Е. Гофман «Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер»

Про матеріал
Презентація для опрацювання твору Гофмана "Крихітка Цахес". Містить інформацію про літературний процес у Німеччині, теорію літератури, основні поняття, які пов'язані з твором, ілюстрації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проза й поезія пізнього романтизму й переходу до реалізму

Номер слайду 2

Теорія літератури Романтизм – літературно-мистецький напрям, якому притаманні інтуїтивно-чуттєве світосприйняття, увага до внутрішнього світу людини, несприйняття буденності, звеличення “життя духу”, конфлікт мрії та дійсності. Творча особистість. Фольклор. Виняткові характери.

Номер слайду 3

Романтизм у Німеччині Перший етап (1796 -1806) Другий етап (1806 -1815) Третій етап (1815-1830)

Номер слайду 4

Ернест Гофман 24 січня 1776 р. Закінчив правничий факультет. 1798 р. – почав кар’єру юриста. “Музика – найбільш романтичний з усіх видів мистецтва, можна навіть сказати – єдиний достеменно романтичний, оскільки зображує лише нескінченне” 26 червня 1822 р. помер. Твори: “Лускунчик”, “Королівська наречена”

Номер слайду 5

Е. Гофман «Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер». Протиставлення філістерів та ентузіастів як провідний конфлікт творчості Е. Гофмана. Особливості сюжету й композиції повісті «Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер». Гротескні образи. Викривальний зміст твору. Символіка

Номер слайду 6

Регоче й п'є єхидний Амедей, Поет злих слів і вигадок свавільних, Король нічих, врочисто-божевільних І похоронних асамблей. То ж він, — гігантський кіт, добрячий котик Мур, То ж він гне спину й випускає кігті І тут в сліпій корчмі, в нуднім камергерихті. У веремії кішл, у млі магістратур. Театр потвор, театр п'яних калік — Він одкривається для мрійника й фантаста, Й презирливо брова згинається зубчаста, І в ясна б'є розбещений язик. І Гофман — у притулкові своїх буденних чар, Де на пузатому старому секретері — Перо крилате й ситий каламар... (М.Бажан «Гофманова ніч»)

Номер слайду 7

Важливо розуміти, що … Філістери – бездуховні люди, які живуть за суто меркантильними принципами, існують у реальній дійсності й цілком задоволені всім, вони не мають уявлення про якісь “високі поривання” і не прагнуть щось змінювати. Люди-ентузіасти – мрійники й диваки, які не женуться за багатствами й почестями, не прагнуть нажитися чужим коштом.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

“Крихітка Цахес на прізвисько Цинобер” Філософська казка-повість. 1818 р. “Казка про реальне”. Герої: реальні та фантастичні. Дві сюжетні лінії. Історія життя крихітки Цахеса Історія кохання Бальтазара і Кандіди

Номер слайду 10

Ілюстрації Гофмана

Номер слайду 11

Життєвий шлях головного героя Син бідної селянки – вихованець священника – студент – таємний експедитор – таємний радник – міністр – одруження - смерть

Номер слайду 12

Теорія літератури Сатира – гостре осудливе висміювання. Гротеск – різновид комічного, поєднання у фантастичній формі жахливого і смішного. Іронія – прихована насмішка.

Номер слайду 13

Гротеск

Номер слайду 14

Образи-символи Три золоті волосинки. Бальтазар. Князь Пафнутій. Орден.

Номер слайду 15

Образи-символи

Номер слайду 16

Ознаки романтизму у творі

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Джерела: Зарубіжної літератури (рівень стандарту). 10 клас. Кадоб’янська //https://uahistory.co/pidruchniki/kadobyanska-world-literature-10-class-2018-standard-level/24.php Гротеск (конспект ВШО) Зарубіжна література: книга для вчителя. 10 клас (рівень стандарту) / Вікарна Н.Д. та інші – Харків: Соняшник, 2020

Номер слайду 26

Дякую за увагу!

ppt
Додано
14 січня
Переглядів
146
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку