Екологічна ситуація в Донецькій області

Про матеріал
Урок-презентацію "Екологічна ситуація в Донецької області" можна використовувати для дистанційного навчання при проведенні відеоконференцій. В ньому розкриваються екологічні проблеми Донецької області, джерела їх виникнення та шляхи подолання цих проблем.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічна ситуація в Донецькій області

Номер слайду 2

Донбас… Земля тривоги нашої..

Номер слайду 3

Донецький степ…

Номер слайду 4

Наш Донбас…

Номер слайду 5

Терикони Донбасу

Номер слайду 6

Святогір’я

Номер слайду 7

Наші пейзажі

Номер слайду 8

Сіверський Донець

Номер слайду 9

Святогір’я

Номер слайду 10

Степ Донбасу

Номер слайду 11

Донецька область є регіоном із критичним станом навколишнього середовища. На Донеччині працює 800 великих і середніх промислових підприємств. Спеціалізація їх - гірничовидобувна, металургійна, хімічна промисловість, ТЕС, важке машинобудування. Це обумовлює велике техногенне навантаження на атмосферу, гідросферу, літосферу, біосферу.

Номер слайду 12

Забруднення атмосферного повітря Донецької областіПроблема забруднення атмосферного повітря залишається однією з найбільш гострих у регіоні. Щільність викидів забруднюючих речовин від стаціонарних джерел майже в 9 разів більше, ніж в середньому по Україні. Найбільші обсяги викидів забруднюючих речовин до атмосферного повітря мають міста, де розташовані підприємства таких галузей, як вугільна, електроенергетика та чорна металургія. Інтенсивно забруднюють атмосферне повітря горіння значної кількості відвалів порід, що займають тисячі гектарів земель і кількість яких складає біля 600. Вносить свою частку до забруднення атмосферного повітря і автотранспорт.

Номер слайду 13

Джерела забруднення атмосферного повітрявикиди шкідливих речовин стаціонарними джереламигоріння териконівавтотранспорт

Номер слайду 14

Маріуполь

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Металургійний комбінат

Номер слайду 17

Авдіївка

Номер слайду 18

Горіння відвалів порід

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Транспорт

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Забруднення водних ресурсів Донецької області

Номер слайду 23

Забруднення водних ресурсів Донецької областіБільшість річок області відноситься до категорії брудних і дуже брудних. Причина цього, як в надходженні у водні об’єкти забруднених стічних вод підприємств, зливових вод з територій міст, підприємств та сільськогосподарських угідь, а також в значній багаторічній акумуляції забруднюючих речовин в донних відкладеннях. У воді практично всіх річок області висока концентрація солей. Однією з основних причин цього є скид до них високомiнералiзованих шахтно-рудничних вод, з якими потрапляє більше 1 млн. тонн різних солей (без урахування морської води).

Номер слайду 24

Водні ресурси Донецької областіОсновними галузями, які найбільше використовують свіжу воду є металургія, енергетика, вугільна промисловість, комунальне та сільське господарство. Основними забруднювачами водних об’єктів є підприємства металургійної промисловості. Загалом по області склався напружений стан з очищенням госппобутових стічних вод. За останні 10 років в області не введено до експлуатацію жодної великої споруди по очищенню госппобутових стічних вод.

Номер слайду 25

забруднені стічні води підприємствзливові води з територій міст, підприємств, сільськогосподарських угідьбагаторічна акумуляція забруднюючих речовин в донних відкладенняхскид забруднених шахтно-рудничних вод. Джерела забруднення водних ресурсів

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Забруднення земельних ресурсів Донецької області 

Номер слайду 31

Забруднення земельних ресурсів Донецької областіОдним з найактуальніших питань у забезпеченні раціонального природокористування в області є поліпшення використання та охорони земельних ресурсів. Загалом по області в результаті промислової діяльності підприємств порушено понад 24,5 тис .га сільськогосподарських угідь. Особливо турбує прогресуюча деградація і падіння родючості ґрунтів – основи біосфери й сільськогосподарського виробництва. В області землі підпадають під вплив водної та вітрової ерозії.

Номер слайду 32

Заходи з охорони грунтів в Донецькій областіПершочергові завдання по охороні земельних ресурсів наступні:• рекультивація та повернення у суспільне виробництво порушених земель;• залуження 100 тис. га еродованої ріллі;• створення полезахисних лісових насаджень для захисту земель від водної та вітрової ерозії;• захист від підтоплення сільськогосподарських угідь.

Номер слайду 33

Руйнування грунтів

Номер слайду 34

Однією з найгостріших екологічних проблем в Донецькій області є поводження з відходами. Площа земель, зайнятих відходами, наближається до 1% території області. Обмежені земельні ресурси сільськогосподарчого та іншого застосування відводяться під полігони й звалища промислових відходів. Наявність в області підприємств хімічної, коксохімічної, машинобудівельної промисловості, кольорової металургії та інших призвела до значного утворення й накопичення токсичних відходів та забрудненню територій цілого ряду міст. Серед небезпечних відходів, розміщених на території області, відходи, які містять ртуть, нікель, миш’як, свинець, непридатні для використання пестициди та отрутохімікати, тощо. Відходи в Донецькій області

Номер слайду 35

Екологічний стан області ще більш ускладнюється через величезні обсяги накопичених відходів, у тому числі токсичних, внаслідок того, що більшість накопичувачів не відповідає санітарно-екологічним вимогам, не гарантує виключення попадання токсичних елементів у довкілля.

Номер слайду 36

Сміттєпереробних та сміттєспалювальних заводів на території області немає. Всі утворені відходи видаляються на звалища.

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Мінеральні ресурси Донецької області

Номер слайду 39

В області на державному балансі нараховується понад 700 родовищ сировини 36 видів. Найбільш розповсюджені з них — кам'яне вугілля, флюсові вапняки та доломіти, вогнетривкі глини, будівельний камінь і пісок. Інтенсивна розробка корисних копалин, їхня переробка негативно впливають на навколишнє природне середовище. Робота вугільних підприємств, зокрема, спричинює розвиток деформації ґрунтів, ерозію та підтоплення земель.

Номер слайду 40

Інтенсивна розробка корисних копалин та їх переробка мають негативний вплив на навколишнє природне середовище, сприяє активізації екзогенних геологічних процесів, зміні властивостей і складу ґрунтів, погіршенню якості підземних і поверхневих вод. Діяльність вугільних шахт викликає просідання поверхні над гірськими виробками, розвиток деформацій, ерозії, підтоплення. На території Донецької області розташовано 580 відвалів порід вугільних шахт, з яких 130 таких, що горять. Під териконами зайнято 5 тис. га земель, що складає 0,2% від загальної території області.

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Вплив людини на біосферу Донецької області

Номер слайду 48

Рослинний світ Донецької областіПриродні трав’яні екосистеми значною мірою обмежені внаслідок високого відсотку розорювання та випасання худоби. Цілинні рештки степового травостою зберігаються лише на територіях природно-заповідного фонду і частково по балках та крутосхилах, де відбувається менше господарського навантаження на флору.

Номер слайду 49

Особливу шкоду лісовому фонду області щорічно спричиняють пожежі. Слід зазначити, що останнім часом дуже велика частина випадків загоряння насаджень на землях сільськогосподарського призначення (перш за все лісосмуг) виникає внаслідок самовільного, без дотримання вимог пожежної безпеки та законодавства про тваринний та рослинний світ, випалювання стерні та сухих залишків сільгоспкультур підприємствами агропромислового комплексу. Рослинний світ Донецької області

Номер слайду 50

Випалювання стерні

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Зникнення рослин в Донецькій областіДо переліку видів рослин, що охороняються, згідно з рішенням обласної ради, віднесено 213 видів. Рослинний покрив території чутливо реагує на техногенний тиск на природні рослинні комплекси, що проявляється як в зміні структур окремих видів, так і в зміні всього рослинного розмаїття. Внаслідок руйнування людиною типових природних степових ландшафтів, за останні 50 років з рослинного світу області вже зникло 33 види, процеси подальшого видового та популяційного збідніння, нажаль, продовжуються. До Червоної книги України віднесено 58 видів рослин.

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Номер слайду 56

Знищення тварин Донецької областіСкорочення місць, історично придатних для перебування диких тварин, внаслідок господарського освоєння території, безпосереднє знищення об’єктів тваринного світу, загальне техногенне навантаження на навколишнє природне середовище та надмірний рекреаційний тиск на природні комплекси в періоди відтворення диких тварин обумовлюють загальне збідніння видового складу фауни Донецької області. Таким чином, процеси скорочення фауністичного складу області набувають незворотного характеру. Це потребує прийняття невідкладних заходів, спрямованих, перш за все, на забезпечення особливої охорони місць існування тварин та штучне відтворення окремих видів фауни, суттєве підвищення ефективності контролю за їхнім використанням.

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Номер слайду 59

Номер слайду 60

Для збереження видового складу флори і фауни необхідно:• створення системи моніторингу рідкісних та таких, що перебувають під загрозою зникнення, об’єктів тваринного і рослинного світу;• створення нових лісових насаджень і лісовідновлення на землях державного лісового фонду та ерозійних і деградованих землях;• збільшення площі природно-заповідного фонду області;• здійснення розробки та реалізації заходів щодо відтворення аборигенних рибних ресурсів в природних водоймах Донецької області;• створення в області системи ведення державних кадастрів рослинного та тваринного світу. Шляхи збереження біосфери

Номер слайду 61

Номер слайду 62

Бережіть нашу Землю!

Номер слайду 63

Наша Земля – в наших руках!

Номер слайду 64

Землі – зелений шлях!

Номер слайду 65

Номер слайду 66

НАЙДОРОЖЧЕ!

Номер слайду 67

Номер слайду 68

Номер слайду 69

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
2 червня 2020
Переглядів
4648
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку