Дослідження "ЕКОЛОГІЧНИЙ СТАН ВОДНИХ ОБ’ЄКТІВ ТА ПРОБЛЕМИ ВОДОПОСТАЧАННЯ ЯКІСНОЇ ПИТНОЇ ВОДИ ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ СУМЩИНИ"

Про матеріал

Екологічні проблеми в Сумський області пов'язані з забрудненням повітря, води і ґрунтів, нераціональним водокористуванням та водоспоживанням, економічними та соціальними факторами у суспільстві/ За результатами досліджень питної води з різних джерел у містах області можна стверджувати, що водопровідна вода іноді залишає сліди іржі та утворює накип у посуді.

Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

індустріально-педагогічний технікум

КІ Сум Ду

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Екологічний стан водних об’єктів та проблеми водопостачання якісної питної

води для населення Сумщини

 

 

 

 

 

 Владимирова Н. В.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018

Питання екології належать до числа найболючіших глобальних проблем сьогодення. Екологічні проблеми в Сумський області пов’язані з забрудненням повітря, води і ґрунтів, нераціональним водокористуванням та водоспоживанням, економічними та соціальними факторами у суспільстві тощо, хоча за більшістю екологічних показників Сумщина входить у десятку найбільш екологічно чистих регіонів України. 19 березня 2015 року Всеукраїнська екологічна ліга провела в м. Суми круглий стіл «Екологічні проблеми Сумської області та шляхи їх розв’язання», де були наведені демографічні показники, дані кореляційного аналізу, помічена тенденція зростання захворюваності серед населення області, розглянуто питання забезпечення сельчан регіону доброякісною питною водою, вказано шляхи вирішення проблеми збору і видалення побутових відходів, та утилізації непридатних до застосування пестицидів.

Проблема якісного водозабезпечення населення Сумщини є нагальною, а тому дослідження сучасного екологічного стану джерел та систем водопостачання є актуальним і має значний науковий та практичний інтерес.

Історично склалося, що більшість сільського населення регіону не має водопроводів і споживає воду з індивідуальних систем забору воду (таких як колодязі, криниці, індивідуальні свердловини, каптажі тощо), які за своєю якістю не завжди відповідають нормативам, встановлених для джерел нецентралізованого водопостачання. Централізованим водопостачанням забезпечується більш ніж 60% населення області. Система водопостачання містить артезіанські свердловини глибиною 100–280 м, насосні станції, водонапірні башти, водоводи і водорозподільні мережі, водорозбірні колонки, пожежні гідранти. Джерелом водопостачання є підземні води. Якість питної води відповідає вимогам ДСанПіН2.2.4–171–10 і не потребує постійного знезараження. Відмінності в показниках проб, узятих на різній глибині (200 м і більше та на глибині до100 м) знаходяться в межах норми. Перекачування стічних вод здійснюється каналізаційними насосними станціями. Очистка стічних вод забезпечується очисними спорудами. З очисних споруд стоки скидаються у річки. Покращення системи водовідведення і водопостачання потребує реконструкції насосних станцій системи водовідведення, будівництва нових глибоких свердловин, часткової заміни старих мереж водопостачання, акредитації лабораторій очисних споруд на мікробіологічне дослідження.

За результатами досліджень питної води з різних джерел у містах області можна стверджувати, що водопровідна вода іноді залишає сліди іржі та утворює накип у посуді. Перед споживанням таку воду потрібно профільтрувати та прокип’ятити. Вода з колодязів різної місцевості області різна, але в більшості районах утворює незначну кількість накипу на стінках посуду. Таку воду перед уживанням необхідно відстоювати, фільтрувати та кип’ятити. Деякі зразки води можна вживати після додаткового очищення: відстоювання, фільтрування. Визначено, що за органолептичними показниками проби води з місцевих колодязів відповідають чинним в Україні нормам ГОСТ2874–82 «Вода питна. Гігієнічні вимоги, контроль за якістю», але вода з громадських криниць становить потенційну небезпеку для здоров’я населення області.

Однією з важливих екологічних проблем в регіоні є стан якості поверхневого стоку малих і середніх річок, пов’язаний зі зміною екологічного стану басейнів річок і умов формування якості поверхневих вод малих річок за рахунок антропогенного навантаження. У зв’язку з цим стає необхідним оцінювання екологічного стану басейнів річок області. Так із-за геологічної будови, впливу басейну ріки Сула та активної сільськогосподарської діяльності у минулому (розміщення складів з добривами), а також надвірних туалетів і вигрібних ям, якість питної води в мікрорайоні Засулля міста Ромни (який є одним із трьох великих мікрорайонів міста) є незадовільною та з кожним роком погіршується: в декілька разів перевищують показники гранично допустимої концентрації нітратів, окислення та жорсткості. З метою вирішення проблеми забезпечення населення якісним водопостачанням у серпні 2018 року Роменська міська Рада затвердила міську програму модернізації та розвитку централізованої системи водопостачання міста Ромни на 2015-2018 роки спрямовану на модернізацію та розширення централізованої системи водопостачання міста для забезпечення його населення якісною питною водою.

Особливістю вирішення проблем постачання якісної питної води в Сумському регіоні є те, що більшість споруд водопостачання та водовідведення вже відпрацювала нормативні терміни і потребує оновлення, сталася складна екологічна  та економічна ситуація в країні. За час експлуатації споруд відбувся науково-технічний розвиток виробництва, суттєві зміни в екологічній та соціально-економічній ситуації регіону, які зумовили потребу забезпечення сучасних вимог постачання якісної питної води та водовідведення. На сьогодні перед підприємствами галузі повинні бути поставлені такі завдання: 1) забезпечити стабільну роботу систем з водопостачання та водовідведення для всіх категорій споживачів області відповідно до норм, правил і стандартів згідно чинного законодавства; 2) забезпечити самоокупність підприємств галузі та їх перехід на прозору економічно обґрунтовану тарифну політику, з прописаною методикою підрахунків та правами споживачів, питаннями спільної власності та будівництва, законодавчим обґрунтуванням компенсування та надання послуг тощо; 3) забезпечити споживачів лічильниками (водомірами) та виконати технічне переоснащення підприємств водопровідно-каналізаційного господарства та питного водопостачання.

Значна сума витрат, необхідних для виконання цих завдань, дозволить розв’язати проблеми припинення потрапляння неочищених стічних вод у відкриті водойми та покращення екологічної обстановки в регіоні, проте вимагає від фахівців всебічного аналізу існуючої проблеми та розробки чіткої стратегії та розрахунків щодо її вирішення.

Список літератури

  1. Федоренко О.І. Основи екології: Підручник. – К.: Знання, 2006.
  2. Білявський Г.О.  Основи загальної екології.  - К.:  Либідь.  – 2007.
  3. Білявський Г.О.  Основи екологічних    знань. - К. Либідь. – 2009
  4. За ред. Джиги рея B.C. Основи екології та охорона навколишнього середовища. - Львів. - 2007
docx
Пов’язані теми
Екологія, Інші матеріали
Додано
26 грудня 2018
Переглядів
1102
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку