Дослідницька робота на тему "Бджола летить, де мед пахтить"

Про матеріал

Дослідницька робота містить докладний опис медоносних рослин Вінниччини, корисних та цілющих властивостей меду та методи перевірки якості меду. Вся робота базується на реальних дослідженнях пасіки відомого бджоляра нашого села, який з радістю ділився інформацією і своїм продуктом.

Перегляд файлу

Відділ освіти  Бершадської  райдержадміністрації

Флоринська  ЗОШ І- ІІІ ступенів

 

 

 

 

 

 

Експериментально – дослідницька

робота в галузі зоології та тваринництва за напрямком бджільництво на тему : «Бджола летить, де мед пахтить»

 

 

 

                                                  Роботу виконала:

                                                 Савчук Вікторія Віталіївна

                                                  учениця 8 – А класу

                                                 Флоринської  загальноосвітньої

                                                  школи І-ІІІ ступенів

                                                  Керівник: Зелененька В.М.

                                                  Вчитель біології

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016

Зміст

 

Мета, завдання  дослідницької роботи                                                                  2

Вступ                                                                                                                         3

Розділ І. Рідний край – як медовий рай

1.1. Різноманіття продуктів бджільництва, їх застосування.                              4

1.2. Медоносні рослини Вінниччини.                                                                    5

Розділ ІІ. Дослідницька частина. Бджоли раді цвіту, люди раді меду.

2.1. Сорти меду, їх особливості та зберігання.                                                     7

2.2.Методи визначення якості меду.                                                                    10

Висновки                                                                                                               12

Використана література                                                                                     13

Додатки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета, завдання дослідницької роботи

  1. Ознайомитись з  різноманітністю продуктів  бджільництва, та  їх  застосуванням.
  2. Ознайомитись з медоносними рослинами Вінниччини.
  3. Охарактеризувати сорти меду , їх особливості та зберігання.
  4. Визначити якість меду із власної пасіки жителя с. Яланець.
  5. Розвивати в учнів бажання та любов до дослідницької роботи.
  6. Виховувати любов до рідної землі, краю, формувати  почуття патріотичності, естетики, та збереження давніх традицій нашого народу.

 

 

Об’єкт  дослідження:   мед пасічника  із  с. Яланець, в якому ми визначали  наявність сторонніх домішок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

Питання здоров’я і довголіття, мабуть, завжди цікавили і цікавлять усіх людей. У наш вік науково-технічного  прогресу зрозуміло і виправдано прагнення  людей  до натуральних  продуктів харчування. Зрозуміло і посилюється прагнення людей з метою зміцнення і збереження до нетрадиційних методів лікування.

Натуральний мед є не лише коштовним продуктом  харчування, але і володіє яскраво вираженими лікувально-дієтичними і  профілактичними властивостями. Враховуючи   це, його необхідно вживати при епідеміях грипу, щоб зберегти своє здоров’я від хвороби. Проте здобуття натурального бджолиного меду пов'язане із значними матеріальними витратами. Високі ціни на натуральний мед роблять його вельми принадним об'єктом фальсифікації (підробки). Купуючи його на ринку втридорога, щоб використати як ліки, або просто з'їсти, отримуючи задоволення, ми не завжди будемо мати очікуваний корисний ефект. І це природньо, що сьогодні кожна людина вважає за краще купити мед високої якості, з низьким вмістом води і яскраво вираженим смаком і ароматом. Але визначити якість меду   за смаком і ароматом  складно. Щоб виключити помилку або доповнити оцінку його якостей, потрібно провести хімічний аналіз, що є надійним критерієм для розпізнавання натурального продукту та його відмінність   від фальсифікованого.                                                                                          

Тому визначення якості меду є досить актуальним. Мені здалася дуже цікавою ідея визначення якості меду, який отриманий із пасіки мого хрещеного Зелененького Р.М., жителя с. Яланець.(Додатки)

 

 

 

 

 

 

Розділ І. Рідний край – як медовий рай

1.1.Різноманіття  продуктів  бджільництва, їх застосування

  Мед – солодкий, запашний, поживний, цілющий, ні з чим не зрівняний  продукт. Мед містить дуже багато цукрів і мінеральних солей, що легко засвоюються. В  ньому  є  білки, вітаміни, кислоти, ферменти та  інші  речовини, необхідні  нашому  організмові. Мед – символ  чистоти, Божого  слова, натхнення, красномовства  й  поезії. Оскільки  мед  вважався  пов’язаним  із  Великою  богинею, покровителькою  шлюбу, молодим  рекомендувалося  впродовж  деякого  часу  після  весілля  вживати  в  їжу  мед; звідти  виник  вираз "медовий  місяць".

  Віск. Використовують  у  виробництві  особливих  ґатунків  паперу, для  приготування  найрізноманітніших  кремів, в  радіо-електротехніці, в  багатьох  галузях  промисловості.

  Бджолина  отрута - лікувальний  засіб. З  неї  готують  ліки, які  застосовують  для  лікування  нежиті, серцевих  і  нервових  хвороб.

  Бджолиний  клей. Має  чудову  властивість: вбиває  шкідливі  мікроорганізми.

  Прополіс  використовують  в  медицині  і  ветеринарії  для  лікування  ран  та  виразок, які  довго  не  гояться, туберкульозу  легенів. Допомагає  він  при  опіках,обмороженні.

  Квітковий  пилок.У  квітковому  пилку, який  пилкоуловлювачами  відбирають  у  бджіл, понад  240 різноманітних  елементів. Він  багатий  білками  і  вітамінами. Є  в  ньому  жир, мінеральні  солі, речовини, що  стимулюють  ріст – гормони. Збираючи, бджоли додають до нього ще й мед. Пилок  збуджує  апетит, його  рекомендують  при  малокрів’ї, виснаженості, недугах.

Для збору пилку бджоли роблять за день від трьох до п’яти вильотів і витрачають на кожний з них від 30 хвилин до 2 годин. (Додатки)

 

 

1.2.  Медоносні рослини  Вінниччини

  На Україні в умовах інтенсивного ведення землеробства дикорослі медоносні рослини майже відсутні, за винятком медоносів пасовищ, сіножатей, лісів. За цих обставин бджільництво в господарствах може розвиватися винятково за рахунок сільськогосподарських медоносних культур. З нихнайбільш перспективні для бджільництва соняшник, ріпак, конюшина, люцерна, гарбуз, огірок і деякі інші.

  Соняшник — однорічна рослина з родини складноцвітих. Стебла має міцні, прості або з боковими пазушними гілками. Соняшник — одна з основних олійних культур, добрий медонос. У степовій зоні, де знаходиться 80 % посівів, він є основним джерелом медозбору. Соняшниковий мед світло-жовтого кольору, має слабкий квітковий запах, терпкий солодкий смак, швидко кристалізується, тому його не рекомендується залишати для зимівлі бджіл.

  Люцерна посівна – це багаторічна трав'янистарослина з родини бобових. Для бджільництва важлива як медонос. Проте і бджоли досить необхідні для запилення люцерни. Люцерновий мед має янтарний колір з слабким ніжним квітковим запахом і приємним солодким смаком. Кристалізується через 6—7 міс, кристалізація восновному дрібнозерниста.

  Яблуня садова — дерево з родини розових. Цвіте яблуня в травні її вважають добрим медоносом, оскільки в достатній кількості виділяє нектар в ранньовесняний період. Квітка яблуні продукує в середньому 3 мг цукру в нектарі. Медопродуктивність 1 га насаджень — 23—25 кг. За час цвітіння яблуні бджоли створюють запаси пилку і мають підтримуючий медозбір, який відіграє важливу роль в стимулюванні раннього розвитку розплоду.

Раціональний розвиток бджільництва цілком залежить від наявності кормових ресурсів, їх нектаропродуктивності та кількісного складу. Значна частина медоносних рослин росте в лісі. Цінними є також ліси, де серед

 

листяних деревних порід зустрічаються липа серцелиста й широколиста,

клени, верби. При розміщенні пасіки недалеко від такого масиву бджоли можуть мати безперервний медозбір з весни до осені.

  Ліщина звичайна — кущ до 7 м висотою, з простими черговими овальними листками. Ліщина є дуже цінним ранньовесняним пилконосом. Зацвітає найраніше в березні. Виділяє багато пилку.                                               

  Тополя чорна — дерево з родини вербових, із прямим стовбуром. Росте в долинах річок, у плавнях. Поширена по всій території України, крім Карпат. Для бджільництва важлива тим, що ранньою весною дає білковий корм. Бджоли збирають з її бруньок клейку речовину для прополісу.

  Клен польовий — дерево або деревоподібний кущ. Росте в лісах, на узліссях, по чагарниках. Цвіте в травні одночасно з розпусканням листя. Разом з квітучими в цей період садами дає бджолам добрий підтримуючий медозбір.

  Акація біла — дерево з родини бобових. Сильний приємний аромат і висока нектаропродуктивність квіток приваблюють велику кількість бджіл. При сприятливих умовах погоди одна сильна бджолина сім'я може принести у вулик до 6 кг акацієвого меду за день.

  Липа серцелиста — дерево з родини липових. Липа не кожен рік дає медозбір. Це залежить від багатьох умов, що впливають на розвиток квітки, а також погоди під час цвітіння. В теплу сонячну погоду з невеликими теплими дощами нектаровиділення досягає максимуму. Липовий мед належить до групи світлих медів.

  Кульбаба лікарська -  багаторічна трав'яниста рослина з родини складноцвітих. Квіткові стрілки безлисті, товстуваті, під час цвітіння, особливо у верхній частині, довгошерстисті. Сім'янки світлі, з дуже короткою верхівкою і довгим носиком. Росте на луках, вигонах, в садах. Цвіте в травні — червні. Дає для бджіл велику кількість пилку. (Додатки)

 

Розділ ІІ.Дослідницька частина. Бджоли раді цвіту, люди раді меду.

2.1. Сорти меду, їх особливості та зберігання

  Мед – найвідоміший та найпопулярніший бджолиний продукт. Але він настільки різний, що кожного разу ми вбачаємо в ньому щось нове.

  Гречаний мед. Гречаний мед, за кольором може бути від темно-жовтого, до темно-коричневого кольору, з невеликим червонуватим відтінком.  Гречаний мед впевнено відносять до високосортного  з яскраво вираженими лікувальними властивостями. Ця зростаюча популярність темних сортів пов'язана з тим, що в них міститься більше мінеральних речовин, ніж у світлих сортах. Крім загальновідомих корисних властивостей меду, гречаний мед має кровотворну функцію, підвищує рівень гемоглобіну в крові, нормалізує артеріальний тиск, роботу нирок і шлунку. Спробувавши його раз, вже ні з яким іншим сортом не переплутаєш, від нього добре "дере" в горлі.  Гречаний мед кристалізується повільно (через 1 місяць). Зберігати гречаний мед, як і всі інші сорти, необхідно в закритому посуді, в сухих, провітрюваних і не промерзають взимку приміщеннях. У сирих приміщеннях мед може ввібрати в себе вологу і закисати. Особливість цього меду ще в тому, що він здатен вбирати в себе запахи, тому тримайте подалі від місця зберігання, сильно пахнуть предмети, особливо штучного походження. 

  Мед з різнотрав'я. Цей мед один з найкращих сортів. Джерело - нектар лугових квітів (білої, рожевої і червоної конюшини, кульбаби, чебрецю, буркуну білого і жовтого, люцерни, шавлії, підмаренника, чистеця та ін.). Колір меду варіюється від світло-жовтого до коричневого (в залежності від трав. які відвідують бджоли).Має приємний смак і дуже ароматний букет. Мед з різнотрав'я  -  прекрасний загальнозміцнюючий засіб, має позитивну дію на печінку, серце, органи дихання. Є гарним антисептиком при захворюваннях нирок, при зовнішніх шкірних захворюваннях.

 

 

Застосовується при алергічних хворобах. Завдяки багатству нектару різних медоносних рослин, цей вид меду є одним з найпопулярніших серед покупців.

  Акацієвий мед. Акацієвий мед - один з найцінніших сортів меду. Сама назва акацієвого меду говорить про його походження. Він збирається бджолами з двох видів акації -білої і жовтої. Від виду акації залежить і колір меду. Так акацієвий мед, зібраний з жовтої акації, має світло-жовтий колір, а мед з білої акації практично безбарвний. Акацієвий мед має тонкий квітковий запах і м'який смак, у нього немає тої медової гіркоти, властивої іншим сортам меду. Одне з відмінних властивостей акацієвого медуце його здатність тривалий час знаходиться у рідкому стані, кристалізуватись він починає приблизно через рік після його збору.  Завдяки високому вмісту фруктози, акацієвий мед легко засвоюється організмом і підходить для діабетичного і дитячого харчування. При регулярному вживанні акацієвий мед сприяє пониженню кров'яного тиску, він має м'яку заспокійливу дію і благотворно впливає при психічних розладах і нервових зривах. Акацієвий мед рекомендується вживати на ніч при безсонні. Також відзначено його цілющі властивості при різних шлунково-кишкових захворюваннях, захворюваннях нирок і печінки. 

  Липовий мед. Липовий мед  це один з найцінніших сортів меду. Цей мед прозорий, світло-жовтого, світло-бурштинового кольору, іноді з червонуватим відтінком, у нього чудовий незрівнянний аромат і прекрасний, сильний, інтенсивний смак. Липовий мед дуже цінується із-зі його виключно приємного смаку і корисних властивостей. Його використовують переважно при простудних захворюваннях, тому що мед має підвищену потогінну дію. Липовий мед незамінний при лікуванні ангіни, нежиті, ларингіту, бронхіту, трахеїту, бронхіальної астми. Липовий мед, найкращий для здоров'я і ніколи не приїдається. Добувається в районах зростання липових лісів, або штучних насаджень.

 

  Соняшниковий мед. Соняшниковий мед –  цей сорт меду, який дуже приємний на смак саме в рідкому стані, але, на жаль, він швидко кристалізується, при кристалізації стає золотистим, яскраво-бурштиновим, іноді навіть з зеленуватим відтінком, характеризується не сильним ароматом і приємним, дещо терпким смаком. Кристали дрібні, жовтого, або світло-бурштинового кольору, нагадують пряжене вершкове масло. Соняшниковий  мед відрізняється найбільшою ферментативною активністю. Рекомендується він при лікуванні захворювань серця, дихальних шляхів і при шлунково-кишкових кольках. Також соняшниковий мед корисний при атеросклерозі, остеохондрозі, різних невралгіях. Він добре виводить шлаки з організму і нерідко застосовується як сечогінний засіб.  Чомусь серед покупців вважається, що закристалізований соняшниковий мед поступається за смаковими якостями іншим сортам. Але не поспішайте з висновками, одна з властивостей соняшникового меду - швидка кристалізація. В Україні соняшниковий мед зазвичай  продається за нижчою ціною, ніж інші сорти, але за поживними та лікувальними  властивостями він майже не поступається їм.

  Ріпаковий мед. Ріпаковий мед білуватого кольру з жовтувато-зеленуватим відтінком, приємного аромату і на смак дуже солодкий. Мед дуже густий, швидко кристалізується (навіть у вуликах), погано розчинний у воді, при тривалому зберіганні може закисати.  Смак  ріпакового меду залишає легку приємну гіркоту, злегка віддає гірчицею. Зберігати  ріпаковий мед потрібно обережно - він має особливість швидко скисати. Також ріпаковий мед швидко засвоюється в кишечнику, і завдяки здатності виводити важкі метали з організму, високо цінується деякими фахівцями. Позитивно впливає ріпаковий мед на печінку і жовчні шляхи при вживанні в теплому рідкому вигляді. Як і всякий мед, ріпаковий мед сприяє регенерації шкіри і може використовуватися при опіках. (Додатки)

 

 

2.1. Методи визначення якості меду.

  Якість меду визначають комплексно:

  • за зовнішнім виглядом (колір, вязкість, запах) і смаком - органолептично;
  • через виявлення різних домішок з допомогою хімічних реакцій.

  Для своєї дослідницької роботи ми взяли зразок  меду із пасіки молодого бджоляра, жителя села Яланець Зелененького Р. М. Займається він бджільництвом 5 років і має на своїй пасіці 24 бджоло сімей.

Під час проведення експериментальної роботи ми досліджували  якість  меду органолептичним (смак, запах, в’язкість) методом та визначали наявність інших домішок у домашніх умовах, а окремі методи проводили у хімічному кабінеті.Досліджуваний зразок меду мав приємний аромат, без сторонніх запахів. Смак – солодкий, приємний, без стороннього присмаку. В'язкість меду визначали по його витіканню з посудини в посудину. Мед стікаючи тягнувся і був густим. Колір світлий, тому, що мед акаційовий.

   Вважається, якщо мед зрілий і якісний, то він тягучий, густий і не капає з ложки, а намотується на неї вузькою стрічкою, що ми і могли спостерігати в нашому  зразку. Такий стан меду може бути помітним і при переливанні його з однієї посудини в іншу - струмінь натурального меду повинна бути безперервною і утворювати складки. Іншими словами, хороший мед повинен бути і не дуже рідким, і не дуже густим. Ще така особливість: натуральний мед повинен бути повністю однорідним і за кольором, і за консистенцією. Розглянувши уважно наш зразок меду, ми дану особливість помітили.

Визначали ми також у домашніх умовах наявність інших домішок (борошна, крохмалю, крейди і ін.) у меді, його натуральність.

  Дослід 1. Виявлення  механічних домішок

Хід аналізу: помістили в стакан   20г меду і додали 20 мл води; добре перемішали. Спостерігаємо.При відсутності домішок розчин меду прозорий і не містить зважених і осілих на дно сторонніх частинок.

 

   Дослід 2. Виявлення  крохмалю (муки)

Хід аналізу: помістили в стакан близько 20 г меду і додала 20 мл    води, помішуємо до моменту розчинення меду і додаєм 3- 4 краплі розчину йоду.    Слідкуємо  за появою  синього забарвлення.

   Дослід 3. Виявлення домішок крейди в меді

Хід аналізу: 20 г меду розвели у воді; додали декілька крапель оцтової  есенції змін ніяких не відбулося.  Слідкуємо  за виділенням бульбашок  вуглекислого газу. Якщо вони зявляються то це  свідчить про наявність  крейди в   досліджуваному зразку. У нашому випадку вуглекислий газ не виділявся.

  Дослід 4. Виявлення вмісту води в меді

Хід аналізу: для цього досліду ми взяли звичайну серветку  і капнули на нюю трішки меду, зачекали 5 хв. і  отримали такий результат : навколо меду серветка залишилась сухою, це є ознакою того, що води в нашому меді  не було. Якби серветка навколо меду помокріла, це означало б , що мед розбавлений водою.

  Дослід 5. Виявлення якості меду  за допомогою хімічного олівця.

Хід аналізу: в пробу досліджуваного меду опустили заточений кінець   олівця на 15-20 секунд; провели олівцем по стрічці фільтрувального паперу; спостерігаємо 5-10 секунд.Якщо в мед цукор не додавали, то лінія на папері буде чорного кольору, як від простого олівця, і з нею під час експерименту нічого не станеться. Якщо в мед додавали цукор, то лінія буде фіолетово - чорнильного кольору та розливається широкою смужкою.  Це пояснюється тим, цукор неможливо розчинити у меді, через це його спочатку розчиняють у воді, а потім змішують з медом. Хімічний олівець реагує на воду.  

  Дослід 6. Виявлення цукрового сиропу.

Хід аналізу: ми розчинили невелику кількість меду в гарячом молоці. Якби ми спостерігали згортання молока, це означало б, що мед розведений цукровим сиропом. Наші ж проби – рівномірно розчинилися. (Додатки)

 

Висновки

  Бджолиний мед– це продукт з неперевершеними смаковими та поживними якостями. Встановлено, що мед є висококалорійним продуктом близьким по складу до плазми крові.

  У цій роботі були  розглянуті  харчові та біологічні цінності бджолиного меду, що формують його якість; способи і методи виявлення сторонніх домішок. За допомогою органолептичного і хімічного методів вдалося дати характеристику досліджуваному зразку меду.

  Органолепличним методом були описані такі властивості різних видів меду як: в’язкість, колір, смак, запах. Результати якого показали, що досліджуваний мед якісний. Хімічними  дослідженнями  встановили, що  сторонніх домішок також – не виявлено. Отже, досліджуваний   бджолинний мед – екологічно чистий продукт.

  Отже, їжа, яку споживають громадяни України, мусить бути екологічно чистою, природною, бо продукція, вирощена "по-сучасному", із застосуванням агрохімікатів, є шкідливою для людини і спричинює різні захворювання. Також  я вважаю, що сучасна людина у своєму харчуванні повинна вживати природні продукти, які повинні переважати на противагу різним переробленим продуктам, витяжкам і концентратам, які можуть спричинити розлади обмінних процесів організму при їх надмірному вживанні. До числа цих натуральних продуктів можна віднести продукт бджільництва – мед, який є не тільки солодощами, але  й  ліками від багатьох хвороб.

  Тому серед населення, учнів слід поширювати більше інформації  про цілющі властивості меду, профілактичне вживання його в харчовому раціоні та способи перевірки меду на його натуральність. Серед учнів нашої школи ми провели опитування за такими запитаннями: Як почуваєте себе після вживання меду? Як часто ви вживаєте мед? Чи використовуєте мед в лікувальних цілях? Отримали  відповідні  результати. (Додатки)

Використана література

  1. Горніч М.І. Падь. // Український пасічник. – 2009. - № 6 (219). – с. 47-49.
  2. Кравець В.А. Роль бджіл у природі // Пасічник. – 2006. - № 4 (25). – с.30
  3. Нуждин О.С. Основи бджільництва.- М., 1988-240с.
  4.  М.К Шевчук. Пасіка, бджоли, мед. Ужгород «Карпати», 1974.
  5.   І.А. Бабич, О.Г. Мегель. Бджільництво. Київ, 1969.
  6.   А.І Черкасова. Календар пасічника. Київ «Урожай», 1986.
  7.   В.П. Поліщук. Бджільництво. Київ «Вища школа», 2001.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тези захисту

Тема роботи  «Бджола летить, де мед пахтить»

Автор.Савчук Вікторія Віталіївна учениця 8- А класу Флоринської

загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів

Керівник роботи. Зелененька Валентина Миколаївна учитель біології Флоринської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів

Мета та завдання. Мета роботи полягала у ознайомлені  з медоносними рослинами Вінниччини, різноманітністю продуктів  бджільництва, та  їх  застосуванням. Охарактеризувати сорти меду , їх особливості та зберігання. Визначити якість меду із власної пасіки жителя с. Яланець.

Об’єкт   дослідження: мед місцевого пасічника  с. Яланець, в якому ми визначали  наявність сторонніх домішок.

Виклад основного матеріалу дослідження.

  Для своєї дослідницької роботи ми взяли  зразок меду із пасіки молодого бджоляра , жителя села Яланець Зелененького Р. М . Займається він бджільництвом 5 років і має на своїй пасіці 24 бджоло сімей.

  Під час проведення експериментальної  роботи  ми  досліджували  якість меду органолептичним (смак, запах, в’язкість) методом та визначали наявність інших домішок у домашніх умовах, а окремі  методи  проводили  у хімічному  кабінеті.

  Досліджуваний зразок меду мав приємний аромат, без сторонніх запахів. Смак – солодкий, приємний, без стороннього присмаку. В'язкість меду визначали по його витіканню з посудини в посудину. Мед стікаючи тягнувся і бувгустим. Колір світлий, тому, що мед акаційовий. Хороший мед повинен бути і не дуже рідким, і не дуже густим. Натуральний мед  повинен бути повністю однорідним і за кольором, і за консистенцією. Розглянувши уважно наш зразок меду, ми дану особливість помітили. Визначали ми також у домашніх умовах наявність інших домішок у меді, його натуральність.

 

  Дослід 1. Виявлення  механічних домішок

Хід аналізу: помістили в стакан 20г меду і додали 20 мл води; добре перемішали. Спостерігаємо. При відсутності домішок розчин меду прозорий і не містить зважених і осілих на дно сторонніх частинок.

  Дослід 2. Виявлення  крохмалю (муки)

Хід аналізу: помістили в стакан близько 20 г меду і додала 20 мл    води, помішуємо до моменту розчинення меду і додаєм 3- 4 краплі розчину йоду.    Слідкуємо  за появою  синього забарвлення.

  Дослід 3. Виявлення домішок крейди в меді

Хід аналізу: 20 г меду розвели у воді; додали декілька крапель оцтової  есенції змін ніяких не відбулося.  Слідкуємо  за виділенням бульбашок  вуглекислого газу. Якщо вони зявляються то це  свідчить про наявність  крейди в   досліджуваному зразку. У нашому випадку вуглекислий газ не виділявся.

  Дослід 4. Виявлення вмісту води в меді

Хід аналізу: для цього досліду ми взяли звичайну серветку  і капнули на нюю трішки меду, зачекали 5 хв. і  отримали такий результат : навколо меду серветка залишилась сухою, це є ознакою того, що води в нашому меді  не було. Якби серветка навколо меду помокріла, це означало б , що мед розбавлений водою.

  Дослід 5. Виявлення якості меду за допомогою хімічного олівця.

Хід аналізу: в пробу досліджуваного меду опустили заточений кінець олівця на 15-20 секунд; провели олівцем по стрічці фільтрувального паперу;

спостерігаємо 5-10 секунд. Якщо в мед цукор не додавали, то лінія на папері буде чорного кольору, як від простого олівця, і з нею під час експерименту нічого не станеться. Якщо в мед додавали цукор, то лінія буде фіолетово - чорнильного кольору та розливається широкою смужкою.  Це пояснюється тим, цукор неможливо розчинити у меді, через це його спочатку розчиняють у воді, а потім змішують з медом. Хімічний олівець реагує на воду.  

 

  Дослід 6. Виявлення цукрового сиропу.

Хід аналізу: ми розчинили невелику кількість меду в гарячом молоці. Якби ми спостерігали згортання молока, це означало б, що мед розведений цукровим сиропом. Наші ж проби – рівномірно розчинилися.

Висновки

  Бджолиний мед– це продукт з неперевершеними смаковими та поживними якостями. Встановлено, що мед є висококалорійним продуктом близьким по складу до плазми крові. У цій роботі були  розглянуті  харчові та біологічні цінності бджолиного меду, що формують його якість; способи і методи виявлення сторонніх домішок. За допомогою органолептичного і хімічного методів вдалося дати характеристику досліджуваному зразку меду.

  Органолепличним методом були описані такі властивості різних видів меду як: в’язкість, колір, смак, запах. Результати  якого показали, що досліджуваний  мед  якісний. Хімічними  дослідженнями  встановили, що  сторонніх домішок також – не виявлено. Отже, досліджуваний   бджолинний мед – екологічно чистий продукт.

  Отже, я вважаю, що сучасна людина у своєму харчуванні повинна вживати природні продукти, які повинні переважати на противагу різним  переробленим продуктам, витяжкам і концентратам, які можуть спричинити розлади обмінних процесів організму при їх надмірному вживанні. До числа цих натуральних продуктів можна віднести продукт бджільництва – мед, який є не тільки солодощами, але й ліками від багатьох хвороб. Тому серед населення, учнів слід поширювати більше інформації про цілющі властивості меду, профілактичне вживання його в харчовому раціоні та способи перевірки меду на його натуральність. Серед учнів нашої школи ми провели опитування за такими запитаннями: Як почуваєте себе після вживання меду? Як часто ви вживаєте мед? Чи використовуєте мед в лікувальних цілях?  Отримали  відповідні  результати. (Додатки)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

docx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
23 січня 2018
Переглядів
3398
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку