Екологічна гра "Державні та "живі" символи України"

Про матеріал
Розробка містить матеріали про державні символи України та символіку рослин та тварин рідного краю та України. Гра розвиває почуття патріотизму, національної гідності, екологічне мислення, любов до України.
Перегляд файлу

Державні та "живі" символи України

Година спілкування

Мета: продовжувати вивчення державних сим­волів України, культурної спадщини рідного краю. Формувати пізнавальні інтереси учнів. Розвивати почуття патріотизму, національної гідності. Ви­ховувати повагу до державної символіки України, почуття любові до своєї землі.

На дошці написи

Я син своєї України,

 Ніхто якої не зборов,

її ненависть і любов

 Жаріє вічно у калині.

 

Ой, вербо, вербо зелена

 Спусти гіллячко додолу,

 На зелену діброву,

 На червону калину,

 Де соловейко гніздо в'є,

 А зозуленька кує.

 

Блакить неба.

Золотий цвіт соняшників

Це наша земля.,

Наша Україна. Любіть її.

Працюйте, вчіться і живіть

В ім'я її поступу...

 

Величавий і мудрий народ нашої України. До всякого діла здатний, до всякої роботи охочий. Бо ж роботою ми живемо, а з клопотами вмираємо. Мій народ — страд­ник і трудівник. Одвічна турбота дорослих в тому, як краще поставити на ноги своїх дітей, щоб вони вийшли в люди, здобули професію, засвоїли морально-етичні закони свого часу, а то й гляділи вперед, пішли далі своїх батьків.

Кожен народ має свої святині, свої символи, на яких виховується молоде покоління. Є вони і в нашого наро­ду: символи держави, за якими впізнають нашу країну в світі.

 Кожна держава має свої символи. У ст. 20 І розділу Конституції записано: «Державни­ми символами України є державний прапор України, державний герб України і державний Гімн Украї­ни».

Герб — золотий тризуб на блакитному тлі. Чому саме тризуб вважають гербом України? Мабуть тому, що число три завжди вважають казковим, чарівним.

А ще у тризубі відображено триєдність життя. Це: батько – мати — дитя, які символізують собою силу, мудрість любов. Якщо придивитися уважно до герба, то можна побачити сокола, який стрімко летить у повітрі. Сокіл — символ мужності і військової доблесті, оберіг в битві, поході. Сокіл — сонячний символ, що означає натхнення, перемогу. З давніх часів образ сокола втілював перевагу, сильне бажання, дух, світло, був символом сміливості і відваги, гордості і благородства.

Прапор (демонструють). Національний прапор України — синьо-жовтий. Він має досить давнє походження. Ще під час визвольної війни під проводом Б. Хмельницького синя і жовта барви найчастіше трапляються в козацькому одязі.

Жовто-сині прапори використовували українські січові стрільці.

Чому саме ці кольори є основою прапору?

Жовтий колір — це колір пшенично­го поля, колір хліба, зерна, що дарує життя всьому сущому на землі. Жовтий колір — це ще й колір жовто-гарячого  сонця, без лагідних променів яко­го не дозрів би, не заколосився б життєдайний хліб.

Синій колір — це колір ясного, чисто мирного неба.

 

Наш стяг — пшениця у степах Під голубим склепінням неба.

 

Крім державних символів, Україна має ще й народні, поетичні символи.

Мамина пісня, батькова хата, дідусева казка, ба­бусина вишиванка, рушник, сорочка, калина біля вікна, барвінок, чорнобривці, мальви, — все це наші символи.

 От частину цих символів ми з вами сьогодні згадаємо і позмагаємось, яка команда краще знає народні - живі символи України.

(Клас ділиться на дві команди. Бажано їх назвати СХІД і ЗАХІД. Вибрати журі)

 

1. Конкурс. Вписати в квадратики слово - назву рослини - символу України.

Завдання 1. У цій рослині, кажуть, материна мудрість. Нару­га над нею вкривала людину ганьбою. Дітям, аби ті не нівечили цвіту, казали: «Не ламай рослину, бо накличеш   мороз».  (Калина)

Завдання 2. Ця рослина - оберіг українців; символ рідної землі, свободи, України; дівочої та жіночої краси, стрункості, гнучкості, смутку, самотності; результат міфічного перетворення дівчини, жінки в дерево. (Тополя)

2. Конкурс.  Серед символів України є і птахи. Ваше завдання поєднати назву птаха і його символічне значення.

ПІВЕНЬ - символ вогню і войовничості.

ВОРОН - проклятий птах, про що свідчить його чорний, тяжкий колір.

ЖУРАВЕЛЬ - названий «Божою птицею» або «птахом Сонця».

ЖАЙВОРОНОК - символ єдності Землі й Неба

ДЯТЕЛ - передвісник лихого. Коли він стукає в ріг дому, то передвіщає про смерть когось із домашніх. Тож і звук його стуку об деревину схожий на забивання цвяхів у труну...

ГОРОБЕЦЬ - проклята Богом пташка, не благословенна до їжі; Бог сплутав їй ноги, і вона не ходять, а стрибає по землі,

ГОЛУБ СИЗИЙ - Символ Святого Духа.

ГОЛУБ  БІЛИЙ - Символ миру.

ОРЕЛ - символ відваги і сміливості, справжньої гордості та чоловічої краси.

ЛЕЛЕКА - символ любові до батька-матері, котрі благословили тебе на світ, символ сімейного благополуччя, любові до рідної землі, Батьківщини.

ЛЕБІДЬ - символ краси і вірного кохання.

ЛАСТІВКА - символ весни і відродження, добра і щастя.

КУРКА - символ материнства, ніжності й турботливості, розсудливості та мудрості в ставленні до потомства.

СОЛОВЕЙКО - символ весни і волі, високого натхнення і неперевершеного таланту.

СИНИЦЯ - вісниця всього доброго, легкого і веселого.

СОВА - символ мудрості й потаємних знань.

ЧАЙКА -  символ матері - України, яка породила діток своїх при битій дорозі.

3. Конкурс. Батл. Заспіваймо українську пісню, в якій згадуються рослини, або тварини.

4.  Конкурс. Гра "Хрестики - нулики". Квіти символи України. За кожну відповідь на запитання команда має право поставити хрестик, або нулик.

Запитання.  

1. Рослина з вічнозеленим листям і не­бесно-голубого кольору квітками. Він супроводжує людину від колиски до кінця життя. У його відварі купали немовлят, щоб росли здоровими і щасливи­ми. Він ріс біля криниці, щоб вода була чистою і цілющою. Часто ми зустрічаємо його  на цвинтарі, бо він є символом вічної пам'яті. (Барвінок)

2. У неділю перед Великоднем її гілочки святили, і вони набували магічних лікувальних властивостей. Коли вперше виганяли худобу на літнє  пасовище, щоб уберег­ти від всіляких напастей. обов'язково вдаряли свяченою гілочкою цієї рослини.

3. Висока, струнка, давній сим­вол домашнього затишку, родинної злагоди, батьківської хати. (Мальва.)

4. Символ мужності, героїчної боротьби з во­рогами. ( Калина)

5. Символ рідної землі, дівочої вроди, згорьованої жінки. (Тополя)

6. А ось на Поділлі, у затишній долині, біля чистого дже­рела, розкинулося село. Та насунула орда — і тільки зга­рища лишилися від хат. Гайвороння кружляло над селом. Всіх людей ординці повели у рабство. Та лишало­ся диво: на попелищі виросли квіти, які не боялись во­гню, люди вірили, що в них вселився дух непоборного народу, і назвали рослину неопалима купина або .... (чер­вона рута.)

7.  Символ рідного дому, рідної хати і люблячої матері (Чорнобривці)

8. квітка цієї рослини постала, як символ поєдинку любові та ненависті. Червоні пелюстки — це любов, чорна середина — ненависть. Символ печалі і туги, вод­ночас, надії на краще (Мак)

9. Символ ніжної і тонкої душевної краси, праведності і святості, душевної чистоти, скромності і привітності. (Волошка).

10. Символ незламності могутності і довголіття (Дуб)

11.  Рослини символи України.

4.  Конкурс. Вікторина. Хто перший. В текст вставляємо слова.

Ведучий читає текст, не називаючи виділених слів, а члени команд повинні, якомога швидше, назвати пропущене слово.

Звірі-птахи присутні не тільки у домашніх помешканнях – як друзі сім’ї, а й у назвах та емблемах престижних авто. На капоті французького легковика «Пежо» красувався лев, на Ferrarі, Porsche і КамАЗі – кінь, на «Фордах» - мустанг (здичавілий домашній кінь), на «Альфа Ромео» - змія, на «Ламборджіні» - бик. Ім’я популярної вантажівки – «Газель», всюдихода – «Вепр». Хто знається на військовій техніці, пам’ятає, що грізні танки носили ім’я тигра, пантери, леопарда...

Птахи, тварини часто-густо виступають елементами національної валюти, державних та регіональних прапорів, гербів. Скажімо, страус і кенгуру присутні на австралійських доларах, носоріг – на банкнотах Південно-Африканської Республіки, зайці, бобри, вовки, рисі, лосі колись були на білоруських рублях.

За твердженням науковців, у часи козаччини зображення звірів було присутнє на 30 родових гербах, птахів – на 40.

Орел красується на гербах США, Польщі, Ірану, українського міста Чернігова. Жаба є символом Пуерто-Ріко, сова – грецької столиці. На гербі Чеченської Республіки – вовк. На гербах багатьох сіл Латвії помістилися бджоли, даючи знати, що тут живуть добрі пасічники.

Цар звірів лев прикрасив герб Львова, міфічний срібний грифон прописався на гербі Криму, ведмідь – на гербі Закарпаття та Сосниці, три рибини є символом одеського Вилкового, два зубри – основа герба волинського Любомля, один зубр – на гербі села Зубри під Львовом. На гербі містечка Козельця – срібний козел. А от символом мільйонного Харкова є… ріг достатку, що певною мірою теж має стосунок до світу дикої природи.

 

Підведення підсумків.

Буває, часом сліпну від краси.

Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,

Оці степи, це небо, ці ліси.

Усе так гарно, чисто, незрадливо,

Усе, як є — дорога, явори,

Всі. Усе — моє, все зветься — Україна.

 Переможця не визначаємо. Ми дві команди "СХІД" і "Захід" - єдині, бо в Єдності - СИЛА. Призи всім!



 

 

docx
Додано
5 лютого 2023
Переглядів
718
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку