Екологічний проект Друге життя холодильника та кілька ідей для повторного використання відпрацьованої техніки

Про матеріал
В цьому проєкті йдеться про повторне використання відпрацьованої техніки з метою раціонального використання ресурсів середовища задля задоволення потреб людини.
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

 

 

 

 

Екологічний проект

 

Друге життя холодильника та кілька  ідей для повторного використання відпрацьованої техніки 

 

 

 


                 

 

 

 

 

 

 

Роботу виконав

учень 9-В  класу

Бродівської СЗОШ №2

Власік  Богдан

Науковий керівник

вчитель біології та екології

Мартиняк Інна Петрівна


 

 

 

 

Броди-2018

ЗМІСТ

Завдання проекту

Мета проекту

Методи дослідження

Обладнання та матеріали

Список скорочень

Вступ, актуальність проекту

Теоретична частина

Розділ 1. Друге життя побутової техніки

1.1.Нове життя старого холодильника

1.2.Виготовлення воскотопки зі старого холодильника своїми руками

1.3.Інші інженерські ідеї щодо використання старого холодильника

Практична частина

Розділ II. Дослідження ефективності саморобних  воскотопок- сушарок

2.1. Порівняння собівартості воскотопок-сушарок власного виробництва з їх виробничими аналогами

2.2. Складання кошторису витрат на її виготовлення

2.3.Порівняння енергозатрат на обслуговування воскотопки-су-шарки  власного виробництва з їх промисловими аналогами.

2.4.Плюси та мінуси саморобних воскотопок - сушарок.

2.5.Пропозиції та впровадження

Висновки

Екологічна пам'ятка

Список використаної літератури

 


Завдання проекту:

  1. Опрацювати  літературу з питань другого життя відпрацьованої побутової техніки.
  2. Привернути увагу до глобальної проблеми твердих побутових відходів; проінформувати про можливість вторинного використання сміття та продемонструвати можливі для цього варіанти.
  3. З’ясувати, що саме можна виготовити із холодильника, який вийшов з ладу.
  4. Підготувати матеріали для спорудження сушарки-воскотопки .
  5. Виготовити саморобну сушарку-воскотопку з холодильника.
  6. Запропонувати варіанти зменшення побутових відходів.

 

 

 

Мета проекту:

  1. Перевірити ефективність виготовленої власноруч сушарки-воскотопки.
  2. Порівняти її з приладами промислового виробництва.
  3. Зробити висновки про енергофективність та екологічність саморобної сушарки-воскотопки.
  4. Розробити «Екологічну пам’ятку» для школярів.
  5. Популяризувати отримані знання та досвід серед школярів та мешканців м. Броди.

 

Методи дослідження:

  1. Порівняльно-описовий.
  2. Статистичний.
  3. Експеримент.
  4. Інтерв’ю.

 

 

Обладнання та матеріали:

  1. Старий холодильник , що вийшов з ладу.
  2. Фарба чорна.
  3. Пензлик.
  4. Ножиці для нарізки металу.
  5. Металева сітка.
  6. Саморізи і болти для фіксації.
  7. Герметик.
  8. Шланг для пари.
  9. Дошки.
  10. Скло подвійне .
  11. Ємність для збору воску.
  12. Дерев’яні рейки.
  13.  Рама.
  14. Пластмасова сітка.
  15. Фольгоізолон.

 

Список скорочень:

Грн - гривень;

Мм - міліметрів;

См  – сантиметрів;

М – метрів;

Вт- Ват;

КВт- кіловат.

Кг-кілограм;

Л –літрів;

   °C – градус Цельсію;

Год – годин;

Шт – штук.

Вступ

У природі немає ніякого сміття. Усе створене природою слугує початком чогось нового. Але люди у процесі життєдіяльності створюють сміття, з яким не знають, що робити і куди подіти. Стає все менше і менше місць, де його можна розмістити, тому що люди не хотіли б жити поруч зі сміттєзвалищами. Чим більше місто – тим більше звалище.

  Актуальність проекту

  Утворення відходів супроводжує людство протягом усієї його історії, і, що вище рівень розвитку, то більше слідів її діяльності у вигляді відходів залишається на Землі. І якщо сьогодні без відходів людське життя, нажаль, уявити ще не можна, то треба принаймні зменшити їх кількість, знизити ту шкоду, яку вони чинять усьому живому.  Само собою постає  питання: чи є вихід із сміттєвих лабіринтів?

Саме на це запитання спрямоване дослідження мого проекту. Окрім того я  набуду нових знань у галузі екології у тісному зв’язку з реальною життєвою практикою, сформую спеціальні уміння і навички за допомогою навчального пошуку, розвину уміння робити висновки, аналізувати свою діяльність.

Актуальність  проекту також обумовлена необхідністю зайняти себе у вільний час цікавою справою, яка не потребує додаткових матеріальних затрат. https://24tv.ua/resources/photos/news/620_DIR/201606/698225_1460149.jpg?201606175110

Переробка відходів — важлива і дуже актуальна  тема в наш час, коли сміттєві звалища перевантажені, а кількість виробничих і побутових відходів з кожним роком зростає. Сміттєзвалища не тільки забруднюють довкілля, але і негативно впливають на здоров'я людей. У розвинених країнах на сміттєві полігони відправляють тільки ті відходи, які не можна переробити, компостувати або використовувати для отримання енергії. Саме тому я вирішив не викидати  старий відпрацьований холодильник «Ока», а дарувати йому друге життя.

 

Теоретична частина

Розділ 1. Друге   життя   побутової   техніки

  1.           Сміттєзвалища – глобальна екологічна проблема

 

Поки Україна не знає, що робити з мільярдами тонн сміття, Європа широко використовує відходи у найрізноманітніших сферах виробництва, заробляючи на цьому солідні гроші.

https://24tv.ua/resources/photos/news/620_DIR/201606/698225_1460149.jpg?201606175110https://24tv.ua/resources/photos/news/620_DIR/201606/698225_1460149.jpg?201606175110В Україні нараховується 6,5 тисячі законних і близько 35 тисяч незаконних сміттєзвалищ, загальною площею 7% території, а це можна прирівняти до площі цілої Данії (понад 43 тисячі кв. км). І з кожним роком ситуація лише погіршується. За підрахунками екологів, Україна накопичила 54 млн. кубометрів відходів; щороку сміттєві полігони поповнюються приблизно на 15-17 мільйонів тонн. На переробку йде лише десята частина зібраного сміття.

На сьогодні у країні є 4 сміттєспалювальних заводи: у Києві, Дніпропетровську, Харкові та окупованому Севастополі. Але працює лише київський завод "Енергія".

Сміття нікуди подіти, адже воно розпадатиметься сотні років. І , навіть,  якщо розпочати його сортувати та переробляти, величезні території родючих земель відновляться не швидше, ніж через 300 років.

У сільських населених пунктах відсутні схеми санітарної очистки, відсутні контейнери для збору твердих побутових відходів, відсутній збір та вивезення відходів. В районних центрах є одне або два санкціоновані сміттєзвалища, до яких, щоб довести відходи, необхідні кошти. Недієвий екологічний контроль щодо поводження з відходами, низька екологічна свідомість мешканців. Тому у селах люди вивозять сміття до лісу або до річки.

Трагедія 28 травня на Грибовицькому звалищі під Львовом вкотре нагадала країні про глобальні екологічні проблеми. Ледь не в кожному населеному пункті існують труднощі з відходами, а сфери утилізації сміття як такої в Україні фактично не існує.

https://24tv.ua/resources/photos/news/620_DIR/201606/698225_1459284.jpg?201606025822Поки українці думають – куди подіти сміття, у країнах ЄС інша халепа – де його взяти. Адже на переробці сміття можна мати дуже непоганий бізнес. У розвинутих країнах перероблені відходи давно стали повноцінним продуктом міжнародної торгівлі. З вторинної сировини отримують теплову та електроенергію.

У Європі в кожній країні є спеціальні контейнери для сортування сміття. Зазвичай, розподіляють відходи на кілька основних категорій: пластик, папір, скло, органічні відходи та метал.

Багаторазове використання речей дозволяє зменшити навантаження на наші сміттєві полігони, звести до мінімуму викиди вуглекислого газу в навколишнє середовище і навчитися розумно використовувати те, що у нас є зараз. 

Мало хто знає, що сміттєві звалища небезпечні не тільки забрудненням ґрунтів і підземних вод. Уся справа в метані. Його виробляють специфічні бактерії, що плодяться у сміттєвих покладах багатометрової товщини і розкладають органічні відходи, виділяючи газ і тепло. Нагромадження гарячого біогазу призводить до самозаймання відходів, збільшуючи і без того критичний стан повітря над смітниками, тому що метан у 20 разів шкідливіший для кліматичної системи за вуглекислий газ.

Але проблему можна зробити джерелом енергії. Наприклад, існує проект зі збору біогазу в Маріуполі на Приморському полігоні твердих побутових відходів. Схема установки для збору біогазу проста: кожні 30 метрів крізь товщу відходів бурять шпару і вставляють перфоровану трубку, через яку відкачують газ і направляють його в систему очищення. Очищений метан можна продавати на опалювальні системи, електростанції та заправки для газових авто.

За даними попередніх розрахунків, біогазу на всіх українських смітниках і фермах вистачить, щоб покрити 10% річної потреби  країни в газі. На сьогодні ми споживаємо 75 млрд. куб. м природного газу, з яких 55 млрд. купуємо в Росії. У той же час потенціал видобутку біогазу - 7 млрд. куб. м на рік.

З непридатної деревини, соломи і т.д. виготовляють альтернативне органічне паливо — пелети, якими опалюють будинки.

Величезним попитом користується вторинна сировина з переробленого пластику. З пляшок, які переробляють спочатку у гранули, виготовляють предмети домашнього побуду, корпуси побутової техніки, труби, іграшки та багато іншого. Особливо популярна сировина серед власників 3D-принтерів. Окрім того, з них можна зробити вертикальний сад для вирощування овочів і зелені в квартирі або на балконі. З пляшки можна зробити годівницю для птахів, повісивши її у себе в саду. Невеликі пляшки із замороженою водою стануть порятунком у спекотні літні дні.

Макулатуру переробляють на газетний і туалетний папір, тканину, руберойд, картон та інше. Картонні лотки з-під яєць можна використовувати для посіву насіння навесні. Папір біорозкладний, і розсаду можна висаджувати разом зі «стаканчиком».  Газети знадобляться для чищення предметів. Використовуйте їх для протирання вікон, видалення фарби з пензлів або жиру з інструментів. Зі старих газет можна виготовити подарункову сумку. Втулку від рулону туалетного паперу можна використовувати в якості іграшки для таких маленьких домашніх тварин, як хом'яки. А ще картонний циліндр можна використовувати в якості тимчасового контейнера для посадки саджанців. Папір є біорозкладаним, і рослини в такому «горщику» можна висаджувати просто в землю.

Завдяки спеціальній обробці відпрацьованих шин, сировину потім використовують для виготовлення килимків, підлоги, підошов до взуття, покриття тенісних кортів та у будівництві доріг.

Листя з дерев, яке в Україні часто палять або ж просто вивозять на полігони, є чудовим добривом для землі.

Перероблену сировину зі скла можна продавати на спеціалізованих виробництвах цегли, плитки, водних фільтрів, кераміки та іншого. Скляні пляшки підійдуть для виготовлення красивого нічного світильника.

Брухт, особливо з кольорових металів, також є дуже вигідним у сміттєвому бізнесі. Переплавлений метал може піддаватися багаторазовій переробці, не втрачаючи при цьому своїх властивостей.

Кавова гуща — відмінний неабразивний спосіб для миття посуду або чищення поверхонь. А ще використана кавова гуща допоможе видалити всі неприємні запахи в холодильнику. Використані чайні пакетики мають безліч корисних застосувань: для видалення запаху, чищення килимів і зняття набряків.

Винні пробки — цікавий матеріал для підвісу. Пробку зручно тримати в руці, і вона не тоне у воді. Інший варіант використання пробок — для захисту пальців під час роботи з гострими предметами. Також з пробок можна зробити килимок для ванної кімнати.

Порожні контейнери від таблеток чи цукерок — зручні органайзери для зберігання дрібних речей: голок, бісеру, прикрас. У такі маленькі комірки можна покласти дезинфікуючі засоби та інші важливі предмети першої допомоги, які потрібно завжди носити із собою.

Стара футболка стане в пригоді для багатьох корисних застосувань. Наприклад, з неї можна зробити гарний килимок для спальні, носовичок, прикрасу.  Старі колготки чудово підходять для очищення ділянок, на яких легко з’являються потертості або подряпини. Старі джинси — готовий матеріал для пошиття нової спідниці або унікальної сумки.

Бананова шкірка — відмінний засіб для полірування взуття, особливо шкіряного. Шкірка банана цінується і в косметології.

Старі або зіпсовані компакт-диски можна перетворити на красиві підставки для квітів чи підстаканники.

Нас турбує проблема сміття, багато якого лежить під ногами, оскільки це ресурс, гроші та можливості, особливо якщо поглянути на сміття в межах спільноти, яка у своїй загальній масі могла би допомогти українській економіці. 

 

  1.           Нове життя старого холодильника

У мене виникла одна ідея: замість того, щоб викидати старий зіпсований холодильник, продовжити йому життя! Я почав фантазувати, що ж можна зробити з нього? В Інтернеті знайшов безліч ідей та рекомендацій. Ось декілька з них.

Це можуть бути корпусні меблі, так як холодильник з усіх боків обшитий і навіть прокладений поролоном. І саме це місце можна використати як місце для сидіння чи спинки. Тобто, шляхом абсолютно нехитрих дій і витрати,  усього за кілька  годин вільного часу старий холодильник трансформується в невеликий пуфик або диван. І ще – всередині меблів залишається місце для зберігання різних предметів, щось на зразок тумби, а це – великий плюс, адже не захаращує простір!

           До речі, судячи із внутрішньої обшивки, якщо додати на стінки холодильника пінопласт та ізоляційну плівку, можна отримати і переносний холодильник-термос для холодних напоїв. Уявіть собі тільки, як ви відпочиваєте в тіні зеленого саду на новому пуфику, а для того, щоб втамувати спрагу, вже не бігаєте в будинок, а просто дістаєте з того ж пуфика прохолодний лимонад. Все дуже практично!

Ще кілька способів використання старого холодильника!

Фото 1. Холодильник – термос

Диван зі старого холодильника

Дизайнер Адріан Джонсон знайшов застосування оливково-зеленому холодильнику і червоному шкіряному сидінню від BMW. Так вийшла одна з перших подібних робіт — Fridgeсouch (диван-холодильник). Диван дуже зручний, має невеликий столик-полицю збоку і добре вписується в інтер'єр кімнати.

https://www.epochtimes.com.ua/sites/default/files/field/image/02-2017/1_1_0.jpg

Фото 2. Корпусні меблі.

 

Крісло і пуф

Крім дивана, зі зламаного холодильника можна зробити стильне крісло і пуф. На фото нижче стілець зроблений з ізраїльського холодильника 50-х років.

https://www.epochtimes.com.ua/sites/default/files/field/image/02-2017/5_6.jpg

Фото 3. Крісло та пуф.

 

          

https://www.epochtimes.com.ua/sites/default/files/field/image/02-2017/2_12.jpg  Шафа для зберігання продуктів

Зніміть дверцята зі старого холодильника і розставте внутрішні полички як зручно. Шафа готова. Зовні її можна обклеїти плівкою, що додасть вашій новій шафі унікального і милого вигляду.

Фото 4. Шафа для зберігання продуктів

 

 

Ящик для зберігання їжі та напоїв у дворі

Видаліть компресор, випарник, вентилятор конденсатора, полиці та ящики і всі непотрібні елементи холодильника. Зовні холодильник можна обшити деревом або іншим зручним матеріалом. Так вийде зручний ящик для зберігання продуктів.

 

https://www.epochtimes.com.ua/sites/default/files/field/image/02-2017/4_7.jpg

Фото 5. Ящик для зберігання продуктів.

 

Льох

Зі старого холодильника можна зробити льох для зберігання овочів і фруктів. Ви завжди можете придумати й інші способи як дати друге життя своєму старому холодильнику. А якщо нічого не вийде, то в інтернеті можна знайти компанію, яка купує старий мотлох, і це позбавить вас необхідності самостійно виносити його на смітник. Можливо, чиїсь умілі рученята  продовжать життя вашій техніці.

 

 

 

Тимчасовий будинок для бездомного собаки

Старий холодильник можна легко перетворити на будинок для собаки з місцем для відпочинку, їжі і води. Двері холодильника стануть у нагоді в якості пандуса.

https://www.epochtimes.com.ua/sites/default/files/field/image/02-2017/3_10.jpg

Фото 6. Будиночок для собаки.

 

Вулик або ляльковий будиночок

Для бджолярів старий холодильник теж може виявитися досить корисним. Невеликий морозильний апарат цілком можна переобладнати в справжній вулик. Ентузіасти облаштовують на своїх ділянках бджолині гуртожитки, не забуваючи фарбувати корпуси холодильників у фірмові жовто-чорні кольори. Більше того, майстри-бджолярі давно помітили, що внутрішні габарити класичного радянського холодильника ідеально підходять для зберігання  рамок.  Є ще одна  цікава ідея щодо застосування зіпсованого холодильника на пасіці – це воскотопка. Воскотопка з холодильника підходить для обробки великого обсягу сировини. Конструкція дозволяє завантажувати стільники разом з рамками. Це полегшує відділення і збір воску. Якщо зварити кілька холодильників, вийде велика парова камера . Подібна конструкція підходить для великої пасіки.

Дача влітку – це не тільки грядки, клумби і город, але і довгоочікувані канікули. Можна перетворити несправний, але великий за розмірами холодильник у ляльковий будинок, і щастя  дітям та онукам не буде меж.

Що можна зробити зі старого холодильника

Фото 7. Вулик з старого холодильника.

 

Що ж робити, якщо в гаражі або в підвалі все облаштовано для зберігання врожаю, на бджіл алергія? Є ще чимало цікавих способів використовувати цю вже непотрібну в будинку річ. Наприклад, можна згадати про зимові забави -  аматорські спуски зі снігових гірок на найдивніших транспортних засобах. При наявності ентузіазму, з парою-трійкою пензликів і банок з фарбою під рукою можна організувати власні олімпійські змагання з бобслею. Або змагання, хто швидше спуститься до підніжжя схилу: тато, що сидить в холодильнику, або дідусь верхи на целофановому мішку, набитому снігом.

  1.           Виготовлення воскотопки зі старого холодильника своїми руками

Мені дуже подобаються бджоли, та й мед я страшенно люблю. Іноді допомагаю моєму знайомому Микитюку Олександру. Одного разу в нас виникла ідея зробити саморобну воскотопку саме із старого зіпсованого холодильника «Ока». Разом  обміркували все до дрібниць та приступили до втілення нашого проекту. Ми склали алгоритм дій для виготовлення воскотопки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В основі ж цього приладу лежить сонячна енергія. Його перевага полягає в тому, що витрати на енергію будуть відсутні, а ось істотним недоліком є  необхідність наявності інтенсивних сонячних променів, що можливо далеко не завжди.

H:\2018-2019\богдан екологія\IMG-f652c2b2c59c87ef8721fdcce079fef8-V.jpgКонструкція такої воскотопки дуже проста. Коли промені сонця будуть потрапляти на такий корпус, у середині почне  нагріватися повітря, при чому температура повітря може доходити до 90°С. В результаті цього віск повільно буде плавитися і стікати в підготовлену для цього ємність. Можна додатково встановити і фільтр, за допомогою якого ви отримаєте концентрований і чистий продукт. Саму конструкцію, для кращого її нагрівання можна пофарбувати в темний колір і використовувати різні відбивачі, тоді ефект плавлення воску зростає.

 

  1.           Інші інженерські ідеї щодо використання старого холодильника

Власники холодильників намагаються позбавитися від них у двох випадках: або агрегат морально застарів, і його замінюють новим, або вийшов з ладу і ремонту не підлягає. У першому випадку «старички» найчастіше перекочовують в садові будиночки, гаражі, де ще довго використовуються за призначенням. У другому випадку виникає проблема утилізації. Втім, перший варіант лише віддаляє перспективу другого. Але дбайливі господарі намагаються витягти з «убитого» холодильника користь. Тим більше зробити це простіше просто дуже просто.

Ідея 1. Нагадаємо, що корпус холодильника виготовляють з високоякісного листового металу. Якщо ви автомобіліст або просто любитель майструвати, зріжте цей метал. Він стане в нагоді вам при ремонті кузова та інших роботах. З листового металу можна виготовити масу корисних речей для дачі.

Ідея 2. «Нутрощі» холодильника містять масу корисних речей. Якщо холодильник робочий, то його головний агрегат – компресор, ще послужить. Тиск він розвиває не великий, максимум 1,5 атмосфери. Але цього достатньо для роботи фарбопульта, аерографа та іншого дрібного пневмоінструменту. Можна зробити аератор для ставка, компресор для накачування шин і т. п. Його можна оснастити ресивером з автомобільної камери.

Ідея 3 . Радіатор з тонкої мідної трубки теж не пропаде в руках умільця, адже її довжина кілька метрів. Мідь прекрасно паяється. Різні патрубки, підводки для води і газу, проточний водонагрівач або теплообмінник – ось найпростіші застосування трубки.

Ідея 4. «Нутрощі» холодильника – прекрасна заготівля для поличок, щоб  зберігати дрібний інструмент. Часом досить все це акуратно вирізати і закріпити на стіні у майстерні.

Ідея 5. Інший простий спосіб використання старого агрегату – в якості шафки. Що в ньому зберігати – залежить від ваших потреб. Дитячі іграшки, косметика, інструмент, дрова для каміна і т. п. Єдине, про що вам доведеться подбати – дизайн шафки. Тут вам допоможе ваша фантазія. Зробіть так, щоб «шафка» стала невід’ємною частиною інтер’єру. «Нутрощі» холодильника при цьому можна залишити як є або видалити і переобладнати там все на свій розсуд.

Ідея 6. Якщо ж корпус холодильника розташувати горизонтально дверкою вгору, виходить прекрасна ємність – скриня. Її можна використовувати для зберігання сміття, приготування компосту, як клумби, запасу сухих дров та ін. Пасічники можуть пристосувати її для зберігання рамок з вощиною. Внутрішній розмір корпусу холодильника ідеально відповідає розміру рамки. До того ж одночасно вирішується проблема захисту воску від гризунів і молі. Холодильник закривається практично герметично за рахунок ущільнювача на дверцятах.

Ідея 7. З дверцят холодильника і частини корпусу виходять прекрасні двері для льоху або колодязя. Необхідно болгаркою відрізати передню частину корпусу на потрібній відстані, щоб отримати щось на кшталт дверної коробки. Залишки корпусу служать анкерною частиною, яку бетонують або закріплюють в стіні. Правда для такого застосування потрібно досить високий холодильник, а вони як правило зараз є двокамерні. Але не біда – накладкою і саморізами з’єднуємо обидві частини дверей і вони стають одним цілим та відкриваються разом.

Ідея 8. Корпус холодильника має хорошу теплоізоляцію, що дозволяє використовувати його в якості ізотермічного футляра. У нього можна помістити газові балони, насосну станцію, щоб убезпечити їх від холоду. Якщо видалити «нутрощі» і просвердлити вентиляційні отвори, то вийде прекрасний «металевий ящик» для великих газових балонів.

Ідея 9. Ця ж властивість – хороша теплоізоляція – дозволить з холодильника влаштувати «льох на балконі». Навіть у морози там можна буде зберігати картоплю та інші овочі. В якості нагрівача достатньо буде помістити туди електричну лампочку в 40-60 Вт, вміщену в консервну банку.

Ідея 10. Власники автономних електрогенераторів знають про найбільші їхні недоліки – великий рівень шуму. Помістіть агрегат в корпус холодильника. Теплоізоляція стане звукоізоляцією. Не забудьте зробити кілька отворів для подачі повітря і вивести вихлопну трубу. Або вирізати збоку отвір і закрити його дрібною сіткою.

Ідея 11. Корпус невеликого холодильника можна використовувати для встановлення електричного або газового лічильника на зовнішній стіні будинку. Можна встановити корпус холодильника на верхівку  водяної свердловини. У холодильнику можна влаштувати міні-господарський блок і зберігати там садовий інвентар. Великий – безпосередньо в корпусі. А для дрібного – зробити утримувачі на дверцятах.

Ідея 12. З холодильника можна зробити  сушарку для фруктів, ягід і грибів.  Бажано встановити вентилятор або вгорі  корпусу холодильника зробити  отвір для кондиціонування  розігрітого  повітря. Полиці можна виготовити з фанери або  сітки. У даху холодильника або в боковій стінці (щоб дощова вода не потрапляла всередину) робимо вихідний отвір 100 х 100 мм і закриваємо дрібною сіткою, щоб мухи не залітали. Така сушарка буде сушити по відру яблук за два дні (залежить від температури навколишнього середовища). Окрім яблук можна в ній сушити гриби, овочі та фрукти.

Отож, старий холодильник – річ дуже коштовна в господарстві. Якщо у вас або ваших знайомих такий припадає пилом на балконі або стоїть на дачі без діла – скористайтеся нашими порадами. Не пожалкуєте!

IMG-b6dc024637bba2ed2eb2957c37cf6338-V.jpg

 

+

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Із старого пилососа можна зробити газонокосилку.

 

 

 

 

 

 

 

Практична частина

 

Розділ II. Дослідження ефективності саморобних  воскотопок- сушарок

2.1. Порівняння собівартості воскотопок-сушарок власного виробництва з їх виробничими аналогами

 

 

 

Таблиця 1. Середня собівартість воскотопок та сушарок серійного виробництва.

Собівартість воскотопок серійного виробництва

(грн.)

Собівартість сушарок серійного виробництва

(грн.)

Собівартість воскотопки-сушарки власного виробництва

(грн.)

330.00 – 4900.00

170.00 – 36 000.00

257.00

 

Діаграма 1. Порівняльна діаграма собівартості воскотопок і сушарок серійного виробництва зі саморобною

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      2.2. Складання кошторису витрат на її виготовлення

 

       Таблиця 2. Кошторис витрат на виготовлення воскотопки-сушарки:

 

На воскотопку і сушарку

Ціна витрат (в грн.)

Метал (арматура та бляха)

 

64

Дошка 2м

 

15

Плита ОSB 60*40

 

15

Рама

 

20

Скло

 

10

Старий холодильник (за ціною металобрухту)

 

50

Сітка для решіток

 

60

Фарба чорна

 

20

Пензлик

 

3

Разом

 

257

 

 

 

  1.  Порівняння енергозатрат на обслуговування воскотопки-су-шарки  власного виробництва з їх промисловими аналогами.

 

 

 

Характеристика

товару

 

Воскотопка Воскотопка электрическая на 10 рамок  - Интернет-магазин " Пчеловод" в Дніпрі

 

Сушарка

Сушилка для овощей и фруктов VINIS VFD-410 G

Саморобна воскотопка –сушарка

Сушилка для овощей и фруктов VINIS VFD-410 G
«Ока»

Споживча потужність

1 КВт

400Вт

0 Вт

Вага (кг)

10

2.7

10

Розміри (мм)

40045070

400370320

5506001000

Витрати води (л/год)

1,5

0

0

Робочий цикл (год)

0,5-1

12

48- 56

Кількість рамок  / ярусів для сушки(шт)

10

4

6 ярусів;

2 рамки

Ціна (грн.)

5371

990

257

 

 

      

 

 

 

 

 

  1. Плюси та мінуси саморобних воскотопок - сушарок.

 

  1.           Пропозиції та впровадження
  1. Рекламувати виготовлення саморобних приладів з відпрацьованої техніки на конкретних прикладах.
  2.  Виховувати  екологічну грамотність в мешканців м. Броди.
  3. Пояснювати друзям, знайомим переваги та недоліки саморобних приладів.
  4. Дбати про покращення чистоти рідного міста  та матеріального добробут  людей.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Висновки

Як тільки людина винайшла так звані зручні, створені нею речі, то разом з тим вона винайшла собі нову проблему, серйознішу за природні катаклізми та катастрофи. І назва їй – побутові відходи. Як бачимо, рано чи пізно чи поліетиленовий пакет, чи непотрібний папірець, чи зламані меблі, чи відпрацьована техніка – байдуже що, ми викинемо їх в сміттєве відро або на звалище. При цьому, ми реально не усвідомлюємо, що далі з ними буде. Природі потрібні будуть роки, навіть сотні років, щоб переробити цю величезну кількість сміття та твердих побутових відходів, яку ми їй «даруємо» щодня. Відходи з кожним роком тільки  накопичуються, що робить цей процес ще складнішим.

Більшу частину відходів, які ми щодня відправляємо до смітника, можна використовувати повторно, зробивши з них корисні речі або засоби для дому та життя. Якби кожен у своєму населеному пункті в першу чергу пропагував зменшення кількості відходів, відмовляючись від одноразових та розрекламованих речей, а також аргументовано, на прикладах, доводив, що відходи – це не сміття, а цінний ресурс, ми б жили значно краще! Адже потрапляючи на сміттєзвалище, відходи забруднюють навколишнє середовище – ґрунти, повітря, воду, – залишаючись там від декількох до сотень років, тому в природних умовах вони не можуть швидко трансформуватись бактеріями.

Відпрацьовані старі речі мають шанс ожити вдруге та довго служити людині, не забруднюючи навколишнє середовище. Якби кожен із нас усвідомив, що людина –  частинка природи, яка повинна підкорятись її законам, а не намагатись їх змінити, володарюючи над природою, життя набуло б іншого змісту. Тому якомога швидше потрібно вжити нових дієвих заходів щодо вирішення проблеми твердих побутових відходів, з найменш можливим ризиком для навколишнього природного середовища, до поки планета Земля не перетворилась на величезне звалище сміття всіх можливих категорій відходів. Саме тому в світі гостро постало питання про «кризу звалищ». Щоб якось вирішити цю проблему, люди стали придумувати різні способи утилізації відходів, наприклад такі, як спалювання сміття на сміттєспалювальних заводах, зливання відходів у водойми, захоронення сміття і багато інших. Але кожен з цих видів утилізації має свої недоліки. Наприклад: спалюючи сміття, ми отримуємо великий викид в атмосферу діоксинів та кілька кілограм високотоксичного попелу, а, зливаючи сміття в водоканали, ми забруднюємо воду. Саме тому я вважаю, що найбільш прийнятний спосіб утилізації – вторинне використання, яке допомагає не тільки зменшувати кількість сміття, але і зберігати ресурси.

 

 

Екологічна пам'ятка

1.Заощаджуй прісну воду:

 - умиваючись, регулюй краном витікання води; приймай душ, а не ванну;

 - добре закривай кран;

 - при пранні повністю завантажуй пральну машину;

 - охороняй кожний струмок, не давай йому забруднитись!

2. Дотримуйся основних правил поведінки на природі:

 - не викидай сміття;

 - не спричиняй пожежі;

 - не зривай рослин;

 - не галасуй;

 - не тривож тварин;

 - не забруднюй водойм;

 - не збирай неїстівні гриби;

 - навчися правильно збирати лікарські рослини. Пам'ятай, що їх запаси не безмежні.

3.Менше користуйся аерозолями, які порушують озоновий шар планет.

4.На присадибній ділянці, мало використовуй отрутохімікати та мінеральні добрива.

5. Саджай дерева та  квіти.

6. Задумайся над кількістю сміття, яке викидає кожен. Купуй якомога менше товарів в одноразовій упаковці: можливо деякі речі, які ти збираєшся викинути, ще можна використати.

7. Якщо ти використовуєш батарейки, спробуй замінити їх акумуляторами, що перезаряджаються.

8. Намагайся економно використовувати папір. Не викидай аркуші, які були використані тільки з однієї сторони. Друга сторона може знадобитись як чернетка.

9. Не викидай склотару. Здаючи її, можна зберегти гроші та зменшити сміття.

10. Замість поліетиленового пакету купуй сумку, яку можна буде використовувати декілька разів.

11. Бережи енергію та тепло! Утепляй на зиму вікна.

12. Намагайся використовувати в побуті відбілювачі, що не містять  хлору. Це шкодить навколишньому середовищу та Твоєму здоров’ю.

13. Прояви креативність – подаруй друге життя відпрацьованій техніці!

 

 

 

 

 

 

Список використаної літератури

 

1. Євген Рихванов. Екологічний журнал "Хвиля" №18(1), 1999. Тверді побутові відходи.

http://www.recyclers.ru/modules/section/item.php?itemid=189

2. Акімова Т. А., Хаскін Ст. Ст. Екологія: підручник для вузів. - М: ЮНИТИ, 1999.

3. Коробкін в. І., Передельский Ст. Л. ЕКОЛОГІЯ. Конспект лекцій. Ростов н/Д: Фенікс, 2004.

4. Протасов В. Ф. Екологія, здоров'я та охорона довкілля . Навчальний і довідковий посібник. - М: Фінанси і статистика, 1999.

5. Утилізація відходів. http://pererabotka-musora.ru/.shtml

6. https://bt.rozetka.com.ua/fruit_vegetable_dryers/c80697/

7. https://prom.ua/ua/p689386556-voskotopka-elektricheskaya-ramok.html

8. https://www.youtube.com/watch?v=WqhbXD4D8zI

9. https://www.youtube.com/watch?v=g6eixc1JCpk

10. https://www.youtube.com/watch?v=AD3ukzattRg

 

 

1

 

docx
До підручника
Екологія (профільний рівень) 10 клас (Царик Л.П., Царик П.Л., Вітенко І.М.)
Додано
1 жовтня 2023
Переглядів
398
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку