Екологічна година «Перші провісники весни»

Про матеріал
Розширювати та збагачувати знання про весняні квіти, їх роль в житті людини; розвивати спостережливість, естетичні почуття, пам’ять, мовлення. Виховувати інтерес до пізнання навколишнього середовища, любов до природи та бережне ставлення до неї, бажання примножувати її багатства.
Перегляд файлу

Екологічна  година:

«Перші провісники весни»

 

Мета. Розширювати та збагачувати знання про весняні квіти, їх роль в житті людини; розвивати спостережливість, естетичні почуття,  пам’ять, мовлення. Виховувати інтерес до пізнання навколишнього середовища, любов до природи та бережне ставлення до неї, бажання примножувати її багатства.

 

Учитель

 

Слайд1

Велика і прекрасна наша країна. Ми всі, безумовно, її дуже любимо. Кожна стежинка, кожне деревце, кожна стеблинка – невід’ємна її частина, частина її природи, її багатства. Зараз за вікном найчарівніша пора року – пора пробудження і зародження  нового життя – весна.

Найпрекраснішим витвором природи є, звичайно ж, квіти. Яка ж краса весняні квіти? Вони в собі любов несуть. Неперевершені ці миті. Вони, як музика, створюють піднесений настрій, окриляють. Квіти є окрасою нашого життя.

 

Слайд 2 (весняні квіти)

 

Хлопець Ми допоможемо вам краще пізнати квіти весни, щоб ще більше шанувати їх, бережно ставитися до них.

 

Вчитель: У березні, коли вже земля пробудилася від зимового сну, в лісі можна побачити таку картину: ніби клаптики блакитного весняного неба впали на землю і синіють серед голого віття лісових дерев і чагарників. Це квітує провісник весни – пролісок.

    

 Фото

   

                 Хлопець

Пролісок.     Я – перша квіточка весни,

              Я -  пролісковий цвіт,

   Я  пережив зимові сни

   І знов родивсь на світ.

   Я вірю: люблять всі мене

   Як весну золоту.

   Бо знають, що зима мине,

 

Вчитель  Цікаво знати, що на земній кулі нараховується близько 90 видів квітів цього роду. Серед них є  з  лікувальними  властивостями.

 Хлопець

Підсніжник.                                      У променях сонця ніжних

                      Край веселого струмка,

                                           Білий, росяний підсніжник

   Раптом блиснув з-під листка.

   Отакий малий, неначе

   Ледь прокинувся від сну,

   Тихий-тихий, а одначе

   Він приніс до нас весну.

 

Підсніжник – теж ранній посланець зеленокосої весни. Його квіточки – неначе виточені з коштовної порцеляни. Та не поспішайте їх зірвати – вони потребують охорони.

 

Малюнок (пролісок)

Учитель Земля заплакала вві сні,

Їй снились фіалкові сни

Й роси-сльози синьо- сині

Фіалками в траві зросли

 

Слайд 3 (фіалка)

Дівчинка

Фіалка – квітка скромності і чистоти. Має дивовижний, незрівняний за своєю ніжністю запах, лілові квіти і яскраво зелені листочки. З давніх-давен стала улюбленицею людини. Про неї складено чимало  віршів, легенд.

Одна з давньогрецьких легенд присвячена таємничому походженню квіток фіалки. Прекрасний Аполлон - бог сонця - розважав себе тим, що переслідував чарівну молоденьку німфу - дочку Атласу - жаркими променями сонця. Бідолаха, знемагаючи від нещадно палючого сонця, благала про допомогу до самого грізного і могутнього з богів Зевсу. Розчулившись, Зевс перетворив її в фіалку і приховав від сонця в своїх володіннях - в тіні чагарників серед лісу. Сховав від чужих поглядів, залишив лише на милування собі. Але одного разу дочка Зевса Прозерпіна вирушила на прогулянку в ліс. Виявивши чарівні квіти, Прозерпіна нарвала букет, а на зворотному шляху її викрав підступний Плутон. З переляку Прозерпіна зронила букет, і фіалки розсипалися з божественних небес на грішну людську землю.

 

Слайд  4  Братки (Віола)

 

Дівчинка

 Є ще одна старовинна слов`янська легенда про походження фіалки, відомої нам під іншим поетичною назвою - Братки.  Ця легенда розповідає сумну історію про життя дівчинки Анюти - сироти з неймовірно добрим серцем і довірливої душею. Жила вона в тихому і красивому селі, вірила кожній людині, з усією душею відгукувалася на доброту. А всякій недобрій справі або вчинку знаходила виправдання. Місцеві сільські жителі піклувались про сироту, і ніколи не кривдили. Але одного разу приїхав в це село заїжджий купець, молодий і красивий. Сподобалася йому Анюта з величезними, як озеро, очима, чистою і наївною душею. Заграли в його серці почуття, розпалилися пристрасті - зачарував він Анюту своїм красномовством, заворожив серце дівчинки розповідями про чудові містах та країни. І пообіцяв Анютці, що візьме її з собою, покаже світ. А сам раптово виїхав. Довгі місяці безперервно ходила Анюта за околицю - визирала казкового гостя, серце дівчинки вірило обіцянкам, і не хотіло чинити опір. Все село мовчки дивилося, як згасає сирота, але ніхто не смів обірвати надію, вимовити слова, жорстокі для неї. А вона вірила і сподівалася, що повернеться молодець, потім стала мучитися здогадками, що на нього напали розбійники. Одного разу вийшла вона за околицю - і більше не повернулася. Так і згасла дівоча краса, а коли село пішло на пошуки - то по всій околиці виявили лише скромні квіти, схожі на Братки -  як глибокі очі сироти, повні туги і печалі. З тих пір в народі фіалки так і прозвали: Братки. 

 

Малюнки дітей

 

Слайд 5

 

Учитель

Із зеленої сорочки, що зіткав весною гай,

Білі дивляться дзвіночки.

Це конвалії, які занесені до Червоної книги

             

   Хлопчик

                       Ми квіточки ніжні,

                       Тоненькі,  тендітні,

               Ласкаві, привітні.

Український фольклор розповідає, що ці квіточки подібні до перлин і є застиглим щасливим сміхом лісової русалки Мавки, яка вперше відчула радість кохання.

 

Учитель 

Ллється зранку навкруги

Знов мелодія весни, Море радості і втіхи

Принесуть  кульбабки дітям

Квіти весноньку вітають

У дитинство повертають

 

Слайд 6 (Кульбаба)

Хлопчик

Легенда про кульбабу     
Одного разу Квіткова Богиня спустилася на землю. Вона довго бродила по полях і узліссях, по садах і лісах, бажаючи знайти свою найулюбленішу квітку. Першим їй зустрівся Тюльпан. Богиня вирішила поговорити з ним:
— Про що ти мрієш, Тюльпан? — запитала вона.
Тюльпан, не замислюючись, відповів:
 Я хотів би рости на клумбі біля стародавнього замку, покритою смарагдовою травою. Садівники доглядали б за мною. Мене б обожнювала якась принцеса. Кожен день вона підходила б до мене і захоплювалася моєю красою.
Від самовпевненості тюльпана Богиня посумніла. Вона повернулася і побрела далі.

Незабаром на шляху їй попалася Троянда.
— Могла б ти стати моєю улюбленою квіткою, Трояндо? — поцікавилася богиня.
 Якщо ти посадиш мене біля стін свого замку, щоб я могла обплести їх. Я дуже тендітна і ніжна, я не можу рости де попало. Мені потрібні опори і дуже хороший догляд.
Відповідь Троянди не сподобалася Богині і вона вирушила далі. Незабаром вона вийшла на узлісся, яке булу покрито фіолетовим килимом фіалок.
— Ти б стала моєю улюбленою квіткою, Фіалка? — запитала Богиня, дивлячись з надією на маленькі витончені квіти.
— Ні, я не люблю уваги. Мені добре тут, на узліссі, де я захована від цікавих очей. Струмок поливає мене, могутні дерева затуляють від спекотного сонця, яке може зашкодити моєму глибокому насиченому кольору.

 

У розпачі Богиня побігла, світ за очі й мало не наступила на яскраву-жовту кульбабу.
— Тобі подобається жити тут, Кульбабо? — запитала вона.
— Мені подобається жити скрізь, де є діти. Я люблю чути їхні галасливі ігри, люблю дивитися, як вони біжать до школи. Я могла би жити де завгодно: по узбіччях доріг, у дворах і міських парках. Аби приносити радість людям.
Богиня посміхнулася:
 Ось квітка, яка буде моєю найулюбленішою. Тепер ти будеш цвісти всюди з ранньої весни і до пізньої осені, і будеш улюбленою квіткою дітей.
З тих пір кульбаби радують нас своїм золотим цвітінням.

 

Слайд 7 Тюльпан

 

Хлопчик

Великої любові заслужив тюльпан. Ним захоплюються турки, голландці, в англійських  казках він  - колиска для маленьких ельфів. Для кожного з нас ця весняна квітка – спогад про казку,  бо саме в тюльпані народилась Дюймовочка.  А ще одна з легенд стверджує, що  в золотистому тюльпані  живе щастя.

 

Слайд  8 (Бузок)

 

Хлопчик

Бузок наділений багатьма «талантами». Окрім того, що він дуже красивий і пахучий, він ще і вміє співати – сопілки з нього мають чарівну мелодію. За повір’ям, квіточки бузку, що мають 3, 5 або 7 пелюсток приносять щастя. Він є лікарською рослиною. Крім того, є окрасою наших садів.  

 

 

 

Вчитель

 

Нарциси

Жовті чи білі – всі сяють

Чарують очі людські

Мріють, виблискують, грають

Із сонечком пісню свою

Ніжно й привітно вітають собою чарівну весну

 

Хлопчик

 

У давнину дуже шанували та любили нарциси на сході. Квітка оспівувалася у віршах і романсах про кохання.
 Стародавні римляни жовтими нарцисами зустрічали переможців битв, плели вінки для бенкетів.
 Італійці з давніх часів вважають нарцис символом пристрасті. Подаровані нарциси означають визнання в любові.
 У китайців квітка Нарциса обов’язкова в кожному будинку в новорічне свято.
 Нарцис — найулюбленіша квітка англійців!

А у Стародавній Греції сприйняття Нарциса було зовсім іншим.
Існує давньогрецька легенда про прекрасного Нарциса.
Гордий юнак відкидав любов, за що і покарала його Афродіта, богиня любові.
Одного разу, під час полювання Нарцис підійшов до струмка та захотів напитися води.
Сріблясті цівки струмочка ніколи не затьмарювалися ні диханням пастуха, ні близькістю стада. Ні лісові звірі, ні птахи не вгамували своєї спраги в його чистій воді, і навіть листя, віднесені вітром, ніколи не потрапляли в нього. Як в дзеркалі, відбивалося в воді все навколо: кущі, кипариси та блакитне небо. Як тільки Нарцис встиг напитися із струмка, їм опанувала болісна пристрасть: вражений власною красою, він шалено закохався в своє відображення і був не в змозі відірватися від нього. І тільки закохане Ехо розносило по лісу його скарги та прощання з життям.
Схилилася голова на зелену прибережну траву, помер Нарцис. Німфи готові були поховати юнака, але не знайшли його. А на тому місці, де він помер, виросла ніжна запашна квітка Нарцис.
Назва Нарцис стало прозивним, так називають людей, закоханих тільки в себе.

 

Слайд 9 (Весняні квіти)

 

Вчитель

Весняні квіти вражають нас найтоншими пахощами, милують око найрізноманітнішими кольорами А зараз ласкаво просимо в наш дім Освітньо - реабілітацій хаб «Екосвіт» весною дуже гарно в нім.

 

ФОТО (освітньо - реабілітацій хаб «Екосвіт»)

Він, знаю, до вподоби всім,

Це надзвичайний дім,   дивись:

У ньому дах - небесна вись,

А стіни із живих ялин,

Що дістають аж до хмарин!

Долівка в домі цім - з трави,

Ми проводим там час не марно.

А квіти в нім   можем виростити й самі!

 

Фото

Вчитель

У нашім місті квітникарі зростили  тисячі квіток!

 Хай  люди  у місті відпочивають у красі.

 

Відео (робота озеленювачів Харкова у 2023 році)

 

Вчитель

 

Не про всі весняні квіти ми сьогодні згадали, але ж  у нас ще все попереду.

Бо квіти – це історія нашого народу,

                              Квіти – це наша краса,

                                   Квіти – це ми.

Весна сказала: Квіти! Ви мої найкращі діти!

Всіх красою наділила! Кожна квітка гарна й мила.

А ви діти, не губіть живої  вроди, не завдайте, квітам, шкоди!

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Природознавство, 5 клас, Сценарії
Інкл
Додано
29 квітня 2023
Переглядів
280
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку