Довідка Про роботу соціально-психологічної служби та її роль у правовиховній роботі.

Про матеріал
Одним із аспектів всебічного розвитку особистості учнів є висока правова культура, формування якої забезпечує правове виховання. Це виховання є особливим напрямом у загальній системі виховання.
Перегляд файлу

Довідка

Про роботу соціально-психологічної служби та її роль

у правовиховній роботі.

 

Одним із аспектів всебічного розвитку особистості учнів є висока правова культура, формування якої забезпечує правове виховання. Це виховання є особливим напрямом у загальній системі виховання. Значну роботу з правового виховання учнів проводить і соціально-психологічна служба школи.

Червоною ниткою у річному плані роботи соціального педагога та практичного психолога проходять питання правової освіти.

Соціально-психологічна служба практикує використання найрізноманітніших форм та методів організації правового виховання учнів. Це і діагностична робота, і корекційно-відновлювальна, консультаційна, просвітницька, профілактична робота.

За перше півріччя на годинах соціального педагога та практичного психолога проводились бесіди з правової тематики «Контроль і самоконтроль, з чого вони починаються» (7-8 кл.), круглий стіл, «Поговоримо про закон» (11 кл.), «Закон гарантує, держава забезпечує». Учні молодших класів у малюнках відобразили свої права та обов'язки. Учні 8-11 класів переглянули фільм «Шкільна дідівщина» (із телепередачі «Стосується кожного», після якого провели його обговорення.

В рамках роботи правової освіти велику допомогу надає проведення Тижня правової освіти. Учні 11 класу  підготували виховний захід «Наші права - щасливе дитинство». У цьому заході взяла участь і соціально-психологічна служба.

Соціальний педагог у доступній для дітей формі ознайомила їх з найважливішим шкільним документом - Статутом школи, який гарантує права учнів та визначає їх обов'язки.

Відповідно до річного плану роботи соціального педагога, плану виховної роботи р. «Правове виховання та здоровий спосіб життя» у листопаді проводилась діагностика «Правова обізнаність» учнів (10 кл.). Дітям була запропонована анкета Розівського районного управління юстиції Запорізької області «Правова обізнаність серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів», з учнями 9 класу - «Дотримання прав дитини»; з учнями 11 класу - «Молодь і протиправна поведінка». Результати діагностики доведені до учнів та класних керівників, проведені відповідні бесіди.

Окремо ведеться робота і з учнями девіантної поведінки. Соціальний педагог разом із практичним психологом аналізують вплив сім'ї на виховання учнів, планується індивідуальна робота з учнями та їх батьками. Такі діти знаходяться під контролем всього педагогічного колективу.

Соціально-психологічна служба школи працює у тісному зв'язку з громадськими організаціями з питань правового виховання. При потребі проводяться спільні засідання школи, відділу освіти, служби у справах дітей, центру соціальної служби для дітей, сім'ї та молоді.

Отже, здійснення правового виховання учнів у певній системі співпраці соціально-психологічної служби, громадськості, вчителів, батьків і самих учнів дає позитивні результати.

Рекомендації:

  1. Соціально-психологічній службі координувати свою роботу з класними керівниками, службами у справах дітей, батьками.
doc
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
11 червня 2020
Переглядів
734
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку