Другорядні члени речення Тренувальні вправи

Про матеріал
Презентація допоможе при вивчені теми "Головні та другорядні члени речення". Містить цікаві завдання: списування із завданням, теоретичний матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Другорядні члени речення Тренувальні вправи

Номер слайду 2

Двадцять четверте травня. Класна робота Словник. Район(ім.,неіст.,одн., ч.р., Н.в.),розрослися(дієс., мн., мин.),джерельна(прик., одн.,ж.р.,Н.в.),безхмарна(прик., одн.,ж.р., Н.в.),живуть(дісл., мн., теп.),українцями(ім., іст.,мн., Ор.в.),стежину(ім., неіст.,одн., ж.р., З.в.),ллє(дісл.,теп., одн.).

Номер слайду 3

Ярмарок-щорічний базар. Це - торг, що відбувався регулярно на певному місці й у певний час. Ярмарок завжди приваблював багатьох людей тим, що тут можна було і продати, і купити, і на людей подивитися, і себе показати.

Номер слайду 4

Гра Речення є засобом вираження думки. Граматична основа складається з підмета та означення. Другорядні члени речення – це додаток, означення та обставина. Обставина – це головний член речення, що вказує на предмет і відповідає на запитання хто? що? Додаток – це самостійна частина мови, що вказує на ознаку дії і відповідає на запитання як? де? куди? звідки? Означення – це другорядний член речення, що вказує на ознаку предмета і відповідає на запитання який? яка? яке? які? Другорядні члени речення поширюють головні.

Номер слайду 5

Загадки про другорядні члени речення

Номер слайду 6

Лавка. Рушники. Списати текст, розкривши дужки, вставивши пропущені розділові знаки. Підкреслити головні і другорядні члени речення. Хлібом – сіллю на рушнику зустрічали й зараз зустрічають дорогих гостей. Матері змалку навчали своїх дочок вишивати рушники й сорочки. А синові мати дарувала рушник, щоб беріг його в далеких мандрах.

Номер слайду 7

Українські народні страви. На свята українці готують … . Вареники були … .… давали всіляке печиво, цукерки.… борщ готує моя ненька. Пампушки з часником – це … традиційна страва.

Номер слайду 8

Лавка Музична. Ой у лузі червона калина похилилася.Їхав козак за Дунай, Сказав : «Дівчино, прощай!»Ой дівчина по гриби ходила В зеленому гаї заблудила…

Номер слайду 9

Лавка Обереги. Вишиванкою називають вишиту сорочку. З давніх-давен вважали , що вона захищає нас від усілякого лиха, наділяє нас цілющою силою рідної землі.

Номер слайду 10

Лавка МудростіВсяка пташка своє гніздо знає. У своїй хаті й кутки помагають. Роботящі руки гори вернуть. Без догляду й земля свята — кругла сирота.

Номер слайду 11

Лавка Традиційний одяг. Зранку, можна, ярмарку, сорочки,найкращі, хустки, на, придбати.Із, одяг, мав, правіків, українців, бути, світлим.

Номер слайду 12

Метод «Мікрофон»- Я зрозумів...- Мене здивувало...- Я збагатився інформацією про...- Мене зацікавило повідомлення про...- Я ніколи раніше не чув про...- Я зумів …- Я знав …- Найбільші труднощі я відчув …- Мені б хотілося ще …

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Скласти 5-7 речень про улюблену пору року. Підкреслити усі члени речення.

pptx
Додано
10 жовтня
Переглядів
69
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку