Думи – оригінальний жанр українського фольклору

Про матеріал
Презентація може бути використана при вивченні теми "Українські народні балади", при характеристиці текстів "Дума про Марусю Богуславку" та "Дума про Самійла Кішку"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Думи – оригінальний жанр українського фольклору

Номер слайду 2

Дума – великий пісенно-розповідний твір переважно героїчного змісту, який виконується речитативом у супроводі бандури, кобзи чи ліри. Кожен ліро-епічний твір складається із заспіву, основної частини та кінцівки. Мотив патріотичного подвигу в ім’я Вітчизни є провідним у думі “ Самійло Кішка “.

Номер слайду 3

“ Дума про Марусю Богуславку “ Маруся Богуславка – один із найяскравіших жіночих образів дум, у якому уособлено високі патріотичні почуття. Відомо близько ста варіантів цієї думи. Маруся Богуславка – цілком конкретна особа. Вона любить “ нашу землю християнську “, її любов до рідної землі засвідчує означення “ наша “. Кінцівка думи – це щиросердна молитва за всіх невільників.

Номер слайду 4

Цей текст створювався, очевидноолелюбність, готовністьдо протягом XVI – XVIIст. Основою для його створення послужили випадки повстань невільників, які захоплювали турецькі галери і поверталися на них на батьківщину. У думі провідним мотивом є патріотичний подвиг в ім’я Вітчизни. Самійло Кішка – історична особа. Мужність, стійкість, волелюбність, готовність до боротьби, вірність своїй батьківщині – такі головні риси характеру Самійла Кішки.

Номер слайду 5

Іван Богун – головний герой думи. Це справжній народний герой. Йому притаманні такі риси характеру, як хоробрість, гострота розуму, винахідливість, відважність. Він має неабиякий військовий талант. Це справжній лицар, патріот своєї батьківщини.

Номер слайду 6

ppt
Додано
6 листопада 2023
Переглядів
265
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку