Дослідницький проект "Олімпійські ігрита навколишнє середовище"

Про матеріал
Проведення аналізу природоохоронної діяльності організаційних комітетів Ігор Олімпіад, визначення екологічної політики в сучасному олімпійському спорті та основних напрямків діяльності та можливості реалізації їх в загальноосвітніх навчальних закладах.
Перегляд файлу

 

Кам’янський ліцей

 Червоногригорівської селищної ради

Нікопольського району Дніпропетровської області

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дослідницький проект:

Олімпійські ігри та навколишнє середовище

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                          Підготувала вчитель-методист                      

Озюменко Наталія Миколаївна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-2022 -

 

 

Постановка наукової проблеми та її значення.

    Олімпійські ігри – головна подія в світі спорту, до якої прикута увага уболівальників з усього світу да і усієї світової спільноти. В останні роки за Олімпіадами стежать не лише любителі спорту, але й екологи.

   Екологічна тематика в сучасному світі набуває все більшої актуальності. Сьогодні перед людством  постало нелегке завдання – здійснити координаційні зміни у своїх свідомості та поведінці, сформулювати і добровільно прийняти обмеження та заборони, що продиктовані законами розвитку природи. Необхідні фундаментальні зміни в способах життя з врахуванням екологічних, економічних, політичних, соціальних і духовних потреб сьогодення.

    Багато ініціатив виходить з національних олімпійських комітетів та національних федерацій з видів спорту. Розвиток спорту супроводжується посиленням впливу як на екологію, так і різних чинників навколишнього середовища на резистентність організму до фізичних навантажень.

     Підвищення рівня знань і обізнаності людей про спорт і середовище повинно торкатися всіх відповідальних учасників, тому Комітет з розвитку спорту Ради Європи працює над створенням програми «Спорт та навколишнє середовище», ініціює дискусії на відповідному рівні щодо важливості спорту як елемента в навчання про середовище.

    Олімпійський рух дав змогу застосувати в спорті принципи тривалого розвитку питань, пов’язаних з вивченням і збереженням навколишнього середовища, виходячи з порядку денного ХХІ Конференції ООН. Олімпійські ігри вважаються ефективним засобом передачі повідомлень щодо потреби в поліпшенні екологічного становища для мільйонів людей.  

  Мета: проведення аналізу природоохоронної діяльності організаційних комітетів Ігор Олімпіад, визначення екологічної політики в сучасному олімпійському спорті та основних напрямків діяльності та можливості реалізації їх в загальноосвітніх навчальних закладах.

Завдання:

  • Охарактеризувати механізми реалізації природоохоронної діяльності в   

          олімпійському спорті;

  • Проаналізувати тематичні публікації, присвячені проблемам охорони оточуючого середовища під час проведення Олімпійських ігор;
  • Розглянути форми співпраці НОК України та Олімпійської академії України з громадськими організаціями та загальноосвітніми навчальними закладами.

 

    Олімпійські ігри сучасності нараховують столітню історії. Однак Олімпіади відрізняються одна від іншої як із позиції організації та проведення, так і по своїм екологічним наслідкам. В основу екологічної періодизації сучасного олімпійського руху було покладено дані проведеного контент-аналізу офіційного видання МОК «Олімпік рев’ю». Тематичний аналіз статей, присвячених проблемі охорони довкілля при проведенні Ігор Олімпіад, дав можливість виявити певні тенденції природоохоронної політики суб’єктів олімпійської спільноти.

  •  Екологічно нейтральні Олімпійські ігри – 1896-1936 р.р.
  •  Екологічно несприятливі Олімпійські ігри – 1948-1972 р.р.
  •  Екологічно негативні Олімпійські ігри – 1976-1992 р.р.
  •  Екологічно орієнтовані Олімпійські ігри 1994-2002 р.р.
  • Екологічно позитивні Олімпійські ігри – 2004-2008 р.р.
  • Сталі Олімпійські ігри – 2010- по теперішній час

 У зв’язку з нечисленністю учасників і порівняно невеликому інтересу до нових ігор проведення Олімпіад йшло, не призводячи до серйозних наслідків навколишньому середовищу. У перших Олімпійських іграх, що відбулися в 1896році взяли участь представники 13 країн, що змагалися в 9 видах спорту. До 1936 р. кількість країн-учасників збільшилася до 49, а видів змагань до 130. Однак відроджений Кубертеном дух Олімпізму поступово охоплює всю планету. Наступає період розвитку олімпійського руху сучасності. Проведення Ігор Олімпіад стимулює розвиток матеріальної бази спорту в різних країнах світу – будівництво стадіонів, гімнастичних залів, басейнів, стрілецьких тирів та інших споруд.  Посилюється вплив Ігор на навколишнє середовище. За словами екологів, підготовка до незабутніх спортивних видовищ завдає невиправної шкоди навколишньому середовищу. Заради будівництва олімпійської гірськолижної траси в південнокорейському Чонсоні вирубали десятки тисяч дерев. Вік унікальних кам'яних берез складав понад 500 років, дерева слугували прихистком для рідкісних і таких, що перебувають під захистом, видів тварин. Під час підготовки до Олімпійських ігор в Сочі вирубували ліси, використовували важку техніку на території заповідників. Відходи від будівництва олімпійських об’єктів скидали навіть до водоохоронних зон, які є джерелом питної води для Сочі. Результатом підготовки до літніх Олімпійських ігор у Пекіні стало жахливе забруднення повітря, головний стадіон міста тонув у густому мареві, неможливо було розгледіти верхні поверхи пекінських хмарочосів. 

   Наближається відкриття Олімпійських ігор в Токіо, Японія готується провести ігри, як жодна інша країна в історії не готувалось, оскільки стикається з пандемією коронавірусу. Хоча глобальна ситуація покращилася, порівняно з минулим роком, коли ігри були вперше перенесені, за винятком війни, спалахи хвороби у всьому світі означають, що організатори повинні дотримуватися суворих правил щодо всіх спортивних заходів , щоб обмежити поширення коронавірусу. Олімпійські Ігри в Токіо планують зробити «екологічно чистими». Під час ігор будуть використовуватися ресурси відновленої енергетики, вся енергія, яка необхідна для проведення Олімпійських та Паралімпійських Ігор, буде повністю надходити з відновлюваних ресурсів. Ініціатива Організаційного комітету у Токіо відповідає рекомендаціям, встановленим Міжнародним олімпійським комітетом, провести Ігри, за яких викиди вуглекислого газу будуть нейтральними для навколишнього середовища.

 В результаті проведеного аналізу діяльності Організаційних комітетів Олімпійських ігор було визначено найбільш пріоритетні напрями природоохоронної діяльності суб’єктів олімпійського спорту, а саме:

  • Виробництво і споживання екологічно чистої продукції спортивної індустрії (спортивний одяг, екіпірування, устаткування, харчування)
  • Інвестування проектів з вивчення проблем навколишнього середовища в сфері послуг
  • Інформаційне забезпечення діяльності спортивних організацій щодо охорони довкілля
  • Організація і проведення спортивних заходів відповідно до екологічних вимог і стандартів
  • Планування, проектування і будівництво екологічно чистих спортивних споруджень
  • Розробка і впровадження освітніх проектів по формуванню екологічно орієнтованого світогляду суб’єктів олімпійського спорту
  • Розробка юридичної і правової бази природоохоронної діяльності в сфері спорту
  • Створення банку даних в області екологічної інформації в практиці спортивної діяльності, екологічної картографії в спорті
  • Участь у міжнародних природоохоронних проектах в спорті

     Інфраструктура природоохоронної діяльності в олімпійському спорті включає основні фактори, від яких залежить її впровадження та реалізація, а саме: формування нового менталітету, світогляду населення, в якому будуть переважати екологічні цінності та орієнтири, розвиток екологічного менеджменту, налагодження системи екологічної освіти в галузі екологічної освіти і спорту, забезпечення екологічного моніторингу та контролю, правове регулювання сталого розвитку, економічна і фінансова підтримка, співробітництво з іншими організаціями щодо впровадження сталого розвитку і сферу олімпійського спорту.

      Природоохоронні проекти в олімпійському спорті в Україні реалізуються Національним Олімпійським Комітетом й Олімпійською академією України у співпраці з урядовими та неурядовими організаціями щодо розробки та реалізації проектів з охорони довкілля, фінансових програм і проектів «Олімпійської солідарності». міжнародного співробітництва, засобами масової інформації.

  Одним із пріоритетних напрямів політики суб’єктів олімпійського руху є залучення до природоохоронної діяльності дітей та молоді. Одним із прикладів можна відзначити Всеукраїнський спортивно-масовий захід серед дітей «Олімпійське лелеченя, що проводиться з ініціативи НОК України. Учні 5-8 класів з усієї України виборюють право представляти свою область на найголовнішому старті сезону. Змагання проходять декількома етапами – між класами, школами району, міст, області – та включають вікторину та естафету. Під час теоретичних і практичних змагань учасники отримують знання, які їм потрібні, щоб взяти участь у написанні проекту, реалізація якого могла б розв’язати екологічну проблему в школі, районі чи області, де мешкають учасники. Так, змогли залучитися до цієї цікавої справи команди «Вікторія» Кам’янського ліцею. Команда «Вікторія» – 9 разовий переможець обласних змагань «Олімпійське лелеченя», які проходять в Дніпропетровської області, починаючи з 2012 року, багаторазовий переможець та призер Всеукраїнських змагань «Олімпійське лелеченя». Проект «Ти лідер» у фіналі заходу «Олімпійське лелеченя», що підтримується Програмою малих грантів Глобального економічного фонду в партнерстві «Освіта для сталого розвитку в Україні», дає можливість залучити школярів до вивчення екологічних проблем, розробити власні проекти й отримати грант на його реалізацію. Команда  «Вікторія» стала переможцем у Всеукраїнському екологічному конкурсі, спонсором якого стала фірма «DAW», отримала грант на 124 тисячі гривен. Гроші використали на ремонт спортивного залу ліцею.  Як це здорово, що команда змогла внести свій вклад щодо покращення спортивної бази рідного ліцкю!

 

Висновки та перспективи:

    Питання екології у сучасному світі виходять на перше місце. Формування всебічних знань про екологічні проблеми , які виникають у зв’язку з проведенням спортивних змагань, у тому числі Олімпійських ігор, а також про способи їх розв’язання є обов’язковою умовою підготовки фахівців з олімпійського спорту та екологічного виховання різних груп населення.

    Моніторинг діяльності Комісії «Спорт іта навколишнє середовище НОК України та Олімпійської академії України щодо впровадження еколого-просвітницьких проектів дасть змогу поглибити теоретичні знання щодо впровадження концепції сталого розвитку в Україні, залучити широке коло громадськості, школярів загальноосвітніх навчальних закладів  до вивчення екологічних проблем та пошуку найкращих способів їх розв’язання, розвивати та зміцнювати олімпійський рух в Україні, поширювати обмін цінностями світової культури під знаком ідей і принципів олімпізму.

 

Література:

  1. Ярмолюк О.В. Екологічна спадщина Олімпійських ігор. Теорія і методика фізичного виховання і спорту.-2001. № 4. – С.94-97
  2. Ярмолюк О.В., Бойко Д.М. Екологічна периодизація сучасного олімпійського руху. Національний університет фізичного виховання та спорту України. Науковий часопис НПУ імені М.П.Драгогманова. Випуск 9(91) 2017. – С.125-132
  3. Грибан Г.П., Сметанникова Т.В. Сучасний спорт і екологія навколишнього середовища. Житомирський державний університет імені І.Франка С.413-415

Ерrints.zu.edu.ua/Smetannikova.pdf

  1. Ярмолюк О., Білько Б. Екологічна політика суб’єктів олімпійського руху України. Національний університет фізичного виховання та спорту України (м. Київ).2017. 
  2. Факти про Олімпійські ігри в Токіо і коронавірус. Гаdiosvododa.org/a/tokio-olympics—olympics-shadow-coronavirus/31298008/html
  3. Зворотній бік медалі: Як Олімпійські ігри впливають на довкілля. dw.com/uk/зворотній-бік-медалі-як-олімпійські-ігри-впливають-на-довкілля/-42596085

 

 

 

 

 

docx
Додано
1 лютого 2022
Переглядів
687
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку