Джон Віндем. Біографія, творчість. Оповідання "Невикористана перепустка" + аналіз

Про матеріал
Ця розробка може бути використана під час уроків позакласного читання за розділом "Література ХХ-ХХІ століття" в 9 класі. Джон Віндем Паркс Лукас Бейнон Гарріс (англ. JohnWyndhamParkes LucasBeynon Harris) (нар. 10 липня 1903, Доррідж, Західний Мідленд — пом. 11 березня 1969, Петерсфілд, Гемпшир) — англійський письменник-фантаст, відомий як Джон Віндем (цим іменем він підписував більшість своїх творів. Він також користувався іншими комбінаціями свого імені, такими як Джон Бейнон та Лукас Паркс). Джон Віндем з плеяди тих, кого називають класиками світової фантастики. Але його стиль сильно відрізняється від письменників з Америки. Віндем пише жорстко, послідовно і логічно. Він є противником жюль-вернівської школи і не вдається до детального опису фантастичних явищ, вони присутні в його творах лише в обсязі, достатньому для розвитку сюжету. Цікаво розглянути на уроках позакласногочитання його оповідання "Невикористана перепустка" або "Колесо".
Перегляд файлу

Джон Віндем «Невикористана перепустка»

(аналіз)

 

  • Де відбуваються події? (в лікарні)
  • Хто головна героїня? (Аманда Дей, дівчина 17 років, яка вмирає)
  • Охарактеризуйте героїню (Аманда немає докорів, вважає себе безгрішною; мрійниця; самотня; спостережлива, уважна.)
  • Бажання героїні – «їй дуже хотілося уявити, що вона на небесах».
  • Кого дівчина розпитувала про рай? Чому? (Лікар Фробішер, преподобний отець Вілліс, мати дівчини «або нічого не знали про рай, або відмовлялися обговорювати його устрій»).
  • Який відомий сюжет використано в творі? (спілкування з привидом)

Цей твір є жанр жахів навпаки, пародія (давньогрец. - текст, в якому відбувається комічне чи сатиричне наслідування.)

Напрямки у фантастиці: наукова, бойова, соціальна, гумористична, фентезі, містика та жахи.

  • Як героїня сприймає привида? Боїться чи ні? (Аманда спочатку вважає привида нічною доглядальницею; вона НЕ боїться, привид старший за героїню десь на 7-8 років, тобто йому приблизно 25 років; звати його Вірджинія.)
  • Як виглядає привид: традиційно чи ні? (привид вдягнений у шовкові трусики та коротеньку комбінашку, добре видимий в темряві. Це дівчина з привітним обличчям, рудуватим волоссям, широко відкритими очима, чарівними ручками та ніжками, фігурою, якій могла позаздрити будь-яка жінка.)
  • Привид здивувався, що дівчина його побачила.
  • Чому привид знаходиться тут, а не в раю або в пеклі? (щось на зразок переміщеної особи, «справа все ще на розгляді». Чоловік задушив Вірджинію, але вона спровокувала його до цього.)
  • Вірджинія називаю Аманду «бідолахою» через її бажання потрапити до раю.
  • Під час розмови Аманда звертається до Вірджинії на «ти». Про що це свідчить? (довіра, відсутність близької подруги, самотність.)
  • Слово «жахливо» оригінально використовується в творі - в словосполученнях: «жахливо романтично» - Аманда, «жахливо неприємно», «жахливо прикро» - Вірджинія; це теж поєднує дівчат.
  • Як розповідає Вірджинія про рай? (відділення східне, скандинавське, нірвани). Нірвана – (санскрит.) згасання – концепція в індій. Релігіях (буддизм, індуїзм, джайнізм, сикхізм), що відповідає стану повного сотеріологічного (вчення про спокуту та спасіння) визволення, звільнення від дукхи (страждань) та сансари (циклу народжень та смертей.) Вірджинія говорить, що в раю нудьга.
  • Чому рай, за переконанням Вірджинії, такий нудний? («все, що я тобі розповіла, весь цей рай – він тільки для чоловіків, а для жінок – це ж справжнє пекло! Не знаю чому, але досі ніхто так і не спромігся спроектувати рай для жінок. Чесно кажучи, я на твоєму місці трималася б подалі від цього чоловічого раю.» Тому що рай створено для чоловіків, тобто вона розповідає про рай так, як трактується це поняття в різних релігіях, створених чоловіками - мотив фемінізму).
  • Феміні́зм (від лат. femina «жінка») — низка політичних, суспільних рухів, ідеологій та теоретичних парадигм, спрямованих на збереження політичної, економічної, культурної та соціальної рівності жінок. Це включає боротьбу з насильством проти жінок, мізогінією, сексизмом, гендерними стереотипами, створення можливостей для жінок у сфері освіти та праці. Кінцевою метою фемінізму є усунення сексизму та подолання ґендерної нерівності. 
  • Чи змінюється переконання Аманди після розмови з Вірджинією? (переконання Аманди у власній безгрішності, святості похитнулося. Вона не хоче опинитися в такому «чоловічому» раї.)
  • Визначте жанр твору: оповідання чи новела. (Скоріше за все, новела, тому що твір має несподіваний фінал – після розмови з привидом дівчина одужала, вийшла заміж.)

 

  • Який прийом комічного використовує автор? (іронія - грец. είρωνεία – глузування, удавання) – спосіб вираження думки, коли слово чи висловлювання контекстуально набуває значення, протилежного буквальному змісту. Тобто це глузування, висловлене за допомогою інакомовлення, осуд і заперечення, яким надано позірно вигляду схвалення й згоди: об’єктові умисно приписують ті властивості, яких він не має, хоч і мусив би мати. На цих підставах І. зараховують як до тропів, так і до стиліст. фігур. Зміст І. здебільшого не в самому висловлюванні, а в контексті, інтонації, стилі. Як спосіб мислення, почування й висловлення І. ще від часів античності – винятково важливий засіб гумору, сатири та сарказму: вона є випробуваним інструментом непрямого висловлення правди).
  • Визначте, що переважає в творі: комічне чи сатиричне?
  • Невикористана перепустка до чого? (до раю)
  • Визначте тему, головну думку твору.

 

docx
Додано
10 червня
Переглядів
22
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку