МЕТА:
Дослідити якість меду, його види і властивості; дізнатися історію меду та його хімічний склад; навчитися розпізнавати натуральний мед від підробки.
МЕТА: Дослідити якість меду, його види і властивості; дізнатися історію меду та його хімічний склад; навчитися розпізнавати натуральний мед від підробки.
Номер слайду 3
Актуальність роботи Мед - унікальний продукт, надзвичайно смачний і корисний. Мед використовують в косметології і для лікування різних захворювань. Підробка меду сьогодні звичайне явище на продуктових ринках.
Номер слайду 4
Об`єкт дослідження: мед. Предмет дослідження: наявність в меді показників фальсифікації.
Номер слайду 5
Номер слайду 6
Сорти меду. Липовий: світло-жовтий, легко кристалізується, має характерний запах. Використовується при захворюваннях дихальних шляхів, особливо у вигляді інгаляції. Позитивно впливає на шлунково-кишечний тракт, нирки. З однієї липи бджоли можуть зібрати приблизно 40 кілограм меду. Акацієвий: безколірний, світлий, з запахом акації. Рекомендується вживати при хворобах кровоносної, травної, статевої системи. Гречаний: яскраво-коричневий колір, з характерним запахом і легенькою гірчинкою. Соняшниковий: золотисто-жовтий, приємний на смак, швидко кристалізується.
Номер слайду 7
Номер слайду 8
Як фальсифікують мед. Для фальсифікації меду до нього підмішують досить різні продукти: -цукровий сироп або звичайний цукор, -сахарин, -бурякову або крохмальну патока, -борошно, -крейду, -пісок, -деревну тирсу,-тощо.
Номер слайду 9
Експериментальна частина Для дослідження було взято 3 зразки меду.
Номер слайду 10
Номер слайду 11
Номер слайду 12
Дослід № 1 Виявлення крохмалю в меді .
Номер слайду 13
При додаванні йоду до зразка № 1, мед зовні залишився таким самим, практично не змінивши колір.
Номер слайду 14
При додаванні йоду до зразка № 2,домішок крохмалю виявлено не було, оскільки забарвлення не змінилося.
Номер слайду 15
При додаванні йоду до зразка №3, мед залишився таким самим, забарвлення не змінив.
Номер слайду 16
Дослід № 2 Виявлення крейди в меді
Номер слайду 17
При додаванні 9% розчину оцтової кислоти до зразка №1, виділення вуглекислого газу не відбулося.
Номер слайду 18
При додаванні 9% розчину оцтової кислоти до зразка №2, домішок крейди не було виявлено.
Номер слайду 19
При додаванні 9% розчину оцтової кислоти до зразка №3 можна було спостерігати реакцію, в результаті якої, виділявся вуглекислий газ(не дуже інтенсивно).
Номер слайду 20
Дослід№3. Виявлення осаду.
Номер слайду 21
При розчиненні зразка № 1 у воді, ніякого осаду виявлено небуло.
Номер слайду 22
При розчиненні зразка № 2 у воді, ніякого осаду виявлено небуло.
Номер слайду 23
При розчиненні зразка № 2 у воді, осаду ніякого небуло. Проте заборвленя води стало якимсь оранжевим.
Номер слайду 24
Дослід № 4. Виявлення цукрової патоки.
Номер слайду 25
Зразок № 1 містив рештки цукрової патоки, з’явився білуватий верх.
Номер слайду 26
Зразок № 2 не містив цукрової патоки , адже в результаті додавання кілька крапель 96 % етилового спирту, то у пробі не з’явиться білий осад.
Висновки: отже провівши низку експериментальних досліджень, ознайомившись з літературою я дізналася про історію меду, його види та хімічний склад, якими методами фальсифікують мед на сучасних ринках. Дослідивши 3 різних видів меду, було виявлено в одному із зразків крейду і вньомуш зразку було виявлено гіркуватий смак . В першому зразку було виявлено рештки цукрової патоки. Зразок № 2 виявився якісним, приємним на смак і запах, без всяких домішок.