Думи - оригінальний жанр української літератури

Про матеріал
Ця презентація дасть відповіді на питання: Який жанр народнопісенної творчості характерний лише для українського фольклору? Що таке дума як жанр фольклору? У чому полягає особливість будови дум? Чи можна вважати героїв дум патріотами і чому?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Керівник проекту Алб О.М. Думи – оригінальний жанр українського фольклору Навчальний проект для учнів 8 класу.

Номер слайду 2

“Поезія народу – це дзеркало, в якому відбивається його життя з усіма відтінками і родовими ознаками” Який жанр народнопісенної творчості характерний лише для українського фольклору? Що таке дума як жанр фольклору? У чому полягає особливість будови дум? Чи можна вважати героїв дум патріотами і чому?

Номер слайду 3

Мета проекту: Поглибити знання учнів про усну народну творчість; Дати учням поняття про думу як вид усної народної творчості; Виховувати почуття пошани до народної творчості, почуття патріотизму та любов до краси слова

Номер слайду 4

Висловлювання про українську народну думу “ Думи дають чудові ілюстрації до писаної історії народу, показуючи, якими очима він сам дивився на ту чи іншу подію… “ (С. Єфремов). “ Українські думи є не тільки художнім літописом минулих віків, - вони й зараз силою людяності і поезії виховують в нас любов до рідної країни, ненависть до всякого гніту і поневолення “ (М. Стельмах). “ Кожний сюжет думи має свого героя, духом і тілом пов’язаного з епохою, з реальною історією, з соціальною і політичною проблематикою тогочасного суспільства “ (Г. Нудьга).

Номер слайду 5

Українські народні думи Думи – суто українські фольклорні твори особливої, майже сталої будови. Дума – це народний ліро-епічний твір про боротьбу українського народу проти поневолювачів, про суспільно-політичне і побутове життя людей. Цим словом називається велика за розміром епічна пісня, переважно героїчного змісту. Думи виконуються речитативом.

Номер слайду 6

Композиція народних дум: Заспів – це пролог, у якому вказується місце, час, обставини дії, називаються основні герої Розгорнута розповідь – подає сюжет думи; Кінцівка – прославляються герої і висловлюється побажання слухачам.

Номер слайду 7

Кобзарі – творці та виконавці дум. Кобзарське мистецтво – це унікальне явище світової культури. Україна з давніх-давен славилась своїми співцями, яких називали кобзарями, бандуристами, лірниками.

Номер слайду 8

Кобзарський репертуар залежав від попиту, тому співці виконували ті твори, які хвилювали слухачів. Кобзарі – носії високої моралі. Великою популярністю серед слухачів користувалася творчість О. Маркевича, С. Пасюги, Ф. Кушнерика, Є. Мовчана. У вересні 1989р. в селі Стрітівці відкрито школу кобзарського мистецтва.

Номер слайду 9

Бажаю успіху!

ppt
Додано
6 листопада 2023
Переглядів
407
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку