Екологічне виховання молоді в освітньому просторі ЗПО

Про матеріал

Нова картина світу, що викликана появою глобальних проблем, з неминучістю свідчить про нагальну потребу нової ноосферної освіти. Цю нову освіту, по праву потрібно зробити екологічною. В сучасних умовах зміна поведінкових норм людини залежатиме від змісту екологічності освіти.

Перегляд файлу

Екологічне виховання молоді в освітньому просторі ЗПО

 

Корольчук О.С. – методист ЦПР

Святошинського р-ну м. Києва;

Величко А.М. - керівник

гуртка-методист «Юні медики»

      ЦПР Святошинського району м. Києва

 

Наше тисячоліття вочевидь є часом глибоких та суттєвих змін.

Сучасне суспільство, досягнувши високого техногенного рівня розвитку, нехтує законами природи, змінюючи акценти і визначаючи напрями взаємодії з природою, що досить часто призводить до негативних невідворотних наслідків. Екологічна криза є результатом недбалого ставлення людини до природи, її переконаності у власній вседозволеності.

         Нова картина світу, що викликана появою глобальних проблем, з неминучістю свідчить про нагальну потребу нової ноосферної освіти. Цю нову освіту, по праву потрібно зробити екологічною. В сучасних умовах зміна поведінкових норм людини залежатиме від змісту екологічності освіти.

          Основні принципи екологічної освіти: загальність і безперервність, комплексність і цілісність, різноманітність і регіональність, системність і якість, міждисциплінарність, єдність локально-патріотичного і інтернаціонального, глобальність, особиста участь дають  право стверджувати, що вона є не частиною освіти, а новим сенсом і метою сучасного освітнього процесу – унікального засобу збереження і розвитку людини і продовження людської цивілізації.    

        Аналіз дійсності й нормативних документів вказує на те, що проблема екологічної освіти та виховання є надзвичайно актуальною в наш час.

            Екологічно спрямована освіта має забезпечити реальні можливості керуватися у власній екологічній діяльності аналізом зразків світової практики з метою їхнього використання для позитивного розв’язання екологічних проблем в Україні.

Освіта має розвиватись у контексті екологічного виховання.

Забруднене  повітря, виснажена земля, висохлі ріки,  прогрес неможливо зупинити, але потрібно стати дбайливим господарем на своїй  Землі.  Ці проблеми  стоять  так  само гостро, як усунення  загрози   ядерної  війни. Назвемо  найбільш актуальні  проблеми  сьогодення.

Зміна клімату – це  масштабні сільськогосподарські  негаразди, нестача  води, посухи, зростання  рівня захворюваності, підвищення рівня  моря, зникнення (знищення, вирубка) лісів.

Причини глобального потепління - спалення нафти, вугілля та газу, викиди  парникових газів від сміттєзвалищ, автотранспорту, нераціональне  сільське  господарство. Тільки використання альтернативних джерел енергії  призупинить катастрофічне підвищення температури на планеті.

Знищення  лісів.

За останні  300 років  людство  знищило  6 млн.  гектарів лісів. Це більше ніж  площа  Європи.  Суцільні  вирубки в Карпатах, варварське  лісовідведення - призвели  до  катастрофічних  повенів та  зсувів  грантів, порушення  гідрологічного  режиму та  кліматичного  балансу,  міграції та  знищенню  тварин і птахів. В лісах  України, практично не залишилось диких тварин (ведмедів, оленів, рисей).

Через  незаконну  торгівлю дикоросами під  загрозою  знищення опинилися  більшість  первоцвітів – підсніжник, сон-трава,  пролісок, конвалія.

Сміття та  проблема  утилізації  упаковки.

Зайдіть  до найближчого  супермаркету і уявіть, що вся ця  кількість яскравої  та  привабливої  упаковки через  декілька  днів буде  сміття, 90%  упаковки це пластик, який не  переробляється і не  утилізується. Чим більше ми  споживаємо, тим  більше ми  сприяємо  накопиченню  сміття.

Кожного разу нам в супермаркетах безкоштовно пропонують  поліетиленові  пакети, це  потенційне сміття, яке сотні  років  лежить  в землі і не руйнується.

Не можна  спалювати  сміття, це  небезпечно для здоров‘я через  викиди  діоксидів, які  викликають  онкозахворювання.

За рік в України  виробляється  5  млрд. поліетиленових пакетів.  У середньому киянин житель  міста «виробляє» викидає  250  кг  сміття  на рік.

Зникнення   тварин та рослин.

Тварини і рослини – своєрідний  барометр. Якщо  раптово  виявляється, що  тварини і рослини  зникають, то це  попередження – з  екосистемою негаразд.

За  даними  Всесвітнього  фонду  охорони  дикої   природи (WWF) незаконна  торгівля  об‘єктами флори та фауни посідає  третє за прибутковістю  місце  після торгівлі наркотиками і зброєю. Кожна  зірвана квітка – рослина  позбавляється  можливості розмноження (відтворення), що  призводить  до  скорочення  (популяції) можливості виживання  виду.

Тому  охорона  тварин і рослин за  своєю  суттю – охорона  нас  самих.

«Треба  захищати, берегти  їх,  бо  якщо  підуть  вони, підемо  і ми, так  сказав (стверджував)  відомий  захисник  природи  Дж.  Дарелл.

Руйнівне  сільське  господарство.

В 1913  році  у світі  з‘явилися нітратні  добрива. Більша половина  всього   об‘єму добрив, що були  вироблені з того часу  були  використані  фермерами  за останні  20 років. Це  призвело  до  катастрофічного зменшення  різновидів  тваринного світу на Землі. З 1960  до 1990  рік  втричі збільшилось  використання  фосфатних добрив, що має  руйнівний  вплив на навколишнє середовище, враховуючи  той  фактор, що  24% усієї   земної поверхні  охоплено    сільськогосподарським  виробництво.

Викиди  автотранспорту.

80%  всіх  викидів   парникових газів, які  сприяють зміні клімату,  належить  автотранспорту.

Транспортна  галузь у всьому  світі  переживає розвиток, а  отже  зростають  і  обсяги  викопного палива.

Через  зростання  кількості  автотранспорту  знищуються  ландшафти задля будування нових доріг. Київ – завжди зелене місто перетворено на   суцільну автостоянку. Центр міста загазований і вщент заставлений приватними авто.  Не можливо  вільно  пересуватись тротуарами, не кажучи  вже про користування велосипедами. Кожного разу, заводячи двигун  автомобіля, ви  прискорюєте зміну клімату.

Атомна  енергетика – це 220 тис. тон  радіоактивних  відходів, кількість  яких  кожний  рік  зростає  на  10  тис. тон. Це  аварії  на Тримайл-Айленді (США) та   Токоммурі (Японія), це  вибух на 4-му блоці Чорнобильської  АЕС у 1986 році,  наслідки якого ми  будемо   долати ще довго.

Генетично модифіковані  організми (ГМО).

Ви  хочете  їсти  помідори з геном  риби?

Напевно що ні. Тому, що це  страшно. Сьогодні  на  українському  ринку  активно розповсюджується  продукція з генетично  модифікованою соєю. Це  товари, які  представлені  корпорацією   Nestle – кава  Neskafe, шоколад «Світоч»,  продукція торгової марки Neskvik, їжа для  тварин    Friskis.  Відповідне маркування при цьому  відсутнє. ГМО – це  генетичне забруднення, втрата біорізноманіття,  руйнування традицій сільського  господарства, «брудний»  бізнес, неетична  маніпуляція з життям.

Забруднення  водних ресурсів.

«В краплині  води  відображається  Всесвіт» (арабське  прислів‘я).

Проблема  якісної  питної  води  настільки  важлива, що за  рішенням  Генеральної  Асамблеї ООН    2005-2015 рр.  були  оголошені  десятиріччям питної води і санітарії. І це не дивно, адже вода  безпосередньо  впливає   на здоров‘я людини. Статистика  свідчить, що 80%  хвороб у світі викликані  незадовільною  якістю  питної  води і порушенням  санітарно-гігієнічних  норм водопостачання. Кожний  2-й житель  України  змушений пити  воду, що  не відповідає  санітарно-гігієнічним  нормам.

Немає  речовин  більш  дивної, загадкової  та  всюдисущої ніж вода. Вона  необхідна  для  підтримки  всіх  процесів  обміну.

Нестача  води в організмі  призводить  до  його  загибелі. Втрата  води  небезпечніша,  ніж позбавлення  його  їжі. Без  їжі людина  може  прожити  до 40  днів, а без  води людина вмирає на восьму добу.

Вона,  ніби  кров життя  циркулює  в  стовбурах, гілках і листі  дерев, у кожній  клітині  живого  організму.

Відповідно до нормі  вода  має бути  прозорою, чистою, не мати  осаду,  піску, запаху, повинна  бути  освіжаючою.

«Води наші – гріхи наші, краплини води – краплини  часу». Трагедія  полягає  в тому, що  чиста і нешкідлива  вода  серізь  стає  рідкістю. В останні  десятиріччя  річки замість живлячої  вологи несуть  перенасичені промисловими та  іншими  стоками  розчини. Є безліч пересохлих малих річок. Вода  стає  однією  з головних цінностей на Землі. Через  темпи зростання  населення планети і ставлення людини до води, з 2015 року понад  третина  населення  земної кулі живе в умовах жорстокого  дефіциту  води. Раціональне  застосування  води вимагає  певних  обмежень у поведінці людини, але головне  не  витрачати  воду  марно. 

Чи знаєте ви, що ?...

За 15 хвилин з відкритого крану витікає близько 110 л води. У (розвинених)  країнах Заходу  водоспоживання становить  150-180 л на добу, в Україні – 300-350 л (майже  вдвічі більше).

Вторинна  переробка  1 т паперу  зберігає близько 30000 л води і 2,5-3 м 3  простору на звалищі. Якщо з крану тече  цівка води   товщиною в сірник, то лише за одну добу це  дає  втрату  700 л води. З такими темпами споживання  питної води  вистачить  людству на 50 років. Вже  протягом  кількох  десятиліть   широко  застосовується очищення  питної води  в домашніх умовах.

Побутові  фільтри.

Самим  надійним, ефективним і сучасним способом очищення  води  для  питання   вважається  встановлення очисних  побутових  фільтрів, вибір яких  досить  різноманітний. Для  того, щоб  фільтр  ефективно очищав воду  необхідно  стежити за  своєчасною заміною картриджів тому, що вони мають обмежений  ресурс, інформація  про  які міститься на  упаковці.

Не  рекомендується довго тримати  фільтри у воді. Після  фільтрації його  необхідно  просушити і сховати, тому, що  вологе  і  тепле середовище сприятливе для життєдіяльності  хвороботворних  мікроорганізмів.

Кип‘ятіння.

Кип‘ятити  воду  слід  приблизно 15 хв., що  допоможе  уберегти  себе    і близьких  від  збудників  інфекційних захворювань. Кип‘ятіння дозволяє  зробити  воду  більш  м‘якою і очистити  її від солей, які осідають на  стінках і дні посудини.

Після  кип‘ятіння  воду необхідно відстояти і ту, що знаходиться на дні, рекомендується  злити.

Кип‘ячена вода  зберігається в  закритій  посудині, щоб  уникнути  попадання  пилу і хвороботворних  мікробів. Мінусом такого  способу  очищення  питної  води є те, що  під впливом хлору і    високої температури збільшується  вміст  шкідливих  домішок органічного характеру, які не додають здоров‘я  нашому організму.

Відстоювання.

 Убезпечити воду  для  пиття  в домашніх  умовах  допоможе  метод  відстоювання.

 Для  цього  необхідно  взяти  невеликий  чистий  посуд, дати    відстоятися  воді  5-6 днів. За цей час  з води  хлор  випаровується, а хімічні сполуки  і солі   осядуть на дно. Вживати можна   2/3 очищеної та  відстояної  води, іншу ж частину (що  на дні)  необхідно  вилити.

Заморожування.

 Іншим методом очищення в домашніх умовах питної води є  її часткове  заморожування. Треба зазначити, що  в першу чергу замерзає більш чиста і прісна  вода (легка вода, жива вода), потім кристалізується (важка вода, мертва вода) вода, що  містить  різні  домішки і солі.

 Для  заморожування береться  відстояна вода, яку  наливають в посуд і ставлять до морозильної камери. Дуже важливо розрахувати  час, щоб  вода замерзла приблизно  на половину. Ця  воду використовують згодом для приготування їжі та  пиття. Така методика  дозволяє:

  • очистити  воду  від  шкідливих і токсичних   домішок;
  • стерти негативну, патогенну інформацію;
  • значно  знизити  вплив  дейтерію і тритію??;
  • отримати  воду з впорядкованою  кригоподібною  структурою;

Бережіть  воду!

Третина  води в побуті витрачається марно. З такими темпами  споживання  людству  вистачить питної  води  лише на 50 років.

  • Закривайте крани туго. Несправний  кран за добу може  «накапати»  від 30  до 200  літрів.
  • Використовуйте менший струмінь  води.
  • При  сильному  струмені  за хвилину  витікає  10-15 л.
  • Віддавайте  перевагу  економній  сантехніці.

   Наприклад, за кожен  злив  бачка  унітаза  витрачається   понад 11 л води. Придбавши унітаз з двома  режимами  зливу (подвійна  кнопка на бачку), ви  щомісяця   будете  заощаджувати 200 л води.

  Важелеві змішувачі  краще змішують воду, ніж  змішувачі з двома кранами і дозволяють заощаджувати воду. Отже, підбираючи температуру, менше води витече намарно.

  • Не полощіть білизну під проточною водою й вимикайте воду на якийсь час, коли  чистите  зуби. Щоб сполоснути  рота, досить  склянки води.
  • Не мийте посуд під  проточною водою. Якщо  мити  посуд у раковині, води  витрачається у  4-5 разів  менше.
  • Приймайте душ, а не ванну.  Так ви зменшите використання води  у 5-7 разів.

Природа ще жива і прекрасна. Нам не вижити на планеті Земля без  природи, всі ми – її частина.

 Тому  необхідно  виховувати в собі і в гуртківцях бажання саджати  сад, а не рубати бездумно ліс, бережно наводити на птахів, звірів не рушницю, а об‘єктив фотоапарата, виявляти ініціативу терміново  надавати  екологічну допомогу природі  Землі.

Отже, давайте пам‘ятати слова римського мислителя, сказані ще в І сторіччя нашої  ери: «Жити щасливо й жити в злагоді з Природою – одне й те  саме».

Саме тепер час усвідомити - від екологічної свідомості та зусиль кожної людини і молоді, зокрема, залежить збереження цього тендітного живого світу.

 

 

docx
Додано
19 вересня 2018
Переглядів
595
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку