Дослідницька робота «Хто такі мікроби»

Про матеріал
Пропоную вашій увазі опис дослідницької роботи, проведеної у 3 класі з предмету "Я досліджую світ" в рамках вивчення теми "Корисні та шкідливі мікроорганізми". Мета: ознайомити дітей з мікроорганізмами, з’ясувати їхню користь та шкоду для людей.
Перегляд файлу

                           Дослідницька робота «Хто такі мікроби»

                                                   Коротка анотація

     Індивідуальна робота учня 3 класу загальноосвітньої школи І-ІІІ             ступенів № 26   Мироненка Івана

Керівник:  учитель Ніколенко Олена Іванівна

Гіпотеза : Звідки беруться мікроби? Чи можна вберегтися від мікробів, якщо виконувати правила особистої гігієни.

Актуальність проблеми: дорослі часто говорять, що треба мити руки, бо на них дуже багато хвороботворних мікробів. Мене зацікавило, а які вони ці мікроби та звідки вони беруться.

Які гіпотези висувалися?  Наявність мікробів в організмі-це шкода для здоров’я дитини. Для вивчення літератури та проведення дослідів знадобиться допомога вчителя.

Де шукав інформацію? Вивчення літератури з данної теми.

Проведення дослідів. Бесіди з лікарем.

Як узагальнив отримані знання? Створення презентації та проведення досліду з вирощування плісняви в домашніх умовах.

До яких висновків дійшов? – Мікроби бувають не тільки шкідливими, але й корисними.

Мої відкриття: Мікроби не можна побачити без мікроскопу.

Мета дослідження: ознайомитися з мікроорганізмами, з’ясувати їхню користь та шкоду для людей.

Задачі проекту:

  1. Сформувати уяву про корисні та шкідливі мікроби.
  2. Провести досліди та зробити висновки.
  3. Ознайомити дітей з результатами дослідницької діяльності і переконати в необхідності виконання правил особистої гігієни.

 

Етапи дослідницької роботи

1 етап - Вибір теми

Дорослі говорять, що ходити з брудними руками може бути небезпечним для мого здоров’я, адже мікроби можуть попасти організм і я захворію.

  Мені захотілося дізнатися чому це шкідливо і хто ж такі мікроби.

ІІ етап – Розробка гіпотези.

Я припустив, що мікроби головна небезпека для мого організму.

Для вивчення літератури мені знадобиться допомога дорослих

ІІІ етап – Проведення дослідів

   Із літератури я дізнався, що мікроби дуже маленькі, тому їх можна побачити тільки в мікроскоп.

   Із енциклопедії та інтернету я узнав, що мікроби бувають не тільки шкідливими, а й корисними. Із корисних мікробів роблять молочні продукти кефір, ряженку, сир, йогурт.

   Провівши експерименти, я наочно побачив, як ростуть і розмножуються мікроби. Тепер я знаю, як утворюється плісень, яка знаходиться не тільки на стінах і різних предметах, а і на продуктах харчування. Вона дуже шкідлива для здоров’я, тому що складається із великої кількості мікроорганізмів.

IV етап – Підведення підсумків.

  Разом з вчителем ми створили презентація, в якій намагалися розповісти хто ж такі мікроби, як вони рухаються, розмножуються, чим живляться, яку шкоду та користь приносять людям. Ми сподіваємося, що багато дітей, які подивляться цю презентацію замисляться над необхідністю виконання простих  правил особистої гігієни.

 

 

 

 

  Опис проведення дослідницької роботи

Мене звати  Іван. Я навчаюсь у третьому класі. Я люблю читати та цікавлюсь природознавством.

    Дуже часто від дорослих ми чуємо, що треба мити руки, не вживати в їжу немитих овочів та фруктів. Бруд – це джерело всіх хвороб. На брудних речах та руках знаходиться багато мікроорганізмів.

  Мені стало цікаво чому.

 Для того , щоб відповісти на це питання я звернувся до енциклопедії.

Хто ж такі мікроби? Це дуже маленькі живі істоти. Щоб їх побачити потрібен спеціальний прибор, який збільшує предмети в багато разів це мікроскоп.

  За допомогою мікроскопу я побачив, що у мікробів немає ні рук, ні ніг, це просто маленькі кульки, або палички. Але вони дихають, рухаються та живляться. У деяких мікробів є хвостики, які називають жгутиками. Всі мікроби рухаються. Там де сухо їх переносить вітер. А часто їх переносять люди та тварини. Наприклад, мікроби на яблуці. Вони прилипли до рук і людина своїми руками перенесла їх до рота.

  Для того, щоб рости мікробам потрібне харчування. Їсти вони можуть все: хліб, овочі, фрукти, землю, опале листя.

Щоб побачити, як ростуть мікроби, треба провести простий експеримент.

Дослід 1:                                                       

У скляну банку я поклав шматок хліба, трохи змочивши його водою. Банку накрив кришкою і поставив у темне місце. Через 2 дні на хлібі з’явився невеликий наліт зелено-голубоватого кольору. Це плісень. Один із мікроорганізмів. Ще за 2 дні плісені стало у 2 рази більше, а потім весь шматочок хліба вкрився густою шапкою плісняви.

       Цей експеримент показує швидкий ріст мікроорганізмів плісені, яка є шкідливою для людини.

  Мікроби мають ще одну цікаву властивість. Вони не тільки швидко ростуть, але й розмножуються. Із одного мікроба утворюється багато нових таких же, як він мікробів. Особливо швидко вони розмножуються в тілі людини, тому що там тепло, багато їжі, багато вологи. В кожному з нас живе від одного до двох кілограмів живих мікробів! Найбільше мікроорганізмів міститься в кишківнику .

  Залежно від того в якому органі поселився мікроб, виникає те чи інше захворювання. Якщо мікроб поселився в горлі, буде ангіна, ящо у вусі – запалення вуха, у зубі – буде руйнуватися і боліти зуб.

Як же вберегтися від мікробів? 

  1. Не їсти немитих фруктів.
  2. Дотримуватися правил особистої гігієни – мити руки, вимивати бруд з одежі, взуття.
  3. Загартовувати свій організм.

     Але більшість мікробів для людей є не шкідливими. Навпаки саме мікроорганізми допомагають нам отримувати із молока кефір та йогурт, сир.

Дослід 2:                                       

У скляну банку я налив молока і поставив у тепле місце. На наступний день молоко загустіло, а ввечері молоко перетворилося на кисляк. Це сталося завдяки спеціальним мікробам.

Висновки:                                    

  1. За допомогою проведення дослідів я з’ясував, що мікроби це дуже маленькі живі істоти, які можна побачити тільки в мікроскоп. Мікроорганізмів дуже багато, вони знаходяться навколо нас повсюди. Мікроби можуть рухатися, рости та розмножуватись.
  2. Мікроорганізми бувають корисні та шкідливі. Люди навчилися з ними боротися та використовувати їх для своєї користі.
  3. Треба виконувати правила особистої гігієни, слідкувати за чистотою одежі та помешкання, загартовуватися, щоб вберегти себе від шкідливого впливу мікробів.

 

docx
Додано
14 грудня 2021
Переглядів
1050
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку