Дослідження якості меду в домашніх умовах

Про матеріал
МЕТА: Дослідити якість меду, його види і властивості; дізнатися історію меду та його хімічний склад; навчитися розпізнавати натуральний мед від підробки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідження якості меду в домашніх умовах

Номер слайду 2

МЕТА: Дослідити якість меду, його види і властивості; дізнатися історію меду та його хімічний склад; навчитися розпізнавати натуральний мед від підробки.

Номер слайду 3

Актуальність роботи Мед - унікальний продукт, надзвичайно смачний і корисний. Мед використовують в косметології і для лікування різних захворювань. Підробка меду сьогодні звичайне явище на продуктових ринках.

Номер слайду 4

Об`єкт дослідження: мед. Предмет дослідження: наявність в меді показників фальсифікації.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Сорти меду. Липовий: світло-жовтий, легко кристалізується, має характерний запах. Використовується при захворюваннях дихальних шляхів, особливо у вигляді інгаляції. Позитивно впливає на шлунково-кишечний тракт, нирки. З однієї липи бджоли можуть зібрати приблизно 40 кілограм меду. Акацієвий: безколірний, світлий, з запахом акації. Рекомендується вживати при хворобах кровоносної, травної, статевої системи. Гречаний: яскраво-коричневий колір, з характерним запахом і легенькою гірчинкою. Соняшниковий: золотисто-жовтий, приємний на смак, швидко кристалізується.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Як фальсифікують мед. Для фальсифікації меду до нього підмішують досить різні продукти: -цукровий сироп або звичайний цукор, -сахарин, -бурякову або крохмальну патока, -борошно, -крейду, -пісок, -деревну тирсу,-тощо.

Номер слайду 9

Експериментальна частина Для дослідження було взято 3 зразки меду.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Дослід № 1 Виявлення крохмалю в меді .

Номер слайду 13

При додаванні йоду до зразка № 1, мед зовні залишився таким самим, практично не змінивши колір.

Номер слайду 14

При додаванні йоду до зразка № 2,домішок крохмалю виявлено не було, оскільки забарвлення не змінилося.

Номер слайду 15

При додаванні йоду до зразка №3, мед залишився таким самим, забарвлення не змінив.

Номер слайду 16

Дослід № 2 Виявлення крейди в меді

Номер слайду 17

При додаванні 9% розчину оцтової кислоти до зразка №1, виділення вуглекислого газу не відбулося.

Номер слайду 18

При додаванні 9% розчину оцтової кислоти до зразка №2, домішок крейди не було виявлено.

Номер слайду 19

При додаванні 9% розчину оцтової кислоти до зразка №3 можна було спостерігати реакцію, в результаті якої, виділявся вуглекислий газ(не дуже інтенсивно).

Номер слайду 20

Дослід№3. Виявлення осаду.

Номер слайду 21

При розчиненні зразка № 1 у воді, ніякого осаду виявлено небуло.

Номер слайду 22

При розчиненні зразка № 2 у воді, ніякого осаду виявлено небуло.

Номер слайду 23

При розчиненні зразка № 2 у воді, осаду ніякого небуло. Проте заборвленя води стало якимсь оранжевим.

Номер слайду 24

Дослід № 4. Виявлення цукрової патоки.

Номер слайду 25

Зразок № 1 містив рештки цукрової патоки, з’явився білуватий верх.

Номер слайду 26

Зразок № 2 не містив цукрової патоки , адже в результаті додавання кілька крапель 96 % етилового спирту, то у пробі не з’явиться білий осад.

Номер слайду 27

Зразок № 3 не містив домішок цукрової патоки.

Номер слайду 28

Органолептичний аналіз зразків

Номер слайду 29

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№ 1 2 3 Колір. Жовтий. Темно жовтий. Жовтогарячий. Консес-тенціяв'язкийв'язкийв'язкий. Запах. Звичайний. Насичений. Звичайний. Смак. Солодкий. Солодкий. Гіркуватий

Номер слайду 30

Висновки: отже провівши низку експериментальних досліджень, ознайомившись з літературою я дізналася про історію меду, його види та хімічний склад, якими методами фальсифікують мед на сучасних ринках. Дослідивши 3 різних видів меду, було виявлено в одному із зразків крейду і вньомуш зразку було виявлено гіркуватий смак . В першому зразку було виявлено рештки цукрової патоки. Зразок № 2 виявився якісним, приємним на смак і запах, без всяких домішок.

Номер слайду 31

КІНЕЦЬ.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Рудєва Ірина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
19 січня 2019
Переглядів
4080
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку