Термінологічний словник

Про матеріал
В термінологічному словнику описано глосарій основних понять опоряджувального циклу для професійної підготовки здобувачів освіти будівельного профілю.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бердичівський професійний будівельний ліцей

 

 

 

Термінологічний словник

 

 

                       Розробила викладач

професійно-теоретичної підготовки

                       І. В. Чернюк

 

 

 

     В термінологічному словнику описано глосарій основних понять опоряджувального циклу для професійної підготовки здобувачів освіти будівельного профілю.

 

 

А

Абразиви - дрібнозернисті матеріали високої твердості, здоїш зрізати поверхневий шар з інших матеріалів.

Агрегат - з'єднання (комплект) кількох різнотипних машин, апаратів, що працюють у технологічному процесі.

Адгезія - (від латинської adhesio - прилипання) - зклеювання поверхонь двох різнорідних твердих або рідких тіл. Кількісно адгезія характеризується питомою роботою, що витрачається на розділення ми Ця робота розраховується на одиницю площі контакту тіл і залежить під того, яким чином відбувається їхнє розділення - зсувом (уздовж поверхні розділу) або шляхом відриву (в напрямку, перпендикулярному поверхні зчеплення). І той і інший методи використовуються для характеристики зчеплення будівельних розчинів з поверхнею основи: так,    

Використовують як заповнювач для бетону та декоративного бетону.

Щітка торцювальна - щітка для обробки щойно пофарбованих або пошпакльованих поверхонь і надання їм шорсткувато-матового вигляду

Якість - сукупність ознак виготовленої продукції, що відповідає нормативним вимогам та вимогам замовника.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Штукатурка теплоізоляційна - різновидність штукатурного покриття, що складається з шарів будівельних розчинових сумішей, які характеризується здатністю перешкоджати передачі тепла До теплоізоляційних шарів відносять матеріали з коефіцієнтом теплопровідності не більш ніж О,З Вт/м* °С. Поліпшення теплоізоляційних властивостей твердих тіл забезпечується підвищенням їх пористості.

Штукатурка Сграфіто - виконується видряпуванням складних орнаментів по вологій поверхні м'якої розчинової суміші, нанесеній it декілька шарів, кожний з яких різниться кольром.

Штукатурно-декоративне опорядження поверхонь - опоряджений інтер'єрів і фасадів різними за текстурою і кольором декоративними матеріалами за допомогою простого штукатурення.

 

Щ-Я

Щебінь - будівельний матеріал у вигляді гостро кутових уламкіи каміння розміром 3 -150 мм.

 

наприклад, для дисперсійних клеїв і клеїв на основі реакційних смол визначається міцніс 11, зчеплення при зсуві, а для клеїв на основі цементних в'яжучих — при відриві.

Азбест - тонковолокнисті мінеральні речовини класу силікони (гірський льон), здатні розділятися на тонкі волокна; використовують як наповнювач і теплоізоляційний матеріал.

Азбоцементні вироби - вироби, виготовлені з цементу, азбесту, пігментів, смоли, полімерів та деревного шпону.

Акредитація (програм, установ) - процес надання закладу освіти права здійснювати відповідні дії з навчання, фахової підготовки, інших послугу цій галузі згідно з законами, державними стандартами.

Акти на приховані роботи - акти, що складають на окремі операції і роботи та фіксують у журналі робіт. Наприклад, такими є: гідроізоляційні в кам'яних роботах; прооліфлення в малярних; стяжки у плиткових.

Анкер - кріпильний пристрій; сталева пов'язь, яку закладають у кам'яні стіни.

 

 

Антаблемент - верхня горизонтальна частина споруди, яка спирається на колони. Поділяється на архітрав, фриз і карниз.

Антисептики - речовини, що запобігають руйнуванню різних матеріалів, наприклад, фторид або силіційфторид натрію захищає деревину від гниття, ураження комахами.

Апарат - прилад, пристрій для виконання будь-якої роботи

Ареометр - прилад для вимірювання густини рідин, зокрема рідкого скла.

Арка - елемент будівлі, будівельних споруд для склепінчастого перекриття прорізів у стіні, наприклад, віконних і дверних, або прольотів між ними.

Аркада - кілька однакових за формою арок, що спираються на колони; ряд однакових прорізів, перекритих арками.

Арматура - сталева стрижнева частина залізобетонних конструкцій

Архітектура - мистецтво проектування і будівництва споруд.

Архітектурний ордер - один із видів архітектурної композиції, що складається з вертикальних несучих частин у вигляді колон,

ці поверхні, надає їм певну форму і фактуру, а також певні властивості. Відповідно до сучасного погляду, роль та призначення штукатурки полягає в створенні умов експлуатації поштукатурених будівель з точки зору будівельної фізики, тобто забезпечення вільного видалення парів вологи із середини приміщень назовні (забезпечення паропроникності), захисту поверхні штукатурних покриттів від зволоження (гідрофобні властивості). Штукатурне покриття традиційно складається з трьох шарів: набризку, грунту і накривки. Головне правило формування трьохшарового покриття - міцність опоряджувальних шарів повинна зменшуватися в бік, протилежний основі конструкції, що опоряджується, пористість, навпаки, зростати від внутрішніх шарів до зовнішніх. Така закономірність змінення властивостей шарів штукатурного покриття забезпечується, в першу чергу, зниженням у них частки в'яжучого. Сучасне штукатурне покриття виконують одношаровим. За призначенням штукатурні розчини поділяють на звичайні, декоративні і спеціальні.

 

Шнекові насоси мають наступні технічні параметри:

d - діаметр ротора, дм; е - ексцентриситет (відхилення від осі обертання ), дм; s - шаг статора, дм; п - число обертів, 1/хв.

Продуктивність насосу пропорціональна числу обертів і таким чином теоретична продуктивність обчислюється за формулою:

Qth = 4*eedes*n (л/хв)

Шнекова пара є однією з конструктивних складових штукатурних машин ПФТ.

Шпаклювання - процес фінішного вирівнювання опоряджених поверхонь з наступним шліфуванням перед кінцевим оздобленням фарбами, шпалерами, плиткою тощо.

Шпатель - інструмент для нанесення і розрівнювання шпаклівок, мастик на поверхні, що опоряджуються.

Штукатурний розчин (штукатурка) - (італійською «stucco», що означає замінювач природного декоративного каменю.). В вітчизняній практиці і науково-технічній літературі під штукатуркою розуміють штукатурне покриття: опоряджувальний шар на поверхнях різних будівель і споруд, що вирівнює

стовпів, пілястрів і горизонтальних частин - антаблемента.

Архітектурні обломи - деталі, що слугують для складними архітектурних гуртів і карнизів.

 

Б

База - нижня частина п'єдесталу колони.

Бак - велика металева посудина для рідини.

Балка - конструктивний елемент, розміщений горизонтально або похило, що працює на згин.

Балкон - майданчик з огорожею, винесений за межі зовнішньої стіни будівлі, і

Барвники - пігменти, органічні сполуки, що надають забарвлення різним матеріалам.

Барит - мінерал класу сульфатів; використовують як заповнювач для приготування рентгенозахисних розчинів у вигляді піску та пилу;

Бароко - стиль в архітектурі кінця 16 - середини 18 ст., "що різниться пишністю, динамічністю композицій; в оздобленні інтер'єрів палаців застосовується ліплення, скульптура, коштовні оздоблювальні матеріали.

 

Бетон - будівельний штучний камінь, що утворюється внаслідок затвердіння суміші в'яжучої речовини, води, заповнювачів і, в разі потреби, добавок, взятих у певному співвідношенні.

Бітуми - природні і штучно добуті тверді, пластичні або в'язкі суміші вуглеводів і їх похідних. Здебільшого застосовують у дорожньому будівництві, виробництві покрівельних і гідроізоляційних матеріалів.

Бордюр - смуга, що облямовує край виробу (край тротуару, край плиткового облицювання).

Борозна - довга заглибина на поверхні стіни, підлоги, стелі.

Бригада - группа робітників, що разом виконують певний комплекс будівельних робіт.

Будівельний майданчик - територія, на якій проводиться будівництво з розміщенням споруджуваного об'єкту, підіймальних механізмів, адміністративних, підсобних, складських та побутових приміщень; під'їзних доріг та інженерних комунікацій.

Будівельний процес - сукупність операцій, результатом яких є будівельна продукція у

 

ш

Шаблони - пристрій для розмічання прорізів, закладання кутів, для витягування прямо- чи криволінійних гуртів.

Шлам - рідка сировинна маса з вапняку і глини для отримання методом випалювання портландцементного клінкеру.

Шлямбур - сталева трубка з загостреним кінцем з одного боку і з зазубринами з іншого. Застосовують для пробивання отворів у кам'яних чи бетонних частинах споруд.

Шнекова пара - насос, що складається з двох частин - ротора (внутрішній сталевий стержень) і статора (гумова обойма). Принцип дії шнекового насосу полягає в наступному: в гумовій обоймі (статорі) обертається сталевий стержень з гвинтовою різьбою (ротор), під час обертання якого в просторі між ротором і статором створюються транспортувальні камери, що відкриваються і закриваються від всмоктувальної сторони до нагнітальної сторони, внаслідок чого розчинова суміш нагнітається по камерах до виходу.

 

Ц-Ч

Цегла - керамічний матеріал у вигляді каменю форми паралелепіпеда суворо встановлених розмірів; призначений для спорудження будівельних конструкцій.

Цемент - найпоширене гідравлічне в'яжуче. Виробляється понад ЗО видів. Сировина - суміш вапняку і глини, при перемелюванні клінкеру - домішка 3-5% гіпсового каменю.

Цемент-гармата - агрегат для торкретування поверхонь. Складається з бункера, рами, барабана і приводного механізму.

Цивільні споруди - будівлі, призначені для побутових, громадських і культурних цілей.

Цоколь - нижня частина зовнішньої стіни, облицьована плиткою, природним каменем або поштукатурена.

Чарунка - простір між дротинами у сітчастих чи гранчастих конструкціях.

Чверті - прямокутні виступи, що обрамлюють прорізи й утримують віконні і дверні блоки, які вставляють у прорізи.

 

 

вигляді конструктивного елемента або його частини.

Будівельний рівень - контрольно-вимірювальний інструмент, що визначає відхилення від вертикалі і горизонталі.

Будівельні конструкції - основні елементи будівлі (дах, стіна, перекриття, фундамент, сходи, окремі опори тощо).

Будівля - надземна споруда з приміщеннями для різної діяльності людей.

Бункер - інвентарний резервуар для приймання і подачі розчинової суміші до робочого місця.

Базові навички - навички і компетенції, необхідні для успішного функціонування в суспільстві та здобуття відповідної освіти і навчання впродовж життя.

 

В

Вапно гідравлічне - один із різновидів вапна, продукт помірного випалювання вапнякових порід із вмістом глини 8 - 20 %. Виробляється у вигляді гашеного гідравлічного вапна і молотого. Вапно гашене - гідроксид кальцію, порошок білого кольору; отримують затворенням

негашеного вапна водою (50 - 75 %) від його маси. Гідравлічне вапно відноситься до повільнотужавіючих, повільнотвердіючих і маломіцних в'яжучих речовин. Водоутримувальна здатність і пластичність гідравлічного вапна нижча ніж у вапна гідратного. Слід мати на увазі, що суміші, що містять у складі гідравлічне вапно, при їх використанні для приготування розчинових сумішей потребують попереднього змочування і при цьому розігріваються.

Вапно гідратне (пушонка) - повітряна в'яжуча речовина - продукт реакції гашення (гідратації) водою кальцієвого, магнезіального або доломітового вапна. Продукт реакції при гашенні збільшується в об’ємі у 2 - 3 рази і утворює тонкодисперсний дрібнокристалічний порошок, що називають також «вапном - пушонкою». Гідратне вапно є кращим серед відомих мінеральних компонентів сухих будівельних сумішей, що надають їм високу пластичність, високі водоутримувальні властивості і забезпечує також високі адгезійні властивості розчинів до мінеральних і деяких немінеральних основ. Ці властивості є основою для застосування вапна у

 

матову. Шорстку фактуру можна створити за допомогою різних інструментів і пристосувань.

Фасад - зовнішній вигляд будівель і споруд: головний фасад, дворовий і бічний.

Ферма - несучий конструктивний елемент будівлі, що складається із стрижнів, жорстко сполучених між собою у вузли; розрізняють верхній і нижній пояси та грати.

Фільонка - кольорова або візерунчаста смужка завширшки 5-30 мм.

Фриз - середня горизонтальна частина архітектурного ордера, розміщена між архітравом і карнизом; декоративна смуга, що обрам- лює площину підлоги, верх стіни тощо.

Фронтон - трикутна частина стіни, що огороджує площину горища

й обрамлена по периметру карнизом.

Фундамент - опора будівлі, підземні несівні конструкції, призначені для передачі і розподілу навантажень від будівлі на грунт, основу.

Функціональна доцільність - повна відповідальність своєму призначенню.

Хімічна стійкість - здатність матеріалу протистояти руйнівній дії кислот, лугів та газів.

 

У

Усадка будівельних розчинів - зменшення об'єму і, відповідно, лінійних розмірів будівельних розчинів і бетонів у процесі тверднення і експлуатації. Причиною усадки є видалення фізичної вологи і зміна об'єму цементного тіста і цементного каменю в залежності від вмісту вологи: при висушуванні спостерігається усадка, при зволоженні - набухання. Сумарна величина деформації усадки зразків із цементного тіста може досягати 8 – 10 мм/м, усадочні деформації цементно - піщаних розчинів знижуються у 15 - 20 разів.

Усенки - зовнішні кути будівлі. Можуть бути гострими, заокругленими або зрізаними.

 

Ф-Х

Фактура - різновид поверхонь, які здатні відбивати різні кількості світла. За фактурою поверхня буває гладка і шорстка. Гладку поверхню поділяють на глянцеву, блискучу і

 

більшості сухих сумішей різного призначення, частіше всього в комбінації з портландцементом.

В'яжучі матеріали - (вапно, гіпс, цемент), які при замішуванні водою відіграють роль клеючої речовини, в якій відбуваються складні хімічні реакції з подальшим набуванням необхідної міцності розчину або бетону, до складу якого вони входять.

В'язкість (внутрішнє тертя) - властивість рідин і газів у в'язкорідкому стані чинити опір необоротній зміні форми або об'єму.

Вапно - суміш продуктів випалювання вапняків, крейди та інших карбонатних порід; є в'яжучим матеріалом.

Вентиляція - провітрювання приміщень; система заходів для здійснення повітрообміну у приміщенні.

Виробнича санітарія - (гігієна) система заходів для запобігання шкідливому впливу на працівників виробничих чинників.

Високоякісна штукатурка - штукатурне покриття, що наноситься за три шари - обризку, грунта і накривки по маяках; не потребує подальшого вирівнювання.

 

Висоли - білий кришталевий наліт у місцях скупчення водорозчинних солей на поверхні штукатурки або мурування.

Відкритий час – час тужавлення розчинової суміші; час між нанесенням розчинової суміші і утворенням плівки на його поверхні.

Відносна вологість повітря - відношення кількості водяної пари, що міститься в певному об'ємі повітря, до кількості пари, яка є максимально можливою в цьому об'ємі при даній температурі.

Відносна щільність - відношення щільності матеріалу до щільності речовини, яке характеризує ступінь заповнення об'єму матеріалу речовиною.

Вогнестійкість - здатність матеріалу протистояти дії вогню без втрати необхідної міцності конструкцій і експлуатаційних якостей.

Вогнетривкість - властивість матеріалу витримувати тривалу дію високої температури без руйнування і деформації структури.

Водонепроникність - властивість матеріалу, яка характеризується періодом часу, по закінченні якого з являються ознаки просочування води під певним тиском крізь матеріал.

пристосовані до транспортування фарбувальних і ґрунтувальних складів.

Термічний опір - характеристика здатності шару багатошарово огороджувальної конструкції, а також однорідної (одношарової] огороджувальної конструкції перешкоджати переносу теплової енергії Термічний опір R, м2* °С/Вт розраховується за формулою:

R = 5/А,

Де: 8 - товщина шару матеріалу, м;

А, - розрахунковий коефіцієнт теплопровідності матеріалу шару

Вт /м2* °С

Тип будинку - особливості просторового розміщення несучих елементів будинку.

Тирса - відходи деревообробних підприємств; слугує заповнювачем для теплоізоляційних штукатурок, ксилоліту, мастик. Має бути сухою і не містити оліїстих домішок.

Торцювання - надання свіжоопорядженій поверхні рівномірної шорсткості за допомогою торцювальних щіток, гуми тощо.

Трафарет - шаблон, цупкий папір із вирізаними отворами, сукупність яких утворює малюнок.

 

використовується під час виробництва портландцементу і пуцоланового портланд цементу. В сухому і помеленому вигляді трепел може бути використаний в складі будівельних сумішей в якості активного мікронаповнювача.

Тиксотропність - (від грецької thixis - притуплення і (горо відмінювання) - властивість дисперсних систем відновлювати свою структуру, зруйновану механічним впливом. Фізична основа тиксотропії - відновлення структурних зв'язків в пластичних дисперсних системах після припинення механічного впливу. Маючи тиксотропні властивості матеріали під механічним впливом легко і рівномірно розтікаються по поверхні, а під час припинення дії інструменту знов набувають в'язко структурної міцності.

Транспортні насоси - агрегати для подачі готової розчинової суміші безпосередньо до місця роботи. Принцип дії транспортних насосів полягає в наступному: матеріал за допомогою валу з лопастями подається до шнекової парі, яка прокачує його далі по шлангу. Деякі з транспортних насосів, наприклад, PFT SWING

 

Водопроникність - здатність матеріалу пропускати воду під тиском.

Водоутримувальна здатність - це властивість розчинової суміші, нанесеної на пористу основу, поволі віддавати воду.

Водопоглинання (вбирання) - здатність матеріалу вбирати і утримувати воду.

Вологість - вміст вологи у відсотках, віднесений до маси матеріалу в сухому стані.

Вологовіддача - здатність матеріалу віддавати воду при зміні навколишнього середовища.

Вторинна сировина - матеріали і вироби, що втратили свої споживчі властивості внаслідок фізичного або морального зносу.

 

 

Г

Галузь - сукупність видів професійної діяльності, об'єднаних економічними функціями, продуктом або технологіями.

Гажа - в'яжуче (глиногіпс).

Галька - обкатані водою уламки гірських порід розміром 1 - 10см плекатої і зерноподібної форми.

 

Геодезичні роботи - нанесення на місцевості осей будівлі і визначення проектного положення змонтованих конструкцій.

Герметичний - непроникний для рідин і газів; щільно закритий.

Гетерогенний - неоднорідний.

Гігроскопічність - властивість матеріалу вбирати з повітря воду.

Гідрофобність - нездатність матеріалу змочуватися водою; відштовхування води.

Гіпс - мінерал классу сульфатів, повітряно в'яжуче, що отримують термічним обробленням гіпсового каменю.

Глини - тонкодисперсні осадові породи, що утворюються з різних матеріалів і гірських порід, складаються більш ніж на 50% за масою із часток розміром до 0,01 мм. Переважно глини складаються із глинистих мінералів

гідроалюмосилікатів широкого діапазону складів за співвідношенням Si02: AL203: Н20, головними з яких є каолін, галуазит, монтморилоніт, алофан і гідрослюди. Всі мінерали глин мають багатошарову структуру. Головні характеристики глин - пластичність, усадка при сушці і обжигу, набухання, здатність до адсорбції, в'яжучі

суміші в клинову рамку, установлену на бетонну основу. Надлишок суміші видаляється зверху шпателем без загладжування. Після набування розчином достатньої міцності рамку знімають і клин витримують в стандартних кліматичних умовах на протязі 28 діб. У процесі тверднення, починаючи з сьомої доби, візуально визначають місце утворення тріщин і вимірюють товщину клина в цьому місці. Рекомендована для практичного використання максимальна товщина шару нанесеної розчинової суміші на основу повинна бути менша за цю величину.

Тонкість помелу цементу - є характеристикою розміру часток цементу і пов'язана з усіма його будівельно-технічними властивостями Нормована стандартом (ГОСТ 10178) характеристика – тонкість помелу цементу, відповідає проходженню крізь сито з чарунками Ny 008 не менше 85% маси проби, що просіюється.

Трепел - осадочна гірська порода, що складається в основному з оморфного кремнезему з величиною зерен від 0,001 до 0,002 мм. В тропомі наявні в невеликій кількості глиниста речовина, зерна глауконіту, кварцу і польового шпату. Трепел є активною гідравлічною добавкою, що

Терацевий розчин - затверділа розчинова суміш цементу, пігменту і кам'яного дрібняку з твердих декоративних гірських порід.

Терка - інструмент для затирання поштукатурених поверхонь стін і стель.

Технічна естетика - теорія промислового мистецтва.

Технологічна карта - технічна документація, що складається з креслень, схем, інструкцій щодо виконання певного виду робіт новими сучасними методами.

Технологія - наука про перероблення, оброблення матеріалів, способів виконання виробничих процесів, виготовлення продукції.

Тріщиностійкість - здатність будівельних розчинових сумішей і розчинів протистояти утворенню і розвитку в процесі експлуатації поверхневих тріщин, а також тріщин в товщі матеріалу. Найбільш простим способом визначення характеристики тріщиностійкості є застосування методики, що використовує клиновий тест. Перевірка штукатурних, шпаклювальних розчинових сумішей і сумішей для самовирівнювальних підлог виконується шляхом укладки свіжо-приготованої розчинової

властивості, вогнестійкість. У складі сухих будівельних сумішей глини можуть застосовуватися в якості пластифікувальної і водоутримувальної домішки в мурувальних і штукатурних розчинових сумішах, проте головне використання глин при виробництві сухих сумішей - виробництво сумішей для жаростійких мурувальних розчинів.

Гобелен - ділянка стіни між стелею і панеллю.

Гомогенний - однорідний.

Гранично допустима концентрація шкідливих речовин у повітрі робочої зони - концентрація, яка протягом нормованої години не може викликати захворювань або відхилень у стані здоров'я, що можна виявити сучасними методами досліджень у процесі роботи або у віддалені терміни життя робітника.

Грунт - другий шар штукатурки, яким вирівнюють поверхню; завтовшки до 7 мм. Наносять за один раз або декілька разів густою і пісною розчиновою сумішшю.

Гурт - профільовані смуги або обрамлення, виконані з будівельної розчинової суміші шляхом поступального прямолінійного чи криволінійного руху шаблону.

д

Дах - частина будівлі, яка завершує і захищає її.

Декоративна штукатурка (традиційна) - матеріал для опорядження фасадів; буває вапняно-піщана кольорова, теразитова, кам'яна або мармурова, сграфіто тощо.

Декоративно-штукатурне покриття (сучасне) - верхній шар опорядження поверхонь фасадів або стін у приміщенні сучасними декоративними штукатурками на мінеральній основі з формуванням декоративного фактурного покриття різними інструментами та пристосуваннями або на синтетичній основі шляхом простого намазування і розгладжування.

Декоративна штукатурка мінеральна (сучасна) - суха будівельна суміш на основі мінеральних в'яжучих, наповнювачів, полімерних та інших добавок, що надають певних властивостей як декоративним штукатуркам, так і покриттям на їх основі.

Декоративна штукатурка полімерна (сучасна) - готова до використання пастоподібна композиція, де в певних пропорціях безколірні або кольорові гранули наповнювача змішуються

перемішуванням мінеральних в'яжучих, полімерних зв'язників, наповнювачіув та добавок; пакується в спеціальну тару або паперові мішки на підприємстві, де виготовляється. Змішування з водою відбувається безпосередньо на робочому місці перед використанням.

Суха штукатурка - штукатурне покриття із гіпсо картон них листів, які приклеюють до поверхні основи клеєм на гіпсовій основі.

Схема робочого місця - графічне позначення ділянки з розкладеним матеріалом, інструментами та вказаними місцями пересування.

Сходи - конструктивний елемент будівлі, призначений для сполучення між поверхами чи окремими майданчиками, розміщеними на різних рівнях.

Т

Тарифна сітка - шкала, що відбиває співвідношення заробітної плати робітників із різними кваліфікаціями.

Твердість - здатність матеріалу чинити опір проникненню в нього твердішого тіла, яку визначають за шкалою твердості.

 

використовуватися як самостійне покриття, що безпосередньо підпадає впливу експлуатаційних навантажень, а також в якості прошарку для наступних покриттів підлоги. Основою сухих сумішей слугують суміші мінеральних в'яжучих, дрібного заповнювача, тонкодисперсного напо­внювача і функціональних добавок (3 - 5% від маси).

Сертифікат/диплом - офіційний документ, виданий уповноваженим органом, що засвідчує певний рівень кваліфікації особи після відповідної процедури оцінювання.

Скребачка - інструмент для очищення поверхонь від бруду і напливів розчину.

Сталеві щітки - щітки з ворсою зі сталі, призначені для очищення поверхонь від бруду і надання їм шорсткості перед опорядженням штукатуркою.

Стиранність - здатність матеріалу зменшуватися в об'ємі й масі під дією стиральних зусиль.

Стояк - вертикальний брус, що слугує опорою.

Стрічка - вузька смужка матеріалу (тканини, паперу тощо).

Суха будівельна суміш - багатокомпонентна система, що готується дозуванням і ретельним

із прозорим полімерним зв'язником (силіконовою смолою), барвниками та модифікувальними добавками; не містить розчинників.

Деревоволокнисті плити (ДВП) - матеріал, виготовлений гарячим пресуванням суміші волокон деревини з полімерною смолою.

Деревостружкові плити (ДСП) - матеріал, виготовлений гарячим пресуванням суміші деревостружкових мас з полімерним в'яжучим.

Дефекти - понаднормативні відхилення щодо якості опоряджуваль­ного покриття.

Деформативність - властивість матеріалів або конструкцій змінювати свою початкову форму під впливом різних фізичних чинників.

Дизайн - різні види проектної діяльності, яка спрямована на формування естетичного середовища; художнє конструювання; технічна естетика.

Дисперсність - ступінь подрібнення речовини на частинки; чим дрібніші частинки, тим більша дисперсність.

Ділянка - робоча зона, де працює бригада робітників протягом зміни.

Довговічність - здатність будівлі зберігати в часі задані якості без руйнувань і деформацій.

Доломіт каустичний - в'яжуча речовина, порошок оксиду магнію і карбонату кальцію; готують із доломіту, випаленого при температурі

650 - 7500°С.

Допоміжні процеси - прийоми, за яких будівельна продукція не створюється, але вони потрібні для виконання основних робіт.

Допуск- різниця між найбільшим і найменшим граничними розмірами, що дорівнює арифметичній сумі допустимих відхилень від номінального розміру.

Дутики - дефекти штукатурки, що утворюються в разі використання у штукатурному розчині недостатньо погашеного вапна.

Дьоготь кам'яновугільний - смола; в'язка рідина чорного чи буро­го кольору; суміш насичених, ненасичених та ароматичних вугле­воднів тощо.

 

Е

Екологічна проблема - сукупність питань охорони навколишнього середовища і раціонального використання природних ресурсів.

Екологічний паспорт промислового підприємства - комплекс даних, виражених через

складу і гомогенністю розинових сумішей і розчинів. Опоряджувальний шар наноситься на всю поверхню огороджувальної конструкції. Це може бути традиційний вапняний шар чи інші матеріали з високою дифузійною здатністю (декоративні мінеральні або синтетичні штукатурки), товщина яких не повинна перевищувати 5мм.

Особливість формування санаційних штукатурних систем полягає в тому, що паропроникність зовнішніх шарів повинна бути вищою паропроникності попередніх, а капілярне водопоглинання, навпаки, менше, ніжу попередніх.Убудьякому разі проведення санації конструкції з використанням санаційної штукатурної системи можливо лише тільки після усунення причин зволоження і руйнування конструкції.

Самовирівнювальна суміш для підлог - склади для формування шару покриття, які після затворення водою і виливання на основу підлоги мають здатність самонівелюватися; швидко набувають міцності; не потребують вирівнювання після затверднення. Покриття із самовирівнювальних сумі­шей може

наступного шару грунту до основи. Цей шар наноситься не на всю поверхню, що штукатуриться, а й у вигляді сітки. Якщо шаром набризку покривається 50% основи, то глибина вбирання води в твердіючий шар повинна бути не менш, ніж 5мм, товщина шару набризку повинна бути не більше 5мм. Гідроізолювальний (вирівнювальний) шар слугує для вирівнювання великих нерівностей поверхні, а також відіграє роль буфера накопичування солей, що мігрують із основи назовні. Його товщина може досягати 40мм. Штукатурка санаційна - це штукатурка, призначення якої - створення перешкоди для міграції солей завдяки сульфатостійким в'яжучим, що мають високу стійкість проти корозійної дії солей. Санаційний розчин повинен мати достатньо високу пористість - більш, ніж 40%., причому, пори повинні бути переважно відкритими. У склад санаційної штукатурки входять цемент, пористі заповнювачі, тонкодисперсні наповнювачі. В якості добавок - водоутримувальні, газо утворювальні, гідрофобні речовини, а також армувальні домішки. Функціональна надійність санаційних штукатурок забезпечується стабільністю їх компонентного

систему показників, які відображають рівень використання підприємством природних ресурсів і ступінь його дії на навколишнє середовище.

Екстер'єр - зовнішній вигляд будівлі або ансамблю навколо будівлі.

Еластичні герметики - еластичні матеріали для герметизації і ущільнення стиків, деформаційних швів будівельних конструкцій (пастоподібні композиції - універсальні силіконові, акрилові; еластичні самоклеючі стрічки; еластичні ущільнювальні прокладки - джгути).

Емаль - суміш перетертих пігментів, розбавлених до робочої густоти лаком.

Емульсія - суміш двох незмішуваних рідин, одна з яких у вигляді часточок розподілена в іншій; рідина, насичена краплями речовини, що не змішується з нею.

Еркер - напівкруглий чи багатогранний засклений виступ у зовнішні стіні будинку, що проходить через кілька поверхів.

Ергономіка - наукова дисципліна, що вивчає людину або групу людей та їх діяльність в сучасних умовах виробництва з метою оптимізації знарядь, умов і процесу праці.

 

Основний об'єкт дослідження ергономіки - система «людина - машина».

Ескіз - попередній начерк креслення, картини тощо.

Естетика - наука про прекрасне та його роль у житті людей.

Естетика технічна - теорія промислового мистецтва.

 

Ж

Жорсткість просторова - здатність будівлі або його каркасу зберігати початкову форму під дією прикладених сил.

 

З

Загальнобудівельні роботи - земляні, кам'яні, бетонні, монтажні, покрівельні, ізоляційні, столярні, опоряджувальні.

Залізобетон - бетон з арматурою (найчастіше періодичного профілю), яка закладається для підсилення опору на розтяг в конструкції, що працює на вигін і розтяг.

С

Сандрик - архітектурне оздоблення стіни будинку над віконним або дверним прорізом; зазвичай невеликий карниз, що завершується фронтоном.

Санчата - елемент шаблону для витягування гуртів, на якому кріплять профільну дошку.

Санаційна штукатурна система - штукатурна система, призначена для проведення ремонтно-відновлювальних робіт будівель і споруд по основах з кам'яних і цегляних мурувань, пошкоджених і частково зруйнованих зволоженням та висолами. До складу системи входить закріплювальний шар (набризк) штукатурки, гідроізолювальний (вирівнювальний) шар штукатурки безпосередньо, санаційна штукатурка і опоряджувальний шар Необхідність застосування перших двох шарів вирішується залежно від конкретних умов застосування. Підґрунтям для цього є висновки про причини зволоження муру, про склад і концентрацію розчинних солей і про стан муру як основи для нанесення штукатурки. Закріплювальний шар (набризк) повинен забезпечувати адгезію

Результати навчання - сукупність знань, умінь і навичок, наявність яких після закінчення навчання дає змогу особі виконувати певну роботу, виявляючи свою компетентність.

Ригель - лінійний несучий конструктивний елемент, суцільний або гранчастий, у будівлях і спорудах. Сполучає колони, стійки, слугує опорою міжповерхового перекриття.

Риштування - легкі багатоярусні збірно-розбірні конструкції для розміщення робітників і матеріалів для виконання будівельних і ремонтних робіт на різних горизонтах.

Робоче місце - зона, в якій відбувається трудова діяльність робітника

Розетка - орнаментний мотив у вигляді круглої квітки з однаковими пелюстками.

Розріз - креслення будинку, розсіченого вертикальною площиною, як правило, по сходовій клітці.

Розчинова суміш - багатокомпонентна система, яку отримують, перемішуванням сухої будівельної суміші і води у заданому співвідношенні.

Розшивка - інструмент для оброблення й ущільнення швів у муруванні.

Замазка - густа шпаклівка для підмазування стиків; тістоподібна швидкотверднуча маса - суміш в'яжучої речовини з наповнювачами.

Заповнювач - один із компонентів бетонної суміші, що відіграє різну роль: для підвищення міцності, зменшення стирання, регулювання маси тощо. Це матеріали, які не вступають у хімічні реакції ні з водою, ні з в'яжучою речовиною розчинової суміші, але зменшують їх витрати та усадку розчину. Бувають природні і штучні. Природні одержують подрібненням і обробленням спеціально підібраних гірських порід або у вигляді щебеню і піску.

Захисні будівельні конструкції - елементи, що ізолюють приміщеним від зовнішнього середовища або розподіляють їх між собою (стіни, перегородки, вікна тощо).

Звичайна штукатурка - штукатурне покриття, необхідне для вирівнювання вертикальних поверхонь будівлі, яке в подальшому оздоблюють шпалерами або різноманітними декоративними покриттями. Наносять окремими шарами, що виконують певні функції. За якістю виконання буває простою, поліпшеною і високоякісною.

 

Зона небезпеки - простір, де діють небезпечні виробничі чинники, що виникають під час експлуатації будівельних машин і виконання монтажних робіт.

Зона розміщення матеріалів - смуга завширшки до 1,1м, на якій складують цеглу, розчин і деталі, потрібні в міру зведення будівлі.

Зубило - інструмент із різальною частиною у вигляді клина для насікання поверхні та вибирання швів у кам'яному мурі.

 

І

Інвентар - сукупність матеріальних цінностей, знарядь, предметів та інше майно установи чи підприємства для здійснення професійної діяльності.

Індустріалізація будівельного виробництва - здійснення будівельно - монтажних робіт методами, властивими великий машинній індустрії (комплекс заходів; автоматичних, комп'ютерних робіт).

Інертні матеріали - неактивні добавки, наприклад, мелений вапняк, які не погіршують якості в'яжучих, а збільшують їх вихід.

Прошарок - проміжковий шар між вирівнювальним шаром і облицювальним покриттям; завтовшки з розчинової суміші 7-1 5 мм, з мастик — 3-5мм.

 

Р

Редісперговані полімерні добавки - сухі порошки органічних полімерів, здатні при диспергуванні у воді утворювати водні дисперсії, аналогічні латексом. Введення у склад розчинової суміші редіспергованого полімеру підвищує її рухомість та водоутримувальну здатність.

Реологічні добавки - речовини, які вводять у склад будівельних сухих сумішей для регулювання реологічних властивостей розчинових сумішей До реологічних властивостей відносяться комплекс властивостей, що характеризують течію в'язкого середовища, до якого відносяться і дисперсії, що утворюються при затворенні сухих будівельних сумішей водою.

Рідке скло - водний розчин лужних силікатів натрію (натрієве скло), калію (калієве скло) або літію (літієве скло).

Поясок - проміжний карниз, який розподіляє по висоті фасадну стіну на яруси.

Програма (освіти та підготовки) - перелік видів діяльності, зміст навчання, логічно організований протягом визначеного терміну.

Професія - рід занять, трудової діяльності, що потребує наявності певних знань, навичок і вмінь.

Професійний стандарт - система показників, що дає можливість установити рівень відповідності діяльності працівника існуючим вимогам і є набором характеристик у вигляді знань і вмінь, які відповідають тому, що людина повинна уміти робити, як це потрібно, і що для цього треба знати.

Природні смоли - органічні речовини, продукт виділення різних рослин у процесі фізіологічного обміну чи при їх пошкодженні.

Проект виконання робіт - технічний документ, який визначає спосіб виконання й організації робіт при спорудженні будівельного об'єкта.

Проста штукатурка - звичайна штукатурка найнижчої якості; складається з набризку і грунту; виконують у підвальних або тимчасових приміщеннях.

 

Інструмент - знаряддя або пристосування для виконання певних робіт чи виготовлення виробів.

Інтер'єр - внутрішній простір приміщення, будівлі, декоративно чи художньо оформлений.

Іонічний ордер - архітектурний ордер мальовничої та витонченої форми 7 - 6 ст. до н.е., характеризується поступовим звуженням колони догори.

Інкрустація - укладені або врізані в дерев'яну або кам'яну поверхню фігурні шматки оздоблення з різних матеріалів (високосортне дерево, слоняча кістка, перламутр, кольорові благородні метали, поліровані камені і т.п.) для створення рисунка в площині оздоблювальної поверхні.

 

к

Канелюри - ряд вертикальних жолобків на колонах або пілястрах.

Каолін - гірська порода, що складається переважно з каоліну; біла вогнетривка глина.

Капітальне будівництво - процес спорудження нових будівель і об'єктів народного господарства, а також реконструкція, модернізація і розширення діючих підприємств.

Капітальність - сукупність показників довговічності будинку та вогнестійкості конструкції.

Капітель - верхня частина колони, на яку спирається балка або архітрав.

Карниз - горизонтальний профільований виступ з площини стін; призначений для захисту стін від води, що стікає з даху.

Карта трудового процесу - технічний документ із текстом, ілюстраціями і таблицями, які містять рекомендації щодо виконання певного процесу робіт.

Кваліфікація - ступінь підготовки робітника чи фахівця до виконання певної роботи.

Кельма - інструмент для нанесення, розрівнювання і знімання зайвої розчинової суміші під час виконання мурувальних робіт.

Керамзит - пористий матеріал у вигляді гравію, щебеню або піску, який виробляють прискореним випалюванням легкоплавних глинистих порід.

Кераміка - вироби і будівельні матеріали з випаленої глини.

Кесони - архітектурні прикраси стелі; заглиблення квадратної, прямокутної, круглої чи

 

полум'я по поверхні, займанням, димоутворювальною здатністю і токсичністю Показники пожежної безпеки вносяться в сертифікат пожежної безпеки і нормативно-технічну документацію.

Полімери - синтетичні смоли, високомолекулярні органічні сполуки.

Поліпшена штукатурка - звичайна штукатурка, що складається з набризку, грунту, накривки. Потребує подальшого оздоблення.

Полістирол - продукт полімеризації стиролу - безбарвної нероз­чинної у воді рідини. З полістиролу виготовляють фарби, смоли, облицювальні плитки, плити, плівки.

Портландцемент - найпоширений вид цементу; гідравлічна в'яжуча речовина; добувають сумісним тонкодрібним помелом клінкеру і гіпсу. Крім звичайного, випускають гідрофобний, пластифікований, сульфатостійкий, кольоровий та інші.

Поташ - технічна назва карбонату калію; порошок білого кольору, додають у водному розчині до цементних, цементно - вапняних і цементно - глиняних розчинових сумішей як протиморозну добавку.

сумішей, що містять полімери, для зменшення їх крихкості і надання гнучкості. Найчастіше застосовують ДБВ - диметилфталат, ДЕФ - діетилфталат.

Плиткові матеріали - дрібноштучні керамічні плитки, плити з природного або штучного каменю, полімерів.

Поверхнево-активні речовини (ПАВ) - органічні сполуки, здатні адсорбуватися на поверхні розділу фаз і занижувати їхнє поверхневе натягнення.

Полімермінеральні в'яжучі композиції - композиційні матеріали, що складаються з неорганічної в'яжучої речовини (цементу, гіпсу,

вапна), органічного полімеру, а також мінеральних наповнювачів і заповнювачів.

Пуцоланічні властивості - здатність тонкопомеленого матеріалу зо наявності вапна проявлятити гідравлічні властивості.

Пожежна небезпека матеріалу - властивість матеріалу, що сприяє виникненню небезпечних факторів пожежі і розвитку пожежі. Пожежна небезпека будівельних матеріалів визначається наступними пожежо - технічними характеристиками: горючістю, розповсюдженням

багатокутної форми на стелях, внутрішніх поверхнях арок, склепінь.

Киянка дерев'яна - дерев'яний молоток для нанесення ударів по обштукатурених поверхнях з метою перевірки їх зчеплення з основою.

Клінкер - твердий каменеподібний матеріал; спечена суміш вапняку й глини; слугує сировиною для виробництва цементу.

Клас бетону (марка бетону) - міцність при стискуванні стандартного зразка бетону, випробовуваного через 28 діб з моменту виготовлення.

Когезія - зчеплення і зв'язок між однорідними за хімічним складом поверхнями, що знаходяться в контакті, обумовлені міжатомними силами тяжіння.

Колір - одна з властивостей тіл матеріального світу зумовлювати певне зорове відчуття залежно від спектрального складу відбитого чи випроміненого світла.

Колона - несуча конструкція будівлі; вертикальна опора з постійним чи змінним поперечним перерізом; складається з цоколю, стовбура і капітелі. Може бути круглої, квадратної чи багатогранної форми.

Колона з ентазисом - колона циліндричної форми, що поступово звужується догори.

Конгломерат - осадова гірська порода, що є зцементованою галькою з домішкою піску, гравію та валунів.

Контрфорс - підпора, упор, потовщення стіни у вигляді похилого ребра, конструктивно з нею пов'язаного із зовнішнього боку, і такого, що підвищує її стійкість.

Кордонний камінь - облицювальний камінь, що накриває виступ площини цоколя.

Коробчасте склепіння - зведення, що дає в поперечному перетині коробчасту (трицентрову) криву.

Корозійна стійкість - властивість матеріалу чинити опір корозії - руйнуванню матеріалу внаслідок дії зовнішнього агресивного середовища.

Косяк - частина товщини стіни, що залишається після встановлення віконної чи дверної рами.

Кошторис - документ, що складається на основі норм, викладе­них у БніП, частина 4 «Кошторисні норми». Кошторис враховує всі витрати на будівництво, пов'язані зі спорудженням будівлі; вартість матеріалів і конструкцій; витрати на

від уявних змін їх величини, чіткості відповідно до зорового сприйяння предметів людиною.

Підмощування - тимчасові пристосування, що встановлюються на перекритті для мурування стіни в межах поверху.

Підошва фундаменту - площина фундаменту, що спирається на грунт.

Пілястра - вертикальний прямокутний виступ із площини стіни; плоский, подібний до колони виступ на поверхні стіни чи стовпа.

Піногасники - добавки у вигляді порошків, що додають у склад будівельних сумішей для зменшення вмісту в них повітряних пухирців.

Пігменти - високодисперсні порошкоподібні фарбувальні речовини, які практично не розчинюються у воді на відміну від барвників. Пігменти поді­ляють на неорганічні (мінеральні) і органічні. В сумішах, що містять цемент, в основному використовують лугостійкі неорганічні пігменти, такі як: оксид хрому, природна і синтетична вохра, змішані оксиди заліза і інші.

Пластифікатори - складні ефіри дикокарбонатних кислот; прозорі однорідні олійні рідини без механічних домішок. Додають до

тріщинам, а отримані при цьому кульки нагадують перлини (перли). Перліт в тонкоподрібненому стані є високоактивною гідравлічною добавкою до портландцементу. Наявність в перліті хімічно зв'язаної води при його нагріванні до 1000 - 1200°С призводить до спучування, внаслідок чого утворюється пористий теплоізоляційний матеріал - «спучений перліт». Спучений перліт характеризується низьким значенням насипної щільності і використовується як легкий заповнювач у складі сухих будівельних сумішей для легких і теплоізоляційних штукатурок.

Пемза - пористе вулканічне скло; дуже легка, піноподібна вивержена гірська порода; прекрасний заповнювач для легких бетонів, акустичної штукатурки, а в тонкомеленому стані - активні мінеральні добавки. Пемзу використовують для сухого і мокрого шліфування.

Перекриття - плоскі горизонтальні конструкції, які поділяють простір будівлі по вертикалі на поверхі.

Перспектива (буд.) - спосіб художнього зображення об'ємних фігур на площині залежно

експлуатацію машин і механіз­мів, заробітну плату.

Крихкість - властивість матеріалу руйнуватися під дією механічного навантаження раптово, без попередньої пластичної деформації (зміни форми, розмірів).

Кут сходження - відхилення віконного або дверного косяка від вертикалі або горизонталі.

Кваліфікація - стосовно сфери праці: відповідно підтверджена сукупність індивідуальних здібностей, професійних умінь і навичок, необхідних для виконання завдань на конкретному робочому місці; стосовно освіти: рівень навченості, підготовленості до компетентного виконання певного виду діяльності за одержаною спеціальністю; ключова складова стандарту професійної освіти.

Компетенція - підтверджена здатність використовувати знання, уміння, особисті, соціальні та методологічні можливості в роботі чи навчанні.

 

 

 

л

Латунь - сплав міді з цинком.

Лекальна цеглина - цеглина, яка йде головним чином на опоряджені ш фасадів.

Левкас - крейдяний грунт, напіврідка крейдяна суміш, яку застосовують для підготовки рельєфних поверхонь; наносять пензелем; після висихання шліфують.

Лоджія - відкрита частина приміщення будинку з фасадного боку, утворена зовнішніми стінами, огороджена парапетом.

Лузги - внутрішні кути в приміщеннях.

Лугостійкість - властивість матеріалу, яка характерізує його здатність протистояти руйнівній дії водних розчинів лугів.

 

м

Марка - позначка у вигляді цвяха чи іншого предмета, що фіксує окремі точки лицьової поверхні штукатурки або лицювання.

Мармур - кристалічна гірська вапнякова порода; оздоблювальний матеріал.

протилежних сторін однакова, а різниця парціального тиску водяної пари складає 1 Па.

р = 8/R , мг/м.ч.Па

Де: 5 - товщина шару матеріалу, м;

R - опір паропроникності, м2.ч.Па/мг

Пальмета - прикраса у вигляді пальмового листа.

Пандус - пологий похилий хід (замість сходів) для сполучення між поверхами у вигляді площини або гвинтової поверхні без сходинок.

Панель - декоративна обробка нижньої частини стіни.

Пано - частина стіни або стелі, обнесена рамкою і покрита розписом, рельєфом, тканиною.

Парапет - невисока стінка, що огороджує балкон, покрівлю будівлі тощо.

Патрубок - штуцер для приєднання шланга; коротка трубка для відведення газу, пари від основного трубопроводу.

Перліт - гірська порода, що являє собою вулканічне скло, яке утворилося при застиганні в'язких лав, збагачених кремнеземом. Для перліту характерна особлива, концентрична «перлітова» структура, завдяки якій уся порода складається із зцементованих між собою тонких шкарлуп. Перліти розколюються по концентричним

Орнамент - візерунок, побудований на ритмічному чергуванні й поєднанні геометричних елементів або стилізованих рослинних чи тваринних мотивів.

Основа підлоги - міжповерхове перекриття або природній грунт.

Охорона праці-система законодавчихактів, соціально-економічних, організаційних, технічних, гігієнічних і лікувально - профілактичних заходів та засобів, які забезпечать охорону здоров'я, працездатність людини в процесі виконання робіт.

Оцінювання - комплекс методів та процесів, що використовуються для визначення рівня досягнень особистості із наступним присвоєнням відповідного рівня кваліфікації.

 

П

Паропроникність - властивість матеріалів пропускати водяну пару крізь капіляри. Паропроникність (|j) - це величина, яка дорівнює кількості водяної пари в мг, яка проходить за 1 годину крізь шар матеріалу площею 1 м2 і завтовшки 1 м за умови, що температура повітря з

Мастика - пластична суміш в'яжучої речовини, тонкомеленого наповнювача і різних добавок.

Машина - механізм, що виконує певну роботу і здатний самостійно перміщуватися.

Маяк - опорний знак, плитка, які фіксують рівень опоряджуваної поверхні.

Механізм - сукупність рухомо з'єднаних деталей (ланок), що здійснюють задані рухи під дією прикладених сил.

Мікроструктура матеріалу - це будова матеріалу, видима в оптичний мікроскоп.

Міпора - пінопласт на основі мечевиноформальдегідного полімеру, що є затверділою піною.

Мінеральна повсть - волокнистий матеріал, випускають у листах і рулонах. Для скріплення волокон між собою їх просочують невеликою кількістю синтетичних смол і пресують.

Модуль - постійна одиниця вимірювання, якій підпорядковані як осно­вні габаритні розміри споруди, так і розміри всіх складових її частин.

Мозаїка - різновид монументально-декоративного живопису, що відтворює малюнок складанням зі шматочків скла, кераміки.

 

Монолітні будівлі - об'єкти, які споруджують у спеціальній формі (опалубці); як правило, мають металевий каркас.

Морозостійкість - здатність матеріалу в насиченому водою стані витримувати багато циклів позмінного заморожування і відтавання без наявних ознак руйнування і значного зниження міцності.

Мурування - складання конструкції з цегли чи каменю на розчиновій суміші в певному порядку.

 

н

Набризк - перший шар штукатурки завтовшки 3-9 мм, що наноситься вручну шляхом накидання або за допомогою форсунки від штукатурного агрегату під тиском. Рідкий розчин затікає у порожнини і нерівності, забезпечує міцне зчеплення всієї штукатурки з поверхнею.

Навчальний план - документ, який визнає перелік навчальних предметів і послідовність їх вивчення в конкретному навчальному закладі; тижневу і річну кількість годин на засвоєння кожного з них за роками навчання; структуру навчального року.

Обгороджування - тимчасова огорожа на будівельному майданчику для закріплення осей будинку.

Об'ємна маса - маса одиниці об'єму матеріалу в природньому стані.

Облом - архітектурні деталі певного профілю, одноманітного за всією довжиною (полиця, вал, викружка, валик, скоція), з яких складаються складніші форми.

Облицювання - процес улаштування покриття стін і підлог плитковими виробами на клеєвій або розчиновій суміші.

Оброблення поверхні - надання поверхні заданого вигляду виконанням певних операцій.

Опалубка - дерев'яна або металева форма для виготовлення монолітних конструкцій.

Операція - частина простого будівельного процесу, закінчена дія.

Опоряджувальні роботи - роботи, що надають будівлі закінченого вигляду (штукатурні, плиткові, лицювальні, малярні, паркетні тощо).

Організація робочого місця - раціональне розміщення потрібних для роботи пристроїв, інструментів і матеріалів на ділянці, в межах якої працює робітник.

Ніздрювате скло (піноскло) - матеріал, що виробляють зі склобою або сировинних матеріалів, які використовують для виготовлення скла. Застосовують для утеплення стін, перекриттів, покрівель, для ізоляції.

Ніша - заглиблення в товщині стіни, призначене для встановлення приладів опалення, шаф.

Норма виробітку - кількість виготовленої продукції чи об'єм роботи, виконаної робітником за одиницю часу (1 годину).

Норма часу - час, потрібний робітникові певної кваліфікації для виготовлення одиниці продукції.

Нормокомплект - набір інструментів, пристосувань та інвентарю, розрахований на ефективну роботу ланки чи бригади робітників.

Нульовий горизонт - площа, що проходить на рівні підлоги першого поверху.

 

О

Оббивання - вкривання стін, стелі матеріалом, який прибивають цвяхами, скобами, прикріплюють іншими засобами.

 

 

Накривка - верхній шар штукатурного накиду. Утворює гладенький шар розчину, який можна легко затерти теркою чи машиною.

Напилення - спосіб нанесення на поверхню будівельних виробів і конструкцій порошкоподібних полімерів, які, розплавляючись, прилипають до неї, а після охолодження утворюють міцну плівку покриття.

Напівколона - вертикальний напівкруглий виступ із площини стіни.

Напівтерок - інструмент для нанесення вапна і вирівнювання штукатурного накиду.

Наповнювачі - порошкоподібні матеріали, що зменшують витрати пігментів, підвищують адгезію, надають міцності фарбовим покриттям.

Настил - підлога риштувань і підмощувань.

Насипна щільність - відношення маси зернистих і порошкоподібних матеріалів до всього об'єму, який вони займають, включаючи простір між частинками.

Нерівності поверхні - відхилення, які виявляють за допомогою правила чи шаблона.

Неф - подовжний простір усередині будівлі, захищений зовнішніми стінами, аркадами або стовпами.

 

 

doc
Додано
26 січня 2022
Переглядів
1068
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку