Дозиметр - що це таке, принцип його роботи.

Про матеріал
Дозиметр - що це таке, принцип його роботи. Типи дозиметрів. Іонізаційний метод знаходження та виміряння іонізуючих випромінювань.
Перегляд файлу

Дозиметр - що це таке, принцип його роботи

 Дозиметр ‒ прилад для вимірювання поглиненої дози, або еквівалентної дози іонізуючого випромінювання, а також їх потужності. Вимірювання дозиметром величин називається дозиметрією.

 Іноді «дозиметром» не зовсім точно називають радіометр ‒ прилад для вимірювання активності радіонукліду в джерелі або зразку (в об’ємі рідини, газу, аерозолю, на забруднених поверхнях) або щільності потоку іонізуючих випромінювань для перевірки на радіоактивність підозрілих предметів і оцінки радіаційного стану в даному місці в цей час. Вимірювання вищеописаних величин називається радіометрією.

 Типи дозиметрів:

  • Професійний. Можуть вимірювати щільність потоку іонізуючих випромінювань для перевірки на радіоактивність різних предметів.
  • Побутовий. Вимірюють потужність дози іонізуючого випромінювання на побутовому рівні з невисокою точністю. Індивідуальний. Показує накопичену дозу.
  • Промисловий. Встановлюється для безперервного моніторингу радіаційної обстановки.
  • Військовий. Розрахований на застосування в умовах воєнних дій, зокрема на роботу в умовах де стався ядерний вибух.

Професійний дозиметр - радіометр МКС 03СА з високою швидкістю вимірюванняДозиметр-радіометр побутовий МКС-05 "ТЕРРА-П" - Інтернет магазин NanoMarket  – товари для захисту від електромагнітних випромінювань | Київ, УкраїнаДозиметр и нитрат-тестер GreenTest ECO 4, Anmez ltd - купить в Киеве и  Украине | Цена, фото, характеристики, отзывы (21316)Дозиметр-радиометр универсальный "МКС-У", цена — Prom.ua (ID#736563781)

 В сучасних дозиметричних приладах найбільш розповсюджений іонізаційний метод знаходження та виміряння іонізуючих випромінювань.

 Він заснований на використанні однієї з властивостей радіоактивних речовин – іонізувати середовище, в якому вони розповсюджуються (тобто розщеплювати нейтральні молекули або атомні пари: додатні – іони і від’ємні ‒ електрони).

 Якщо взяти замкнений об’єм газу і надати йому електричний струм, то ті електрони та іони, що утворюються при опроміненні прийдуть до упорядкованого руху: перші будуть переміщуватись до анода, другі – до катода. В результаті між електродами (анодом і катодом) виникає так званий іонізаційний тік, величина котрого прямо пропорційна потужності дози іонізуючого випромінювання. По силі іонізаційного току можна судити про інтенсивність випромінювань.

 Сприймаючими пристроями дозиметричних приладів є іонізаційні камери та іонізаційні лічильники.

Іонізаційна камера уявляє собою заповнений повітрям замкнутий об’єм, в якому поміщені електроди з зарядом «+» і «-». Анодом в ній служить струмопровідний шар, катодом – металевий стержень. До електродів підводиться струм від джерела живлення, яке утворює в камері електричне поле. Якщо іонізуючих променів немає, то повітря в камері не іонізоване і не проводить електричний струм.

Під впливом випромінювань повітря в камері іонізується, ланцюг замикається і по ній проходить іонізаційний тік. Він поступає в електричну схему приладу, підсилюється, перетворюється і змінюється мікроамперметром, шкала якого відградуйована в рентгенах на годину або мілірентгенах на годину. Подібні іонізаційні камери застосовуються в приладах, за допомогою яких вимірюють потужність дози гамма-випромінення (рівень радіації) на місцевості.

Презентація на тему Дозиметричні прилади — презентації з фізики | GDZ4YOU

 Газорозрядний лічильник (датчик Гейгера-Мюллера) уявляє собою металевий (або скляний) циліндр, заповнений розрідженою сумішшю інертних газів з невеликими добавками, які поліпшують його роботу.

 Анодом служить тонка металева нить, натягнута всередині корпуса, котрий є катодом (у скляних лічильників катод – тонкий шар метала, нанесений на внутрішню поверхню корпуса).    

 Газорозрядні лічильники застосовуються в приладах, призначених для виявлення і вимірювання ступеня забрудненості різних поверхонь радіоактивними речовинами. Вони також можуть використовуватися для вимірювання потужності дози гамма-випромінювань (рівня радіації).

https://disted.edu.vn.ua/media/images/sapsay/sapsay/fizprakt_9kl/zikl4/l05/01.jpg

  Презентація: https://www.canva.com/design/DAFaoRtHxzQ/fYFJSwq3H6i-OZEPerfdlw/view?utm_content=DAFaoRtHxzQ&utm_campaign=designshare&utm_medium=link2&utm_source=sharebutton .

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Вчитель біології
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Екологія, Інші матеріали
Додано
3 березня 2023
Переглядів
2913
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку