Міні-проект "РослиниЧервоної книги"

Про матеріал
Міні-проеки "Рослини Червоної книги".Тема актуальна, оскільки красива і неповторна природа нашого рідного краю може втратити багато видів рослин через наше байдуже ставлення до них. Адже, внаслідок поступового розвитку природних процесів та діяльності людей, багато видів рослин стали рідкісними. Щоб зберегти ці рослини, створюють заповідні парки, насаджують ліси та лісозахисні смуги. Але найголовніше – бережливе ставлення самої людини до цих рідкісних рослин. Отож, юні друзі, пам’ятайте це! Бережіть і любіть природу рідного краю!
Перегляд файлу

Хочу презентувати до вашої уваги результати міні-проект, тема якого «Рослини Червоної Книги України». Тема актуальна, оскільки красива і неповторна природа нашого рідного краю може втратити багато видів рослин через наше байдуже ставлення до них. Адже, внаслідок поступового розвитку природних процесів та діяльності людей, багато видів рослин стали рідкісними. Щоб зберегти ці рослини, створюють заповідні парки, насаджують ліси та лісозахисні смуги. Але найголовніше – бережливе ставлення самої людини до цих рідкісних рослин. Отож, юні друзі, пам’ятайте це! Бережіть і любіть природу рідного краю! А зараз докладніше про ці рослини.

Горицвіт весняний АДОНІС ВЕРНАЛІС - одна із перших весняних квіток, поява якої знаменує пробудження природи. Лікарська рослина, її використовують при серцево-судинних захворюваннях, хворобах нирок, для лікування деяких інфекційних захворювань. Це багаторічна трав'яниста рослина 10—60 см заввишки, з темно-бурим коренем, з якого виростають кілька стебел. Квітки яскраво-жовті, великі. Плід — кулястий багатогорішок. Цвіте з ранньої весни до половині травня.

Усі види орхідей, що зустрічаються в Україні, занесені до Червоної книги.  Відрізнити їх можна за характерною формою і квітки з великою нижньою пелюсткою і бічними пелюстками-крильцями. У деяких видів вони утворюють  великі суцвіття. Українською мовою ця родина рослин називається зозулинцеві. До неї входять такі  квіти як зозулин черевичок, зозулині сльози, зозулинець. Усі ці орхідеї зустрічаються у нашій  країні, хоч і не надто часто. Тож не варто прикрашати цією рідкісною квіткою свої букети.

Нарцис вузьколистий НАРЦІСУС АНГУСТІФОЛІУС – багаторічна трав'яна рослина. Стебла поодинокі, 20-30 см завдовжки. Квітконоси з поодинокими квітками. Плоди коробочки. Цвіте у високогір'ї у середині червня, на рівнині у першій половині травня. Розмноження насіннєве та вегетативне. З нарцисів роблять заспокійливе. Квіти також використовують при виготовленні препаратів проти захворювання Альцгеймера.

Лілія лісова ЛІЛІУМ МАРТАГОН  – декоративна рослина. Квіти мають своєрідний, трохи різкий аромат, причому, ввечері і вночі аромат сильніший. Запилюються квіти нічними метеликами з довгим хоботком. Цибулини їстівні. Розмножується насінням та вегетативно-дочірніми цибулинками. Росте лілія лісова в лісах, на узліссях, серед чагарників. Причини зміни чисельності – зривання на букети, викопування цибулин, зникає також під час вирубування лісів.

Підсніжник білосніжний ГАЛАНТУС НІВАЛІС. Вважають, що підсніжники – „квіти надії” – першими з’являються з-під снігу, засвідчують прихід весни. На Україні росте 3 види підсніжника. У нас, на Хмельниччині, широко розповсюджений в дубово – грабових лісах підсніжник звичайний. Цибулини по-хижацьки викопуються любителями. Препарати, виготовлені із цибулини підсніжника, використовуються при лікуванні невритів, радикулітів та інших хвороб.

Латаття біле НІМФЕА АЛЬБА – це багаторічна, безстебельна, кореневищна, лікарська, водяна і трав’яниста рослина з плаваючими листками. Кореневище латаття – повзуче, до якого примикають листя за формою нагадують серце і довгі квітконіжки, на яких розташовуються поодинокі білі квіти. Квіти з безліччю білих пелюсток, плавають на поверхні води, видають слабкий аромат. Цвітіння латаття білого спостерігається в червні – липні. Квітка білого латаття – природний синоптик.

Вовчі ягоди пахучі ДАФНЕ КНЕОРУМ – Вічнозелений низькорослий сланкий кущик 10-30 см заввишки.  Цвіте у травні-червні. Завдяки великій кількості суцвіть кущики мають дуже гарний вигляд. У нас рослини цього виду ростуть зрідка у розріджених соснових лісах Малого Полісся. Розмножується насінням і розростанням кущів. Рослина дуже декоративна і медоносна.

Шафран Гейфеля КРОКУС ГЕЙФЕЛІАНУС - ендемічний подільський вид. Багаторічна трав’яниста рослина з гроновидним суцвіттям із синьо-фіолетових квітів. Цвіте у червні-липні. Розмножується насінням. Росте на вапнякових схилах Подільської височини. Чисельність зменшується із-за випасання худоби і витоптування.

Що на це можна сказати? Мабуть, лише одне. Пам'ятайте, що світ флори надзвичайно різноманітний і цікавий. Нас оточують не просто рослини, а справжні цілителі і обереги.  Отож, бережіть і плекайте його!!!

docx
Додано
25 квітня 2019
Переглядів
1029
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку