-6 см, шириною 3-5 см, має форму яйця білого або сіруватого кольору, всередині драглисте. У певний період оболонка розривається, з'являється і починає швидко рости рецептакул - циліндричний стовпчик брудно-білого кольору (рис. 1.1.) з чорно-зеленуватою конусоподібною комірчастою випуклою спороносною глебою 4-5 см висотою, що має вгорі маленький плоский диск з отвором посередині (рис. 1.2.). Швидкість росту досягає 5 мм у хвилину! Для рослин це рекордний показник. Смак неприємний, запах падалі, що розкладається, привертає велику кількість комах, особливо мух, які розносять спори гриба.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


      Рис.  1.1. Молодий рецептакул   

Рис.1.2. Дозріла глеба, з          глебою що спливає слизом


1.3. Життєвий цикл та розмноження веселки

Для життєвого циклу веселки характерне чергування двох типів міцелію: первинного та каріотичного. Первинний одноядерний міцелій тимчасовий та короткочасний і на зміну йому утворюється довготривалий каріотичний. Згодом нитки міцелію утворюють плодове тіло. Воно у веселки спочатку має вигляд білої, сіруватої чи злегка жовтуватої кулі (яйця) доволі великих розмірів, діаметром до 5-6 см. В середині знаходиться чорно-сіре утворення, покрите товстою слизовою оболонкою – орган статевого спороношення (рецептакул та глеба). В слизовій оболонці розпливаючої глеби знаходяться базидіоспори. Дорослий гриб має сильний неприємний запах падалі. Цей запах властивий всім видам ряду Фаллюсових та має для них велике біологічне значення, бо приваблює до гриба, спливаючого слизом, комах. Саме комахи, найчастіше – мухи, переносять базидіоспори, поширюючи веселку в природі.

Хоч веселка дуже рідкісний гриб, та разом з тим, - найбільш прославлений. Фаллюса занесено до книги рекордів Гіннеса, як рекордсмена по росту. Саме веселка є найбільш швидкоростучим грибом на землі. Залежно від ґрунту, пори року, вологості, за 15 хвилин він виростає на 20-30 мм.

Спочатку під листям з’являється маленький білий пуп’янок, прикріплений до землі тоненьким, як ниточка, білим корінчиком. За тиждень – два він виростає до розмірів курячого яйця. Ззовні він нагадує курячий виливок (яйце без твердої шкаралупи). Ось тобі воно починає пробиватись на поверхню і в такому стані знаходиться лише кілька годин. Ще до вечора з веселки витікає слиз з неприємним запахом, а на ранок від нього залишається лише мокре місце. Нам пощастило знайти плодове тіло веселки, яке загостреним кінчиком саме потяглося до сонця (рис. 1.3).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Рис.1.3. Веселка звичайна на території лісу с. Жучківці

1.4. Спосіб живлення

Всі гриби – гетеротрофні організми. Веселка – не виняток. Для неї характерне поглинання органічних речовин шляхом піноцитозу. При піноцитозі організм або його окремі клітини – гаусторії поглинають розчинену органічну речовину способом абсорбції, без утворення травних вакуолей. Зазвичай абсорбуються низькомолекулярні органічні речовини, які утворюються при розщепленні високомолекулярних сполук різноманітними гідролітичними екзоферментами. Грибні екзоферменти здатні розкладати до мономерів такі біополімери як целюлозу, хітин, білки, нуклеїнові кислоти тощо.

 РОЗДІЛ ІІ. ВИКОРИСТАННЯ ВЕСЕЛКИ У ФУНГОТЕРАПІЇ

2.1. Завдання сучасної фунготерапії

 Фунготерапія - це наука про лікування лікарськими грибами. Хоч на сьогодні фунготерапію у світовій практиці визнано пріоритетним напрямом натуральної терапії, сама наука існує вже понад 2000 років. Грибів дуже багато і кожен з них має свої властивості. Виходить, що грибами можна вилікувати усі хвороби? Але ж ми, великі шанувальники грибів, з’їли не один центнер різних грибів, повинні бути здоровими? Чому ж цього нема в дійсності?

Творець дав нам, людям, аптеку, за своїми можливостями набагато кращу за все інше, а ми не зрозуміли - гриби почали їсти. У вареному, смаженому, соленому вигляді. А ніжні полісахариди грибів не витримують теплової обробки, руйнуються під дією кислот і солі, не люблять міцних спиртових настоянок.

Дослідження лікувальних можливостей грибів, отримання їх цілющих речовин, збереження їх та використання у виготовленні натуральних фунгопрепаратів - це є головним завданням сучасної фунготерапії.

На Міжнародному конгресі медичної мікології було високо оцінено роботу Ірини Олександрівни Філіпової, автора оздоровчої літератури, члена Міжнародної асоціації фунготерапії з популяризації та впровадження методик лікування лікарськими грибами в Росії.

На сьогодні в нас, в Україні, теж з’явилися представництва Центру фунготерапії Ірини Філіпової, які зареєстровані Міністерством охорони здоров’я. Такі представництва є у Києві, Львові та Хмельницькому. В них можна отримати консультацію фахівців, отримати повну інформацію із застосування препаратів на основі лікарських грибів.

2.2    Вивчені лікувальні властивості веселки звичайної

          В 20 ст. веселка стала сенсацією, коли потрапила на лабораторний стіл біохіміків. Своїми цілющими властивостями вона випередила відомі японські деревні гриби шиїтаке, мейтаке, рейши. Виявилося, що її здатність виділяти леткі речовини у 3 рази більша. Її леткі речовини, так звані грибні фітонциди, мають змогу проникати у будь які віруси, руйнуючи їх структуру.

           Дослідження показало, що веселка загоює виразки кишково-шлункового тракту, лікує запальні захворювання, гіпертонію, захворювання печінки, нирок, підшлункової залози, серцево-судинні захворювання, стимулює імунну систему. Її діючі речовини здатні виводити холестерин, вбивати віруси грипу, герпесу, гепатиту і навіть СНІДу. В даний час фаллюс є найефективнішим засобом лікування онкологічних захворювань.

Веселка містить у своєму складі полісахариди, які дійсно можуть знешкоджувати доброякісні та злоякісні пухлини. Сенсаційними стали досліди на тваринах у Токійському центрі онкології, які свідчать: невелика доза полісахариду лентінану – лише 1/2 мг на 1кг ваги - викликала повний регрес пухлини типу саркоми у 80% мишей, а доза в 1 мг/кг повністю зупинила ріст пухлин у 100% випадків. Дослідженнями доведено, що лентінан стимулює діяльність Т-лімфоцитів, які, в свою чергу, активізують макрофаги. Саме макрофаги вбивають чужорідні клітини за допомогою ферменту перфорину. Перфорин утворює отвори у зовнішній мембрані чужорідних клітин, унаслідок чого вони гинуть.

Офіційна онкологія позитивно ставиться до лікування грибами. Завдяки методу грибної хіміотерапії онкоклітини знищуються хімічними речовинами, а імунотерапія « збуджує» імунну систему і змушує її боротися з пухлиною.

Препарати із веселки відомі усьому світові і єдина причина їх дефіциту - це пробеми із збиранням її в лісі, бо « приручатися» веселка не хоче.

У центрі фунготерапії та його представництвах випускаються кілька препаратів із веселки.

  •             «ФУНГО–ШИ» веселка-порошок (рис. 2.1) – спеціально призначений для приготування спиртової та масляної настоянок. До складу препарату входить витяжка гриба. Використовується зовнішньо при різних захворюваннях суглобів, гнійних ранах, виразках різного походження. Внутрішньо настоянка використовується для лікування онкозахворювань, при хворобах шлунково-кишкового тракту та нирок.
  •        Препарат «Фунго-Ши» Веселка з льняною олією (рис. 2.2). До складу препарату входить льняна олія збагачена витяжкою із веселки. Препарат виготовлено за методикою, що запобігає руйнуванню полісахаридів та фітонцидів і повністю засвоюється організмом.
  •        Препарат «Веселка-фунгосвічки» (рис. 2.3). Застосовується при дисбактеріозах, геморої, поліпах кишечника, жіночих хворобах, онкології прямої кишки.

 

 

 

 

 

 

 


Рис.2.1. Препарат «Фунго-Ши» веселка порошок

Рис.2.2.  Препарат «Фунго-Ши» Веселка з льняною олією

Рис.2.3. Препарат «Веселка-фунгосвічки»


  •             Крем «Фунго-Ши Веселка». Крем не має аналогів, виготовлений групою петербурзьких вчених спільно із Петербурзьким хіміко-фармакологічним інститутом. Використовується для лікування захворювань суглобів, тяжкозагоюваних ран і виразок, варикозного розширення вен, шкірних захворювань, доброякісних утворень на шкірі.
  •             Препарат «Фунго-Ши Веселка» в капсулах. Містить концентровану витяжку із веселки, виготовлену за спеціальною методикою, що запобігає руйнуванню полісахаридів та фітонцидів і повністю засвоюється організмом. Застосовують з тією ж метою, що й веселку - порошок.

 

 

         РОЗДІЛ ІІІ. НАРОДНЕ ЛІКУВАННЯ ГРИБОМ

3.1.    Популярність веселки

 Не всім грибникам, навіть бувалим, відома веселка-фаллюс. В народі цей гриб називають також «відьмине яйце», «срамотник». В минулому столітті він був дуже популярним серед знахарів, народних цілителів. Відомі факти відправлення веселки в Англію, до королівського двору, де придворні лікарі готували з неї цілющі засоби для королівської знаті.

Відомий російський письменник Бальзак вилікував виразку шлунка саме завдяки настояній веселці, яку приготували йому у Санкт-Петербурзі.

О. С. Пушкін, який страждав тромбофлебітом, також користувався настоянкою веселки і , напевно, написав би про неї поему, та - не встиг.

Гриб дивний, непередбачуваний, не завжди знайдеш його там, де раніше зустрічав. А він, раптом, з’ явиться в місцях, де раніше зупинявся перепочити і нічого не бачив. Шукають і знаходять веселку за запахом. Коли вже пощастило її знайти, то поспішайте надихатися цього «аромату», бо у веселки навіть запах цілющий.

На території сіл Жучківці та Гелетинці веселку звичайну, хоч і рідко, але можна зустріти. Ми виявили місцезростання гриба у Державному лісництві с. Жучківці. Тут знаходяться три грибовища веселки. Найбільше з них - в центральній частині лісу. Охоплює територію площею близько 40 м2. Це місце доволі освітлене, тут ростуть грабові дерева, ясени, кущі бузини, в трав’яному покриві переважає барвінок.

На цьому грибовищі особисто нами знайдено 5 грибів та 2 яйця веселки.

          В південно-східній частині лісу, серед заростей молодої акації, розміщується молоде грибовище площею 7 м2. Місце доволі затінене, веселку потрібно шукати в заростях трави.

           Неподалік від лісу знаходиться ставок. На його правому березі розміщується третє грибовище веселки, найменше за площею, всього 2м2. Росте гриб під старою дикою грушею. З цього видно, що рости веселка може у оточенні різноманітних сусідів з дотриманням лише однієї умови - достатнього зволоження ґрунту.

Протягом цьогорічного сезону жителями села та працівниками місцевого лісництва зібрано на всіх трьох грибовищах парку близько двадцяти грибів веселки.

На околиці села Гелетинці, в місцевому плодовому саду, нами виявлено ще одне грибовище. Тут гриб росте в трав’яному покриві старого яблуневого саду.

         20 червня ми знайшли в приліску 2 яйця веселки та 1 дорослий гриб. Цікавим стало те, що саме на цьому грибовищі ми зустріли 2 веселки і восени.

Веселка - швидкоростучий гриб, є вірогідність поширення його і на інших, ще не виявлених, територіях нашої місцевості. Під час пошуку гриба орієнтиром може слугувати лише його смердючий запах, який є відчутним на відстані вже кількох десятків метрів.
          Ще один спосіб виявити осередки поширення веселки - це опитування населення.

Нами було опитано 100 сімей села Жучківці.

Проводячи опитування, ми цікавилися не лише місцезростанням гриба, а й використанням його з лікувальною метою, рецептами приготування лікувальних засобів.

Завдяки опитуванню стало відомо, що зустрічали веселку в селах Варівці, Олешківці та Доброгорща.

3.2. З досвіду лікування грибом

Багаторічним і цікавим є досвід лікування веселкою в народі. Найпоширенішим методом застосування вважається настоянка веселки на горілці. Послідовність її приготування здебільшого в усіх однакова. Для настоянки зібрані гриби витирають вологим рушником( ні в якому разі не мити, аби не змити земляне масло), розрізують ножем з нержавіючої сталі на дрібні шматки або подрібнюють руками, можна замочувати гриб і в цілому вигляді.

Наповнюють масою гриба скляну чи глиняну посудину, після чого заливають горілкою. Посудину закривають капроновою кришкою і виносять на холод, де настоянку утримують 30-40 діб. Після цього її проціджують через дрібне нержавіюче сито або через кілька шарів марлі і розливають у пляшки зі скла темного кольору, які теж закорковують капроновими пробками. Ті гриби, які залишилися після проціджування, можна використовувати для компресів на болючі ділянки тіла, рани, виразки, при шкірних хворобах. Зберігати їх треба в скляних банках.

Варто пам’ятати й таке: щоб зберегти лікарські властивості гриба, готувати настоянку потрібно на неміцній або розбавленій горілці - до 30 градусів.

Готувати настоянку можна не лише із свіжих грибів, а й з сушених. 10 г сухої веселки залити 200 мл горілки і настоювати протягом двох тижнів у холодильнику.

 Можна й не фільтрувати. Варто пам’ятати про те, що сушити гриби потрібно при температурі не вище 50 градусів. Тим людям, яким горілка протипоказана, можна приготувати веселку на меду. Для цього 100-150г сирих грибів подрібнюють, заливають 200г меду. Дають трохи часу настоятися.

Можна приготувати веселку на цукрі. В скляну банку викладають шар грибів, зверху - шар цукру, і так – до самого верху. Коли цукор розтане, все перем’яти і в такому вигляді вживати.

Настоянку веселки на горілці чи меду вживають при гастриті. Для цього по 1 столовій ложці засобу вживають 3 рази на день за 20-30 хв до їди, а четвертий – перед сном. Курс лікування, незалежно від стану хвороби - 15-30 днів.

Зацукрену веселку вживають при злоякісних пухлинах різних органів, зобі. Вживати настоянку 3 рази на день за 20 хв. до їди, а четвертий - перед сном. Лікуються протягом місяця, потім роблять перерву на тиждень і знову вживають місяць. Після кожного місяця прийому перерву збільшують на тиждень і так – до повного одужання.

При ревматичних, невралгічних і подагричних болях п’ють і одночасно роблять примочки та розтирання з настоянки гриба.

При різних ранах, задирках, порізах змочують і роблять компреси з настоянки.

При судомах рук і ніг натирають їх настоянкою веселки.

Пролежні, зопрілості змочують настоянкою або прикладають на 2-3 доби відварений на молоці сухий гриб. Коли висохне, змочити в цьому ж молоці і прикласти знову.

Відвар на молоці із сухих грибів веселки п’ють при туберкульозі.

Настоянку гриба вживають також при хворобах нирок, сечового міхура, цукровому діабеті, при псоріазі, вітиліго, зубному болі.

Веселка – не отруйний гриб. Він є навіть їстівним, але лише на стадії яйця. При використанні в їжу верхню його оболонку видаляють. Вживання яєць веселки в сирому вигляді - ще більш ефективний лікувальний засіб.

З свідчень міколога Відяєва: «...В селах, де люди їли гриб веселку, ніколи онкохворих не було. А все тому, що була загальноприйнятою страва - дрібно нарізане яйце веселки заливали сметаною, солили і з’їдали сирим.»

Із свідчень Ананія Комара, який проживає у Хмельницькому: « ...38- річному жителю Ковеля Володимиру був поставлений діагноз - рак шлунка із метастазним ураженням печінки. Йому призначили першу групу інвалідності і завірили рідних, що жити хворому 2 місяці, не більше. Володимир сильно схуд, не міг без сторонньої допомоги ступити й кроку. Всі були готові до найгіршого. Володимир жив неподалік від мене. На той час я вже знав, що веселка в таких випадках допомагає.  Назбирав 6 грибів, зробив настоянку, і сусідка поїла нею чоловіка. Давала по 1 ч. л. настоянки 3 рази в день і відразу заставляла випити свіже яйце. Веселку чергували ще із одним засобом: стакан соку алоє, стакан меду змішали із стаканом спирту і давали по 1 ч. л. 3 рази в день. Володимир лікувався веселкою 2 роки. За цей час він помітно поправився, зникли больові відчуття. Коли звернувся до лікарів, ті підтвердили його виздоровлення і не могли повірити в чудо...».

Із свідчень жительки села Олешківці Галини Криворучко: «Веселкою успішно користуюся для лікування грипу. При найперших симптомах застуди: болю в горлі, нежиті, приймаю настоянку гриба, і за день-два хвороба відступає...».

Недавно дізналася про помічну дію веселки при кашлі Марія Р., жителька Гелетинець. Переконалась у цьому, коли за кілька прийомів настоянки гриба, кашель зник. Зараз лікує себе та родину від кашлю лише веселкою. Ділиться своїм досвідом та чудодійним засобом із знайомими.

У Надії К. була фіброкістозна мастопатія. На одній груднині - величиною з яйце, на другій – з волоський горіх. Допомогли компреси такого складу: по 2 чайні ложки меду і соку веселки та по 1чайній ложці свіжого коров’ячого масла та молока. Мед та масло потрібно розтопити, все змішати і замісити з пшеничним борошном такий коржик, як на вареник. Покласти його на пухлину, щоб закривав її. Накрити льняною полотниною, целофаном, утеплити. Носити такий компрес 3 доби. Потім зробити свіжий. Після десяти таких компресів пухлини зникли.

      Перевірити дію веселки я вирішила і на собі. Нагода трапилася після контакту з кицькою, яка «подарувала» мені стригучий лишай на передпліччі правої руки. Після кількох разів протирання ушкодженого місця замоченою у горілці веселкою - слід від лишаю зник.

 Лікування веселкою можна суміщати із лікуванням боліголовом, алоє, бузиною. Вона добре поєднується з любими ліками. Протипоказання - вагітність, лактація, індивідуальне несприйняття, не варто давати настоянку дітям до 5 років.

 Друга назва веселки в народі - соромітник, дана грибу не даремно. Як уже згадували, плодове тіло гриба спочатку має форму яйця. По мірі його дозрівання оболонка лопає, і з неї витягується плодове тіло, що дуже нагадує за формою чоловічий статевий орган. Напевно, саме завдяки цьому в народі приписують веселці можливість викликати статевий потяг. Хоча, знаючи чудодійну силу гриба, в це легко повірити.

 

 

 

  •            В ході дослідження ми з’ясували, що веселка - справжня королева лікарських грибів нашого краю. Проведене нами дослідження в цьому переконує. На жаль, дуже мало людей знають про веселку та її цілющу дію. Навіть там, де цей рідкісний гриб можна знайти, відомий він не всім. Свідчать про це результати опитування, яке ми провели, відвідавши 100 сімей села Жучківці. Серед опитаних знають про веселку лише 40%. Серед маси людей, яким відомий гриб, лише 20% знають про його місцезростання, і всього 10% - знають рецепти приготування лікувальних засобів, а решта – використовує їх у готовому вигляді. Маємо надію на те, що з кожним днем, роком популярність веселки зростатиме.

 

  •            В ході дослідження, ми переконалися, що використання гриба у медицині вже стола офіційним: препарати на його основі сертифіковані, рекомендовані МОЗ, пройшли радіоконтроль. Є вірогідність того, що вдасться веселку «приручити», і тоді вона буде загальнодоступною, а ліки з неї - недорогими.

 

  •            Усе, що стосується грибів, людському розумові непідвладне. Очевидне тільки одне - це аптека, яку дав нам Творець і треба вміти нею користуватися…

 

  •            Отож, пам'ятайте, що світ флори надзвичайно різноманітний і цікавий. Нас оточують не просто рослини, а справжні цілителі і обереги.  Отож, бережіть і плекайте його!!!

  •        Аксенова М. Л. Растения: энцикл. для детей / М. Л. Аксенова, С. Е. Дукельская. — М., 2002. — 435 с.
  •        Багрова Л. О. Рослини: дит. енцикл. / Л. О. Багрова, А. В. Кардашук, О. М. Войтенко. — К.: Школа, 2003. — 479 с.
  •        Брем А. Н. Жизнь растений: новейшая ботан. энцикл. / А. Н. Брем, М. Т. Чухно, К. В. Мурлыкин. — М.: Эксмо, 2004. – 975 с.
  •        Ільченко В. Р. Природознавство: Підруч. для 6 кл. загальноосвіт. навч. закл. – Полтава: Довкілля-К, 2006. – 160 с.
  •        Люцис К. Л. Растения:  большая дет. энцикл. /  К. Л. Люцис, Н. А. Акимов, М. В. Булавинцев. — М., 2003. — 302 с.
  •        Соболь В. І. Біологія: Підруч. для 7 кл. загальноосвіт. навч. закл.. – К.: Грамота, 2007. – 296 с.
  •        Терлецький В .К. Дивовижне у світі рослин / В. К. Терлецький,  В. А. Кузнєцов. — К.: Урожай, 1990. — 205 с.
  •        Філіпова І. О. Грибна аптека. - Л.: Фунгоцентр, 2005. – 310 с.
  •        Філіпова І. О. Фунготерапія- проти раку // Добрий господар. – 2008. –  №17. - С. 8.
  •        Цеханська О. Ф. Україна: живий світ: дит. енцикл. / О. Ф. Цеханська, Д. Г. Стрєлков, Т. А. Бринзевич. — Х.: Ранок, 2007. — 127 с.
  •        <http://www.day.kiev.ua/201806/>
  •        < http://www.vz.kiev.ua/pop/743/3.shtml>
  •        < http://www.expres.ua/articles/2005/12/22/4126/>
  •            < http://www.ua.korrespondent.net>
docx
Додано
25 квітня 2019
Переглядів
4286
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку