Досвід "Інформаційно-цифрові технології як форма реалізації освітнього процесу"

Про матеріал
Опис можливостей діджиталізації для реалізації освітнього процесу, обмін педагогічним досвідом використання технологій дистанційного навчання в освітньому процесі
Перегляд файлу

Тема. Інформаційно-цифрові технології  як форма реалізації освітнього процесу Доповідач: Кріцина О.Г., вчитель інформатики  КЗ «Чугуївський ліцей № 2

Чугуївської міської ради Харківської області, кваліфікаційна категорія «спеціаліст вищої категорії», педагогічне звання «учитель-методист»,   

 

Що таке Діджиталізація

 Слово «діджиталізація» широко увійшло до української мови . Словник сучасної української мови та сленгу «Мислово» називає його словом 2019 року. Значення цього слова — «зміни в усіх сферах суспільного життя, пов'язанні з використанням цифрових технологій.

          Сьогодні ми поговоримо про Діджиталізацію» в  освіті. 

image 

Відомо, що процес діджиталізації спрощує доступ до інформації. 

image 

 За минулий рік світове співтовариство зіткнулося з проблемою змішаного навчання, тому сьогодні ми розглянемо деякі  інтернет-технології та онлайн-ресурси, які можна застувати в освітньому процесі. Список представлено на слайді 2. 

1.     На першому слайді, щоб розкрити суть процесу діджиталізації, я використала  схему, так звану карту  знань

Відомо, що Карта знань  https://www.mindmup.com/

/Демонстрація роботи с Mindmup  в режимі онлайн та пояснення роботи з інструментами (слайд 5)

2.     Розглянемо сервіс learningapps                            https://learningapps.org/

 Це повністю безкоштовний онлайн-сервіс з Німеччини, що дозволяє створювати інтерактивні вправи для  формування та перевірки знань. Він є конструктором для розробки різноманітних завдань з різних предметних галузей . Учні можуть перевірити і закріпити свої знання в ігровій формі, що сприяє формуванню їх пізнавального інтересу. 

Схема. Шляхи використання learningapps.

 

image 

 

Сервіс Learningapps надає можливість отримання коду для того, щоб інтерактивні завдання були розміщені на сторінки сайтів або блогів викладачів і учнів.

Зверніть увагу: у вправах можна додавати текст, зображення, звук, відео.

Вибравши інтерактивне завдання, що вас зацікавило, ви можете створити аналогічне, натиснувши на кнопку: 

image 

 В цьому разі достатньо внести потрібні зміни і зберегти їх (вправа автоматично збережеться у вашому "кабінеті" в розділі "Мої вправи").

Приклади використання інтерактивних вправ на різних уроках:

      з інформатики (приклади власного досвіду); з математики;

      з фізики;

      з біології;

      з російської мови

 

3. Можливості каналу Youtube 

      YouTube - найпопулярніша відеоплатформа  в світі.

      Можливість отримувати інформацію

      Можливість створювати свої інформаційну продуцію

      Можливість знайти своє співтовариство

      Можливість висловлюватися

4.     https://padlet.com/  - це мультимедійний ресурс для створення, спільного редагування та зберігання інформації.  Це віртуальна стіна (дошка), на яку можна прикріплювати фото, файли, посилання на сторінки Інтернет, замітки. 

На уроках інформатики я її застосовую як місце, де будуть розташовані групові та власні проєкти під час вивчення нової теми для обміну інформацією або практичної роботи. 

Правила роботи.

Щоб створити повідомлення, достатньо двічі клацнути мишею по дошці. У віконці, яке відкриється, можна записати своє ім'я, вставити свою фотографію, залишити свій коментар.

На цій дошці  можна працювати спільно. Тому той, хто створив її, надсилає повідомлення іншим учасникам проекту, вводить їхні електронні адреси і надає їм право писати на дошці або модерувати її.

5.     Можливості платформи «На урок»

Онлайн-школа «На Урок» створена для того, щоб кожен школяр, незалежно від місця проживання, зміг отримувати якісні знання в цікавому форматі. Учні можуть перевірити свої знання не тільки за допомогою онлайн-тестів, а й взяти участь у предметних олімпіадах. Цей сервіс надає широкі можливості і для професійного

розвитку вчителя: надає ідеї та знайомить з методиками викладання,

дозволяє поділитися

досвідом із колегами

 

           

Список джерел

https://vseosvita.ua/library/didzitalizacia-osviti-kompetencii-hhi-stolitta-172970.html https://learningapps.org/2951152  інтерактивна вправа «фотоаппарат» https://sites.google.com/site/ucnivskijproekt/instrukciie/so-take-doska-padlet

 

 

 

 

 

pdf
Пов’язані теми
Інформатика, Майстер-класи
Додано
31 серпня 2021
Переглядів
542
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку