Дослідження сучасних пропозицій технологій енергозбереження у металопластикових віконних конструкціях

Про матеріал

Всі ми сьогодні - мимоволі експериментатори. Ринкова різноманітність з кожним днем стає все більш тяжким випробуванням для наших гаманців і нервів. Чудасія початку 90-х – металопластикові вікна і двері - перетворилися на звичний атрибут сучасного будівництва і ремонту, що надав нові можливості для будівників і архітекторів. Всі газети пістрявлять оголошеннями з пропозиціями купити вікна. Потенційному покупцю пропонують багатокамерні профілі, енергозберігаючі склопакети, екологічно чисті матеріали, два або три контури ущільнення... Погодьтесь, що людині недосвідченій не так-то просто розібратися в цьому морі інформації. У споживача виникає серйозна проблема: як зробити правильний вибір серед великої кількості пропозицій від фірм-виробників? Якими критеріями при цьому керуватися? Що дають кінцевому споживачу всі ці технічні вишукування, пропоновані виробником?

Об'єкт дослідження: Теплові явища.

Предмет дослідження: Теплопровідність твердих тіл.

Мета: Дослідити ефективність сучасних пропозицій метало- пластикових вікон, через встановлення фізичних та економічних характеристик

Перегляд файлу

1

 

 

 

ДОСЛІДЖЕННЯ СУЧАСНИХ ПРОПОЗИЦІЙ ТЕХНОЛОГІЙ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ У МЕТАЛОПЛАСТИКОВИХ ВІКОННИХ КОНСТРУКЦІЯХ                 

 

                                                                                        

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………3

Розділ 1.РІЗНОВИДИ СУЧАСНИХ ПРОПОЗИЦІЙ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ МЕТАЛОПЛАСТИКОВИХ ВІКОН…………………………………………………………………………5

Розділ 2. ДОСЛІДЖЕННЯЕФЕКТИВНОСТІ СУЧАСНИХ ПРОПОЗИЦІЙ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ…..……………………….………………………….8

ВИСНОВКИ…………………………………………………………………..10

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………………....11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

    Всі ми сьогодні - мимоволі експериментатори. Ринкова різноманітність з кожним днем стає все більш тяжким випробуванням для наших гаманців і нервів. Чудасія початку 90-х – металопластикові вікна і двері - перетворилися на звичний атрибут сучасного будівництва і ремонту, що надав нові можливості для будівників і архітекторів.

    У всі часи при проектуванні будівель вікнам надавалося велике значення. Розміщення вікон на поверхні стін, їх ритм, розміри отворів, форма перемичок завжди залишалися важливими задачами архітектора в процесі проектування. Для масштабного сприйняття будівель особливе значення надавалося розчленовуванням віконних палітурок. Так створювалися фасади, які завдяки загальному гармонійному враженню відображали смак часу, а в наших сьогоднішніх поняттях представляють певний стиль.

   Крім сильного впливу на зовнішній вигляд будівель, вікна вирішальним чином впливають на якість інтер'єрів і комфортність житла. Ні для кого не секрет, що в інтер'єрі вікно займає найважливіше місце. Воно може бути байдужим статистом і підкреслювати загальний стиль, а може стати однією з центральних фігур, задаючих загальну лінію дизайну. У будь-якому випадку роль вікна вельми важлива, оскільки воно неодмінне впливає на атмосферу приміщення, зумовлюючи ритм його життя і зв'язок із зовнішнім світом. Вікна можуть бути виготовлені з різних матеріалів: дерева, металу, полівінілхлориду (ПВХ), з їх комбінацій. Проте серед всієї цієї різноманітності все більшою популярністю користуються вікна, виготовлені з полівінілхлориду (ПВХ). Цей матеріал енергійно витісняє традиційні дерев'яні вікна не тільки в Європі, але і в нашій країні. Достатньо сказати, в Німеччині, країні, де народжується "віконна мода", в житлових будинках встановлено. А в Україні кожне третє вікно, вироблене сьогодні, виготовлено з ПВХ.

      Всі газети пістрявлять оголошеннями з пропозиціями купити вікна. Потенційному покупцю пропонують багатокамерні профілі, енергозберігаючі склопакети, екологічно чисті матеріали, два або три контури ущільнення... Погодьтесь, що людині недосвідченій не так-то просто розібратися в цьому морі інформації. У споживача виникає серйозна проблема: як зробити правильний вибір серед великої кількості пропозицій від фірм-виробників? Якими критеріями при цьому керуватися? Що дають кінцевому споживачу всі ці технічні вишукування, пропоновані виробником?

Об’єкт дослідження: Теплові  явища.

 Предмет дослідження: Теплопровідність твердих тіл.

 Мета: Дослідити ефективність сучасних пропозицій металопластикових вікон, через встановлення фізичних та економічних характеристик.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ І. РІЗНОВИДИ СУЧАСНИХ ПРОПОЗИЦІЙ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ МЕТАЛОПЛАСТИКОВИХ ВІКОН

Перші зразки сучасних вікон (часто званих "євровікнами") з'явилися в Україні близько 15 років тому: невеликими партіями готові вироби почали завозити з Німеччини і Польщі. Комфорт, який створювали ці чудо-вироби, що зберігають в житлі тепло і тишу, звичайно, був спокусливий, але ажіотажу серед наших співвітчизників не спостерігалося. Головною причиною була висока ціна - якось не вірилося, що вікно може так дорого коштувати. Проте з часом з'явилися вітчизняні виробники ПВХ-окон і вартість виробів істотно знизилася. Новий товар швидко завоював симпатії споживачів, з'являлися всі нові і нові виробництва, а об'єми існуючих росли. Сьогодні металопластикові вікна виготовляють сотні фірм у всіх містах України.

     Такої кількості фірм, що виробляють металопластикові вікна, ви не очікували побачити. Ви в повному розпачі, що робити? Куди піти?

Я спробуємо допомогти вам в цьому питанні та розповім основні "закони", на які потрібно звернути увагу при виборі досить дорогої покупки.

1. Ніколи не женіться за ціною.

Не буває такого, щоб хороше вікно коштувало дешево. Пройшли вже ті часи і зараз вже пора зрозуміти, що дешевих і в той же час якісних речей не буває. В дешевизні завжди є якийсь підступ, який дуже важко вловити в незнайомій вам сфері. На що потрібно звертати увагу?

Як правило, при покупці металопластикового вікна вас цікавить тільки назва профілю, вам не цікаво яку фурнітуру, яке скло використовує виробник, а взагалі чи є всередині армування (і таке буває). 
Часто буває, що виробники вибирають дорогий профіль, але при виробництві вікна з цього профілю використовують дешеву комплектацію. Наприклад, хороший німецький профіль, відома торгова марка, вам дуже все подобається, і біленький, і глянцевий, загалом все клас, ви всім задоволені. І ось настав той довгоочікуваний час, вам привозять вікна, встановлюють, ви раді до нестями, але проходить якийсь час, і ви починаєте помічати, що туго працює ручка, нещільний притиск стулки до рами, починає все тріщати, пищати. Ви одразу телефонуєте на фірму, де розміщували замовлення, а вам у відповідь кажуть (наприклад):

- А що ж ви хотіли за таку вартість? Самі адже вибрали, от якби ви доплатили ще трохи, то ми б вам поставили добротну німецьку фурнітуру, а так вибачте.

І запам'ятайте, якщо фірма має високий авторитет на ринку, то вона не буде пропонувати вам більш дешеві варіанти. У неї, як правило, всього одна профільна система (яка розділена на категорії) і один виробник фурнітури. Ще один приклад, дорогий і якісний профіль і фурнітура начебто нічого, а от склопакет низької якості. Чим це загрожує? А тим, що склопакет може розгерметизуватися і, відповідно, моментально втратить свої властивості. Не полінуйтеся запитати у менеджера, яке скло використовується (виробник, марка, товщина), які герметики використовуються. Де роблять склопакети. І обов'язково попросіть сертифікат відповідності.

2. Культура збірки і зовнішній вигляд.

Можна використовувати класний профіль, хорошу фурнітуру, дорогу комплектацію, але сама якість виробленого вікна може бути просто жахлива. Ось на що потрібно звернути увагу при огляді зразка в магазині, де ви хочете розмістити замовлення:

  •                  Оглядайте саму поверхню профілю.
  •                  Звертайте увагу на зачистку зварних швів, рівномірні вони? Акуратні?
  •                  На підрізування штапиків. Чи добре вони стикуються в кутах? Чи немає щілин?
  •                  Перевіряйте функціонування фурнітури (запірних механізмів).

Крім цього, при виборі вікон, вам завжди запропонують камерність вікон.  Вони бувають 3, 4,5, 6 камерні.

 

 

 

Менеджер буде наполегливо переконувати в тому  що чим більше камерність вікна тим вікно енергоефективніше! Також зверніть увагу на кількість скла в склопакеті , що також на їх думку значно підвищує шумо- та теплоізоляцію. Надійний склопакет повинен зберігати це тепло. Але як вибрати якісний, і якими критеріями відбору користуватися? Провідні фахівці світу також рекомендують встановлювати енергозберігаюче скло (Low-E). Популярність цього продукту пояснюється сучасним підходом до процесу заскління житлових і громадських будівель. Приміром, в США 90% споживачів користуються саме цим профілем і залишаються надзвичайно задоволені його практичними властивостями. Принцип виготовлення цих профілів наступний - на скло наносять «м'яке» покриття за допомогою методу магнетрон-напилення. Все це виконується в умовах глибокого вакууму - кілька шарів рідкоземельних металів напилюють на скляну поверхню. Крім надзвичайно акуратного процесу напилення, монтують пакет таким чином, щоб тепловідбивна плівка була, в обов'язковому порядку, звернена всередину камери. Якщо розташування вікон в приміщенні не зовсім вдале, найкраще позбутися від надлишку яскравого сонячного світла за допомогою тонування склопакетів. Це виглядає досить естетично і, до того ж, дуже практично і функціонально.

РОЗДІЛ 2. ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СУЧАСНИХ ПРОПОЗИЦІЙ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ.

    Проаналізувавши всі пропозиції , я вирішив перевірити їх ефективність оскільки ціни звичайно ростуть зі збільшенням камерності профілю , склопакету та додаткових функцій з енергозбереження. Для  перевірки я вибрав свою двокімнатну квартиру, де встановлені вікна з 5-камерним профілем,дво-камерний склопакет,напилення скла,  та квартиру свого товариша , що мешкає знизу, в якого стоять вікна з 4-камерним профілем та однокамерний склопакет. Для дослідження я використовував тепловізор, психрометр, термометр.

       Для початку я виміряв температуру в кімнатах. Вимірювання виконував  25  серпня та 5 листопада (отеплювальний сезон почався 30 жовтня) .Температура в моїх кімнатах влітку становила 24 градуси, в кімнатах сусідньої квартири 26 градусів. Восени 24 та 20 градуси відповідно. Відносна вологість, виміряна психрометром становила 40% в обох квартирах. За допомогою  тепловізора я визначив різницю втрати тепла в обох квартирах.

 

 

 

 

 

 

Як видно з малюнка втрати тепла на вікнах квартири знизу значно більші ніж в моїй. На жаль, я не мав можливості виміряти рівень шумоізоляції через відсутність пристрою, але навіть просто за відчуттями було видно різницю  між вікнами з одно- та дво-камерними склопакетами.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВКИ

Порівнюючи ціну та якість можна зробити висновки:

  • Вибираючи пластикові вікна, особливу увагу слід звернути на профіль. Чим більше камер має профіль, тим він тепліше. У зимовий період 3-х камерні профілі металопластикових вікон часто промерзають, чого не відбувається з 5-ти камерним аналогом.
  • Склопакет – це близько 80% вікна, тому вибирати його також варто з особливою увагою. Для того щоб взимку не замерзнути в своєму будинку, встановлюйте склопакет не менше ніж з двома повітряними камерами (а краще з трьома) і товщиною не менше 32 мм. Для додаткового заощадження тепла можна встановити спеціальні енергозберігаючі склопакети з низькоемісійним покриттям, яке відобразить тепло назад у приміщення.

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Закон України «Про енергозбереження».

2. Перфілоса О.Є. Проблеми та перспективи відродження вітчизняної електроенергетики в контексті реалізації «Енергетичної стратегії України на період до 2030 року»/ Актуальні проблеми економіки – 2009 - №11-  с.30-39.

3. Кравченко Т. Сучасний стан і перспективи розвитку енергетичної галузі України / Економіст – 2008 -  №6 - с. 32-37.

4.    Романюк О. П. Соціальні аспекти політики енергозбереження у системі централізованого теплопостачання: платоспроможність населення та його готовність до впровадження енергоефективних заходів/ Статистика України – 2009 - №4 -  с.85-9.

5. http://dengivoda.at.ua/blog/2013-12-03-1289

6. http://uteplenie.inffomax.com/uteplenjapinoplast.php

 

 

 

doc
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
18 квітня 2018
Переглядів
687
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку