Довідник юного дослідника «СВІТ РОСЛИН»

Про матеріал

Основною метою навчального предмета «Природознавство» в початковій школі є формування природознавчої компетентності школярів шляхом засвоєння системи інтегрованих знань про неживу та живу природу, основ екологічних знань, опанування способами навчально-пізнавальної і природоохоронної діяльності, формування ціннісного ставлення до природи та людини.

Довідник допоможе учителям зробити уроки природознавства більш інформативними і цікавими, а школярам - вдосконалювати свої наукові знання, підвищувати дослідницький рівень, творчо осмислювати наведені факти, щоб з часом вони змогли виголосити своє власне слово у науці чи житті, а, найосновніше, стати дієвими природолюбами.

Матеріал посібника розділено за темами, що включають в себе найрізноманітніші відомості про рослинний світ нашої планети.

Кросворди, чайнводи, загадки, тестові завдання дозволять в цікавій формі перевірити здобуті знання.

Перегляд файлу

1

 

 

 

 

 

Довідник юного дослідника

«СВІТ РОСЛИН»

Природознавство

 

Укладач: Бірченко Світлана Сергіївна

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ЗМІСТ

Вступ Неосяжний світ рослин …………………………………………….3

Розділ1.ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ………………………………………….3

1.1. Органи рослин. Листок……………………………...…………..4

1.2. Органи рослин. Стебло………………………………………….5

1.3. Органи рослин. Корінь…………………………………………..6

1.4. Органи рослин. Квітка…………………………………………...6

1.5. Органи рослин. Плоди…………………………………………...7

Розділ 2. БЕЗДОГАННЕ ПРИСТОСУВАННЯ…………………………….8

Розділ 3. ДЯКУЄМО РОСЛИНАМ..............................................................10

3.1. Рослини на службі у людини……………………………...…..11

3.2. Зелені лікарі………………………………………………….....13

Розділ 4. ЛИШ УВАЖНО ПРИДИВИСЬ………………………………….14

4.1.Рослини - провісники погоди………………………………...…..15

4.2. Рослини-орієнтири………………………………………..……...17

Розділ 5. У СВІТІ НЕЗВИЧАЙНИХ РОСЛИН…………………………….18

Розділ 6.СТАТУСИ ЗЕЛЕНИХ ДРУЗІВ…………………………….……...21

6.1.Рослини-рекордсмени……………………………………………..22

6.2.Рослини-охоронці……………………………………………….....22

Розділ 7.ДИВОВИЖНЕ У РОСЛИННОМУ СВІТІ УКРАЇНИ……………23

Розділ 8.РОСЛИНИ РІДНОГО КРАЮ……………………………….……..25

8.1.Черкащина………………………………………………………...25

8.2.Тальнівщина……………………………………………………....26

Розділ 9 .ЧИ ЗНАЄШ ТИ?................................................................................27

9.1.Кросворд «Світ рослин»………………………………………….28

9.2.Загадки «Чи знаєш ти, які це рослини?»………………………...28

9.3.Гра «Їстівні та отруйні рослини»………………………………...30

9.4.Чайнвод «Хоровод рослин»………………………………………30

Бібліографія…………………………………………………………………..32

 

Вступ

НЕОСЯЖНИЙ СВІТ РОСЛИН

Рослина – живий організм, який черпає енергію для вироблення поживних речовин із сонячного світла. Без рослин життя на Землі було б неможливим.

Уявимо собі, що рослини образилися та й зникли з нашої планети.

Як ми будемо гуляти у спеку вулицями міста? Дерева дають нам тінь. Недарма у південних спекотних країнах так цінуються оази - місця серед пустелі, де б’є чисте джерело та ростуть дерева! В оазах можна сховатися від спеки та відпочити. А без рослин уся планета була б суцільною пустелею. І люди б знемагали під промінням пекучого сонця.

Без рослин узагалі ніяких людей на планеті би не було. І тварин би не було... І життя б не розпочалося! Дивно, але це так!

Адже рослини поглинають вуглекислий газ, шкідливий для здоров’я людини, а виділяють кисень. А без кисню атмосфера (повітря) Землі була би не придатною для дихання. Наприклад, у лісі дуже легко дихається. Повітря там чисте, збагачене киснем. Та й у великих містах і дерева, і кущі, і, навіть, газони теж працюють на відновлення повітря, яке засмічують автомобілі, котельні та заводи. А деякі рослини взагалі працюють як величезні пилососи - усмоктують своїм листям усе шкідливе, що є в повітрі. Серед таких рослин на першому місці хвойні дерева - ялина та сосна А ще... тополя! Коли жахлива чума косила людей, у Тальному було посаджено сто чорних тополь при в’їзді у містечко і довкола старовинної фортеці. Ці дерева були надійними захисниками від хвороб.

 

Розділ 1.ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ

Рослини – це живі організми, яким властиві живлення, дихання, розмноження, ріст і розвиток. Для живлення рослинам потрібні: сонячне світло, повітря, вода і поживні речовини з ґрунту.

На Землі близько 400 тис. видів рослин – від мохів, що стеляться по землі, до велетенських мамонтових дерев, які досягають висоти 100м.

Органи рослин

1.1.Листок

Листок - зовнішній орган рослини, який виконує такі функції: засвоєння енергії Сонця, дихання, випаровування і виділення води у вигляді крапель.             

•Серед листків нашої флори найбільші - у лопуха. Величезні листки мають деякі рослини у тропіках і субтропіках. Так, наприклад, листкову пластину до 2м у діаметрі має вікторія амазонська. Прожилки на листках товсті, а у заглибинах між ними затримуються бульбашки повітря. Завдяки цьому листок утримує на воді вантаж до 50 кг.

Найбільші листки у пальми рафії. Вона росте у Південній Америці на берегах Амазонки. Довжина їх листків -30 м.

Тривалість життя листків також різна. У сосни хвоя живе 2-3 роки, у ялини - 5-7 і опадає неодночасно. Тому всі хвойні дерева і кущі весь рік зелені. Листки брусниці живуть 1-4 роки.

•У листопадних рослин листки живуть менше року. На них листя опадає кожної осені.

•У пустелі Домара (Південна Африка) росте вельвічія дивна, в якої листки не опадають протягом усього життя рослини. А тривалість життя деяких вельвічій сягає 2000 років.

•Чому опадає листя?

Наприкінці серпня в основі черешка листка починає утворюватися корковий шар, що ізолює його від гілки. Чим далі, тим швидше проходить процес: у клітин в цьому місці «боки» стають дуже рівненькі, і вони не зчіплюються між собою. Тож, як подує вітер, вони віддаляються один від одного. Листок падає.

•Попід липою листя мало - вже встигло перегнити, віддати землі багатющі запаси кальцію. Тополине листя ще вилискує з-під снігу тьмяним золотом, не поспішає віддавати данину - дубильні та інші цілющі речовини. Завдяки їм борошно, виготовлене із зеленого тополиного листя, за поживністю не поступається кормовим травам.

•Осику в народі називають годувальницею звірів. Її м’ясисте листя містить 12% білка, мікроелементи, вітамін С, каротин і майже на чверть складається з клітковини. Воно тримається на довгих черешках. Волокна в середині черешків перекручені, отож вони позбавляють жорсткі та важкі листочки рівноваги. От і тремтять вони від щонайменшого пориву вітерця.

До зеленого букового листя дуже охочий дубовий шовкопряд, з п’яти тонн якого він може “виробити” тонну якісної пряжі. А листя горіха волоського містить стільки дубильних речовин, масел і т.д., що не гниє аж до весни. Листя бузку опадає зеленим. З листопадних дерев не скидає восени свого вбрання тільки дуб - шурхотить ним аж до глибокої зими. Не розлучається зі своїми сережками- шишечками, в яких поторохкує насіння, вільха. Ще висять на кленовому гіллі крилатки - сухі нерозкриті плоди, а на липі погойдуються дрібнесенькі, споряджені «парашутиками» горішки.

У бузку, вільхи, деяких яблунь, молодих осик опале листя залишається зеленим до заморозків, а після випадання снігу чорніє.

•У берези листопад триває 2 місяці, у липи - 2 тижні. Фіалка триколірна, грицики, редька дика, тонконіг однорічний цвітуть до пізньої осені.

 

1.2.Стебло

Це - видовжений пагін рослин, що слугує їм механічною опорою і транспортом для руху речовин.

•Найбільші стебла мають ротангові пальми: довжина їх 400 м, діаметр - 2-5 см. У наших широтах рекордсмени - сосни, ялини, у яких висота стебел сягає 50 м. Стовбури секвойї (Північна Америка) сягають 100-110 м. Товщина їх нерідко становить 20 м, а маса перевищує 1000 тонн. З одного дерева можна одержати 2000 м3 деревини. Щоб перевезти її, потрібно 60 залізничних вагонів.

•Найкоротші стебла у водяних плаваючих рослин: у ряски малої - 2-4 мм, у вольфи - 1-2 мм.

1.3.Корінь

Основні функції кореня в життєдіяльності рослин - забезпечити мінеральне харчування організмів і закріпити їх у ґрунті.

•У більшості культурних рослин корені розвиваються в усі напрямки. У капусти коріння сягає глибини 1,5 м. Різниця між довжиною стебла і кореня у верблюжої колючки 19 м: висота стебла - 1м, а довжина головного кореня - 20 м.

Загальна довжина коренів у рослин часом сягає: у гарбуза - 25км, а в жита - 64 км.

•Найбільша глибина залягання кореневої системи (м):

Кислиця - 0,05

Кактуси - 6-8

Кульбаба - 0,3

Пальми - 5-10

Козелець - 0,5

Люцерна - 10

Жито - 2

Кавун - 10-18

Конюшина - 2,1

Виноград - 12-16

Пшениця - 2,8

Верблюжа колючка

та інші рослини пустелі - 20

Рапс - 2,9

 

1.4.Квітка

Це - орган, призначений для запилення і утворення насіння та плодів, що формується у квіткових рослин

•Найбільші квітки у раффлезії, яка росте в Індонезії і на Філіппінських островах. Її бутон схожий на капустину, розтулена червона квітка, що складається з 5 пелюсток, має у діаметрі 1 м, а важить до 6 кг.

•Найменша квітка у вольфії або ряски безкореневої, що вкриває стоячі водойми. Вона не більша за головку голки.

•Тривалість цвітіння у квіток різна: від кількох годин до кількох місяців: 3 години цвіте китайська троянда, росичка - 5 годин, мак, шипшина - 2 дні, журавлина - 18 днів, орхідея - 30-135 днів.

•Різною є кількість квіток у рослин. На дорослому дереві яблуні їх близько 100 тисяч. Коли б із кожної з них утворилось яблуко, то одне дерево могло б дати урожай понад 10 т. Та після червневого опадання зав'язі лишається в середньому всього 58 тисяч плодів.

 

1.5.Плоди

Плід - орган рослин, що утворюється з деяких частин квітки внаслідок їхнього розростання та видозмінення; служить для захисту і розповсюдження насіння.

•Найбільші плоди має сейшельська пальма (Індійський океан). Її висота порівняно невелика (25 м), проте дає плоди понад 50 см завдовжки. Завдяки легкій оболонці вони добре тримаються на воді, хоч важать близько 30 кг.

•Кокосова пальма (Філіппіни, Індонезія, Індія, країни Африки, Південна Америка). Головну її цінність становлять плоди - кокосові горіхи. Не зовсім дозрілі, вони містять близько 0,5 л прозорого, приємного на смак соку. Поступово у рідині горіха з’являються краплини олії, а з часом утворюється біле кокосове молоко. 5-7 кокосових пальм забезпечують їжею велику сім’ю протягом року.

•Цінні для людини плоди має хлібне дерево (Океанія, Південно-Східна Азія). Інколи вони досягають 1 м у довжину, а в діаметрі - 0,5 м. Це і є “хлібини”, що важать близько 20 кг. Одне дерево може прогодувати 1-2 людини.

•Найбагатший на мідь плід - агрус.

•Різні рослини дають різну кількість насіння. Подорожник має до 14 тисяч насінин, а лобода і ромашка - до 100 тисяч.

•Насіння деяких рослин може зберігати свою схожість дуже довго. Деякі сорти пшениці сходять після десяти років зберігання насіння. Жолудь дуба проріс після 25-річного лежання в землі. А нещодавно було знайдено найстаріше насіння - йому минуло 10 тисяч років і воно, коли його висіяли, проросло.

•Збереження насінням здатності до пророщування:

Тополя, верба - кілька днів.

В’яз - 4 тижні.

Дуб, бук - 6 місяців.

Піхта, клен, граб - 1,5 роки.

Ясен, липа, береза. - 2 роки.

Цибуля, петрушка, сосна кедрова, вільха - 2-3 роки.

Морква, сельдерей, шпинат, салат - 3-4 роки.

Капуста, редиска, модрина - 4-5 років.

Горох, гарбуз, хріп, буряк, помідори, сосна - 4-6 років.

Жито - 10 років.

Овес, пшениця, ячмінь - 10-15 років.

Конюшина, мірт, латаття - 80-160 років.

Індійський лотос - 200-250 років.

•Найбільше яблуко, яке було вирощене, важило 1 кг 450 гр.

•На півдні нашої країни росте дуже цікава рослина - огірок-порскач. Коли доторкнутися до його стиглого плода, він ніби випльовує своє насіння з коробочки. Треба бути обережним, коли знаходишся біля такої рослини.

 

 Розділ 2. БЕЗДОГАННЕ ПРИСТОСУВАННЯ

Природа створила рослини так розумно, що можна тільки дивуватися! Кожна на своєму місці, кожна для чогось пристосована: до певного освітлення, надміру чи нестачі води та мінеральних речовин, навколишньої температури.

Корені споживають розчинені в землі корисні речовини. Корені деяких пустельних рослин - наприклад, саксаулу - у пошуках вологи заглиблюються в ґрунт на багато десятків метрів, кактуси своїм довгим розгалуженим корінням збирають всю доступну воду і зберігають її в стеблах. Корені пирію вперто повзуть усе далі та далі. Виполюють пирій в одному місці, а він уже переповз під землею в друге! Коріння мангрових дерев в Австралії та Океанії стирчить над землею та водою, так воно рятується від раптового підвищення рівня води, при якому дереву важко дихати. А в джунглях Венесуели знайшли 12 видів дерев, коріння яких здирається вверх по стовбуру. Чому? Ґрунт у цих місцях вміщує дуже мало корисних речовин, тому коріння пристосувалося вбирати корисні речовини з дощової води, що стікає по стовбуру.

Стовбур пронизано судинами, по яких розчинені корисні речовини підіймаються до гілок та листя.

Кора захищає дерево від небезпеки через погоду, птахів та інших шкідників.

Листя, як відомо, зайняте найважливішою справою - фотосинтезом. Воно перетворює сонячне проміння на «будматеріал», без якого на Землі було б важко жити. У листі багато хлорофілових зерен. Вони зеленого кольору, тому і рослини переважно зелені. Зерна ці беруть із повітря вуглекислий газ, із води та корисних речовин, що приносять корені - усе необхідне, приймають сонячне проміння і будують нові листи, бруньки та інше. Будують життя. Рослини-сукуленти накопичують воду у м’ясистому листі. У холодних районах ростуть карликові дерева та чагарники, що допомагає їм протистояти холодові та вітрам.

Квіти дуже важливі для розмноження рослин. Яскраве забарвлення привертає увагу комах, які переносять пилок з одних рослин на інші. Без запилення неможливе розмноження рослин. Таким чином, комахи живляться солодким нектаром, що приготували для них рослини, і віддячують тим, що переносять пилок.

Деякі рослини запилює вітер. Квіти цих рослин не мають яскравого забарвлення і сильного аромату. Для чого? Вітер не бачить кольорів, не чує пахощів. Отож, квіти і не намагаються привернути його увагу. Сам прилетить!

Вітер сприяє розмноженню рослин не тільки Тому, що запилює квіти. Він розносить навкруги пух тополі, «парашутики» кульбаби або кленові «літачки» - розповсюджує насіння. Тож не дивуйтеся, коли у вас на балконі в горщику з маргаритками раптом з’явиться кульбабка. Ви ж її не сіяли? Ну то й що ж, вітер приніс.

З квітів багато дерев утворюють смачні плоди. Для чого? Усередині плодів - насіння, сім’ячко чи кісточка. Склює птах ягоду горобини Та й полетить собі. А десь в іншому місці випорожнить шлунок - і ось уже росте у дворі маленька горобинка, випускає з бруньок маленькі листочки, невдовзі розквітне... І продовжить життя роду горобин.

Рослинам потрібно якомога більше світла. Форма й розміщення листя в усіх рослин такі, що вони майже не затінюють одне одного. Дерева в лісі тягнуться вгору, підставляючи свою крону променям сонця. Ліани піднімаються по деревах, скелях чи стінах за допомогою чіпких вусиків, а так звані епіфіти ростуть просто на гілках дерев, навіть не торкаючись землі.

Існують рослини-паразити, які одержують додаткове живлення, вростаючи в тканини більших рослин. Це, наприклад, омела. Інші ж, як березка, взагалі не здатні виробляти собі поживу самостійно, а тому прикріплюються до інших рослин.

 

Розділ 3.ДЯКУЄМО РОСЛИНАМ!

Уявіть собі давню людину. Що б вона їла, коли б не рослини? Давні люди розшукували їстівні рослини та завдяки їм підтримували своє життя. Викопували їстівне коріння, збирали зерна та розтирали їх у кашу. Згодом навчилися пекти перепічки, а потім і хліб. Дерева дарували людям яблука та груші, помаранчі та банани.

Спостережливі люди помітили, що в одних рослин плоди чи зерна більші та смачніші. Треба було відібрати насіння та посіяти його біля оселі. Можна було не блукати в пошуках їжі, а збирати корисні рослини там, де їх посадили. Так зародилося сільське господарство.

Отже, здавна життя людини пов’язане з різноманітними рослинами. І люди вдячні їм!

 

3.1. Рослини на службі у людини

•Ще шість тисяч років тому липовий мед вважався дуже цінним. А в XIX ст. в Росії близько 25 млн. селян носили личаки, сплетені з липового лика. За рік кожен зношував до 20 пар, а всього виготовляли понад 500 млн. пар.

На липових дошках писали картини, робили записи.

Липа виділяє багато кисню і затримує пил, поглинає шкідливі речовини. Через те в містах вона живе до 60 років, а в лісах - до 300 і навіть 500 років. В с. Содневі Чернівецької обл. є липа Шевченка, якій уже 600 років.

•Із соку молочаю можна безпосередньо одержувати нафтопродукти. 1 га рослини дає від 4 до 20 тис. літрів соку, тобто з території біля 300 тис. км2 можна одержати такий врожай, який після переробки міг би забезпечити потребу автомобільного парку США у бензині.

•Отруйні рослини, що погіршують стан здоров’я людини або спричиняють її смерть, - це болиголов крапчастий, вовчник звичайний, блекота чорна, наперстянка пурпурова, мак снотворний, красавка, беладонна. Але з цих рослин виготовляють ліки, які борються з найскладнішими хворобами на Землі, як от онкохвороби та ін.

•За пряним запахом і яскраво-жовтими квітками на верхівці стебла легко виявити в лісі і на луках пижмо звичайне (дику горобину). Поряд із багатьма цінними і корисними властивостями ця рослина має дивовижну здатність точно вказувати розташування сторін горизонту; широка сторона (площина) листка спрямована на схід - захід, а ребра листків вказують на північ - південь.

Отож, якщо ти уважно подивишся навколо себе, то побачиш, що тебе оточує багато речей, пов’язаних із світом рослин.

Ось, наприклад, твої улюблені джинси. Вони зроблені з чистої бавовни! А бавовна - це рослина.

А оця улюблена бабусина скатертина зроблена з льону - лляне полотно виробляється з трави, що квітне чудовими блакитними квітами Це кросно дуже цінують у всьому світі. Існують рослини, з яких виготовляють грубі тканини, мотузки та прядиво. Це, наприклад, коноплі та джут.

Отже, без рослин людина би залишилася напівгола!

Рами вікон у твоїй оселі, якщо вони не пластикові, зроблені з дерева. Двері теж. Є старовинні хати, які зроблені майже цілком з дерева. Вони дуже красиві. У північних містах навіть бруківка зроблена з дерева!

А меблі! Звичайно, зараз люди економлять деревину і винаходять різні матеріали для виготовлення меблів: той же пластик або метал. Часто роблять меблі з відходів - наприклад, з тирси. Але тирса теж «дерев’яна»!

Первісну людину дерево зігрівало. Їй було тепло біля вогнища. Та і зараз у деяких містах та селах опалюють житло дровами. А теплові котельні працюють на вугіллі. Але вугілля - це теж рослини. Тільки ті, що росли на Землі десятки мільйонів років тому. Ці давні папороті та хвощі пролежали в землі багато років і перетворилися на вугілля, яке дає нам світло та тепло.

А папір! Давні китайці першими винайшли спосіб виготовлення паперу з кори шовковиці. За наших часів папір виготовлюють не тільки безпосередньо з деревини, але й з відходів деревооброблюючої промисловості, з макулатури тощо. Але все ж таки винищується дуже багато лісів і все ще задля людини!

Ось таблиця тривалості життя дерев.

Назва

 

Тривалість життя (роки)

Слива домашня

15-60

Вільха сіра

50-70(150)

Осика

80-100(150)

Горобина звичайна

80-100(300)

Туя західна

більше, ніж 100

Вільха чорна

100-150(300)

Береза бородавчата

150(300)

Яблуня дика

до 200 у

Груша звичайна

200(300)

Ялина європейська

300-400(500)

Сосна звичайна

300-400(600)

Липа дрібнолисте

300-400(600)

Бук лісовий

400-500

Модрина європейська

до 500

Тис ягідний

1000(2000-4000)

Дуб

до 1500

 

Отже, людина використовує рослини в багатьох галузях життя. І час уже всім нам замислитися, як віддячити рослинному царству, як зберегти ліси, як не знищити чудовий світ рослин.

Добре було б так: зрубав дерево - посади три!

 

3.2. Зелені лікарі

Важко собі уявити, як люди в давнину обходилися без лікарів. Не було ані гірких таблеток, ані болючих уколів.

Однак уже в давнину знаходилися спостережливі люди, які помітили, що за допомогою деяких трав можна повернути хворому здоров’я. Коли не було ще аптек, усі ліси та степи були неначе суцільна зелена аптека. Та й досі дехто віддає перевагу лікуванню травами.

Назва невидимих корисних речовин походить від латинського слова «віта», тобто життя. Отже, без вітамінів люди та тварини починають хворіти та нудьгувати. Учені придумали «загортати» вітаміни в різнокольорові кульки, а в рослини вітаміни «загорнула» сама природа. Хто споживає багато овочів, зелені та фруктів, завжди буде бадьорий і здоровий.

У моркві багато вітаміну А, який поліпшує зір.

Капуста містить велику кількість вітаміну С. Навіть більше за лимон, в якому цього вітаміну теж дуже багато! Якщо капустяний лист прикласти до опіку чи рани, вони швидко загояться.

Цибуля та часник вбивають шкідливі мікроорганізми. З їх допомогою лікують нежить, біль у горлі, зубний біль та ще багато захворювань. Отже, кажуть: «Часник та цибуля сім недугів лікують!»

Яблуко - неначе створена самою природою кругленька скринька з найкориснішими речовинами. Хто зранку кожного дня з’їдає яблуко, той майже не хворіє.

Хто постійно споживає буряк, той ніколи не має проблем з травленням.

З цілющих трав і квітів виготовляють настої, відвари, сиропи, порошки, краплі, мазі від різних хвороб. Застосовують лікарські рослини при виготовленні зубних паст і лікувальних кремів.

Ось, наприклад, кропива. Відвар чи сік кропиви треба пити тим, у кого дуже часто йде кров з носу. А дівчатка, які бажають мати густе та блискуче волосся, оцей відвар чи сік мають втирати в шкіру голови.

Листя молодої кульбаби додають до весняних салатів, щоб збагатити організм вітамінами.

Чай з ягодами малини та цвітом липи вживають при нежиті та високій температурі.

Овес не тільки чудова дієтична їжа, він лікує хворий шлунок. А про те, як полюбляють овес коні, не треба і розповідати!

Відваром сальвії треба полоскати хворі горло та зуби - біль пройде.

Ромашка, звичайна ромашка! - це справжній доктор. Болить живіт? Завари ромашку Та випий! Болить горло? Полощи його ромашкою! Хочеш мати лискуче волосся? Змий його ромашкою!

Йдеш лісом чи степом, а навкруги розмаїття трав. І кожна тобі щось шепоче. Треба тільки уважно прислухатися та придивлятися, і тоді зелені лікарі відкриють тобі всі свої таємниці.

Таким чином, кожну рослину можна вважати корисною! А деякі - навіть лікувальними...

 

Розділ 4. ЛИШ УВАЖНО ПРИДИВИСЬ

Рослини наділені пречудовою інформативністю. Варто людині придивитися до своїх постійних помічників, і життя стане простішим і цікавішим. Плачуть листочки верби, кінський каштан розгортає листя, розплющила оченята фіалка… Що це означає? Як спланувати свій час, що одягнути, чи потрібна парасолька? На безліч питань дадуть відповіді рослини. Лиш зуміймо побачити цю інформацію.

4.1.Рослини - провісники погоди

•Перед дощем розкриваються, виділяють багато нектару квіти акації, бузку, жасмину, левкою, буркуну.

•Берізка польова щільно закриває свої квіти-грамофони - наближається негода, розкриває їх у похмуру погоду - попереду гарні сонячні дні.

•У стійку погоду колючки будяка знаходяться у горизонтальному положенні, а в похмуру - у вертикальному. Голки майже не коляться - на дощ; відігнулися від голівки в боки, стали колючими - бути теплу.

•З’явилися краплі на листках верби, осокора – бути негоді.

•Листя на деревах перевертається верхнім боком донизу - на дощ.

•Менш як за півдоби до початку дощу на листках канни виступають крапельки соку. Подібні “сльози” з’являються на листках каштанів за добу-дві перед затяжною негодою.

•Кінський каштан розгортає листя - буде гарна погода, складає - дощ, плаче - за добу-дві занегодиться.

•Перед дощем «плачуть» і осокори. До «плакунів», що провіщають погоду, належить клен. За три-чотири доби до настання негоди у нього з черешків листків (де вони прикріплюються до гілок) починають текти «сльози» - маленькі краплі рідини.

•Кислиця перед гарною погодою закручує листочки, перед погіршенням - загинає догори. Про наближення негоди попереджує за 15-20 годин.

•О 7-8 годині ранку з води піднімається і розкривається водяна лілія - буде ясно, коли не розкривається - вдень буде дощ, взагалі не піднімається - затяжна негода, похолодання. Навесні листя лілій густо вкриває поверхню води - заморозків уже не буде.

•Перед дощем квіти мати-й-мачухи, козельця, мальви, фіалки, берізки, гвоздики-трав’янки, латаття закриваються.

•Молочай відкритий уночі - день буде мокрий.

•Якщо з 10 до 11 години пелюстки пролісків складені, ніжки злаку нагнуті - бути негоді.

•У чеканні дощової погоди не розкривають своїх пуп’янків троянди, шипшина.

•Блищить листя ліщини - на дощ.

•У саду чи в лузі дуже запахли квіти - без дощу не обійдеться.

•Конюшина складає докупи свої трійчасті листочки і вихиляє голівку суцвіття - не виходьте з дому без плаща, незабаром настане негода.

•Кульбаби рясно вкрили всю долину - на ясну погідну днину.

•Кульбаба стуляє свою пухнасту голівку, наче парасольку - ще до вечора погода погіршиться.

•Якщо вдень при чистому небі мальва стуляє свої пелюстки та ще й схиляється, ніби в’яне, - через деякий час настане негода.

•Якщо вранці квіти жовтої акації різко пахнуть - на грозу.

•Малина вродила рясно - зима буде холодна.

•Дружний падолист віщує сувору зиму.

•До половини жовтня з берези не опало листя— сніг ляже пізно.

•Калина вже достигла, а листя на ній ще зелене - тепла осінь.

•Влітку цвіте дуже багато дикої моркви - на теплу зиму.

•Багато пролісків - на врожай картоплі.

•У берези с багато соку - на дощове літо.

•Осика у розкішних сережках - на врожай вівса.

•Вишні пишно цвітуть - і жито рясно квітуватиме.

•Рано цвіте горобина - на врожай льону, пізно - на довгу осінь.

•Дуб раніше ясена листя розпустить - літо буде сухим. '

•Багато ягід - холодна зима.

•Вишні достигли - великого тепла вже не буде.

•Вишні довго скидають листя - зима прийде пізно.

•Калина рано зачервоніла - зима буде рання й люта.

•Клен вчасно опадає - гостру зиму заповідає.

•Береза розів’ється швидше від клена - літо буде сухим, пізніше - дощовим.

•Як рясно квітує горобина - літо буде мокрим, буде добрий урожай.

•Горобина цвіте пізно - осінь буде довгою і грибною.

•Влітку багато щавлю - зима буде тепла.

•Коли влітку високі бур’яни, взимку буде багато снігу.

•Якщо влітку на деревах з’являється багато жовтого листя, осінь буде ранньою.

•Буйно зародили горіхи - зима буде холодна.

•Урожай горобини - на морози взимку.

•Якщо на ялині шишок рясно внизу - будуть ранні морози, якщо вгорі - зима буде коротка.

•Листя на березі починає жовтіти з вершка - чекай ранньої весни, знизу - пізньої, рівномірно - середньої.

•Якщо нескоро листя опадає, зима велика рано буває.

•Поки листя з вишні не опало, скільки б снігу не випало, то зими не буде.

•Листя з дерев не все опало - чекай суворої зими.

•Шкірка на цибулі тонка - зима буде м’яка, тверда і груба - зима сувора.

•Якщо горіхів багато, а грибів мало - зима буде сніжна й сувора.

•Багато горіхів - багато і снігу.

•Урожай на горіхи - урожай на хліб у наступному році.

•Неврожай тернових ягід віщує лагідну зиму і навпаки.

 

4.2. Рослини-орієнтири

Час відмірюють годинники. Вони бувають механічні, кварцові, електронні. А ще - сонячні, водяні, пісочні... Орієнтуватися в часі допомагають і квіти. Вони наче живі годинники. Отже, якщо десь загубили годинника, подивіться навкруги - квіти підкажуть!

Квітковий годинник

Назва рослини

Відкривається

(години)

Закривається

(години)

Козелець

4 - 5

10 - 11

Шипшина

5 - 6

19-20

Цикорій

5 - 6

15 - 16

Мак

5 - 6

15 - 16

Кульбаба

6 - 7

15 - 16

Молочай

7 -8

11 - 12

Льон польовий

7 - 8

16 - 17

Латаття біле

8 - 9

19 - 20

Фіалка

8 - 9

17 - 18

Мати-й-мачуха

10 - 11

17 - 18

Гвоздика

10 - 11

14 - 15

Тютюн

20

3 - 4

матіола

21

2-3

 

До того ж це так цікаво – спитають тебе: «Котра година?», а ти не на годинник подивишся, а навкруги. І все зрозумієш… Звичайно, якщо це літо.

 

Розділ 5.У СВІТІ НЕЗВИЧАЙНИХ РОСЛИН

•На Мальовничих схилах Товтр є багаторічна трав’яниста рослина завдовжки до 4 м, листя якої трішки схоже на листя ясена. Тому її називають тут білим женцем. Інша назва рослини - неопалима купина, котра повністю відповідає її незвичайним властивостям: від запаленого сірника вона спалахує яскравим блакитним полум’ям, залишаючись при цьому неушкодженою. Справа в тому, що рослина вкрита безліччю залозистих волосків, які виділяють ефірну олію. У безвітряний жаркий сонячний день її нагромаджується так багато, що вона може самозайнятися. У народній медицині її використовують при лікуванні малярії, каменів у нирках, ревматизму, екземи.

•Чи всі рослини підвладні вогню?

Здавалося б, дивне запитання, та, виявляється, тільки в помірному поясі є 14 видів негорючих рослин. Серед них плющ та розмарин. 

Вчені пропонують створювати з них у лісах смуги для захисту від пожеж.

Є в природі і рослини-мандрівники. Так, часом подорожує, і на значні відстані, один із численних видів мексиканських кактусів. Тому й називається він апданте, тобто крокуючий. До цього його змушують вітри. Замість звичайного коріння у рослини є паростки, вкриті гострими шипами. Всі поживні речовини і вологу ця рослина дістає не з ґрунту, а з повітря.

• Цікаві так звані «динамітні дерева». Ростуть вони у Мексиці. Їх плоди розміром з великий гарбуз у певний час «вибухають», розкидаючи на всі боки гостре насіння. У цей час доцільно триматися від них подалі.

У країнах Центральної і Південної Америки можна натрапити на цілі ліси невисоких дерев із блискучим товстошкірим листям, схожим на листя нашого фікуса. І Плоди їх неїстівні, але дерева ці дуже цінуються місцевим населенням за сік, що витікає, коли надрізати кору. За смаком він нагадує вершки з цукром, а за складом близький до коров’ячого молока. Називають ці дерева галактодендронами. Місцеве населення вживає це смачне і поживне молоко у великих кількостях і дуже береже своїх «зелених корів». «Доїти» їх доводиться довго, адже протягом години з даного надрізу витікає близько 1 л соку. Він швидко гусне і псується. Під час випаровування з нього виділяється воскоподібна речовина, з якої виготовляють свічки. Деревину так званих молочних дерев використовують як будівельний матеріал. Крім галактодендронів у лісах Венесуели і Бразилії ростуть й інші «молочні» дерева. Наприклад, сорвейра – дерево-соска. Цих дерев у лісах Амазонської низовини кілька мільйонів, і кожне може дати за одне «доїння» від 2 до 4 л молока. Перед вживанням його треба розвести водою і перекип’ятити.

•Важко повірити, що квітка може спричинити сміх. Але це так. На Аравійському півострові в Південно-Західній Азії є рослина, яка називається квіткою сміху. Її насіння розміром з горошину здатне викликати у людини сміх протягом 30-35 хв., після чого вона засинає. Місцеве населення використовує «зерна сміху» для втамування зубного болю.

•В Індії росте рослина калір-канда, з’ївши один-два листочки якої, людина відчуває ситість протягом тижня, незважаючи на те, що в них немає ніяких поживних речовин. Завдяки такій здатності створювати ілюзію ситості, таблетки чи настої з листя калір-канди можна рекомендувати людям, які бажають позбутися зайвої ваги.

•У тропічних лісах Індонезії росте дерево кеппел, плоди якого такі духмяні, що навіть тіло людини, яка покуштувала їх, пахне фіалками.

•У помірному поясі на болотах ростуть невеличкі рослини з листками, вкритими дрібними ворсинками, які наповнені липкою рідиною. Це відомий комахоїд - росичка. Варто якійсь комасі лише торкнутися хоч до однієї з її ворсинок, як спрацьовує природна пастка. Жертва вгрузає в липкий слиз, а сусідні ворсинки ніби за командою дружно хапають її за лапки, хвіст, крильця і незабаром топлять у клейкій речовині. Цікаво, що клей; який виробляють комахоїдні рослини, не тільки «схоплює» необережних комах, а й діє подібно до наркозу. Мертва комаха з краю листка потрапляє на його середину, листок стулюється, перетворюючись на щось подібне до шлунка, а коли через кілька днів розкривається, то на ньому можна побачити рештки жертви - один лише хітиновий покрив. Поверхня листка стає на деякий час сухою, та коли в рослини «розпалюється апетит», вона знову вкривається липкою росою і чатує на нову жертву. На земній кулі налічується близько ста видів росички.

•У тропічних лісах островів Індонезії, у Шрі-Ланці, на Мадагаскарі та в Індії росте ще один вид рослин-мисливців.

Це непентеси. На відміну від попередніх, вони живуть на високих деревах. Їх листки - довгі, товсті й широкі по краях яких на міцних «вусах» висять досить великі «глечики» (до 30 см заввишки і 10-12 см завширшки). Над кожний таким «глечиком» звисає, ніби кришка, кінчик листка, Своїм вогняно-червоним, білим або світло-зеленим забарвленням вони схожі на квітку, що приваблює яскравими барвами і пахощами меду комах і є для них хитрою пасткою. Сідає комаха на солодкий край «глечика», щоб поласувати. Та один лише необережний рух, - і вона з’їжджає вниз по гладенькій, як скло, поверхні, вкритій «восковим» нальотом. А там, на дні «глечика», її чекає травний сік. Процес перетравлення комахи триває 5- 8 годин.

•Найяскравіша серед комахоїдних рослин росте на болотах Північної Америки. Навесні вона вкривається своєрідними букетами ніжних білих квітів на довгих стеблах, і тому її називають ім’ям богині вроди Венери. Венерина мухоловка, на відміну від росичок, не має підступних липких крапель, які принаджують жертву. Її листя вкрите краплинами, немов прикрашене рубінами. Але горе комасі, яка спокуситься «коштовностями» прекрасної Венери. Варто їй лише сісти на один із «рубінів», як негайно ж спрацьовує природна механізація, за якою лист, що нагадує напіврозкриту книжку, стулюється, а «коштовний рубін» виділяє рідину, котра перетравлює жертву.

•Є така трава, яка вища і міцніша деяких дерев. З її стебел роблять вудочки, лижні палиці. Це бамбук! Він є і найвищою в світі травою. За кожен день молодецький бамбук виростає на півметра, але прибавляє в рості недовго, всього 40 днів. Росте він у жарких країнах Азії (В’єтнамі, Китаї, Індії), Африці, а також на Далекому Сході і на Кавказі.

•Найрозлогіше дерево - це родич всім нам відомого фікуса-баньян. Його ще називають дерево-гущавина. Це тому, що в нього не один стовбур, а декілька! У найбільшого баньяна є близько 4 тисячі стовбурів.

•Величезне дерево секвойя росте в Америці. В одній секвойї індійці якось прорубали отвір - дев’ятиметровий тунель, яким могла би проїхати вантажівка, а пеньок іншої секвойї підійшов для танцювального майданчика. На ній у свята грав невеликий оркестр і кружляло до 15 пар. А по краях площадки вистачало місця для 20 глядачів.

 

Розділ 6.СТАТУСИ ЗЕЛЕНИХ ДРУЗІВ

Надзвичайно різноманітний світ рослин. Одні можна розгледіти лиш в мікроскоп, інші- дістають своїми верхівками неба. Квітка гібіскуса цвіте кілька годин, а орхідея тішить око кілька місяців. Які ж іще особливості мають наші зелені друзі?

6.1.Рослини-рекордсмени

•Найстаріше дерево на Землі - сосна остиста, яка росте у горах США (Невада) на висоті 3275 м. Цьому дереву 4900 років.

•Найбільше дерево - секвойя-дендрон гігантський або мамонтове дерево, яке росте у США (Каліфорнія) і має висоту 83 м та 24,11 м довжини навколо стовбура.

•Найвище дерево - секвойя вічнозелена, яка росте у США (Каліфорнія) і має висоту 110,33 м.

Найтовстіше дерево - каштан посівний, який росте у США. Його вік - 3600-4000 років. Воно має 5 стовбурів, що зрослися докупи і мають довжину навколо стовбура 64,2 м.

•Найбільша водяна рослина - вікторія амазонська, що росте у Південній Америці і має розміри листка 1,2-2 м, а квітки - 30-40 см.

•Рослиною із найбільшими квітами вважають раффлезію Арнольда, яка росте на Суматрі і має квітку вагою 6 кг і діаметром 1 м.

•Рослина із найбільшими суцвіттями - пупя Раймонда, що росте у Болівії і має суцвіття шириною 2,4 м, висотою - 10,7 м і нараховує 8000 квіток.

•Найменша квіткова рослина - вольфія безкоренева росте у водоймах помірного поясу та тропіків і має діаметр квітки 0,5-1,2 мм.

 

6.2.Рослини-охоронці

•Чорнобривці виділяють фітонциди, які вбивають мікроскопічних черв’яків (нематод), що висмоктують соки з полуниці і садової суниці, картоплі та інших рослин.

•Календула (нагідки) охороняють клумби від шкідників квітів.

•Красоля велика (капуцин, настурція), висіяна поміж помідорами, капустою, картоплею та іншими овочевими культурами, відбиває бажання у метеликів багатьох шкідливих видів відкладати яєчка на овочах.

•Маруна червона (ромашка червона, піретрум червоний, златоцвіт), посіяна навкруги яблунь по пристовбурному колу, допомагає захистити дерево від ряду шкідників, зокрема, від яблуневої плодожерки та тлі.

 

Розділ 7.ДИВОВИЖНЕ У РОСЛИННОМУ СВІТІ УКРАЇНИ

•Флора України відзначається різноманітністю. На території країни налічують до 1600 видів нижчих і вищих рослин, сернед яких судинних рослин 4400 видів.

•Найбагатша видами флора Криму (понад 3000 видів) та Карпат (понад 2200 видів).

•Найстарішим деревом в Україні вважається 1300-річний дуб в урочищі Юзефін Рівненської області. У селі Верхня Хортиця росте 800-річний дуб, під яким, за легендами, стояли загони руських князів Олега та Святослава відпочивали Б.Хмельницький, Т.Шевченко, І.Репін, М.Лисенко. Охоплення його стовбура - понад 8 м. У країні взято на облік 3295 унікальних дерев віком понад сто років.

•Рекордсменами по висоті можна вважати модрину європейську в Рахові, яка у 140 років мала висоту 54 м, а також кілька ялиць в урочищі Чемернар Берегометського лісокомбінату на Буковині. Їхня висота сягає 45 м.

•Найменше дерево з тих, що ростуть в Україні, - верба туполиста. Висота її - 12-15 см. Зустрічається на вологих вапнякових скелях в альпійському поясі Карпат, зокрема, на горі Близниця.

•Найменшу квітку серед рослин України (діаметром 0,5 мм) має водоплавна рослина – ряска мала, котра водиться у непроточних водах по всій країні, та вольвія безкоренева, яку найчастіше можна побачити у водоймах лісостепу.

 

Розділ 8.РОСЛИНИ РІДНОГО КРАЮ

8.1.Черкащина

Вздовж долин річок Черкащини, їхніх заплав збереглися основні площі напівприродної рослинності. Найбільшу площу займають широколистяні ліси. Зростають дубово-ясеневі, дубово-грабові ліси, (грудів, дібров), а на найвищих елементах рельєфу – соснові ліси (бори), трапляються грабово-дубово-соснові ліси. Черкаську область відносять до незабезпеченої лісом території України. Це є загрозливим для забезпечення збалансованості між лісосировинними запасами, обсягами лісокористування і екологічними стандартами. Розташування лісів на території області є дуже нерівномірним. Так в Канівському та Черкаському районах площа лісів становить близько третини відносно загальної площі районів. Натомість, Жашківський та Драбівський райони мають найменшу площу лісів – менше десятої частини від загальної площі. Середній вік насаджень складає 59 років. Більшість земель лісового фонду Черкаської області займають ліси державного значення, невеликий відсоток – у приватному користування, а також є ліси, що нікому не належать – такі собі острівки дикої природи.

Залишки степів збереглись на крутих схилах ярів та балок. Різні типи лучних та болотних екосистем здебільшого знаходяться біля заплав річок. Прибережно-водна рослинність поширена по водоймах більш-менш рівномірно. В центральній частині області знаходиться «Черкаський бір» (28 тис.га) - один із найбільших острівних масивів дубово-соснових лісів в Україні природного походження.

Флора рослин налічує близько 2 тис. видів. На території області поширено 88 видів рідкісних та зникаючих рослин (водорості - 7, мохи - 3, плауни - 3, папороті - 4, квіткові рослини –- 58), занесених до Червоної книги України, 7 видів до Європейського Червоного списку, 3 - до Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи.

 

 

8.2.Тальнівщина

Місто Тальне, куди ми вирушаємо, має, кажучи словами Т.Г.Шевченка, свій «порядочный сад». Він по-своєму неповторний та взятий під охорону як пам’ятка садово-паркового мистецтва XVIII ст.

Тальне – містечко тогочасного Уманського повіту Київської губернії запам’яталося поетові, оскільки він згадав його у повісті «Прогулка с удовольствием и не без морали».

Чудові та унікальні ландшафти і рослинність Тальнівського району зберігаються у 7 об’єктах природно-заповідного фонду місцевого значення, кількість яких до 2010 року планується збільшити до 14. До природоохоронних територій Тального належать: комплексний заказник «Синюський» – у гирлі річки Тікич і Великої Висі; заповідне урочище на околиці Тального «Діброва Дубковецького»; 5 ботанічних пам’яток природи у Потаському лісництві: дуб віком понад 400 років, поодинокі дерева бука (деяким з яких понад 100 років); насадження дерев-екзотів: сосни Веймутова (яким близько 90 років), сосни кримської (близько 80 років), софори (близько 90 років).

Але справжньою окрасою краю є Тальнівський парк, площею понад 400 га. Збудований у ХІХ столітті в англійському стилі, парк має багату колекцію рідкісних порід дерев.

На території парку протікає одна з приток Гірського Тікича - Тальянка. На ній створено мальовничий ставок, береги якого високі, обсаджені різними деревами. Нижче від ставка тягнеться долина річки. Місцями її русло заросло водною рослинністю. В долині вузькою смугою простяглися насадження вільхи клейкої з домішкою верби.

На території парку також можна знайти кам’яні кринички з чистою і приємною на смак водою. Навколо них на окремому масиві ростуть високі дерева сосни Веймутова, жовтої і звичайної, ялини європейської і колючої. Часто тут можна побачити катальпу бічноєвидну, робінію звичайну, клен гостролистий, клен польовий та інші.

Взагалі в парку налічується близько 40 видів дерев і кущів. Але основна площа його засаджена грабом звичайним. Вони утворюють лісові масиви з підліском і типовою для листяного лісу трав’янистою рослинністю. Трапляються кремезні старі дуби. На жаль, найстаріші дуби, один з яких, щоб обійняти, треба було взятися за руки сімом дорослим, пустили під пилки на будівництво цукрозаводу.

В Тальному є дуже рідкісні релікти, які навіть в Уманській «Софіївці» рости не хочуть. Наприклад, болотяна фіалка і сірі тополі. Їх легко впізнати не лише за кольором, а й по довгих вертикальних тріщинах вздовж кори.

Не знайти вже милих серцю українців пірамідальних тополь, та можна побачити кущики барбарису, які восени, вкриваються червоними ягідками, каштанові галявини та збережені, майже, в первісному стані Велика і Мала кленові алеї.

А найцікавіше дерево росте на самому узліссі. Правильніше, це чотири дуби, що зрослися стовбурами. Такий унікум також можна зустріти тільки в тальнівському парку. Шкода, але кілька років тому в одного брата закінчився вік, і він обламався. Здається, таке явище ще не досліджували, тому навіть науковці мовчать. Так що сьогодні братів залишилося троє, від четвертого стирчить тільки нижня частина стовбура. Неподалік - найстаріша алея. Вона дубова, а її вік - біля двохсот літ.

Є рослини, корисні для людини. Є рослини, шкідливі для людини. Є рослини, отруйні для людини.

Людина може виполювати дикі рослини, що заважають рости городнім культурам. Людина може вирощувати те, що їй потрібно. Але не можна ставитися зневажливо до будь-якої рослини. Бо всі вони прикрашають світ - від величезної секвої до непримітного лишайника. Та найкращі рослини – рідного краю. Саме вони є найдорожчими і найкориснішими. І залишаться такими на віки – лиш даймо їм шанс на життя!

 

Розділ 9 .ЧИ ЗНАЄШ ТИ…?

Цікаво буде перевірити, наскільки уважно опрацювали школярі матеріал довідничка. І завдання будуть незвичайними.

Кросворд «Світ рослин»

По вертикалі:

1. Її смачні плоди мають у середині кісточку. А колір плодів.від жовто-зеленого до темно-синього.

2.Це високе струнке дерево, нагадуюче формою свічку, відноситься до хвойних.

2

 

3

 

 

5

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

3.Ця чудова маленька квітка прикрашає квітники та балкони. А назва її походить від слова «перлина».

4.Ця трава дуже запашна, її використовують у їжу.

 

По горизонталі :

3. Ця рослина має яскраво-червону квітку. Вона є символом бога сну Морфея.

5.Із плодів цього південного дерева роблять відому на весь світ олію.

6.У цього дерева навесні з’являються на гілках пухнасті «котики».

7.Ця квітка з’являється навесні однією з перших.

8.Ця рослина дає нам чудову кашу, а ще... прибирає в домі.

 

9.2.Загадки «Чи знаєш ти, які це рослини?»

Український народ створив багато пісень та загадок про рослини. Спробуй відгадати ці загадки.

 1. Є в красуні-невелички

В зелених косах - білі стрічки.

Це навесні. А восени

Стають червоними вони.     (Калина) 

2. Борода сивенька - жах! –

 Виростає на гілках.

Вітер дмух, дмух, дмух, -

 По дворі літає пух.             (Тополя)

3.Як на неї подивлюся,

Так сльозами і заллюся.     (Цибуля)

4 У зеленому лісочку,

Під мережаним листочком

 Червоніє невеличка

Стигла ягода...                  (Суничка)

5.Після дощику в траві

Як він виріс — ти диви!

 Виріс дуже швидко,

Червону шапку видко.     (Гриб)

6.Золоте донце

Повертається до сонця.    ( Соняшник)

7.Зелений вогонь палає, -

Ноги-руки обпікає.        ( кропива)

8.І маленькі, і старенькі

Влітку, взимку, навесні

В сукні-голочки гарненько

Одягнулися вони.          (Ялинки)

9.Хто ховає під кущі

Вареники та борщі? (Картопля)

10.Кругла, а не місяць,

Біла, а не борошно,

З хвостиком, а не миша...(Редька)

11.Синім цвітом серед гаю

 Навесні я розквітаю.

Подивись скоріш на квітку,

Бо її не стане влітку. . (Пролісок)

12.Дерев’яне відерце,

У ньому -- м’якеньке серце. (Горіх)

13.Без очей, без рук

Швидко вилізла на дрюк.   (Квасоля)

14.Стоять у зеленому лузі сестрички, -

 Вії біленькі, золоті вічка.  (Ромашки)

15.Як була маленька –

 пелюшок не знала,

Стала величенька –

 зразу сто придбала.(Капуста)

16.Ні велика, ні мала,

Пишні коси розплела.

У зеленії хустинки

Ховає золоті зернинки.(Кукурудза)

 

9.3.Гра «Їстівні та отруйні рослини»

Якщо ти любиш гуляти в лісі, слухати лісових пташок та їсти свіжі ягоди прямо з куща, тобі доведеться добре запам’ятати, які рослини є їстівними, а які отруйними. А щоб тобі не було нудно запам’ятовувати, пограймо в таку гру: усі їстівні рослини обведи зеленим кружечком, а всі отруйні - червоним.

1.Чорний паслін 7.Цикута 13.Малина

2.Калужниця 8.Горобина 14.Наперстянка

3.Чорниця 9.Чемериця 15.Смородина

4.Дурман 10.Шипшина 16.Конвалія

5.Блекота 11.Глід

6.Суниця 12.Вороняче око

 

9.4.Чайнворд «Хоровод рослин»

Якщо ти уважно прочитав розповідь про рослини, то легко заповниш оцей чайнворд. Остання літера першого слова є першою літерою другого - і так далі. Відповіді повинні створити замкнене коло.

1.Хвойне дерево, яке часто заміняє ялинку на Новий рік.

2.Назва цього дерева походить від назви чилійської провінції Арауко.

3.Новорічне дерево.

4.Назва цих весняних квітів походить від грецького слова «вітер».

5.Назва шовкової або напівцювкової тканини з блискучою лицьовою стороною.

6.Хвойне дерево, що росте в Америці. Найбільше та найстаріше у світі.

7.Вранці з’їв, увечері з’їв - ось і не треба тобі лікарів!

8.Найкраща їжа для коней.


Бібліографія

1. Велика ілюстрована енциклопедія школяра: Київ «Махаон-Україна» 2002.- 498 с.

2.Вихрущ В. О. Природознавство в цифрах і фактах: Довідник для вчителів та учнів початкових класів.-Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 1998.

3.Зав’язкiн О. В., Хаткiна М. О. Калейдоскоп цікавих знань: Книжка для домашнього навчання: Донецьк: ТОВ ВКФ «Бао», 2009. – 576 с.

 4. Ковальчук Г.В.,  Ковальчук Г.С.,  Нарочна Л.К. Книжка для читання з природознавства. – К.: Радянська школа, 1984. – 136с.

5.Конякін С.М. Природні ресурси Черкаської області // Збірник наукових статей «ІІІ-го Всеукраїнського з’їзду екологів з міжнародною участю». – Вінниця, 2011. – Том.1. – С.270–273. Режим доступу: http://eco.com.ua/)

6. Природознавство навчальна програма для загальноосвітніх навчальних закладів 1-4 класи.– К.: Видавничий дім «Освіта», 2015

7. Поліхун Н.І. Як стати дослідником: Навчально-методичний посібник дляучнів/ 2-ге вид., доповн. - К.: ТОВ «Праймдрук», 2012. - 224 с

8.Прищепа К.С., Лук’яненко В.Г. Тематичний словник школяра. - К.: ГАЛА, 1997.- 335с.

9.Огульчанський Б.Християнська етика в українській культурі. Дорога Добра: Підручник для 1-го кл. загальноосвіт. навч. закл. – К. АДЕФ-Україна, 2006. – 84с.:іл.

10. Ой Тальне моє над Тальянкою.- Черкаси: видавець Ю.Чабаненко.- 2010.- 114с.

 

docx
Додано
14 березня 2018
Переглядів
2869
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку