Друге життя побутових речей (смітити не можна - переробити)

Про матеріал
Напрямок: соціальний. Проблема: негативний вплив людини на екологію та загроза здоров'ю людей; засміченість навколишнього середовища. Актуальність: У більшості українців є лише один «сміттєвий закон»: не виносити сміття з хати ввечері, бо «гроші з будинку несеш». А от які куди йде наше сміття, ми просто не замислюємося. За словами експертів, потрапляючи на численні полігони, більша частина сміття переробці вже не підлягає, а отже, рано чи пізно ми цими побутовими відходами або засиплемося, або задихнемося від його спалювання. Мета проєкту: • Привернути увагу до актуальної екологічної проблеми сучасності - засміченості; • Акцентувати на поганому впливі сміття та відходів на здоров’я людини; • Знайти оригінальні шляхи подолання проблеми. Завдання проєкту: o Залучити якомога більше людей до екологічної проблеми; o Зацікавити молодь у нестандартних способах вирішення проблеми; o Створити «Воркшоп»- вправи з ручної роботи; o Розробити буклети з даної тематики; o Організувати акцію «Друге життя побутових речей»; o Створити акцію на сайті школи «Допоможи природі - допоможеш здоров’ю». Очікувані результати: покращення екологічних умов; привернення уваги до екологічних проблем; залучення учнів до активної діяльності. Тип проекту: соціальний, довготривалий (періодичний)
Перегляд файлу

Розробка проєкту

«Друге життя побутових речей»

Напрямок: соціальний.

Проблема: негативний вплив людини на екологію та загроза здоров'ю людей; засміченість навколишнього середовища.

Актуальність: У більшості українців є лише один «сміттєвий закон»: не виносити сміття з хати ввечері, бо «гроші з будинку несеш». А от які куди йде наше сміття, ми просто не замислюємося. За словами експертів, потрапляючи на численні полігони, більша частина сміття переробці вже не підлягає, а отже, рано чи пізно ми цими побутовими відходами або засиплемося, або задихнемося від його спалювання.

Мета проєкту:

  • Привернути увагу до актуальної екологічної проблеми сучасності - засміченості;
  • Акцентувати на поганому впливі сміття та відходів на здоров’я людини;
  • Знайти оригінальні шляхи подолання проблеми.

Завдання проєкту:

  • Залучити якомога більше людей до екологічної проблеми;
  • Зацікавити молодь у нестандартних способах вирішення проблеми;
  • Створити «Воркшоп»- вправи з ручної роботи;
  • Розробити буклети з даної тематики;
  • Організувати акцію «Друге життя побутових речей»;
  • Створити акцію на сайті школи «Допоможи природі - допоможеш здоров’ю».

Очікувані результати: покращення екологічних умов; привернення уваги до екологічних проблем; залучення учнів до активної діяльності.

Тип проекту: соціальний, довготривалий (періодичний)

 

Етапи реалізації проєкту

Організаційно підготовчий:

  • Реклама в соціальних мережах;
  • Розміщення реклами на сайті школи;
  • Розповсюдження усної інформації;
  • Розміщення тематичних плакатів.

Найкращою рекламою буде, якщо разом з друзями чи батьками зробите щось цікаве з непотрібних речей і викладете в соц.-мережі.

Діяльнісний:

  • Шляхом реклами та оголошень залучити до проблеми якомога більше людей;
  • Ознайомити з проблемами та наслідками засміченості довкілля населення;
  • Розпочати курси «Воркшоп» на перервах;
  • Організувати мистецьку акцію (конкурс) «Друге життя побутових речей»;
  • Постійно вести моніторинг проєкту та вдосконалювати його;
  • Поширити інформацію на школи району.

Узагальнюючий:

  • Презентація проєкту учням;
  • Висвітлення інформації за допомогою Internet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додатки:

Людина – це частина природи, тому вона впливає на навколишній світ, а навколишній світ в свою чергу надає безпосередній вплив на кожного з нас. Насправді, такий вплив може бути і позитивним, і негативним. Але, на жаль, найчастіше люди завдають природі лише шкоду, і вона схильна відповідати нам тим же. Давайте розберемося трохи більш докладно, в чому полягає негативний вплив людини на природу та навколишнього середовища на людину.

Негативний вплив людини на природу

Природа жахливо страждає від діяльності людини. Люди активно виснажують її ресурси, забруднюють планету і знищують багато видів рослин і тварин. В останні роки науково-технічний прогрес постійно прискорюється, і антропогенний вплив характеризується катастрофічним рівнем.

На жаль, природа, хоч і може самовідновлюватися, але її можливості в цьому плані обмежені. Людина активно виснажує надра планети, протягом багатьох років добуваючи корисні копалини. Подібна практика стає причиною практично катастрофічного виснаження внутрішніх резервів Землі, які представлені запасами нафти, вугілля і природного газу.

Люди активно засмічують планету – особливо водойми та атмосферу. У багатьох країнах зовсім не використовуються методи утилізації сміття, а свідомість населення в цьому питанні знаходиться на вкрай низькому рівні. Звалища займають величезну площу, і їх розміри з кожним роком збільшуються.

Забруднення атмосфери і стають причиною появи «парникового ефекту», глобального потепління та інших серйозних проблем.

Людина знищує рослинні ресурси планети. Ще сто-двісті років тому ліси покривали приблизно п'ятдесят відсотків суші, а на сьогоднішній день їх чисельність скоротилася практично в два рази. А ліси – це не тільки природні ресурси. Вони є «легенями» планети, так як відповідають за синтез кисню. Крім того такі насадження – це середовище існування для багатьох видів тварин, а також рослин.

Неконтрольоване зміна та знищення природного ландшафту, призводить до зникнення багатьох видів тварин, а також рослин. З кожним роком на планеті зменшується видове різноманіття, і зупинити цей процес практично неможливо.

Неправильне використання родючих ґрунтів стає причиною їх виснаження, що згодом може ускладнити використання таких територій для вирощування продуктів харчування.

Негативний вплив навколишнього середовища на людину

Фахівці-медики стверджують, що практично вісімдесят п'ять відсотків усіх хвороб, які діагностують у людини, взаємопов'язане з несприятливим впливом навколишнього середовища. Здоров'я населення катастрофічно погіршується, з кожним роком з'являються все нові й нові хвороби, які важко піддаються діагностиці та лікуванню.

Безліч хвороб і патологічних станів, що виникають із-за постійного вдихання забрудненого повітря. Шкідливі викиди підприємств в атмосферу стають причиною попадання на шкіру і слизові різних агресивних речовин, представлених окисом вуглецю, сіркою, азотом, вуглеводнями, сполуками свинцю, пилом та ін Всі ці частинки шкодять здоров'ю. Забруднене повітря у першу чергу дратує дихальні шляхи, стаючи причиною розвитку астми, бронхіту, викликаючи загальне погіршення здоров'я. Проживаючи на територіях з небезпечними підприємствами, люди часто стикаються з головними болями, нудотою, відчуттям слабкості, у них істотно знижується працездатність. Також є дані, що забруднення атмосфери може спровокувати розвиток онкологічних недуг.

Негативний вплив на здоров'я індивіда робить ще й питна вода. Адже через забруднені водойми передаються самі різні хвороби. Вчені стверджують, що споживання недостатньо якісної води призводить до розвитку патологій серця і судин, хвороб нирок, печінки і жовчовивідних шляхів, а також травного тракту.

Здоров'я людини страждає ще й від забрудненого ґрунту. Адже через грунт хвороботворні організми можуть проникати у воду, у рослини, а потім в організм людини, або в молоко і м'ясо і знову-таки в організм. Так через ґрунт можуть передаватися такі небезпечні хвороби, як правець, сибірська виразка та ін., А накопичення в ґрунті хімікатів також негативно позначається на якості продуктів харчування і, відповідно, на здоров'я. Як ґрунт, так і вода можуть бути забрудненими паразитами і їх яйцями, які здатні проникати в організм разом з їжею. Такі інвазії порушують діяльність всіх органів і систем, і при відсутності своєчасної терапії можуть призводити до інвалідності і навіть до загибелі.

Ту шкоду, яку наносить людина навколишньому середовищу, призводить до змін клімату. Ось хоч, ослаблення і деяка зміна спрямованості теплої течії Гольфстрім, яка відбувається через танення льодів і призводить до збільшення кількості торнадо. Тут варто пригадати і зменшення товщини озонового шару атмосфери... А адже такі негативні кліматичні умови можуть викликати не тільки зміну погоди, але і справжні, в тому числі і досить серйозні хвороби, наприклад, з-за обгорання шкіри під впливом сонячних променів. Так само порушення здоров'я можуть провокуватися впливом магнітних бур, різких коливань температури й атмосферного тиску.

Насправді, негативний вплив навколишнього середовища на людину та вплив людини на навколишнє середовище тісно взаємопов'язане. Адже приносячи постійний шкоду природі, люди вже давно почали помічати, що вона відповідає їм тим же. Але, на жаль, на те, щоб зменшити цей негативний вплив піде ще дуже багато часу.

 

 

1

 

docx
Додано
17 січня 2022
Переглядів
835
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку