Дослідницький проєкт на тему: Теплий дім

Про матеріал
Мета даного проєкту: з'ясувати проблеми теплозбереження;вивчити шляхи їх вирішення. Завдання : запропонувати шляхи вирішення проблеми теплозбереженні; надати рекомендації населенню щодо того як зберегти тепло в будинку.
Перегляд файлу

               Бердичівський професійний будівельний ліцей

 

 

 

           Дослідницький проект на тему :

   

 

    «ТЕПЛИЙ ДІМ»

 

                                                       

C:\Users\Серий\Desktop\Картинки епта\001.jpg

                                                                  Розробила:

                                                          Чернюк Ірина Василівна

                                             викладач професійно-теоретичної

           підготовки з опоряджувальних професій

 

                                                 м.Бердичів                               

                                                             

  ЗМІСТ

ВСТУП.............................................

РОЗДІЛ 1. ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМИ ТЕПЛОЗБЕРЕЖЕННЯ.....

  1.       Досвід країн ЄС  щодо проблеми теплозбереження...............
  2.       Чи варто утеплювати будинок?.............................

РОЗДІЛ 2. Технологія утеплення будинку..................………

  1.    Технологія утеплення пінополістиролом.......................
  2.    Технологія утеплення мінеральною ватою......................

РОЗДІЛ 3. Переваги та недоліки утеплення будинку………………………………

3.1.Ціни на утеплення будинку

ВИСНОВКИ........................................

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ....................

 

 

 

 

 

 

                                                   

 

 

ВСТУП

У наш час, коли ціни на опалення досить високі все більше  актуальним стає питання енергозбереження. Одним з напрямків енергозбереження є утеплення будинку з метою зменшення споживання енергетичних ресурсів на його опалення. А оскільки більшість житлових будівель і приміщень будувалися за нормативами минулого століття, то конструкції таких будівель не передбачають належного утеплення, що призводить до того, що ми втрачаємо велику кількість тепла через конструкції будівлі: дах, вікна, стіни.Для того щоб зменшити ці втрати потрібно виконати утеплення фасадів, покрівлі та замінити вікна менш теплопровідними.

Останнім часом широко почали виконувати утеплення стін пінопластом, коли будується нова будівля, то пінопласт монтують між двома рядами цегляної кладки внутрішнім і облицювальною, але що робити, якщо будинок вже існує і потрібно виконати утеплення стін?

Для того, щоб визначитися з вибором рішення по утепленню будинку необхідно проаналізувати, як саме будинок втрачає тепло. Вибір рішення залежить від конструктивних особливостей матеріалів, використаних при будівництві. Малюнок нижче ілюструє середньостатистичну «участь» різних частин будинку у втратах тепла.

Як виходить тепло з нашого дому *

Як бачимо з малюнку, найбільшої уваги потребують стіни і дах будинку , далі - водопровідне і каналізаційне господарство, потім вікна та двері .

                                1.Загальна характеристика

                                1.1.Актуальність теми

Теплозбереження в будинку дуже важливо для економії свого бюджету. Отримувати тепло від тепловиробників (газові, твердо паливні, електричні котли та інші обігрівачі) при атономних опаленні дуже важливо, але ще важливіше, зберігати тепло в будинку.

Для теплозбереження в будинку важливо зробити утеплення стін зовні. Як правило, стіни утеплюють пінопластом або його різновидами - пенополіестіролом. Також для того можна використовувати мінеральну вату.
Немає сенсу економити 7-8% енерговитрат на рік, якщо тарифи на енергоносії підвищуються на 30-40%. Але зробити свій будинок повністю або частково енергозберігаючим, цілком можна.Таким чином,проблема,повязана з теплозбереженням особливо враховуючи надскладну ситуацію в країні ,є дуже актуальною. Тому темою свого дослідження я обрала проблему теплозбереження та шляхи її вирішення.

                                     1.2. Мета та завдання досліджень

Мета досліджень: з'ясувати проблеми теплозбереження;вивчити шляхи їх вирішення.

Завдання досліджень: запропонувати шляхи вирішення проблеми теплозбереженні; надати рекомендації населенню щодо того як зберегти тепло в будинку.

                                   1.3. Об'єкт дослідження

Об'єктом дослідження виступає проблема збереження тепла в будинку.

                                    1.4. Предмет дослідження

Предметом дослідження виступає актуальність правильного утеплення будинку,його переваги та недоліки.

1.5. Методи наукових досліджень

 У своїй роботі використовую методи аналізу, порівняння,та  статистичний.

                                  1.6. Наукова новизна роботи

 Вивчення проблеми теплозбереження, особливо на сьогоднішній день коли ситуація в країні є критично важкою,та дуже актуальною.

                                  1.7. Теоретичне та практичне значення роботи

Дослідження  питання теплозбереження є дуже важливим  для встановлення шляхів вирішення даної проблеми. Вивчення технології правильного утеплення дасть змогу заощадити витрати на тепло.

                                1.8. Особистий внесок автора

 Мною досліджено скільки тепла втрачає будинок без теплоізоляції, вироблено рекомендації щодо вирішення проблеми.

                               1.9. Структура і обсяг роботи

 Робота має 40 друкованих сторінок. Список літератури включає 6 найменувань. Робота містить,  2 малюнки, 28 фотографій.

 

РОЗДІЛ 1. ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОБЛЕМИ ТЕПЛОЗБЕРЕЖЕННЯ

1.1.Досвід країн ЄС  щодо проблеми теплозбереження

Щоб зробити свій будинок енергоавтономним, якісно термоізолювати його недостатньо, потрібно використовувати цілий комплекс різного устаткування - від вітрогенераторів і сонячних колекторів до теплових насосів і установок, що працюють на біопаливі, наприклад, сіні, соломі, гної, відходах деревообробної промисловості і т.д.
Сьогодні теплозбереженя в будинку є єдиним шляхом, який веде до спокійного і безтурботного життя.

У більш розвинених країнах з цією проблемою зіткнулися набагато раніше. У Фінляндії, наприклад, після того як вибухнула енергетична криза, питання теплозбереження (якому і так приділялося чимало уваги) були зведені в ранг державної політики. В результаті цього витрати на опалення житлових будівель скоротилися майже в 2 рази.

Для скорочення втрат тепла (а, отже, і грошей) в європейських країнах розроблено велику кількість утеплювальних матеріалів, що мають більш високу ефективність, ніж наші вітчизняні, і, крім того, в ряді випадків більш низьку вартість.

Походження: європейське

Мінераловатні утеплювачі, які отримали сьогодні найбільшого поширення, фахівці ділять на 3 види: шлаковата, на основі скловолокна і базальтові.

Утеплювачі з скловолокна, представлені на нашому ринку, в переважній більшості мають європейське походження ,германо-польське і фінське.

Теплоізолюючі вироби марки URSA на наш ринок потрапляють з польського заводу німецького концерну PFLEIDERER. Продукція з Фінляндії надходить з 2 заводів, що належать компанії Isover Оу, яка входить до складу французького концерну Saint-Gobain.
Імпортні мінераловатні вироби з базальтового волокна, пропоновані в Україні, в своїй більшості належать фінській фірмі Раrос і датському концерну Rockwool.
Сучасна західна будівельна індустрія пропонує дуже широкий асортимент утеплювальних виробів, зорієнтуватися в якому навіть фахівцеві буває часом досить важко. Всю цю безліч утеплювачів можна класифікувати за кількома ознаками. По-перше, за призначенням (будівельні і технічні). По-друге, за формою виконання. Вони виготовляються у вигляді матів-рулонів і плит різної щільності. По-третє, по оздобленню та обробці (фольговані, гідрофобізовані та інше). По-четверте, за стійкістю до дії вогню "негорючі, горючі першого класу, і, нарешті, по-п'яте, по області застосування і, зрозуміло, походженням.
Скловатні матеріали

При виготовленні теплоізоляційних матеріалів зі скляної вати  використовується скло (50%), пісок, сода і вапняк. Волокна скловати зв'язуються за допомогою сполучної речовини, яка надає матеріалу необхідну твердість. Вироби можуть покривати різними облицювальними матеріалами: алюмінієвою фольгою, скловойлоком, склотканиною, різними нетканими матеріалами та іншим. Як правило, вироби мають стандартні розміри, але можуть бути виготовлені  за індивідуальним замовленням.

Область використання цих матеріалів: тепло- і звукоізоляція огороджувальних конструкцій, скатних і плоских покрівель, перекриттів, перегородок будівель і споруд, теплоізоляція холодильних установок трубопроводів і багато чого іншого. Продукція ISOVER має хороші теплоізоляційні показники. Мінімальне значення теплопровідності для матеріалів ISOVER становить 0.029 Вт / м-К
Скловата ISOVER не боїться вогню, майже всі вироби відносяться до групи негорючих будівельних матеріалів. Теплоізоляційні вироби захищають також і від гниття дерев'яні конструкції завдяки спеціальній обробці. Усі скловолокнисті матеріали негігроскопічні,і в разі намокання вони дуже швидко висихають.

Вироби ISOVER випускаються у вигляді м'яких матів, напівжорстких і жорстких плит. Найменшу щільність мають м'які мати 11 кг / м3. Фінська продукція відрізняється наявністю в асортименті плит з більш високою щільністю (130 кг / м3), призначених для утеплення плоских покрівель. Всього ж в Україні представлено близько 25 типів виробів.

Теплоізоляційні вироби зі скляного штапельного волокна, URSA призначені для теплоізоляції огороджувальних конструкцій житлових, громадських і виробничих будівель та споруд, печей, трубопроводів, різного промислового устаткування, апаратури, побутових і промислових холодильників і безлічі інших випадків. Вона застосовується при температурі від -60 "С до +180" С. За результатами досліджень, вироби URSA віднесені до групи негорючих, що не виділяють токсичних і шкідливих речовин при впливі вогню. Досить ефективне їх використання і в звукоізолюючих конструкціях, так як коефіцієнт звукопоглинання становить від 0.6 до 0.99 залежності від товщини і щільності вироби URSA, а також частоти звукових коливань. Продукцію з маркою URSA відрізняє висока надійність, її довговічність складає більше 50 років, що можна порівняти з терміном служби будівлі. Пройшли матеріали URSA і сертифікацію органів Держстандарту України. Всі фахівці відзначили її позитивні якості і, що вельми важливо, екологічну безпеку.

Випускаються вироби URSA у вигляді м'яких еластичних матів, м'яких і напівтвердих плит. Всі вони в залежності від щільності поділяються на марки. Мінімальна щільність матів "11 кг / м3, а максимальна щільність плит, пропонованих в Україні," до 75 кг / м3. Мати при упаковці (перед транспортуванням) для зменшення обсягу підпресовують і згортають в рулони. Матеріали URSA можуть бути покриті крафт-папером, стеклохолстом або алюмінієвою фольгою.
Теплоізоляційні вироби з базальтових порід

Область застосування базальтових утеплювачів значно ширша в порівнянні з виробами з скловати. Це обумовлено тим, що верхня температурна межа у цього матеріалу знаходиться за відміткою 1000 "С. Тому вироби з базальтової вати крім традиційних будівельних областей широко використовуються в металургійній промисловості, суднобудуванні, де багато уваги приділяється протипожежній безпеці. Також досить істотною відмінністю мінеральної вати від скловатних виробів є її "взаємовідношення" з водою. За твердженнями представників Rockwool, водопоглинання після прямого занурення деяких виробів в воду на 2 години становить менше 3%. Мінеральні вати є також і чудовим звукоізоляційним ізолятором. Результати досліджень фахівців показують, що в конструкції перегородки, що складається з 2 гіпсокартонних листів товщиною по 8 мм, між якими укладений 140-міліметровий шар мінеральної вати, загасання звуку на частотах 1.5-2 кГц становить до 57dB.Асортимент виробів з базальтової вати є  одиним з найбільших. Він включає кілька десятків видів виробів загальнобудівельного призначення і трохи менше для технічних цілей.

Продукція Раrос, пропонована сьогодні українському споживачеві, налічує близько 40 різновидів м'яких плит і матів, напівжорстких і жорстких плит, застосовуваних для теплоізоляції плоских покрівель, фасадів, а також як вогнетривка обшивки сталевих конструкцій, димових труб, печей та іншого. Такий захист дозволяє продовжити час опору вогню на кілька годин, суттєво оберігає від загоряння дерев'яні конструкції. Вироби завдяки просоченню мають мале водопоглинання - близько 1.5%.

Мінімальна щільність виробів Раrос "30 кг / м3, а максимальна" 230 кг / м3. Теплопровідність продукції в більшості випадків становить від 0.032 до 0.04 Вт / м.К.
Вироби під маркою Rockwool, представлені в Україні, також дуже різноманітно. Технічна ізоляція налічує близько 10 видів і перекриває температурний діапазон до 1000 "C.
Загальнобудівельна теплоізоляція представлена двома десятками видів і призначена для утеплення та звукоізоляції стін, підлог, плоских і скатних покрівель. Залежно від призначення поставляється продукція і різної щільності. Мінімальну має рулонний матеріал ROCKMIN "29 кг / м3, а максимальну" 200 кг / м3 "плити DACHROCK. Теплопровідність продукції Rockwool -від 0.034 до 0.041 Вт / м.К.

І дим вітчизни нам солодкий і приємний ...

Теплоізоляційні вироби виготовляють і пропонують також і українські підприємства. Всього в Україні цю продукцію випускають близько півтора десятка заводів, найбільші виробники знаходяться в Біличах та Ірпені (Київська обл.), Чернівцях.

Більшість виробників як сполучника базальтових волокон використовують глину, в той час як зарубіжні виробники -фенолформальдегідні сполуки. Номенклатура і характеристика в загальному близькі закордонним аналогам. Наприклад, Чернівецький завод теплоізоляційних матеріалів виготовляє плити 1х1 м і товщиною від 15 до 120 мм, щільність яких 80 "250 кг / м3, а водопоглинання. За словами представника заводу В.Тимчішіна, близько 2%. Теплопровідність порівняно з імпортною продукцією дещо гірші і становить 0.042 "0.049 Вт / м-К, однак ціна на 10-15% менше.

                            1.2..Чи варто утеплювати  будинок?

Дуже часто я чую від людей, що вони не потребують утеплення своїх будинків. Чим це викликано? Оманою. Всьому провиною її величність  комерція і насамперед конкуренція. Ми живемо в країні з просто дикою системою продажів товарів. Виробники і продавці вкрай рідко несуть  відповідальність за подачу спотвореної, а часто і умисно неправдивої інформації клієнтам. Бажання продати товар і отримати дохід переважають  над ; елементарними поняттями порядності. Але частіше помилкова інформація подається через відсутність у продавців еллементарних понять як працює тепло?

Спілкуючись з вами я не буду перевантажувати вас формулами, символами, коефіцієнтами та іншим. Гадаю, що це вам не треба. Та й  сама я не дуже глибоко в них вникаю, тому, що чим більше намагаєшся зрозуміти, тим менше розумієш. Вам треба зрозуміти тільки одне, що таке теплоізоляція. Що таке тепловтрати. І як працюють тепло і холод. І найголовніше- ЧОМУ ОГОЛОШЕННЯ виробників і продавців  «ТЕПЛІ БЛОКИ» З ЯКИХ ВИ ЗБУДУВАЛИ СВІЙ ДІМ, здатні нести ВТРАТУ ТЕПЛА?

А тепер давайте все і по порядку. Отже, ви побудували будинок. Для будівництва свого будинку ви вибрали теплий, керамічний блок. Відразу  зауважу Вам Ви на правильному шляху. Керамічний блок дійсно теплий. В цьому Вас не ошукали.У нього не тільки прекрасні термостійкі  характеристики, але і тепловіддача. Для того що б зрозуміти, що я говорю розглянемо рисунок 1.

На цьому рисунку я, як змогла, зобразила  Ваш, уявний, будинок. Стрілками вказала як  впливають на нього фактори холоду.

Основними  з них є:

  1. Зимові мінусові температури.
  2. Холодний вітер.
  3. Атмосферная вологість.

Як відомо будинок складається з коробки. Коробка це саме житлове приміщення.Фундамента.Цоколя.

Дверних і віконних прорізів,та  даху. І на всі ці частини будинку тисне холод.

 http://media.ibud.ua/image/ckeditor/2014/09/22/original/1411385935_282_%D0%91%D0%B5%D0%B7%D1%8B%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%B9.png

При цьому, нагадую, коробка побудована з теплого блоку. І ось тут ми з вами повинні зрозуміти, що таке теплий блок? Як я вже сказала вище,  так званий « теплий блок»  це вид будівельного блоку з підвищеними термостійкими здібностями в порівнянні з бетоном. Ну так по крайній мірі заявляють виробники. Як відомо бетон швидко охолоджується. Інакше кажучи він швидко проводить крізь себе холод. Якщо вже говорити відверто  і правильно, звичайна  наша червона цегла, теж є теплою. Її виготовляють з червоної глини. І вона має деякі, позитивні  термостійкі

здібності. Червона цегла більш тепла ніж наприклад силікатна . http://media.ibud.ua/image/ckeditor/2014/09/22/original/1411385841_21_%D0%91%D0%B5%D0%B7%D1%8B%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%B9.png

Тепер розглянемо ще один малюнок. Що ми маємо на цьому малюнку? Розріз стіни в якому червоним кольором вказана зона тепла.  Зеленим кольором вказана зона холоду. Так само тут вказані й ті чинники які впливають на охолодження стін. Ще раз нагадую це холод мінусових температур, атмосферна вологість і холодний зимовий вітер.  Це і є основні чинники які впливають на визначення глибин зон холоду і тепла. Зона тепла можлива тільки в тому випадку якщо будинок обігрівається опалювальним приладом. Це наприклад радіатори опалення або влаштована система  підлог з підігрівом. Так ось, ми нагріваємо повітря в приміщенні і отже стіни, стелі, меблі та інше. Ми нагріваємо будинок зсередини, утворюючи  цим зону тепла. І ця зона тепла утримує тепло в будинку. Але утеплюємо будинок ми для того що б економити. Для того що б зекономити гроші  на опаленні треба змусити обігрівальні прилади включатися якомога рідше. Для цього треба збільшити зону тепла. Збільшити червону зону  на малюнку і зменшити зелену. Інакше кажучи треба змістити точку зустрічі тепла і холоду , Всередині стіни, як можна ближче до вуличної сторони стіни. На малюнку вліво. Так чи інакше, але холод тисне на стіну. Вітер на неї дує. Стіна охолоджується.  Наш бойлер включається, нагріває стіни до певної температури, збільшуючи зону тепла, і вимикається, надаючи стіні холоду. Через  деякий час холод продавлює тепло в стіні, зона тепла зменшується, зсувається вправо, на малюнку, збільшується зона  холоду. Температура  в приміщенні падає, спрацьовує терморегулятор і включається обігрівальний прилад. І так раз за разом. Чим більше червона зона, тим тривалішим  період мовчання опалювального приладу. Відповідно спалюється менше газу, дров або витрачається менше електрики. Це вже хто чим обігрівається.  І весь цей процес раз за разом повторюється всередині вашої стіни. Інакше кажучи неутеплений будинок протистоїть холоду один на один. Тут звичайно  відіграє роль матеріал з якого побудовані ваші стіни. Але ви повинні пам'ятати. І це дуже важливо знати. Блок який важко вихолодити, важко  і нагріти. Одні блоки нагріваються швидко, але і швидко холонуть. Інші холонуть повільно. Але і нагріваються повільно. Крім того, не забувайте  про шви між блоками і рядами блоків. Вони заповнені цеметним розчином. А він дивовижно швидко холоне, пропускаючи холод між блоками.  І надія на те, що додавши в розчин кладки перліт,  що я зустрічала в будівництві, посилить протистояння холоду.Але це не так.  Перліт, як правило замішують з піском. А пісок прекрасний провідник холоду. Ще один вузол промерзання це бетонний каркас будівлі. У нашій країні  все більш і більш набирає обертів каркасне будівництво. На одному з будівництв я зустріла дивовижне рішення проблеми охолодження каркаса.  Людина обклеїв вертикальні бетонні опори і армопояс пінопластом. Ну що сказати це краще ніж нічого. Але це не рішення. Холод тисне на  блоки якими заповнено каркасний простір і із зони холоду холод проникає під пінопласт в бетон. Протистояння холоду і бетону нижче  ніж наприклад у керамічного блоку. Ось і виходить, що зона холоду охолоджує, начебто утеплений каркас будівлі і через нього холод інтенсивно  проникає всередину Вашого приміщення.

РОЗДІЛ 2.ТЕХНОЛОГІЯ УТЕПЛЕННЯ БУДИНКУ

2.1.Технологія утеплення пінопластом

Утеплення пінопластом житлових приміщень набуло  широкого використання завдяки багатьом своїм перевагам. Надійність подібного утеплення перевірена історією, в результаті чого спостерігається тільки стабільне збільшення попиту на пінопласт. Всі переваги пінополістирольних плит набагато перевершують властивості відомих традиційних будівельних матеріалів, що здатне забезпечити довге життя будь-якої споруди, незважаючи на кліматичні умови.

 

Технічні характеристики пінопласту

Пінопласт є одним з поширених матеріалів, що використовується для утеплення стін практично повсюдно - у масовому та індивідуальному будівництві. Матеріал має високі технічні характеристики. При його виготовленні витрачається мало енергії, але його властивості при цьому дозволяють істотно заощадити на опаленні.

Стандартні розміри листа пінопласту 1 на 1 метр, 0,5 на 1метр. За щільністю листи теж різні: щільність 15, 25 і 40. Чим щільніше пінопласт, тим краще, однак залежить від цього ціна на нього. Пінопласт двадцять п'ятої щільності, який має товщину від 5 сантиметрів, призначений для зовнішнього утеплення. Щільність 15 необхідна для внутрішнього утеплення і приклеювання пінопласту до дерева або бетону, а пінопласт сорокової щільності можна використовувати як підлоговий утеплювач, так як матеріал високої щільності під впливом додаткових навантажень не продавлюється.

Пінопласт є матеріалом, структура якого є спіненою масу. Основний обсяг пінопласту займає повітря. І його щільність через це в пару разів нижче щільності сировини, з якої пінопласт проводиться. Це значно впливає на низьку вагу плит з пінопласту. Матеріал має високі звукоізоляційні і термоізоляційні якості завдяки великій кількості газу в структурі пінопласту.

Як правильно клеїти пінопласт

З різної сировини виробляють пінопласт різної щільності з різною міцністю. Чим більше у пінопласту щільність, тим всередині структури перебувати менший обсяг газу і відповідно нижче теплоізоляційні властивості. Однак зростають при цьому значення стійкості матеріалу до механічних навантажень.

Як утеплювач використовують різні за щільністю листи пінопласту, які мають різний рівень міцності. Плити з невеликою щільністю вимагають при влаштуванні утеплення створення максимального захисту матеріалу від механічних пошкоджень. Пінопласт з невисокою щільністю прийнято використовувати найчастіше як утеплювач з каркасною методикою монтажу - там, де насамперед все навантаження припадає на каркас і зовнішній шар утеплювача.

Застосування пінопласту як утеплювача

Як утеплювач пінопласт знайшов застосування в таких сферах: для внутрішнього і зовнішнього утеплення стін, утеплення підлог, стель, фундаментів, стін підвалів, а також горищ. Але слід пам'ятати, що використання даного матеріалу для внутрішнього утеплення стін, які виходять на вулицю, не доцільно. Також обов'язково варто з'ясовувати заздалегідь, чим можна склеїти пінопласт.

Причина цього криється в тому, що вихідна назовні стіна повинна прогріватися в обов'язковому порядку за рахунок внутрішнього опалення. При укладанні на внутрішню поверхню стіни пінопласту відбувається утеплення та теплоізоляція стін від обігріву з боку приміщення. У підсумку точка роси зміщується в проміжок між шаром пінопласту і стіною або всередину стіни.

Волога буде просочувати стіну, змінюючи термоізоляційні властивості стіни. Крім того, волога, конденсована всередині стіни, здатна при низькій температурі замерзати. Все це провокує порушення теплообміну і поступове руйнування стін. Ось чому так важливо дотримуватися технології монтажу пінопласту і з'ясовувати заздалегідь, яким клеєм клеїти пінопласт.

Як правильно клеїти пінопласт

Якщо ви вирішили використовувати пінопласт як утеплювач, то дуже бажано з його допомогою утеплювати стіни зовні будівлі. Пінопласт не характеризується достатньою механічною міцністю, в тому числі і пінопласт з високою щільністю. У зв'язку з цим виникає потреба проведення зовнішнього зміцнення пінопластових плит.

Якщо ви будете утеплювати пінопластом фундамент, то потрібно захистити плити пінопласту від тиску грунту і навантаження, яке виникає при морозному обдиманні грунту. І якщо зміцнюючи поверхню пінопласту на стінах, ви зможете обійтися використанням армуючої сітки і штукатурки, то в ситуації з утепленням підвалу, потрібна більш серйозний захист наприклад, цегляна кладка або дерев'яна опалубка.

 

Переваги пінопласту

Завдяки своїм властивостям пінопласт в чомусь є і незамінним. Насамперед, він відрізняється маленькою вагою. Його виробляють за допомогою спінювання і подальшого охолодження полістиролу, якого в його складі всього лише 2% (інші 98% - бульбашки газу). Саме в цьому і криється секрет легкості пінопласту: величезні блоки пінопласту підняти зможе навіть дитина.

Відомо всім, що пінопласт є легше води, тому він знаходиться на її поверхні завжди. Тому його дуже часто застосовують для буйків, що вказують місце, з якого спостерігається велика глибина. Також пінопласт ріжеться досить легко і легко монтується. Однак при цьому важливо знати, як приклеїти пінопласт до певної поверхні, і чітко слідувати інструкції.

Ще дуже важливий той факт, що пінопласт володіє прекрасною стійкістю. Плити не бояться прямих променів сонця, великих добових перепадів температури, сильних морозів, високого атмосферного тиску. Пінопласт завдяки подібним властивостям дуже затребуваний в будівництві житлових будинків і в обробці приміщень.

Не можна не звернути свою увагу на таку характеристику, як теплоємність. Завдяки подібним термоізоляційним властивостям, багато хто вважає пінопласт найбільш кращим утеплювачем. Пінопласту притаманне низьке термічне розширення: стабільність в температурному діапазоні від мінус 180 до плюс 80 градусів. Великі блоки прийнято кріпити безпосередньо на стіни будинку, тому тепло всередині будівлі затримується довше.

Як правильно клеїти пінопласт

Пінопласт має здатність до забезпечення якісної звукоізоляції від ударного шуму і формуванню складних форм, конструкції можна склеювати за допомогою гіпсових і цементних розчинів, а також мастик. Пінопластові блоки є протипожежним матеріалом. Він може допомогти при виникненні пожежі. Безумовно, повністю вогонь не загасить, але, в усякому разі, зменшить його. Пінопласт характеризується великим терміном експлуатації.

Пінопластові плити здатні чинити опір багатьом хімічним речовинам. Вироби з даного матеріалу неотруйні, не утворюють пилу і не мають характерного запаху. Пінополістирол безпечний з екологічної точки зору, тому що при його виготовленні використовуються гази і речовини, що не є небезпечними для навколишнього середовища і людини. Пінопласт не містить сполук фреонового ряду, які шкідливі для озонової оболонки.

Також необхідно зауважити, що пінопласт виступає порівняно дешевим матеріалом, якщо ви знаєте, як правильно клеїти пінопласт. Це дозволяє в свою чергу заощадити на будівництві та опаленні будинку. Матеріал є байдужим до впливу вологи, він її майже не вбирає. Тому при монтажі пінопласт не потребує проведення додаткової гідроізоляції. На його поверхні не утворюється цвіль і грибок.

Недоліки пінопласту

Поряд з перевагами пінопласту цей матеріал має і деякі недоліки:

  1.               Пінопласт відрізняється обмеженою механічною міцністю. Після монтажу він потребує додаткового захисту від механічних пошкоджень.
  2.               Пінопластові плити практично не пропускають повітря.
  3.               Пінопластові плити легко руйнуються під впливом різних лакофарбових покриттів або нітрофарб. Тому важливо заздалегідь уточнити, яким клеєм склеїти пінопласт.

Як правильно клеїти пінопласт

Порівняння пінопласту з іншими матеріалами

Головна перевага пінополістиролу перед іншими теплоізоляційними матеріалами криється в тому, що він є одним з найдешевших матеріалів, які володіють хорошими ізоляційними і механічними властивостями, а також істотної конструкційної гнучкістю. Процес монтажу простий і не потребує використання кваліфікованої робочої сили і спеціалізованих інструментів.

Пінопласт незамінний для створення утеплення різних підземних частин будівлі, де використання інших видів теплоізоляції є неприпустимим внаслідок капілярного підняття грунтової води. Він гідроізоляцію оберігає від шкідливого впливу зовнішнього середовища.

Як правильно клеїти пінопласт

Якщо порівнювати рівень теплопровідності пінопласту з іншими теплоізоляційними матеріалами, то пінополістирольні плити мають товщину близько 60 міліметрів, що рівноцінно за теплоізоляційними властивостями:

  •                   мінеральній ваті, яка має товщину в 110 міліметрів;
  •                   сухому пінобетону, що відрізняється товщиною в 500 міліметрів;
  •                   дереву, товщина якого досягає 195 міліметрів;
  •                   цегляної закладці, що має товщину в 850 міліметрів;
  •                   бетону з товщиною в 2132 міліметрів.

Різниця в ціні між скляною і мінеральною ватою і пінопластом істотно менша, тому що вони конкурують в цьому відношенні набагато тісніше. Але дані матеріали відрізняються низькою міцністю, несучою здатністю не володіють і мають тенденції до провисання після безпосереднього укладання на місце.

утеплення стін пінопластом     

Розрахунок матеріалу

Будь-які ремонтні та будівельні роботи починаються з розрахунку матеріалу. Для визначення площі стелі потрібно помножити її довжину на ширину. Для утеплення використовується пінопласт різної товщини: 2,3,5 і 10 см, але для стелі найкраще взяти листи товщиною не менше 5 см з щільністю від ПСБС-15 до ПСБС-35.

Для фіксації пінопласту продаються дюбелі з широким капелюшком і спеціальний клей, але його вартість досить висока. Можна скористатися звичайним клеєм на цементній основі.

Види клеючих сумішей і їх консистенція

Незалежно від виробника клею необхідно враховувати кілька важливих моментів:

  • на упаковці має бути написано, що вона призначена для пінополістирольних плит;
  • в залежності від виробника, суміші поділяються на два види: для приклеювання плит і для приклеювання плит і пристрою захисного шару. Перший вид дешевше, але придатний тільки для монтажу плит і заповнення зазорів між утеплювачем, другий дорожчий, але на нього можна кріпити арматурну сітку і використовувати в якості вирівнюючого шару.

Порада: не рекомендується поєднувати склади різних виробників.

Його витрата безпосередньо залежить від рівності поверхні, до якої кріпиться пінопласт. У середньому на приклеювання він становить 5кг/м2 і стільки ж ще піде на приклейку арматури і вирівнюючий шар. Кожен виробник вказує на пачці пропорції для змішування, але важливо знати деякі нюанси:

  • часто буває, що суміш треба розводити густішу, ніж рекомендує виробник. За консистенцією вона повинна бути настільки густою, щоб при нанесенні її на шпатель вона зберігала форму і не розповзалася;
  • а от для кріплення сітки краще розвести трохи рідшу, тоді вона буде легко заглиблюватися;
  • для фінального вирівнюючого шару, клей повинен бути ще більш рідким, за густотою нагадувати рідку сметану.

Прагну відмітити, що утеплення пінопластом стін зовніце самий правильний варіант зробити стіни тепліше. Утеплення стін з середини  потрібно робити тільки в крайньому випадку.

утеплення фасадів пінопластом  


Правила утеплення фасадів пінопластом

Правила утеплення фасадів пінопластом, пінополістиролом Є два види правил утеплення фасадів пінопластом: ті, які написані в інструкціях людьми, не виходили жодного разу з лабораторії, і ті, які вироблені на основі багаторічного практичного досвіду утеплення фасадів. Давайте намагатися обєднати і ті й інші правила утеплення фасадів.

Почнемо з того, що визначимося, для яких фасадів утеплення пінопластом  найоптимальний варіант. Наприклад, для утеплення будівель з бруса або утеплення каркасних будинків найбільше підходить утеплення фасадів мінеральною ватою. Чому? Утеплення фасаду мінватою дуже зручно в системі вентильованого фасаду, і внутрішнього теплоізолятора в каркасному будинку.

А ось для утеплення будинків з цегли або утеплення будівель з шлакоблоків найбільше підходить метод «мокрого» утеплення фасадів пінопластом. Важливо. Це правило бажано застосовувати при виборі матеріалу для утеплення фасадів пінопластом своїми рукамикористуватися необхідно пінопластом, який оброблений антіпіреновим просоченням, незалежно від того, що це зовнішнє утеплення фасаду, не кажучи вже про застосування пінопласту для внутрішнього утеплення. Отже, приступимо до засвоєння правильної технології утеплення фасадів пінопластом, завдяки чому будинок стане теплим на довгий період часу.

Необхідні інструменти

Для приклеювання пінопласту прийнято використовувати такі інструменти:

  •                   дриль з насадкою міксер, що потрібна для перемішування гіпсової шпаклівки та клейової маси;
  •                   шпатель-гребінка, який призначений для нанесення клею;
  •                   невеликий шпатель як підручний інструмент у роботі для зняття надлишків клею з гребінки і стіни, а також приміщення шпаклівки на широкий шпатель;
  •                   широкий шпатель, що служить для вирівнювання поверхонь;
  •                   перфоратор, який має свердло 10 міліметрів, для монтажу грибків при кріпленні пінопласту;
  •                   відро для виготовлення розчину;
  •                   широка кисть для нанесення грунтовки.

 

Процес утеплення складається з таких етапів:

1.Підготовка робочої площі. Зачищаємо робочу поверхню від бруду. Видаляємо  шматки розчину, арматури, тобто всі виступи, які порушують рівність поверхні. Потім грунтуємо грунтівкою глибокого проникнення. Цоколь на висоту від вимощення 1-1,5 м можна обробити аквастоп.

2.Встановлюємо вертикальні провисання Капронові шнури з кроком 50-70 см один від одного. Навіщо? А для складання, скажімо так, топографії стіни. Щоб було видно провали або опуклості стіни. Це необхідно для визначення в процесі монтажу: де більше додавати клейової суміші, або підтерти теркою лист пінопласту. Ми ж хочемо не тільки утеплитися, але і створити естетику фасаду. Хоча є й інший, більш трудомісткий спосібкожен аркуш перевіряється схилом на горизонталь і вертикаль.

3.Клейова маса. Виготовлення клею відбувається за інструкцією виробника, але памятайте, що час його застосування не більше 1-1,5 год, а в спеку і холод цей час зменшується на 1/3. Способи нанесення клею на лист пінопласту існують наступні: т.зв. «Ляпухи», «коржі» — це коли клей наносять в пяти точках листа; далі обробка аркуша по краю периметра рівномірним шаром, посередині аркуша точкове нанесення. Самий ідеальний варіантгребінчастий шпатель по всій поверхні листа, але ідеальний цей варіант тільки в разі наявності ідеальної рівної поверхні  фасаду.

4.Монтаж рядів здійснюється з регулюванням по провисанню і з перевіркою горизонтального рівня кожного аркуша. Тому дуже важливо правильне виставлення за рівнем профільної планки.

5.Вязка листів. Важливо і обовязково. Другий ряд починаємо з аркуша обрізаного рівно навпіл. Рядові шви збігатися не повинні. Підгонку щілин між листами здійснювати тільки рідким пінопластом або шматочками пінопласту, але ніяк не монтажною піною. Якщо на стиках листів неспівпадання, то вони забираються теркою.

6.Механічне кріплення. Не нехтувати ним ні в якому разі. Вітер страшна і неприборкана сила, яка здатна зірвати весь утеплювач зі стіни. Для механічного кріплення використовуються тарілчасті дюбеля — «парасольки», «грибочки», «парашути», називають їх по різному, але суть їх вам зрозуміла. На висоту до 5-го поверху рекомендується 5-6 дюбелів на один лист утеплювача.

7.Армування утеплювача виконуємо спеціальною фасадною плівкою на основі скловолокна. Щільність її 145-160 г/м2. Сітка повинна бути щільна і жорстка для стін, а для декоративних елементів, кутів і укосівмяка, менше уваги звертайте на колір. Армування кутів бажано проводити за допомогою профільних куточків.

8.Штукатурка, як фінішна, так і декоративна проводиться полімерними штукатурками, які в масі своїй володіють дуже високими показниками до впливу зовнішнього середовища: вологостійкість, морозостійкі, не вигорають на сонці.

 

 

Як правильно клеїти пінопласт

 

Як правильно клеїти пінопласт

 

 

Утеплення внутрішніх поверхонь

Необхідні матеріали

Перед початком процесу утеплення необхідно підготувати інструменти та придбати необхідні матеріали, серед яких:

  • дюбелі декількох видів;
  • армуючі куточки;
  • стартовий профіль;
  • суха суміш для обштукатурювання;
  • клей для пінопласту;
  • скловолоконна штукатурна сітка;
  • ґрунт;
  • пінопласт.

Процес утеплення пінопластом

процес утеплення пінопластом

Утеплення стін з середини  пінопластом своїми руками  має невеликі відмінності в порівнянні з утепленням зовнішніх стін. Чи варто виконувати внутрішнє утеплення стін , можна почитати тут  Головною відмінністю буде тільки товщина пінопласту, тому що при внутрішній обробці звичайно використовуються більш тонкі листи пінопласту, товщина яких може становити всього 2,5 см. Для підрахунку необхідної кількості матеріалу, необхідно помножити довжину усіх стін на їхню висоту.

 

пінопласт для утеплення стін

Перед початком робіт з утеплення стін пінопластом з середини необхідно спочатку підготувати поверхню стін для монтажу. Усі наявні покриття зі стін потрібно зняти, щоб залишився голий бетон, на який потім необхідно нанести ґрунтівку, причому можна зупинити свій вибір на складі, який містить протигрибкові домішки, щоб потім не перейматися питанням як вивести грибок на стінах. Тому що під пінопластом можуть виникнути зони вологості, здатні стати середовищем проживання для цвілі.

 

1.Після підсихання ґрунтівки можна буде починати приклеювання пінопласту. Спочатку потрібно нанести на стіну клей, а потім притискати до неї лист пінопласту. Усі надлишки клею слід забирати шпателем. Якщо є бажання, то можна наносити клей і на стіну та сам пінопласт, але це зовсім не обовязково. Після того, як клей підсохне, можна зміцнити пінопласт за допомогою дюбелів-грибків, але я б не рекомендувала це робити, так це будуть додаткові місця проникнення пари в конструкцію стіни.

2.Останнім етапом буде оштукатурювання. За допомогою шпателя необхідно нанести на листи пінопласту шар клею, який буде відігравати роль штукатурки. Після завершення обробки поверхні стін, необхідно вмурувати армовану сітку в штукатурку.

 

Щоб зберігати у своєму житлі якнайбільше тепла, можна утеплити пінопластом ще підлогу, стелю і навіть двері, адже пінопласт не тільки добре захищає будинок від холоду, але є і  відмінним звукоізолятором.

 

 

 

Утеплення підлоги пінопластом

утеплення підлоги пінопластом

  1. Першим ділом на чорнову підлогу необхідно укласти листи пінопласту, а вже поверх них робити фінішну стяжку підлоги. Утеплювач потрібно укладати між лагами, а прорізи, які залишаться між стіною й пінопластом, слід запінити монтажною піною.
  2. Можна додати прямо в розчин для стяжки гранули пінопласту.
  3. Як варіант утеплення підлоги — це обладнання плавучої підлоги. Для цього пінопласт укладається на бетонну підставу, поверх гідроізоляції й армуючої стяжки товщиною не менш 4 см.

утеплення стелі пінопластом

Утеплення пінопластом стелі

 

Якщо мова йде про приватний будинок, то утеплення стелі пінопластом можна виконувати із двох сторінз середини і на горищі. У квартирі утеплювати стелю можна тільки з середини.

Внутрішнє утеплення стелі робиться так:

  • Для початку вам необхідно зробити підвісну стелю, яка може бути виготовлена за допомогою брусів. Далі під бруси слід укласти шар пінопласту й додатково змазтити його для вірності клейовим розчином.
  • Потім уся отримана конструкція маскується за допомогою гіпсокартону або якого не-будь іншого матеріалу.

Для того, щоб утеплити стелю із зовнішньої сторони, вам знадобляться інструменти, рейки, дошка, пергамін і пінопласт. Першим ділом потрібно укласти й закріпити пергамін, а поверх нього укласти листи пінопласту. Необхідно ретельно відміряти матеріал, а якщо залишаться зазори, то необхідно закрити їх монтажною піною. Потім поверх пінопласту слід знову укласти пергамін. Додатково можна виконатиутеплення мінватою покладеною на пергамін.

2.2.Технологія утеплення мінеральною ватою

http://www.ua.all.biz/img/ua/catalog/middle/1192091.jpeg?rrr=1

Що таке мінеральна вата?

Фасадна мінвата відрізняється від мінеральної вати для внутрішніх робіт щільністю і гідрофобністью, тобто здатністю відштовхувати вологу. Утеплювач даного типу існує виключно в плитах.

Можливе застосування матів, але щільність їх має бути не нижче 80 кг / м.

А це рідкість. Розміри плит в основному бувають двох різновидів: 0,6 х1. 2 м і 0,5 х1, 0 м.
Товщина плит 5, 10 і 15 см. У більшості випадків використовуються десяти сантиметрові плити. За видами розрізняють мінвату зі скловолокна, базальтову та камяну.

Монтаж утеплювача потрібно починати з того, що всі поверхні стін повинні бути звільнені від виступаючих і погано закріплених предметів, таких як камери відеоспостереження, різні кронштейни, виступаюча арматура та інші металеві предмети.

Коли стіни підготовлені, можна приступати до наступної операції. Це буде установка направляючого профілю. Він служить для підтримки першого ряду утеплювача і для того, щоб всі наступні ряди йшли рівно. Кріпиться профіль до стіни дюбелями на відстані 60 сантиметрів від землі.
Далі клей.

Приклед утеплення мінватою

Для приклеювання мінвати існує спеціальний клей, який продається в сухому порошкоподібному вигляді в мішках по 25 кг. Суха суміш засипається в ємність із заздалегідь відміреною кількістю чистої холодної води і перемішується до отримання однорідної маси. Потім клей наноситься на поверхню мінераловатної плити, плита встановлюється на профіль і прикладається до поверхні стіни. Отже, плити приклеєні. Тепер їх необхідно закріпити будівельними грибками.

Для цього засвердлюють отвори під дюбель по кутах плит і в їх центрі, і грибок закріплюється в цих місцях. Коли всі плити закріплені, їх треба армувати клеєм для мінвати і в шар клею шпателем втиснути армуючу склосітку, яка зєднується між собою .Починають армування з кутів. Для них використовують спеціальний куточок з армуючої сіткою.

Інші стіни армуються тільки через добу після армування кутів.

Є варіант, коли фасад потрібно утеплити не під штукатурку, а, наприклад, під сайдинг.

У цьому випадку кріплення плит здійснюється трохи інакше. Для початку до стіни кріпиться волого-вітро захисна плівка ізоспан. Ця плівка виводить вологу з утеплювача і не пропускає її назад. Наступна відмінність відсутність клею.Плити кріпляться виключно за допомогою дюбелів грибками.
І потім ще один шар плівки з зазором між утеплювачем і їй самій. Ну а далі декоративна обшивка фасаду. Ціновий діапазон на ці утеплювачі має не значні відмінності між виробниками.

Ціна залежить від щільності плит, чим більше щільність, тим вище ціна. Застосування фасадної мінераловатної плити для утеплення будівель вигідне, зручне, надійне і екологічно чисте рішення проблеми теплозбереження.

                                                     Переваги

 1. Безпека 

Переваги та недоліки утеплення мінеральною ватоюВсі компоненти матеріалу є натуральними і безпечними для людини. Вони не виділяють токсинів. Саме тому ековата вважається пріоритетним матеріалом для утеплення житлових приміщень. Вона безпечна в експлуатації і монтажі.

Ековата лідирує серед інших натуральних утеплювачів. Вона занесена до реєстру безпечних і натуральних товарів. Її гігієнічні та антиалергенні якість підтверджується різними сертифікатами. При пожежах в приміщенні ековата також не виділяє токсичних речовин.

2. Відмінні теплоізоляційні якості

Ековата - це один з найкращих утеплювачів. Це пояснюється такими моментами:
низька повітропроникність;
прекрасні ізолюючі якості повітря, який міститься в матеріалі;
целюлозне волокно має низьку теплопровідність (тепловіддача через утеплювач зводиться до мінімуму);
тонковолокниста структура

Практика показує, що теплоізоляція не погіршується з часом. Ековата розрахована на тривалу експлуатацію. За якістю теплоізоляції вона нічим не поступається пінобетону, мінеральній ваті, деревному брусу, керамзиту і цегляній кладці.

3.Відсутність корозії 

Великою перевагою цього будівельного матеріалу вважається те, що він не провокує утворення корозії на металах, які з ним контактують.

4.Відсутність усадки 

Ековата не дає усадку у вертикальних конструкціях. Адже целюлозні волокна мають пружність і еластичність. Це ставить ековату набагато вище мінераловатних матеріалів.

5.Хороша звукоізоляція

Волокна матеріалу проникають глибоко в структуру ізольованих поверхонь. Тому ековата дозволяє створити відмінний звукоізоляційний бар'єр. При товщині 50 мм звукопоглинання целюлозної вати становить 63 ДБ. Показники шумопоглинання матеріалу набагато вище, ніж у плит з мінеральної вати.

6. Легкий і швидкий монтаж 

Монтаж зазвичай виконується способом напилення. При цьому ековата заповнює навіть важкодоступні місця і щілини. Виходить гарна теплоізоляція у вигляді безшовного контуру. Застосовувати матеріал можна для будь-якої конструкції. Тип будівлі не має ніякого значення. Монтаж відбувається в стислі терміни. Роботи проводять в будь-який сезон. Використовуючи сухий спосіб, утеплення можна виконати навіть в мороз. Якщо монтаж виконаний правильно, то термін служби матеріалу перевершує термін експлуатації будівлі. Утеплення безвідходно. Фахівці використовують стільки речовини, скільки необхідно. Крім того, ековата може використовуватися повторно (без переробки).

 

7. Ековата - це технологічний матеріал 

Для задування матеріалу в конструкцію застосовують пневмотранспорт. Майстри використовують вологе чи сухе напилення. Після утеплення в будівлі відсутні містки холоду. Матеріал дозволяє ліквідувати порожнечі і шви. Рулонні і плитні утеплювачі не дають такого результату. Якість ізоляції завжди на високому рівні. Ековата незамінна, якщо проводиться додаткове утеплення будівлі.

8. Хороша паропроникність і вологостійкість

Матеріал здатний накопичувати і віддавати вологу, яка утворюється природним способом. При цьому він не втрачає своїх теплоізоляційних якостей. Ековата володіє капілярною структурою. Тому в ній не утворюються мікрокраплі вологи. Вода накопичується і рухається всередині волокон. Далі вона виходить в атмосферу (на вулицю). Фахівці стверджують, що взимку в перекриттях, оброблених целюлозною ватою, не відбувається конденсація водяної пари. Тому застосування цього матеріалу не супроводжується пристроєм пароізоляційного шару. Стіни будинків «дихають» так само добре, як і в будівлях з бруса і колод. Це дозволяє знизити витрати на будівельні роботи. Усередині приміщень утворюється здоровий мікроклімат.

9. Висока біостійкість

Ековата стійко переносить вплив мікроорганізмів. Вона містить природні антисептики. Це солі борної кислоти і бура. Матеріал охороняє поверхні від руйнування і служить хорошим захистом від гниття. Як відомо, цегла, цемент, полімери та інші матеріали поступово приходять в непридатність через згубний вплив мікроорганізмів і грибків. Якщо будівля оброблено целюлозної ватою, то процеси біоруйнування зупиняються. У будинках, що мають таке утеплення, не заводяться комахи і гризуни. Адже борні сполуки мають специфічний смак. Вони згубні для гризунів. Це відлякує шкідників. З цієї причини ековата особливо рекомендована для будинків з раритетними експонатами (наприклад, для музеїв).

 

10.Ековата - це матеріал, стійкий до горіння

Вона не плавиться і не спалахує. Ековата тліє. Якщо ліквідувати джерело вогню, то вона швидко загасне. Пожежостійкість матеріалу підтверджується сертифікатами і серйозними випробуваннями.Ековата вважається гіпоалергенним матеріалом. Тому у власників будинку гарантовано не виникне алергічних реакцій на її компоненти.

Недоліки ековати
 

1. Основний мінус матеріалу полягає в тому, що її монтаж повинні проводити фахівці. Від якості роботи залежить термін служби і теплоізоляція будівлі. Тому монтаж вимагає високої кваліфікації. Неграмотне застосування матеріалу призводить до зниження теплоізоляційних властивостей. Крім того, щоб провести якісне утеплення, необхідно застосовувати спеціальні прилади.

2. Щоб ековата показала всі свої переваги на 100%, треба використовувати механічний спосіб монтажу. Фахівці виробляють інсталяцію матеріалу за допомогою пневматичних апаратів. Вони видувають матеріал, дотримуючись рівномірність і певну щільність заповнення. Це дозволяє уникнути усадки.

3. Якщо використовується суха укладання, то в повітрі утворюється пил з бури і борної кислоти. 

4. Ековату не слід застосовувати поблизу джерел вогню (камін, розпечена труба, димар). Під впливом високих температур матеріал починає тліти.

 5. При вологому методі монтажу целюлозна вата висихає більше доби. Тут все залежить від погодних умов і від товщини шару. Якщо будівництво ведеться швидкими темпами, то ця обставина може стати прикрою перешкодою.

 Вартість ековати
Унікальний матеріал коштує набагато дорожче, ніж мінеральна вата. Однак якісне утеплення варто високих витрат.

 

 

 

 

РОЗДІЛ 3.ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ УТЕПЛЕННЯ БУДИНКУ

Переваги:

1.Зручність у виконанні (роботу  можна виконувати в будь-який час року).

2.Можливе застосування найсучасніших технологій і обширного кола матеріалів (наприклад, напилення пінополіуретану і т. д.).

3.Повністю зберігається зовнішня обробка будинку.

Недоліки:

1.Неминучі втрати корисної площі. І чим більше коефіцієнт теплопровідності утеплювача, тим більше ці втрати.

2.Можливе підвищення вологості несучої конструкції. Через утеплювач, який є, як правило, паропроникним матеріалом, водяні пари проходять безперешкодно, після чого починають скупчуватися на кордоні «холодна стіна - утеплювач» або в товщі стіни. При цьому утеплювач затримує надходження тепла з приміщення в стіну, знижуючи тим самим її температуру, що ще більше погіршує перезволоження конструкції.

Розміщення теплоізоляції з зовнішнього боку стіни. У цього способу теж є свої плюси і мінуси.

Переваги:

1.Зона конденсації  парів (так звана «точка роси») виноситься за межі несучої стіни - в утеплювач. Паропроникні теплоізоляційні матеріали, використовувані для цього, не перешкоджають випаровуванню вологи зі стіни в зовнішній простір. Все це сприяє зниженню вологості стіни і збільшенню терміну експлуатації конструкції.

2.Теплоізоляція перешкоджає проходженню теплового потоку від стіни назовні, підвищуючи тим самим температуру несучої конструкції (при цьому масив утеплюваної стіни стає теплоаккумулятором - допомагає довго зберігати тепло всередині приміщення взимку і прохолоду влітку).

3.Пристрій теплоізоляції зовні захищає стіну від змінного заморожування і відтавання, вирівнює температурні коливання її масиву, що також збільшує довговічність несучої конструкції.

Недоліки:

1.«Точка роси» потрапляє всередину шару утеплювача, що неминуче призводить до підвищення його вологості. Порятунком є застосування утеплювачів з високою паропроникністю, завдяки якій волога буде швидко випаровуватися з нього.

2.Зовнішній теплоізоляційний шар доводиться захищати від зволоження атмосферними опадами і від  механічних впливів (пристрій так званого вентильованого фасаду або оштукатурювання).

3.1.Ціни на утеплення будинку

Почитавши інтернет дізнавшись ціни на утеплення фасадів у замовника виникає питання: «Чому ціни на утеплення квартир так різняться У чому причина ?

Розберемося.

Загалом ціна за м2 утеплення пінопластом (робота + матеріали) складається з трьох частин:

  1. ціна матеріалу для утеплення фасадів та доставки.
  2. зарплата робітникам-висотникам, що виконують утеплення стін.
  3. прибуток фірми, що організовує безпеку, контроль, гарантію та юридичне забезпечення висотних робіт по зовнішньому утепленню стін (якщо фірма є).

ВИСНОВКИ

Виходячи з усього, що я написала  висновок напрошується сам собою. Якщо ви хочете менше платити за обігрів вашого будинкубудинок треба утеплювати.  Що саме дає утеплення? Термоізоляційний шар частково зніме з ваших стін навантаження протистояння холоду. Він зменшить зону холоду,  служачи захисним бар'єром від холоду, і збільшить зону тепла. Чим більше зона тепла, тим рідше включається опалювальний прилад, тим менше Ви платите.

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Захарченко П. В, Ленга Г, Гавриш О. М, Півень Н. М, Технологія та товарознавство систем сухого будівництва. – КНУБА. – Видання 2-ге, виправлене і доповнене. – К: « СПД Павленко «, 2011 – 512с.

2. Захарченко П. В, Ленга Г, Гавриш О. М, Півень Н. М, Пастушенко О. Є, Калугіна О. М. Практикум з технології та товарознавства систем сухого будівництва: Навчальний посібник. КНУБАК. «СПД Павленко», 2010 – 360с.

3. Ципріанович І. В., Старченко О. Ю., Гулін Д. В. Криволінійні та ламані форми гіпсокартонних облицювань: підручник – 2-ге виданняК: Видавнича майстерня 2009», 2013 – 224с

Інтернет ресурс

1.http://textreferat.com.ua

2. http://bukvar.su/stroitelstvo

3. http://referatu.com.ua

 

 

 

docx
Додано
26 січня 2022
Переглядів
1360
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку