Друга світова війна. Велика Вітчизняна війна.

Про матеріал
Друга світова війна - рубіжна й найжорстокіша подія в історії сучасного світу. В неї було втягнуто 67 держав, 80 % населення земної кулі і тривала довгих 6 років. Вогняний смерч пронісся над величезними територіями Європи, Азії й Африки, охопив простори всіх океанів. У цій війні загинуло близько 60 млн осіб, не говорячи вже про поранених і тих, хто безвісти пропав. Лихо й страждання, які пережили люди, незмірні. Уже більше ніж півстоліття відділяє нас із того часу, коли людство відсвяткувало велику перемогу над фашизмом і мілітаризмом
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Друга Світова війна1939-1945 рр. Підготував ліцеїст 11-Б класу : Войнаровський Руслан

Номер слайду 2

Друга Світова війна. Друга світова війна - рубіжна й найжорстокіша подія в історії сучасного світу. В неї було втягнуто 67 держав, 80 % населення земної кулі і тривала довгих 6 років. Вогняний смерч пронісся над величезними територіями Європи, Азії й Африки, охопив простори всіх океанів. У цій війні загинуло близько 60 млн осіб, не говорячи вже про поранених і тих, хто безвісти пропав. Лихо й страждання, які пережили люди, незмірні. Уже більше ніж півстоліття відділяє нас із того часу, коли людство відсвяткувало велику перемогу над фашизмом і мілітаризмом.

Номер слайду 3

Початок Другої Світової війни1939: початок Другої світової - напад на Польщу.1 вересня 1939 року війська Третього рейху разом із словацькими союзниками напали на Польщу.3 вересня війну Німеччині оголосили Британія і Франція.17 вересня в Польщу вступили "війська Українського фронту" СРСР. В історії вересень 1939-го вважається початком Другої світової війни.

Номер слайду 4

Країни учасники Другої Світової війни

Номер слайду 5

Характер війни

Номер слайду 6

Періодизація війни. Другу світову війну можна розділити на кілька періодів:

Номер слайду 7

Причини Великої вітчизняної війни

Номер слайду 8

План “Барбаросса”Назва «Барбаросса» визначає характер війни як жорстокий, винищувальний, руйнівний. Було сказано про те, що необхідно знищити 30 млн. слов'ян. На здійснення плану «Барбаросса» відводилося півтора-два місяці. Німецький наступ на Радянський Союз повинен був розвиватися на трьох основних стратегічних напрямках. Група армій «Північ» через Прибалтійські республіки на Псков, Ленінград; група армій «Центр» — з району Варшави на Мінськ, Смоленськ, Москву; група армій «Південь» — з району Любліна на Житомир, Київ. Головний удар спрямований на Москву. Виконання плану «Барбаросса» було зірване героїчною боротьбою радянського народу.

Номер слайду 9

Люфтваффе проводить бомбардування житлових районів Сталінграда. Прапор над звільненим містом Сталінград. Сталінградська битва ( листопад 1942 – лютий 1943 р.р ). 19 листопада 1942 року розпочався контрнаступ радянських військ під Сталінградом, що завершився 2 лютого 1943 р. повною перемогою Червоної Армії. Було знищено 32 дивізії, 3 бригади гітлерівської армії та сателітів Німеччини. Командувач 6-ої німецької армії фон Паульс здався в полон. Ця перемога створила умови для корінного перелому у ході всієї війни. Фрідріх фон Паулюс

Номер слайду 10

Розгром Франції. План “ Морський лев” Операція "Морський лев" - Кодова назва планувалася Гітлером десантної операції по висадці на Британські острови. План заснований 16 липня 1940. Згідно з ним, німецькі війська повинні були форсувати Ла-Манш, висадитися між Дувром і Портсмутом в складі близько 25 дивізій, а потім наступати з метою відрізати Лондон. Фронт передбачалося розтягнути від Фолкстона до Богнор. Військове командування було доручено фельдмаршалу Рундштедту. Дата початку операції постійно відкладалася. 9 січня 1941, після поразки в битві за Британію, Гітлер віддав наказ про скасування висадки на Британію. 13 лютого 1942 командувач кригсмарине адмірал Редер в останній раз розмовляв з Гітлером про операції "Морський лев" і переконав його дати згоду на припинення будь-якої підготовки в цьому напрямку.

Номер слайду 11

Знищення Польщі. План “ Вайс” План “ Вайс”Карта захоплення Польщі Німеччиною. План «Вайс» - німецький стратегічний план військових дій проти Польщі. План розроблявся в квітні - червні 1939 року, реалізований з початком вторгнення в Польщу 1 вересня 1939 року. Німецькі війська повинні були вторгнутися до Польщі в трьох напрямках:1. Головна атака з території Німеччини через західний кордон Польщі.2. Атака з півночі зі Східної Пруссії.3. Атака німецьких і союзних словацьких військ з території Словаччини.

Номер слайду 12

Військові дії в Німеччині і СССР у 1939 – червні 1941рр.

Номер слайду 13

Створення антигітлерівської коаліції

Номер слайду 14

Наслідки війни. МатеріальніПолітичніДемографічні

Номер слайду 15

{D7 AC3 CCA-C797-4891-BE02-D94 E43425 B78}Країна. Фінансові втрати ($ млрд.)СССР600 США350 Велика Британія150 Франція100 Німеччина300Італія50 Японія100Інші країни350 Всього. Втрати в Другій Світовій війніЯкщо підсумувати загальні військові втрати держав, з якими воював СРСР, то виходить, що в ході бойових дій вони втратили 8 млн. 649 тис. 500 чоловік (з них: Німеччина – 6 млн. 923 тис. 700 чіл.; Угорщина – 863 тис. 700 чоловік; Румунія – 680 тис. 800 чоловік; Італія – 93 тис. 900 чоловік). Військові ж втрати тільки однієї України становлять майже половину військових втрат всіх західних держав гітлерівського альянсу разом узятих. І це ще далеко не остаточні дані. Над їхнім уточненням ще довго прийдеться працювати вченим, слідопитам, військкоматам, всім тим, кому дорога пам'ять про кожну людину, який від нас забрала війна.2000

Номер слайду 16

Культура в роки війни

Номер слайду 17

Воєнна поразка Німеччини8 травня 1945 р. в передмісті Берліна Карлехорсті пе­ред представниками СРСР, США, Англії і Франції на чо­лі з маршалом Г. К. Жуковим був підписаний остаточний акт про безумовну капітуляцію Німеччини. Від імені німецького верховного командування «Акт про воєнну ка­пітуляцію» підписали Кейтель, Фрідебург та Штумпф. О 23.01 за центральноєвропейським часом замовкли гармати. Війна завершилася цілковитою капітуляцією Німеччини. Встановлення прапору Перемоги над Рейхстагом. Генерал-полковник Альфред Йодль підписує Акт про капітуляцію в РеймсіТаким чином, головним наслідком Другої світової війни був розгром союзними державами збройних сил держав фашистського блоку. У війні брали участь 61 держава і 80% населення світу. За роки війни було мобі­лізовано в армії більше 100 млн. чоловік.

Номер слайду 18

7 липня 1945 p. у передмісті Берліна - Потсдамі - розпочалася остання конференція в історії антигітлерівської коаліції. Її склад та позиції дещо відрізнялися від попередніх. Радянський Союз представляв Й. Сталін, Англію на початку конференції - У. Черчілль, згодом К. Еттлі (якій переміг на виборах у Великобританії), делегацію США очо-лював новий президент країни Г. Трумен (Т. Рузвельт помер 12 квітня 1945 p.). За підсумками конференції Німеччину було поділено на чотири зони окупації, кожна з яких відповідно контролювалася командуванням військ СРСР, США, Англії та Франції. Були зафіксовані нові німецькі кордони. СРСР підтвердив свій намір вступити у війну з Японією. Потсдамська конференція

Номер слайду 19

Дякую за увагу !

pptx
До підручника
Всесвітня історія (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Щупак І.Я.)
Додано
22 вересня 2019
Переглядів
1933
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку