Дзюдо як вид єдиноборства

Про матеріал
Дзюдо як вид єдиноборства Японське бойове мистецтво, філософія, і спортивне єдиноборство без зброї, створене в кінці ХІХ століття на основі джиу-джитсу японським майстром бойових мистецтв - Дзігоро Кано, який також сформулював основні принципи і правила тренувань і проведення змагань
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дзюдо як вид єдиноборства. Підготував Приліпко О. С.

Номер слайду 2

Дзюдо - дослівно “М'який шлях”Японське бойове мистецтво, філософія, і спортивне єдиноборство без зброї, створене в кінці ХІХ століття на основі джиу-джитсу японським майстром бойових мистецтв - Дзігоро Кано, який також сформулював основні принципи і правила тренувань і проведення змагань

Номер слайду 3

Трохи історіїДатою народження дзюдо вважається день заснування Кано першої школи дзюдо Кодокан (в перекладі означає “Інститут вивчення Шляху”в 1882 році. До прийнятої в Японії класифікації дзюдо відноситься до так званих сучасних бойових мистецтв

Номер слайду 4

Специфіка дзюдо. На відміну від боксу, карате та інших бойових стилів єдиноборств, основою дзюдо є кидки, больові прийоми, утримання і удушення, як в стійці так і в партері. Від інших видів боротьби (греко-римської, вільної боротьби) дзюдо відрізняється меншим застосуванням фізичної сили при виконання прийомів тарізноманітним вибором дозволених технічних дій. Основний принцип дзюдо - використання сили суперника (“піддатись, щоб перемогти”)

Номер слайду 5

Дзюдо є олімпійським видом спорту. Розвитком спортивного дзюдо у світі займається Міжнародна федерація дзюдо (International Judo Federation, IJF). Всього у світі займається дзюдо близько 28 мільйонів чоловік із них 8 мільйонів в Японії. По даним міжнародної федерації аматорської боротьби дзюдо разом з греко-римською боротьбою, вільною боротьбою і самбо, входить в четвірку найбільш популярних у світі видів спортивної боротьби. На сьогоднішній день членами Міжнародної федерації є 178 країн.

Номер слайду 6

Дзюдо зберігає вікові традиції і залишається спадкоємцем самурайського кодексу честі. Дзюдо виховує не тільки силу, але й розум, благородство. Дзюдо - це мистецтво самовдосконалення. Борець, повинен бути мужнім, наполегливим, скромним і шанобливим до інших людей. Засновник боротьби, Дзігоро Кано, розглядав своє мистецтво як засіб формування гармонійно розвиненої особистості. Він вважав, що дзюдо - не стільки захист без зброї, скільки філософія повсякденному житті.

Номер слайду 7

Кодекс честі дзюдоїста включає в себе такі якості як:чемність;сміливість;щирість;чесність;скромність;самоконтроль;вірність в дружбі;повагу до оточуючих.

Номер слайду 8

Форма для занять. Заняття дзюдо проходять на татамі, дзюдоїсти займаються босоніж. Як тренувального одягу використовується різновид костюма для тренувань - дзюдогі. Дзюдоги складається з куртки, штанів і поясу. Класичне дзюдогі білого кольору, але в міжнародних змаганнях, що проводяться IJF, учасники одягнені в дзюдогі білого і синього кольорів

Номер слайду 9

Прийоми дзюдо. Технічний арсенал дзюдо включає наступні розділи:техніка знерухомлення, що включає утриманнятехніка кидківбольові і задушливі прийоми. У дзюдо застосовуються кидки через спину або плече, через стегно; а також підніжки, підсічки і підхоплення. У дзюдо є широкий арсенал больових прийомів, в спортивному дзюдо дозволені тільки больові прийоми на ліктьовий суглоб. Техніка утримань служить для фіксування противника спиною на татамі після проведення прийому. У дзюдо використовуються задушливі прийоми двох типів:дихальне удушення, коли противнику механічно блокують можливість дихання (або за рахунок пережимания горла, або стиснення грудної клітки);так зване «кров'яне удушення», коли противнику перетискають сонні артерії, припиняючи подачу крові (і, отже, кисню) до мозку.

Номер слайду 10

Оцінки в дзюдоІснує три оцінки: «юко» (яп. 一 «ефективний»), «вадза-арі» (яп. 一 «половина техніки») і «іппон» (яп. 一 «одне очко», чиста перемога). Вища оцінка - це «іппон» Оцінка «іппон» присуджується в наступних випадках:коли дзюдоїст швидко і сильно кидає супротивника на спину (більшу її частину);коли дзюдоїст проводить утримання протягом більше 25 секунд;коли противник дзюдоїста в результаті виконання больового або задушливого прийому вимовляє слово «Маїта» (здаюся) або два або більше разів ляскає рукою або ногою;коли результат проведення больового або задушливого прийому очевидний суддям (наприклад, при втраті свідомості дзюдоїстом, на якому проводиться прийом).

Номер слайду 11

Пояси і ранги. Залежно від кваліфікації дзюдоїста, йому може бути присвоєна учнівська (кю) або майстерня (дан) ступінь. Для спортсменів вищих ступенів майстерності також використовуються пояса червоно-білого (6-й ... 8-й дані) і червоного (9-й ... 10-й дані, присуджуються за розвиток дзюдо) кольорів.

Номер слайду 12

Дзюдо в УкраїніСправами дзюдо в Україні опікується Федерація дзюдо України . Українські спортсмени мають непогані успіхи в міжнародних змаганнях. Киянин Сергій Новіков був чемпіоном Монреальської олімпіади. Призерами олімпіад ставали Роман Гонтюк (срібло в Афінах, бронза в Пекіні), Руслан Машуренко (бронзова медаль у Сіднеї). 2009 року Георгій Зантарая у Роттердамі (Нідерланди) став першим в історії українським чемпіоном світу. На тому ж чемпіонаті світу Марина Прищепа здобула срібну медаль. 2018 року Дар'я Білодід стала наймолодшою чемпіонкою світу серед дорослих, а 2019 року — наймолодшою дворазовою чемпіонкою світу серед дорослих.

Номер слайду 13

Георгій Зантарая і Дар'я Білодід. Світлана ЯрьомкаЄлизавета Каланіна. Станіслав Бондаренко

pptx
Пов’язані теми
Педагогіка, Інші матеріали
Додано
30 травня 2020
Переглядів
1366
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку