Розробка заняття спецкурсу "Аптека природи" 8 клас

Про матеріал

Тема. Клас Птахи, ряд Ку­рині. Значення поживних ре­човин яєць для росту і розвит­ку зародка

Перегляд файлу

8 клас (Курс)

Тема. Клас Птахи, ряд Ку­рині. Значення поживних ре­човин яєць для росту і розвит­ку зародка

Мета: вивчити клас Птахи, ряд Ку­рині, значення поживних ре­човин яєць для росту і розвит­ку зародка, розвивати навички роботи з додатковою літературою. Виховати в учнів ціннісне ставлення до власного здоров’я.

Обладнання: мультимедійна дошка, презентація «Загальна характеристика класу Птахи», відео «Яйця на сніданок», «Жити здорово», презетнаціїучнів

Тип уроку: вивчення нового матеріалу

І. Організаційний  момент

Перегляд відео «Чудові птахи» https://www.youtube.com/watch?v=VRHVKcbVeZU

ІІ. Актуалізація навчальної діяльності

Бесіда

-Що ви знаєте про рептилій?

Як можна використати рептилій у медицині?

Що ви знаєте про серпентарії?

Асоціативний кущ

 

 

                                                     Зміїна отрута

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Прийом «Еврика»

У найбільшому курячому яйці було п'ять жовтків, а охоплення по вертикалі. Найважче яйце у світі важило 454 грами - приблизно в шість разів важче середнього курячого яйця. найменша в світі пташине яйце - це яйце колібрі, а найбільше - у страуса. Щоб зварити яйце страуса круто, знадобиться 2 години. Найбільший омлет у світі був зроблений в Мадриді шефом Карлосом Фернандез. Його зробили з 5000 яєць, і його вага склала 599 кг.

Але ж, які ще секрети ховає від нас яйце? (Оголошення теми та мети уроку)

ІV. Вивчення нового матеріалу

План

  1. Загальна характеристика класу Птахи
  2. Ряд Курині.
  3. Особливості будови яйця
  4. Значення поживних речовин яйця.
  1. Загальна характеристика птахів (презентація учнів).
  2. Ряд Куроподібні

http://svitppt.com.ua/images/29/28579/960/img23.jpg

  1. Особливості будови яйця

Похожее изображение

  1. Значення поживних речовин жовтка яйця.

Робота в групах

І група

  1. Аналізуючи додатковий матеріал, дайте відповіді на запитання

-Яйця яких птахів використовують у харчовій промисловості?

-Пожвне значення яйця.

- Цінність жовтка та білка.

Яйця (птахів) - один з найцінніших за поживністю і легкої засвоюваності харчових продуктів. Найбільше значення для харчування мають курячі, качині і гусячі яйця.

Вміст поживних речовин в курячому яйці (у %)

Найменування поживної речовини

Яйце в цілому

Білок

Жовток

Білки
Жири
Вуглеводи
Зола
Вода

12,5
12,0
0,5
1,0
74,0

12,5
-
0,5
0,5
86,5

1,7,3
31,2
0,5
1,0
50,0

У яєчному білку містяться альбуміни, глобуліни, лізоцим, авідін і інші білки (переважають альбуміни). Авідін є антагоністом біотину. Яєчні білок і жовток містять багато амінокислоти.
Жир жовтка містить лінолеву та інші ненасичені жирні кислоти, до складу жовтка входять також лецитин (8 - 10%) і холестерин (1,7-2%).
В золі яйця (без шкаралупи) міститься (мг%): Ca - 43, Fe - 2,1, Р - 184, Mg - 10, К - 116; особливо багатий ними жовток. У яйцях є також вітамін А - 0,6 мг% (у жовтку - 0,96 мг%), тіамін - 0,14 мг% (у жовтку - 0,32 мг%), рибофлавін - 0,69 мг % (у жовтку - 0,52 мг%), нікотинова кислота - 0,20 мг%; за деякими даними, в яйцях міститься і вітамін В12 (ціанкобаламін).

 

Група ІІ

  1. Аналізуючи додатковий матеріал, дайте відповіді на запитання
  • Засвоювання яєць.
  • Санітарно-гігієнічні норми свіжого яйця
  • Особливості зберігання яєць
  • Токсична дія яєць.

 

Засвоюваність яєць дуже висока. Харчові речовини жовтки (білки, жири та ін) біологічно більш цінні, ніж аналогічні речовини білка.

Свіже яйце, знесене здоровою птицею, як правило, стерильно. При зберіганні в належних умовах його стерильність може зберігатися тривалий час. Яйце може інфікуватися в статевих органах хворих птахів (див. Сальмонельози), а також птахів-бактеріоносіїв. Зберігання подібних яєць (в першу чергу качиних) в неохолодженому стані призводить до величезного накопиченню, головним чином в жовтку, мікробів з роду Salmonella. Зараження яєць, особливо із забрудненою шкаралупою, можливо і екзогенним шляхом. Обсемененность яєць із забрудненою шкаралупою при зберіганні в кілька разів більше, ніж у чистих яєць. Описано чимало випадків харчових токсикоінфекцій, викликаних вживанням в їжу інфікованих яєць.

Для попередження харчових токсикоінфекцій (див.) качині і гусячі яйця по санітарному законодавству СРСР дозволяється використовувати на підприємствах харчової промисловості тільки для додавання в тісто, що йде на виготовлення сухарів, печива, тістечка та інших виробів, які піддаються високій термічній обробці. Продаж цих яєць в торговельній мережі, а також використання для приготування кремів, морозива, майонезу, кулінарних виробів на підприємствах громадського харчування заборонені.
Кращий спосіб знищення сальмонел - хлорування (1,2-1,5% активного Cl в розчині) протягом 3 хв. при t° 16-20°. Сальмонели гинуть також при варінні яєць протягом 8 хв. (з моменту закипання води), коли температура всередині яєчного жовтка доходить до 80°. Яйця, поверхнево-інфіковані пастереллами (див. Пастерельоз), знешкоджуються тим же розчином хлорного вапна при 10-хвилинній експозиції та 0,5% розчином свіжогашеним вапна при 6-годинному впливі.

 

Група ІІІ

  1. Аналізуючи додатковий матеріал, дайте відповіді на запитання
  • Як визначити якість яєць?
  • Особливості вживання яєць
  • Що таке яєчний порошок?

Якість яєць визначається зовнішнім оглядом і за допомогою овоскопа - приладу з яскравим джерелом світла, пристосованого для просвічування яєць.
Продукти переробки яєць - морожений яєчний меланж, морожені яєчні білки, морожені яєчні жовтки, яєчний порошок. Морожений яєчний меланж готується з свіжих або холодильниковых курячих яєць. Перед розбиттям яйця обмивають дезрозчином (хлорне вапно та ін) і водою. Звільнена від шкаралупи яєчна маса фільтрується, ретельно перемішується і заморожується в спеціальній тарі (жерстяні герметично закупорені банки); допускається додавання 0,8% кухонної солі або 5% цукрового піску.
Відокремлені від решти маси яєць морожені білки або жовтки обробляються так само, як і меланж.
Яєчний порошок - світло-жовтий, однорідний порошок з легко раздавливаемыми грудочками, які мають смак і запах, властиві свіжому яйцю; поживний концентрат, повністю зберігає харчову цінність яєць. Склад його (в %): води не більше 9, білка (на суху речовину) - не менше 45, жиру - 35, золи - 4; розчинність (у перерахунку на суху речовину) - 85%. Кислотність не більше 10°, колі-титр - не нижче 0,1 мл Вітаміни групи B в ньому збережені повністю, кількість вітаміну А трохи знижено. Порошок використовується в їжу лише у кулінарних виробах, коли термічна обробка забезпечує надійну стерилізацію продукту. Після розкриття упаковки яєчний порошок, зазвичай містить велику кількість жиру, швидко псується внаслідок окислення жиру киснем повітря.

Особливості використання яєць у медицині (перегляд відеороликів та бесіда за ними)

ІV. Закріплення вивченого матеріалу

Асоціативний кущ

Яйце

 

Складіть перелік застосування яйця в медицині та в житті людини.

V. Підсумок уроку

VІ. Домашнє завдання

  • Опрацювати конспект
  • Підготувати додаткову інформацію «ряд Гусеподібні»
docx
Додано
26 січня 2018
Переглядів
1698
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку