Дослідження "Зміна природи своєї місцевості під впливом діяльності людини"

Про матеріал

Матеріал висвітлює геоекологічну ситуацію на Турківщині. На уроках географії, вивчаючи тему " Види забруднень навколишнього середовища" передбачене за програмою дослідження своєї місцевості, цікаві факти та корисна інформація.

Перегляд файлу

      Друк статті в газеті «Бойківщина»

                                      «  ЗЕМЛЯ   БЛАГАЄ   ПРО   ПОРЯТУНОК »

      Людина з давніх-давен цікавилася біологією навколишнього середовища. Щоб вижити, вона мусила мати уявлення про флору і фауну, що її оточували. А цивілізація виникла тоді, коли людина навчилася використовувати вогонь та інші засоби. Але тепер, коли вона змінила навколишнє середовище, коли знання законів природи стає необхідним, екологічні проблеми займають чільне місце у суспільному житті.                                                                                                                           

        В останні десятиріччя людство все більше турбує стан навколишнього середовища, бо людина не може існувати без чистого довкілля. Створення для життя людей «штучного середовища» є або абсолютно неможливим або надзвичайно дорогим. (Американські проекти «штучної» біосфери). Тому екологічні пробле¬ми сьогодні розглядають як одні з найбільш загрозливих для людства.

        Основною причиною виникнення екологічних проблем є нераціональне природокористування, що призвело до значного збіднення природних ресурсів: забруднення навколишнього середовища величезною кількістю відходів, що утворюються в процесі виробництва і споживання. Найбільшими джерелами забруднення є промисловість, транспорт, сільське господарство, побутова сфера. Об'єктами забруднення стали всі компоненти природного середовища: літосфера і грунти, атмосфера, гідросфера, біосфера.

   Важко не помітити і екологічні проблеми рідного краю - Турківщини. Хочу звернути увагу на деякі з них. Основними проблемами щодо використання земельних ресурсів є охорона земель від забруднення та засмічення твердими побутовими відходами. На даний час на території Турківського району є один полігон для захоронення твердих побутових відходів (сміттєзвалище), (Рис.1,Рис.2)  площа якого 2,14 га, який, з точки зору екологів, не відповідає вимогам природоохоронного законодавства. Навколишні поля сміттєзвалища засіяні отруйною травою – борщовиком, боротьба з яким не ведеться ніяка.Та найгіршим є те, що в декілька метрів від сміттєзвалища бере свій витік річка Мельничанка. Вода з специфічним запахом протікає через увесь населений пункт - село Мельничне і впадає у річку Стрий, яка є правою  притокою Дністра.

   На даний час не менш важливою проблемою краю є самовільна,безперестанна,незаконна вирубка лісів,яка підриває екологічну безпеку,що призводить до непередбачуваних наслідків. Ліси Турківщини – «зелене золото рідного краю».  Під молодими лісами на делювіальних шлейфах, утворених біля крутих схилів гір, а також на грунтах , механічно пошкоджених внаслідок рубок і трелювання лісу, та на орних землях роз-вивається струменева ерозія грунтів, у результаті якої утворюються рівчаки. Продуктивність земель низька через недостачу мінеральних та органічних добрив. Землі даного типу потребують ґрунтозахисних сівозмін, а також періодичного проведення сівби багаторічних трав.. Постійний змив грунту вимагає постійної боротьби з ерозією усіма доступними агротехнічними та агролісомеліоративними засобами.

      Стан навколишнього природного середовища значною мірою визначається рівнем лісистості та якісним станом лісів. Як відомо, надмірна вирубка лісів призводить до порушення ґрунтозахисної та водорегулюючої функції лісу. Наслідком цього є ерозійні процеси, що часто призводять до стихійного лиха.

      Наш  район має значний мінерально-сировинний потенціал, але й тут не обходиться без основних проблем: самовільний видобуток піщано-гравійної суміші в заплаві р. Стрий та її притоках. Необхідним є відновлення робіт з експлуатації Боберківського та Турківського кар'єрів, розвідані запаси яких здатні повністю забезпечувати потреби району в даному виді сировини.

         Атмосферне повітря у Турківському районі характеризується як не забруднене викидами стаціонарних джерел.Найбільшими забруднювачами атмосферного повітря є асфальтний завод в с. Явора, котельні підприємств району, транспортні засоби, а також столярні цехи. Вкрай необхідне здійснення жорсткішого контролю за дотриманням вимог, передбачених в дозволах на викиди в частині облаштування та відкриття пунктів обслуговування автомобілів.

      Однією з основних причин утворення поверхневих вод на Туркіщині є скид неочищених стічних вод, тому що очисні споруди не працюють взагалі. Великої шкоди наносять річкам також місцеві жителі, забруднюючи їх побутовими відходами та сміттям.(Рис.3) Відсутня мийка автотранспорту із зворотною системою водокористування.

      Важливо (але, вочевидь, недостатньо) писати тільки статті чи книги-«страшилки» про негаразди, сміття, хвороби, загрози, хоча це корисно для формування виважених дій і поведінки людей, для глобалізації і застосування ними такого простого і важливого положення, як « чисто не там, де безперервно підмітають, а там, де ніхто й ніколи не розкидає сміття».

Дай Боже жителям Турківського краю глузду і сил навчитися господарювати на власній землі!

 

                                                                                                                                  Вчитель географії

                                                                                                                     Мельничненської ЗОШ І-ІІ ст.

                                                                                                                    Комарницька Лілія Андріївна

 

Рис.1. E:\фото\Картинки\IMG_20150425_132417.jpg

 

Рис.2E:\фото\Картинки\IMG_20150425_132348.jpg

Рис.3

E:\фото\Картинки\WP_001167.jpg

 

Рис.4

 

docx
Додано
13 березня 2018
Переглядів
28564
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку