Сценарій та презентація виховної години "Право на життя"

Про матеріал

Виховна година "Право на життя". У ній розглядаються проблеми екології та відношення до планети Земля. Можливо провести як виховний захід, а можливо і у рамках дисципліни

Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виховна година група Л-21 Куратор Павленко Н.О.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Всесвітня рада з енергетики в Парижі зробила прогноз, що запасів корисних копалин вистачить: - нафти на – на 35 років - природного газу – на 45 - урану – на 50 - вугілля – на 150

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Забруднення водоймищ

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Острів з сміття

Номер слайду 25

підтримує рівновагу природної екосистеми

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Дельфіни – створіння, які викликають у нас дитяче захоплення…

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Перегляд файлу

Виховна година

Тема    ПРАВО НА ЖИТТЯ

Мета: виховувати в студентів людяність, доброту, почуття патріотизму, викликати почуття відповідальності за майбутнє нашої планети; сприяти реалізації потенційних можливостей та здібностей студентів.

Оформлення аудиторії: мультимедійний проектор, виставка.

(слайд 1)

Все на землі, все треба берегти –

І птаха й звіра, і оту рослину,

Не чванься тим, що цар природи ти –

Бо врешті, ти його частинка.

Б.Лепкий

(слайд 2-7)

Учитель: наше довкілля, рідна природа чарує нас в усі пори року. Ми маємо гордитися тим, що доля подарувала нам це диво – чарівну й неповторну красу природи. Та багатства природи небезмежні. Маємо їх дбайливо оберігати, як порядні господарі. Так роблять в усьому світі, бо проблеми  охорони природи нині найважливіші, адже природа – це наше життя, наше здоров’я.

І чим більше ми заходимо у тисячоліття атомної енергії, тим більше завдаємо необдуманої шкоди.

Для того, щоб жити нам потрібно повітря, вода, їжа. Ми все це маємо з давніх часів, але чи збережемо ми це майбутнім поколінням.

Студент 1. Забруднення повітря. ( слайд  8,9,10   )

За даними секретаріату кліматичної програми ООН, Україна посіла десяте місце у списку країн Кіотського протоколу, які в 2006 році зробили найбільший викид в атмосферу парникових газів. Таким чином, Україні слідує  за такими провідними індустріальними країнами, як США, Росія, Японія, Німеччина, Канада, Великобританія, Італія, Франція та Австралія. Основним забруднювачем атмосферного повітря в Україні є промисловість,особливо  підприємства теплоенергетики.  Всесвітня рада з енергетики в Парижі зробила прогноз, що запасів корисних копалин вистачить:

- нафти на – на 35 років

- природного газу – на 45

- урану – на 50

- вугілля – на 150

(слайд 11,12)

З початком століття індустріалізації кількість спалюваного вугілля, нафти і природного газу збільшується настільки швидко, що ми пережили в XX столітті глобальне потепління на 0,6 градуса. У XXI столітті кліматологи, виходячи з нових розрахунків, прогнозують підвищення температури на 8 градусів.

Це призведе до розширення пустель і збільшення числа ураганів. Підйом рівня моря представляє загрозу для багатьох багатомільйонних прибережних міст – не тільки для Нового Орлеана, але в майбутньому також для Лондона і Нью-Йорка, Шанхая і Сінгапуру, Гамбурга й Афін, Бангкока і Гонконгу, Мельбурну і Сіднея, Осло і Стокгольма, Токіо й Читтагонга, Каїра і Ріо, Бомбея і Калькутти.

Щодня ми спалюємо таку кількість нафти, газу і вугілля, на створення яких природа витратила 500000 днів. Планета цього не витримає. Ми ведемо Третю світову війну проти природи. Проте, знищуючи природу, ми знищуємо самих себе.

(слайд 13-16)

У 2005 році прозвучали перші сигнали про прийдешні катастрофи. Повені в Баварії, Австрії і Швейцарії принесли мільярдні збитки. За ураганом Катріна послідували Ріта і Вільма, а потім Альфа, Бета, Гамма і Дельта. Смерчі потрясли економічну наддержаву США. Незадовго перед цим пройшли урагани в Японії, Китаї, Тайвані і Кореї. Вже перші дні в новому році показали на прикладі США та Індонезії, що природа все сильніше реагує на парниковий ефект. Якщо продовжувати в такому ж дусі…

Студент 2.

Забруднення водоймищ  ( слайд  17-18,19,20     )

Благословенний куточок Світового океану. Його риба годувала Україну і Південну Росію. сіль розвозили чумаки на сотні і навіть тисячі кілометрів. Відомо, зокрема, що велетенська азовська білуга була окрасою весільних столів у королівських родинах Європи, не кажучи вже про царську Росію. Море годувало не тільки вельмож, а й простий люд. У напівсолоній азовській воді, яка через малі глибини добре прогрівалася влітку, було багато кормів і для морських, і для прісноводних риб. В усьому світі ніде, крім Азова, не було таких сприятливих умов. Дехто вважає, що таку ж високу продуктивність мало й Аральське море, в яке впадають Сирдар'я та Амудар'я, проте насправді то не так. Іхтіологи знають, що Арал, загублений у пустелях, ніколи не мав такого щедрого розмаїття продуктивних видів, як Азов, і не багато важив для економічного життя свого регіону.

На жаль, Аральське море вже фактично загинуло, і нам треба багато дбати, щоб Азов не повторив його долю. Добрива, гербіциди та інші хімікати згубно вплинули на рибопоголів'я. Щороку на господарські цілі з річок і моря вибирається до 15 кубокілометрів води. Ці втрати не відновлюються. 2,5 мільйона тонн різних солей щороку додається в акваторію колись найрибнішої водойми світу.

Студент3

Уже кілька десятиліть Донбас, за оцінками фахівців природоохоронної справи, є зоною екологічного лиха. На цей регіон припадає 40 відсотків усіх промислових викидів України. В Донецькій і Луганській областях нині немає жодного великого чи середнього міста, де б не були в кілька разів перевищені гранично-допустимі концентрації пилу і шкідливих газів. У Маріуполі, наприклад, на кожного жителя щороку з неба сиплеться майже тонна промислових викидів, які “забезпечують” металургійне, коксохімічне, машинобудівне та інші виробництва. Отож про здоров'я людей тут краще не запитувати. Забруднена не тільки атмосфера, а й земля, і вода. Основна водна артерія краю — річка Сіверський Донець — прийнявши умовно очищені промислово-побутові стоки Костянтинівки, Краматорська, Слов'янська, Рубіжного, Сіверськодонецька і Лисичанська, перед своїм впаданням у річку Дон, ще на території України вже зовсім непридатна не  лише для пиття, а й для будь-якого господарського використання. Це висновок учених.

Другою за величиною річкою Донбасу є Кальміус.

(слайд 21)

 Колись тут ходили на чайках запорожці і пили зачерпнуту долонями з нього кришталеву воду. Сьогодні Кальміус — хімічна калюжа, куди крадькома чи ледь прикрито щодня скидає побутовий і промисловий бруд донецький мегаполіс.

Вчитель.  Коли ми дивимося на своїх дітей або ще тільки замислюємося про їхній появі, то розуміємо, що хочеться дати їм найкраще. І це стосується не тільки освіти і іграшок. Дуже хочеться, щоб діти могли насолодитися надзвичайною красою нашої планети, чистотою її річок і озер, водоспадами, сходами та заходами, які зачипають до глибини душі навіть самого не романтичного людини. Але  кожен чоловік щодня завдає непоправної шкоди навколишній природі. Наприклад, така проста дія як купівля продуктів у магазині зазвичай супроводжується упаковкою в поліетиленові пакети

Студент 4.

Одна людина, відмовляючись рік від поліетиленових пакетів, економить 50 літрів нафти, тим самим знижується кількість нових нафтових розробок і, отже, зменшується ризик забруднення навколишнього середовища.

Можливо нам потрібно користуватися екоторбами  - це будь-сумка, виготовлена ​​з натуральної тканини і служить альтернативою пластиковим пакетам. (слайд 22)

Подумайте,термін остаточного розпаду поліетилену залишає більше 100 років.При спалюванні вони виділяють шкідливі речовини, небезпечні для природи і здоров'я людини. Якщо багато хто з нас перестануть користуватися поліетиленовими пакетами, будуть відмовлятися від них в супермаркетах, де вони нібито безкоштовні, то попит на пакети впаде.

За даними Комітету ООН з охорони природи, (слайд   23)  щорічно пластикові відходи стають причиною смерті 1 мільйона птахів, 100 тисяч морських ссавців і незліченного кількості риб.

Студент 5.

"Острів" з сміття  в Тихому океані вже перевищив в два рази територію США. (слайд 24 )

Приблизно 14 мільярдів фунтів сміття (6 мільйонів 300 тисяч тонн) сміття, більшу частину якого складає пластик, щорічно скидається в світовий океан.

 Майже кожен шматочок  виробленого пластика, до цих пір існує.

У світі щорічно споживаються приблизно від 500 мільярдів до 1 трильйона пластикових пляшок. Цифра доходить до 1 мільйона пляшок на хвилину. Мільярди пляшок щорічно потрапляють на смітник.

Ця величезна купа плавучого сміття - фактично найбільше звалище планети - тримається на одному місці під впливом підводних течій, що мають завихрення.Смуга "супу" тягнеться від точки приблизно в 500 морських милях від узбережжя Каліфорнії через північну частину Тихого океану повз Гаваї і ледве не досягає віддаленої Японії.

Багато людей помилково припускають, що дане найбільше в усьому світі скупчення сміття, є повноцінним островом, за яким "можна навіть ходити".Однак, як повідомляє директор з науки (США) Маркус Еріксен, це сміттєва пляма скоріше можна охарактеризувати як рідоту "супу з пластику.На думку океанолога Кертіса Еббесмейер, який займається дослідженнями і спостереженнями за накопиченням сміття у світовому океані вже протягом більше 15 років, даний сміттєвий острів являє величезну загрозу, і особливо Гавайського архіпелагу,так знаходиться в безпосередній близькості від нього.

 Приблизно п'яту частину сміття складає те, що викидають з кораблів і нафтових платформ. Останнє потрапляє в океан з суші.На жаль, сучасні пластикові матеріали настільки довговічні і не підлягають розкладанню, що вченими був виявлений навіть пластик півстолітньої давності, який "прижився" у водах Тихого океану.

За даними Програми навколишнього середовища ООН, пластикові покидьки є причиною загибелі більше 1 млн морських птахів на рік, а також понад 100 тис. морських ссавців. У шлунках полеглих морських птахів знаходять шприци, запальнички і зубні щітки - всі ці предмети птахи заковтують, приймаючи їх за їжу...

Вчитель (слайд 25)

Дика фауна, як вважає біолог з Гарвардського університету Едвард Вільсон, підтримує рівновагу природної екосистеми, від цього зрештою залежить життя людей. Тварини і рослини беруть участь у покращенні ґрунту, очищення повітря, яким ми дихаємо. Ось чому так важливо зберегти життя навіть самої крихітній частки сущого в дикій природі.

Однак, на жаль, у більшості випадків все відбувається зовсім не так. Ставши домінуючим істотою на Землі, людина витісняє своїх "братів менших". Наступ людини на місця їх проживання в наш час призвело до такої масової загибелі тваринного і рослинного світу, яка за масштабами можна порівняти з раптовим вимиранням динозаврів.

Студент 6. (слайд 26)

У канадській провінції Нова Шотландія на острові Сінному (Hay Isalnd, Канада) почалася щорічна полювання на дитинчат тюленя сірого.

(слайд27)

 Цього року уряд схвалив промисел на 60 тисяч маленьких тюленів, що змінили шкурку на більш цінну сіру. Дане винищення - це не полювання, а справжнісіньке побиття немовлят - дитинчата тюленів не вміють плавати і стають легкою здобиччю. Іноді поруч із маленьким ще білим дитинчам залишається мати, тоді шкуродери-мисливці вбивають і її.

(слайд 28)

А у березні в РФ розпочався сезон варварського полювання на бельків (назва дитинчат тюленів віком до 2 тижнів). Росія є єдиною країною у світі, де дозволено вбивати новонароджених дитинчат тюленів. Їхнє хутро слугує джерелом прибутків для нечисленних російських бізнесменів та невимовних страждань для диких тварин. Відразу після народження починається звіробійний промисел - немовлят знищують за допомогою куль, багрів і ударів кийками. Частину бельків тримають в ув'язнення без їжі та води, а потім вбивають заради чергової шубки для псевдоеліти.Гренландський тюлень є найчисленнішим видом тюленів Білого та Баренцева морів. Популяція тюленя в Білому морі зменшилася майже вдвічі тільки за минуле десятиліття й становить зараз 800 тисяч особин. Причинами зниження чисельності дитинчат є полювання на тюленя та глобальна зміна клімату.

 (слайд 29)

Забій бельків є економічно необґрунтованим та є порушенням прав тварин на догоду хутровим корпораціям, котрі виправдовують своє варварство «захистом економіки Архангельського краю».

Вчитель  (слайд 30)

у Греції дельфін, поряд з конем, був священною твариною великого олімпійського бога Посейдона. Він же, дельфін, священний символ Афродіти Понтії, тобто Афродіти морської.Може бути, тому вбивство дельфіна в Греції прирівнювалося до вбивства людини, а зображення його було свого роду гербом багатьох портових міст Греції. Крім цього, про дельфінів складалися повір'я, їх зображали в живописі, скульптурі, на монетах.Греки першими, ще з часів Аристотеля визначили граничний вік дельфінів. В Індії це тварина теж користувалося всенародною любов'ю, їх ніколи не кривдили, а найбільш довірливих підгодовували біля берега. Промисел їх в Індії був заборонений.

(слайд 31)

«Безумовно, щось змушує нас ставитися до дельфінів по-іншому, ніж до інших тварин -« друзям людини »... Доброзичливі, веселі, симпатичні... Вони - дійсно, доброзичливі і цікаві: не бояться підпливти і пограти з людиною, хоча частіше - або не звертають на людей уваги,або просто спливають - у них в море свої турботи.Може бути, справа в усмішці дельфіна? Адже вони завжди посміхаються - так вже, чомусь, влаштовано їх особу (навіть мордою називати його не хочеться!). І ця посмішка з великими очима - з тих посмішок, що змушують і нас мимоволі посміхнутися у відповідь - не всі люди вміють так посміхатися. "

Будь-яке  життя безцінне. Ми повинні про це пам'ятати, якщо вважаємо себе свідомими і розумними істотами...

 Але хіба вбивство заради розваги може вважатися проявом розуму? Хіба це ознака високого рівня свідомості - віднімати чиєсь життя?

Не знаю як відповідають на ці питання жителі Фарерських островів (Данія),але те що я дізнався вразило мене до глибини душі...

 У них є місцевий звичай - масовим вбивством дельфінів юнаки доводять своє повноліття....

 Ось як це виглядає. Коментарі тут зайві.

(фільм    )

Учитель. Дорогі друзі, шановні гості, сьогодні ми з вами зібралися в цій залі для того, щоб поговорити про  наше відношення до природи, про ту небезпеку, яка загрожує нашій землі, а значить, і нам,б о ми з вами на цій землі живемо.

1.. Усім відомо, що природа на землі сформувалася до появи людини. Первісні люди були такою ж частиною природи, як і дикі звірі, а головною їх проблемою був голод.

Другий. І пізніше, щоб не вмерти з голоду, люди навчилися вирощувати хліб і розводити домашніх тварин. Але їхньою проблемою були інфекційні хвороби, які виникали від бактерій, що розводилися від накопичення сміття і бруду, особливо в містах.

3.. Ще пізніше, що зробити своє життя багатшим і зручним, люди стали змінювати природу, розвивати технічний прогрес, забруднювати все навколо себе.

4.Теперішньою проблемою всіх людей на землі є „екологічні" захворювання природи.

5.. Природа землі схожа на організм людини, тільки дуже великий. Як дихальна система постачає в людський організм кисень, так і ліси збагачують киснем повітря Землі.

6.Як кровоносна система живить всі клітини людського організму, так криниці, річки, озера і моря несуть воду та поживні речовини до всього живого на планеті.

7.З давніх-давен українці шанобливо ставилися до криниць, джерел. Берегли і леліяли їх, бо добре знали, що вода - то джерело життя на Землі.

8.Та в шаленому ритмі атомної епохи ми по-іншому стали дивитися на світ. Усе брали від природи „не чекаючи милостей", а з віддачею не поспішали.

9.І ось прийшов час, коли  природа вже не може віддавати, коли вона волає, кричить: „Людино, захисти, врятуй мене від самої себе!".

10.Я хочу ще сказати, що нашу голубу планету часто порівнюють з величезним космічним кораблем, який летить по просторах Всесвіту. А людство - екіпаж цього корабля.

11.Красиве і мудре порівняння. Але ми всі повинні осмислити, що у нашого космічного корабля немає аварійного виходу.

12.І лунає сьогодні звідусіль...Тривога на космічному кораблі Земля! Майбутнє землі в небезпеці!

13.Це крик! За цими словами гірка істина. Людство стоїть на порозі екологічної катастрофи.

14.Це - парниковий ефект на Землі.(слайд 32)

15.Зменшення озонового екрану в стратосфері.(слайд 33)

16.Проблема чистої води. (слайд 34)

17.Кислотні дощі. (слайд 35)

18.. Причиною ракових захворювань людей і тварин у 70 % випадків є порушення взаємодії організму і навколишнього середовища.

Вчитель. Щорічно планета втрачає десятки видів тварин і рослин, які заносяться до Червоної книги під звуки траурних маршів екологічної катастрофи.

Ми забуваємо, хто ми в цьому світі, забуваємо про найсвятіше, що є в нашому житті й часто стаємо свідками жахливого поводження з природою, коли серце, здається, саме кричить від болю, але, на жаль, до наших слів не завжди прислуховуються ті, хто не розуміє, чи не хоче розуміти болю цих беззахисних перед нами тварин. Дякуємо за увагу.

 

zip
Пов’язані теми
Екологія, Позакласні заходи
Додано
30 вересня 2018
Переглядів
1095
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку