"Народна музика у творчості зарубіжних композиторів"

Про матеріал

Матеріал до уроків на тему: "Народна музика у творчості зарубіжних композиторів", який можна використати на уроках музичної літератури у мистецьких та загальноосвітніх школах

Перегляд файлу

 

НАРОДНА МУЗИКА У ТВОРЧОСТІ ЗАРУБІЖНИХ  КОМПОЗИТОРІВ

G:\МУЗ, ЛІТЕРАТУРА\4 кл. выкторини. фото комп\1 сем\М. Глінка.jpgМ. ГлінкаG:\МУЗ, ЛІТЕРАТУРА\5 кл. выкт. фото комп\1 семестр\П. Чайковський.jpgП. ЧайковськийG:\МУЗ, ЛІТЕРАТУРА\3 кл. вікторини. фото комп\2 сем\Л. Бетховен.jpegЛ. БетховенC:\Users\A\Desktop\Franz_Xaver_Mozart_(Wolfgang_Jr)_1825.jpg Ф. Моцарт

 G:\МУЗ_ШКОЛА\Музична\муз.школа\муз.літ\муз. літ(опитування)\6\Ф. Ліст.png  Ф. ЛістG:\МУЗ_ШКОЛА\Музична\муз.школа\муз.літ\муз. літ(опитування)\розд 13-14-15\С. Рахманінов.jpgІ. Стравінський

Інтерес до української тематики та фольклору проявили і композитори, що працювали за межами України. Особливо слід відзначити творчість Петра Чайковського, що походив із відомого українського козацького роду «Чайків».укр. нар. веснянку «Вийди, вийди, Іванку» використав П. Чайковський у І фортепіанному концерті; Українські мелодії використані композитором у ряді творів, зокрема у Другій симфонії та Концерті для фортепіано з оркестром № 1, ряд творів написано на українські сюжети, зокрема опери «Мазепа» і «Черевички».

 Щодо появи української пісні в Німеччині, то серед різних версій найімовірнішою видається така: у 1792 р., приїхавши до Відня, Бетховен познайомився із сином останнього українського гетьмана К. Розу- мовського — Андрієм, на той час послом Росії в Австрії. Посольська са­диба у Відні з її славнозвісними музичними вечорами була своєрідним «українським острівцем» — тут незмінний успіх мала саме українська музика у виконанні українських співаків та бандуристів.

Із 1806 р. Бетховен разом з іншими знаменитостями того часу був частим відвідувачем посольських вечорів. Композитору сподобалися укра­їнські пісні — надзвичайно мелодійні, співучі й зворушливі. На замовлен­ня А. Розумовського Бетховен написав три квартети. У першому квартеті він використав мелодію української народної пісні «Ой надворі метелиця», у другому і третьому — варіації на тему пісні «Від Києва до Лубен». Са­ме ці три квартети вважаються вершиною камерної творчості Бетховена. Зацікавився Бетховен і мелодією українського танцю «Козачок». Ком­позитор використав її двічі: у 8-й сонаті для скрипки і фортепіано та в пер­шій частині 16-ї сонати для фортепіано. Мелодії козацьких пісень, почуті в Розумовського, містяться в заключній частині сонати № 23 «Апасіона­та» і в славетній 9-й симфонії, також в одній із сонат Бетховена звучить українська пісня «Одна гора високая». Пісня «їхав козак за Дунай», створена у XVIII ст. українським козаком С. Климовським. Варіації на тему укр. нар пісні «Їхав козак за Дунай» написав Бетховен.

Михайло  Глінка виявляв інтерес до національної музики українського народу. «Найдовше Михайло Іванович жив в селі Качанівка. Полтавської губернії. В Качанівці Михайло Іванович написав на слова В. Забіли дві пісні: «Гуде вітер» та «Не щебечи, соловейко». В них композитор передав дух і характер української народної музики Природа України, історія, побут і мистецтво українського народу назавжди залишили в душі Глінки найкращі спогади. Він мріяв створити симфонію «Тарас Бульба».

Українська тематика присутня також у творчості Ференца Ліста, що мандрував Україною в кінці 1840-х — це п'єси для фортепіано «Українська балада» і «Думка», а також симфонічна поема «Мазепа».

 

Франц Квасер Моцарт-молодший 30 років свого життя провів у Галичині, з них чверть століття – у Львові. Він був талановитим композитором і музикантом і багато хто відзначає його твори як цілком самобутні і високого рівня, серед яких є й музика на українські мотиви. До питомо українських належить зокрема кілька варіацій на тему народної пісні «У сусіда хата біла» (Opus 18), написані в 1809 та 1820 роках – під час львівського періоду.

     Українські коріння має також Ігор Стравинський, значна частина його ранніх творів була написана в Устилузі на Волині.

 

                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
3 січня
Переглядів
368
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку