Екологічний проект "Омела біла-шкода чи користь"

Про матеріал
Дана робота це екологічний проект, який знайомить всіх з цією рослиною та передбачений вжити заходи боротьба з напівпаразитом омелою, яка швидко поширюється на деревах вздовж доріг та автомагістралей.
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Невгодівська філія  опорного закладу освіти                                                                      «Овруцька гімназія  імені Андрія Малишка»

Овруцького   району   Житомирської  області

 

ЕКОЛОГІЧНИЙ  ПРОЕКТ:

«ОМЕЛА  БІЛА(Viscum album L.) : ШКОДА  ЧИ  КОРИСТЬ  ? РОЗПОВСЮДЖЕННЯ ОМЕЛИ  БІЛОЇ  НА  ТЕРИТОРІЇ СІЛ НЕВГОДИ,ВЕСЕЛІВКА,ВЕЛИКА  ФОСНЯ .»

C:\Users\ADMIN\Desktop\Фото\20191111_142619.jpg

                                                                   АВТОР:Мошківська  Надія Вікторівна , учениця 9 класу Невгодівської  філії  ОЗО  «Овруцька   гімназія  ім.Малишка »

             ПЕДАГОГІЧНИЙ  КЕРІВНИК:                                                                                                 Зубрійчук  Ольга  Михайлівна  ,вчитель    біології  Невгодівської  філії

 

 НЕВГОДИ  -2019

ВСТУП

РОЗДІЛ 1

ЛІТЕРАТУРНИЙ ОГЛЯД

1.1.Загальна характеристика  омели  білої ………………..

1.2. Історичні   відомості  про  омелу  білу………………………………

1.3. Опис  омели  білої  …………………………………………..

1.4. Ареал зростання паразитуючого чагарника…………………………                                                                      

1.5. Ягоди омели – корм для омелюхів  і деяких видів дроздів. Поширення   рослини.

1.6. Фізіолого-біохімічні  механізми проникнення омели білої  у тканини рослини-хазяїна.Цикл   розвитку   омели  білої  ………………………..                                                                                  1.7. Хімічний склад омели ……………………………………………

1.8. Корисні  властивості  омели …………………………………………………………    1.9.Застосування омели білої в народній медицині……………………………….

1.10.Застосування у магічних і ритуальних обрядах…………………..                                                              

1.11. Шкідливе   значення  омели .Методи боротьби з омелою……………..

РОЗДІЛ 2 

МАТЕРІАЛИ ТА МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ

2.1.Характеристика об’єктів дослідження………………………………………..

2.2. Методика визначення ступеня  ураження  омелою  білою  деревних  рослин                      2.3 Результати та їх обговорення………………………………………………….

ВИСНОВКИ

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ  ДЖЕРЕЛ                                                                      ДОДАТКИ

http://novezittya.in.ua/cache/3/73cc05f4dd5b148e5c3172267eeb6da8.JPGВСТУП

     Зелені насадження є одним із головних елементів благоустрою населених пунктів. Вони  відіграють важливу роль у формуванні середовища міста і села. Вони мають велике санітарне значення. Зелені насадження – це своєрідні легені, які очищають забруднене повітря, крім того ,вони створюють сприятливий мікроклімат і оздоровлюють довкілля.

Зелені насадження виконують безліч різних функцій, серед яких: санітарно-гігієнічна, рекреаційна, структурно-планувальна, декоративно-художня. В даний час, в умовах антропогенного тиску міста, зелені насадження є дуже уразливими до захворювань та пошкоджень. Одним із надзвичайно небезпечних захворювань зелених насаджень є рослина-напівпаразит омела біла (Viscum album), що поселяється на деревах та призводить до їх поступової загибелі.

Наукова  назва «Viscum album-віскум  альбум »-походить від  слів «віскум»-«клей»(ягоди  клейкі)і  «альбум»-«білий »-через  колір  білих плодів . [4, с.39].

 Виявляється  в  природі  є  ще  й  приховані  паразити .Зовні  вони зелені,  як зичайні  фотосинтезуючі  рослини , а от  коренів  справжніх не мають. Вірніше , корені  у  них  можуть  бути ,проте вони  висмоктують соки  з  рослин-господарів. Ботаніки називають таких перевертнів напівпаразитами ,і  це дуже  влучно. Адже напівпаразити  використовують від рослини-господаря  воду з розчиненим в  ній мінеральними солями ,тобто паразитують на  чужому організмі. Напівпаразити також беруть участь у  фотосинтезі  ,маючи  хлорофілоносні тканини в  листках . Тим  самим  напівпаразити становлять надзвичайно  цікавих  щабель в еволюції рослин . [6, с.83-88].

Взимку, коли фактично повністю облітає листя з дерев, на верхівках їхніх оголених крон стають добре помітні «зелені кулі». Це омела – вічно зелена рослина-напівпаразит, яка є досить небезпечною. Недарма її називають чумою дерев.

Мета проекту  :з’ясувати характер та ступінь ураження омелою білою насаджень у селах  Невгоди ,Веселівка ,В.Фосня ; 

 

Завдання, які були поставлені :

  • здійснити теоретичний аналіз зібраної інформації про омелу білу.
  • встановити динаміку поширення омели білої з 2018 по 2019 рік;
  • визначити кількість заражених дерев омелою в селах Невгоди ,Веселівка ,В.Фосня ; з’ясувати видовий склад дерев заражених омелою та ступінь ураження дерев;
  • з’ясувати приблизний вік омели на заражених деревах.
  • Скласти рекомендації «Методи боротьби з напівпаразитом — омелою білою»

Об’єкт  дослідження: територія   сіл  Невгоди ,Веселівка ,В.Фосня .

Предмет дослідження: є зелені насадження  сіл  та рослина-напівпаразит омела біла.

Новизна: це – перше комплексне дослідження розповсюдження омели білої на території сіл  Невгоди ,Веселівка ,В.Фосня  та проаналізовано особливості поширення омели білої в деревних насадженнях.

Актуальність: На Овруччині, як і на всійтериторії України, ситуація з омелою стоїть досить гостро. Вона „господарює” не тільки на деревах обабіч трас, а й у лісосмугах, населених пунктах.Якщо ще кілька років тому рясні кущі омели на деревах не були такі чисельні, то зараз дерева уражені суцільними територіями.

 Активна боротьба з цією хворобою розпочалася лише декілька років тому. Однак, нажаль, на даний момент відомо мало методівборотьби з омелою

Методи дослідження: теоретичний: аналіз, узагальнення, порівняння, класифікація, систематизація; емпіричні: спостереження, опис, підрахунок; методи обробки даних: фотографування, метод графічних зображень.

Практичне значення одержаних результатів: отримані дані дають можливість оцінити стан зелених насаджень селищ, які перебувають у не найкращих станах.

     Робота складається з вступу,першого розділу «Літературний огляд»,другого розділу «Матеріали та методи дослідження», висновків, літератури, додатків

Висновки:Робота присвячена питанню розповсюдження омели білої в селах  Невгоди ,Веселівка ,В.Фосня ; встановлено кількість заражених дерев напівпаразитом, видовий склад  дерев та ступінь ураження; приблизний вік омели  та динаміку поширення омели з 2018 по 2019 рік.

І пам’ятайте, кожне заражене дерево – це зрубана “пустеля” майбутнього.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 1                                                                           

ЛІТЕРАТУРНИЙ ОГЛЯД

1.1.Загальна характеристика  омели  білої

Часом на деяких деревах можна спостерігати незвичайні і дуже симпатичні прикраси – на них ростуть інші рослини сферичної форми, вкриті білими ягодами. Мало хто знає, що омела – такий кущ-паразит, який може існувати виключно подібним чином, адже він живиться соком свого донора. Як його тільки не називають в народі: і відьминим гніздом, і дубовими ягодами, і святозеленью, і хрестової травою. У різних регіонах це рослина може носити різні назви. Тим не менше, сьогодні в наукових колах вона відома як омела біла.

Что такое омела: описание, где растет, применение. Омела белая: лечебные свойства и противопоказания

Знахарі і цілителі у всі часи ставилися до цієї  рослини  з особливим трепетом. Його плоди, листя і гілочки використовувалися в приготуванні екстрактів і відварів. Цілющі настоянки застосовувалися для лікування всіляких хвороб і недуг. З омели робили захисні амулети. Вважалося, що відьомське гніздо оберігає від зла.

1.2. Історичні   відомості  про  омелу  білу

 У  багатьох  будинках  Європи  та   Сполучених Штатів  на  Різдво   вивішується  гілка  омели.Цей  звичай  сягає  давнини.Кельти, мешканці  Британських  островів    особливою   шаною  прислухалися  до  жерців-друїдів .

Друїди  вчили : все,що росте  на  дереві,-дар  небес .Серед  найсвятіших   дарів  була  омела .Друїди  відрізали  омелу  золотим  ножем  і  вішали  над  входом  у  помешкання, щоб  захиститися  від  злих  духів.На  їх  думку , лише  щастя  могло  пройти  під  омелою.                                                                                                                     Серед  скандинавів  омела  також  вважалася  символом  талану  і  захисту  від  злих  духів.Вони  збирали  її під  час  зимових  свят, і  кожна  родина  одержувала  гілочку, аби повісити над  входом  у  свій  дім.

1.3. Опис  омели  білої

https://pagan.com.ua/wp-content/uploads/2018/11/omela-belaya-lechebnye-svoystva-i-protivopokazaniya-1.jpg

Ця рослина являє собою багаторічний чагарник, який залишається зеленим круглий рік. Завдяки розвиненій кореневій системі, що глибоко проникаючою під кору донора, утворюється безліч присосок. Стебла, що деколи досягають 100-120 см, мають вильчато-гіллясту, членисту будову, крихке у вузлах. Дерев’янисті гілки трави омели утворюють сферичну форму, що надає рослині незвичайний декоративний вигляд.  На зелених або коричнево-зелених вузлуватих гілках розташовуються товсті і жилаві парні листя завдовжки до 7 див. Блідо-зелені пагони зазвичай мають довгасту або еліптичну форму. Старі листя, вік яких досягає одного року, починають опадати. На їх місці незабаром з’являються нові паростки і пагони.                           Омела біла — багаторічна, вічнозелена рослина напівпаразит. За рахунок дерева-господаря отримує воду і мінерали, необхідні для розвитку. Насіння переносять птахи і, потрапляючи на кору, вони починають проростати, утворюючи навколо гілки кущ сферичної форми. Досягають приблизно 40 см в діаметрі.                                      Стебла розгалужені з безліччю зчленувань (вильчато-розгалужені). Довжина може досягати 1 м. Листя на стеблі розташовуються попарно. Мають довгасту еліптичну форму 5-7 см завдовжки і до 1 см в ширину. Квіти жовтуватого кольору розвиваються в розвилках стебла переважно в березні місяці. Плоди являють собою білі напівпрозорі ягоди. Дозрівають до вересня.

Что такое омела: описание, где растет, применение. Омела белая: лечебные свойства и противопоказания

На верхівках стебел і в розвилках гілок з’являються дрібні непоказні квіти. Зазвичай вони утворюють скупчено гроно. Цвітіння відбувається на початку весни. В кінці серпня можна побачити зрілі ягоди омели. Плоди рослини мають круглу форму діаметром до 1 см і по мірі дозрівання набувають спочатку щільну і зелену, а потім білу і прозору структуру. М’якоть їх клейка і слизова. Насіння рослини великі, за формою овальні або серцеподібні.

1.4. Ареал зростання паразитуючого чагарника

 

Люди, які знають, що таке омела і де можна знайти  наскільки  це цікава рослина, розповідають, що в дикій природі найчастіше вона селиться на тополях, липах, вербах, березах, кленах, вязах. Іноді в якості донора вибирає дуби. В якості хвойних господарів віддає перевагу лише сосні і ялиці. Однак найчастіше вражає і садові дерева: яблуні, груші та сливи.                                                                                                         Ця рослина широко поширена в південній частині Росії, в багатьох районах Білорусії та України , Прибалтійських регіонах. Широко поширене на теренах країн СНД, Східної Азії та Центральній та Східній Європі. Також  вона  зростає  в  тропічних  і  субтропічних  районах  Америки ,Азії,Африки,Австралії,в Європі ,там  де  помірно  тепло  ,на  Далекому  Сході,на  Кавказі.Одні  види  омели  віддають перевагу  листяним  деревам (дубу ,тополі,груші,яблуні),інші-хвойним деревам(ялиці,сосні,модрині).

У спеціалізованій літературі описано, що взагалі омели є близько 100 видів .Флора України має лише три її види: біла, австрійська та ялицева. Всі вони живуть у кронах дерев, вражають  грушу, тополю, липу, клен, дуб, ялицю, березу та ін., а деякі тропічні види цієї рослини поселяються навіть на кактусах. Плодоносить омела рясно і щорічно, починаючи лише з 7-9 річноговіку.


1.5. Ягоди омели – корм для омелюхів  і деяких видів дроздів.                           Поширення   рослини.

Зазвичай зустрічається в південних і південно-західних районах європейської частини країни і на Кавказі. Віддає перевагу в якості господаря плодові та дикі листяні дерева, рідше – хвойні дерева.

Як поширюється рослина?

Ягоди, що  ростуть на  омелі ,полюбляють птахи. Але найважливішим є те, що  рослина досить отруйна й швидко заражає дерева. Відбувається це з допомогою птахів, котрі надзвичайно охочі до її плодів – соковитих білих, рідше жовтих кістянок. Коли  вони  клюють  ці  ягоди ,липке  насіння  прилипає  до  їх  дзьобів .Намагаючись  позбутися  їх  ,птахи  труться  дзьобами  об  інші  дерева і таким  чином   розносять насіння. Ці плоди густо вкриті клейкою речовиною – вісцином, яка досить довго не засихає. Поїдаючи їх, птах часто чистить дзьоб від насіння, щоприкріпилося до нього. Воно й пристає до кори дерев. Але основна маса його прикріплюється до гілок разом із послідом. Активно поїдають плоди омели дрозди та омелюхи. Ці птахи перелітають із гілки на гілку, тому насіння омели поширюється далеко за межі сусідніх дерев. Проростає та розширюється ж воно досить швидко. У результаті нові пагони через певний період густо покривають дерево. А це призводить до зменшення кількості і розмірів листя на 18% та на 40-60% річного приросту пагонів ураженого дерева. До того ж омела як вічнозелена рослина продовжує випаровувати воду й тоді, коли дерево-господар уже скинуло листя на зиму.
 

C:\Users\ADMIN\Desktop\Надя  Мошківська\slide_17.jpgC:\Users\ADMIN\Desktop\Надя  Мошківська\slide_18.jpg

 

Отже,основною причиною зараження вважається потрапляння насіння в сприятливе середовище з шлунково-кишкового тракту птахів. Ягоди омели – корм для омелюхів  і деяких видів дроздів. Саме за напрямами курсів їх польотів омела найбільше поширена.

 

1.6. Цикл   розвитку   омели  білої

 Омела біла є облігатний паразит із життєвим циклом 4-6 років. Омела має свою хлорофілоносну систему, що дає змогу їй частково бути незалежною від хазяїна, на якому вона оселилась. Розмножується омела шляхом проростання насіння. Перші фази її розвитку відбуваються дуже повільно. Стебло й пагони починають розвиватися лише через кілька років. Але як тільки вони зявляються то розвиток пришвидшується. У перший рік після проростання насіння виростає пагін омели завдовжки до 7 см. Наступного року пагін розгалужується і досягає 20 см, утворюючи кулясту форму, а на третій рік – вже звичайний кулястий «кущ» омели до 30 см діаметром. За достатнього вмісту поживних речовин він формує розкішні кущі. Згодом на «кореневій» системі зявляються додаткові бруньки, які проростають назовні й розвиваються в нові кущі.

1.7.Хімічний склад омели

https://pagan.com.ua/wp-content/uploads/2018/11/omela-belaya-lechebnye-svoystva-i-protivopokazaniya-3.jpg

Згідно з дослідженням, доведено, що паразитичний кущ здатний накопичувати мінеральні речовини дерева-господаря, що дозволяє омели виробляти або концентрувати важливі хімічні елементи. Причому склад буде відрізнятися концентрацією того чи іншого речовини в залежності від того, на якому дереві розташувалася омела біла.

Хімічний склад омели:

  • Al, Cr, Cu, Fe, Ni, Pb, Zn, B, Ba, Ca, Co, K, Mg, Mn, Na, S, Se, Sr, Ti;
  • Азотовмісні сполуки;
  • Терпеноїди;
  • Тритерпенові сапоніни;
  • Алкалоїди;
  • Флавоноїди;
  • Гістаміни;
  • Органічні кислоти;
  • Спирти і смоли;
  • Вітамін РР, E і С.

Цікаво, що якщо це лікарська рослина розташовується на листяних деревах, то буде вищий вміст міді, цинку, магнію і марганцю. Для омели на липі буде характерна висока концентрація магнію, на акації — марганцю. Також, омела буде містити велику кількість бору, в незалежності від породи листяного дерева.

1.8. Корисні  властивості  омели

З давніх часів люди використовували омелу білу для лікування величезної кількості різних захворювань. В наш час вона і раніше широко застосовується народною медициною, причому в безлічі країн. До речі її фармакологічна цінність при судомних станах, нервових хворобах і гіпертонії була доведена і сучасними вченими. Рослина омела нерідко призначається як гіпотензивний засіб, що використовується при різних кровотечах – маткових, легеневих, гемороїдальних, шлунково-кишкових та інших. Вона показує гарні результати в лікуванні захворювань суглобів, підшлункової і щитовидної залози, запальних хворобах нирок і матки, невралгічних болів, запалень слизових оболонок кишечника і шлунка, нервових розладів, істерії і т. д. Крім цього омела здатна пригнічувати процеси метастазування та нейтралізувати пухлинні клітини.

У народній медицині знайшла омела біла застосування і в якості зовнішнього  застосування. Компреси і примочки з неї допомагають в лікуванні наривів, ран, виразок, подагри і ревматизму. Сидячі ванни позбавляють від жіночих хвороб і геморою.

 

 

Омела має наступну  дію:

  • кровоспинну;Омела біла – застосування. Корисні властивості омели
  • в’яжучим;
  • знеболюючим;
  • сечогінну;
  • седативною;
  • проносним;
  • антисклеротичну;
  • протизапальну;
  • глистогінним;
  • діуретичною;
  • знеболюючим.

Вона покращує функціонування серця, істотно знижує тиск, розширює судини. Позитивно діє омела і на нервову систему, кошти з неї знижують збудливість і тривожність, допомагають при судомних нападах, запамороченнях, головних болях, невралгії.

З ягід омели готують клей, який допомагає в боротьбі з різними комахами і птахами,  шкідниками   садів  і  городів і т. д. Клей володіє неймовірною липкість і тягучістю.

Корисні властивості

Завдяки своєму хімічному складу, омелу білу успішно використовують для лікування безлічі захворювань. Звертаючись до історії, лікарські засоби з цієї рослини згадуються з I ст. н. е. у стародавній кельтської культури. У 1950 рр. проводилися докладні дослідження омели білої і офіційно були зареєстровані результати, що вказують на користь омели при лікуванні деяких хвороб.

Визнано, що ліки з білої омели здатні допомогти при:

  • Захворюваннях, пов’язаних з нервовими розладами і порушеннями ЦНС (епілептичні припадки, депресії, панічні атаки, стреси, істерія, судоми тощо);
  • Доброякісних і злоякісних утвореннях. Традиційною медициною визнано, що омела чинить руйнівну дію на розвиток пухлин і уповільнює поширення метастаз. Її призначають при комплексному лікуванні онкозахворювань, а також в якості профілактики рецидивів;
  • Порушення ШКТ. Володіючи в’яжучу та антисептичну дію швидко усуває діарею і патогенну мікрофлору кишечника. Також, ефективно застосовується при боротьбі з гельмінтами. Застосовується в лікуванні зовнішнього геморою.
  • Гіпертонії. Надає гіпотонічній дію і розширює судини. Відзначивши ці властивості омели білої, фармакологи виробляють на її основі деякі гіпотензивні препарати для комплексної терапії підвищеного артеріального тиску.

 .У давнину пагони цієї рослини використовували для лікування епілепсії, запаморочень і різних запалень. Її застосовували як кровоспинний, заспокійливих, знеболюючих, послаблюючий і сечогінний засіб. Сучасні наукові дослідження в галузі вивчення фармакологічних особливостей цілющих трав, що використовуються в народній медицині, підтверджують дивовижні лікувальні властивості омели білої. І протипоказання до вживання цієї трави, до речі, також мають наукову обґрунтованість.

Панацея від усіх хвороб

Після численних досліджень і наукових дослідів, проведених в провідних світових дослідницьких центрах, доведені цілющі особливості цього дивного рослини. Пагони, листя і ягоди омели широко застосовуються в фармакології при виробництві ефективних ліків від різних патологій і хвороб. На сьогоднішній день застосування омели в традиційних методиках лікування стає досить поширеним практично в усіх галузях наукової медицини. На основі цієї трави виготовляються препарати, що використовуються в лікуванні і профілактиці онкологічних захворювань. Витяжки і екстракти з омели мають в’яжучі, сечогінні, кровоспинні, знеболювальні, протизапальні, антисклеротичні й проносні властивості. Вони сприяють зниженню артеріального тиску, посилення діяльності серцевих м’язів, розширенню судин, зниженню збудливості центральної нервової системи. Сьогодні це рослина активно використовують у різних методиках лікування злоякісних новоутворень.

Препарати, створені на основі омели, призначають для прийому всередину при різних формах атеросклерозу, запальних процесах у нирках, хронічних запаленнях матки, геморої, симптомах запалення слизової шлунково-кишкового тракту і підшлункової залози. Їх приймають при проявах судомних припадків, нічному енурезі, туберкульозі та астмі, різних невралгіях, варикозах і трофічних виразках кінцівок. Омелу широко використовують при матковому, легеневому, шлунково-кишковому або носовій кровотечі.

Что такое омела: описание, где растет, применение. Омела белая: лечебные свойства и противопоказания

Здавна настої і екстракти з омели використовують для зняття основних симптомів ревматизму і подагри. Крім того, вони покращують роботу щитовидної залози, допомагають при запамороченнях і слабкості. Для виготовлення фармакологічних лікувальних препаратів використовують молоді листя і пагони, причому як в сушеному, так і в свіжому вигляді. Плоди омели знайшли широке застосування у виробництві гомеопатичних засобів.

Омела біла — застосування   і протипоказання

Лікувальні властивості цієї трави науково доведено і підтверджено численними дослідженнями. Однак є в цього рослини і протипоказання. Доведено, що омела – така отруйна рослина, яка при неправильному використанні або вживанні в сирому вигляді може викликати важку форму інтоксикації організму. Фахівці не рекомендують приймати настої і екстракти з омели людям, що страждають від низького артеріального тиску, а також вагітним і годуючим жінкам.

Крім того, не рекомендується застосування цілющих настоїв, чаїв та витяжок з цієї рослини протягом тривалого часу. При необхідності проведення декількох курсів лікування між ними слід робити перерви. Прийом препаратів, виготовлених на основі омели, необхідно проводити тільки після консультацій і рекомендацій лікаря.

Омела біла - протипоказання

Ніколи не забувайте, що при тривалому вживанні засобів з омели, а також у разі зловживання ними може статися отруєння, тому щоб убезпечити себе від неприємних наслідків, завжди дотримуйтеся рекомендованих доз. Крім цього від застосування рослини потрібно повністю відмовитися вагітним, оскільки воно може спровокувати викидень, а також людям, які мають знижений тиск.

Джерело: https://ukrloves.ru/zdorov-ja/15742-omela-bila-zastosuvannja-korisni-vlastivosti-omeli.html

 

Для схуднення рослина омела використовується спільно з липою. У перший день свого схуднення вранці помістіть в термос липовий цвіт (жменю або чотири столові ложки), запарьте його літром окропу, витримайте дві години. Напій пийте весь день. На наступний день таким же чином приготуйте омелу, а потім випийте весь настій, за день. Третій день схуднення повинен початися з приготування напою з липи і омели. Для цього помістіть в термос по дві столові ложки кожної рослини і додайте до них вже два літри окропу. Природно, весь цей напій необхідно випити за день. На четвертий день настій готуватися також, але після настоювання в нього потрібно буде покласти пару ложок меду. У п`ятий день в напій крім меду додається ще й сік, видавлений з половини лимона.

Джерело: https://ukrloves.ru/zdorov-ja/15742-omela-bila-zastosuvannja-korisni-vlastivosti-omeli.html

Останнім часом, стала користуватися великою популярністю омела серед бажаючих схуднути. Судячи з відгуків, за допомогою даної рослини можна за п`ять діб позбутися мало не від п`яти кілограм ваги. Напевно, повністю подібних тверджень вірити, все ж, не варто, оскільки дія омели білої на вагу науково не доведено. Але якщо ви не боїтеся експериментів, можете випробувати новий засіб на собі.

Джерело: https://ukrloves.ru/zdorov-ja/15742-omela-bila-zastosuvannja-korisni-vlastivosti-omeli.html

З давніх часів люди використовували омелу білу для лікування величезної кількості різних захворювань. У наш час вона як і раніше широко застосовується народною медициною, причому у великій кількості країн. До речі її фармакологічна цінність при судомних станах, нервових хворобах і гіпертонії була доведена і сучасними вченими. Рослина омела нерідко призначається як гіпотензивний засіб, використовується при всіляких кровотечах - маткових, легеневих, гемороїдальних, шлунково-кишкових та інших. Вона показує хороші результати в лікуванні захворювань суглобів, підшлункової та щитовидної залози, запальних хворобах нирок і матки, невралгічних болів, запалень слизових кишечника і шлунка, нервових розладів, істерії і т.д. Крім цього омела здатна пригнічувати процеси метастазування і нейтралізувати пухлинні клітини. У народній медицині знайшла омела біла застосування і як зовнішній засіб. Компреси і примочки з неї допомагають в лікуванні наривів, ран, виразок, подагри і ревматизму. Сидячі ванни позбавляють від жіночих хвороб і геморою.

Джерело: https://ukrloves.ru/zdorov-ja/15742-omela-bila-zastosuvannja-korisni-vlastivosti-omeli.html\

Водний настій омели

Водний настій омели білої покращує роботу кишечника, збільшує вироблення молока у годуючих, позбавляє від епілептичних припадків, усуває головні болі, зупиняє кровотечі різного походження, допомагає в лікуванні нервових захворювань і хвороб серця, пухлин, туберкульозу легень, проносів і т. д.

  • Омела біла – застосування. Корисні властивості омелиХолодний спосіб приготування настою омели – засіб, приготоване таким чином, рекомендують приймати найчастіше, особливо воно ефективно при гіпертонії. Закип’ятіть склянку води, коли рідина охолоне, додайте до неї чайну ложку омели. Залиште суміш на вісім годин, після чого процідіть. Дуже зручно готувати такий настій з вечора. Таким чином до ранку у вас буде свіжий  засіб. Його потрібно буде випити за весь день в три прийоми. Лікування омелою білою приготовленої таким способом, рекомендується проводити курсами – три тижні прийому, потім два тижні перерви, потім знову три тижні прийому і т. д. Вживати настій рекомендується до настання явного поліпшення стану.
  • Настій омели. Півтори ложки омели запарте склянкою окропу, через годину процідіть. Приймайте тричі на день за чверть години до їди по пару ложок. Цей засіб застосовується при всіх перерахованих вище захворюваннях.

Настоянка омели білої

Цей засіб підходить і для зовнішнього застосування і для прийому всередину. З його допомогою можна лікувати практично всі вищеперелічені захворювання. Для приготування настою одну частину висушеної трави з’єднайте з п’ятьма частинами спирту. Надішліть засіб в затінене місце на півтора тижні, протягом цього часу періодично струшуйте. Вже готову настоянку процідити, а потім застосовуйте по сорок крапель тричі на день. Робити це краще хвилин за двадцять до їжі. Курс лікування настоянкою не повинен перевищувати 21 день, потім зробіть перерву на пару тижнів.

Омела для зовнішнього застосування

Для зовнішнього застосування як правило використовується відвар омели. Їм просочують марлю і прикладають до уражених ділянок шкіри або накладають на хворі місця при ревматизмі та артриті, для зниження болю, також його рекомендується додавати в сидячі ванни, які роблять при геморої. Для приготування відвару:

  • Доведіть до кипіння літр води, додайте до неї шістдесят грамів омели і проваріть суміш п’ять хвилин. Після  цього зніміть її з вогню, залиште на двадцять хвилин, потім процідіть.

Засіб з омелою для жіночого здоров’я

Омела біла сприятливо позначається на жіночому здоров’ї, її нерідко рекомендують при запальних хворобах статевих органів, білях, занадто рясних і тривалих менструаціях, міомах, цервіциті і т. д. Для приготування засобу:

  • Омела біла – застосування. Корисні властивості омелиВ однакових пропорціях змішайте трави пастуша сумка, омелу білу і горець пташиний. Столову ложку трав помістіть з склянку окропу, проварити близько трьох хвилин, остудіть, а потім процідіть. Отриманий засіб пийте за тридцять хвилин до споживання їжі двічі на день по половині склянки. Таке лікування омелою слід проводити три тижні, потім потрібно обов’язково зробити перерву на пів місяця.

Настоянка омели і софори

Дивовижне дію на організм надає комбінація омели і софори. Настоянка приготовлена з них нейтралізує і уповільнює формування ракових клітин, очищає судини і організм в цілому, зупиняє кровотечі, налагоджує роботу серця, благотворно діє на ЦНС, зміцнює капіляри і судини. Цей засіб показує гарні результати в боротьбі з мастопатією, вузловим зобом, стенокардією, гемороєм, тромбофлебітом, гінекологічними хворобами, цукровий діабет, проблемами ШЛУНКОВО-кишкового тракту, печінки і нирок, онкологічними захворюваннями, атеросклерозом і гіпертонією. Для його приготування:

  • Подрібніть 250 грам омели, помістіть її в банку і додайте туди ж половину літра горілки. В окремій ємності такою ж кількістю горілки залийте 100 грам софори японської. Обидва ці засоби відправте в затінене місце і залиште на місяць. Після закінчення цього часу, настої змішати і витримайте їх ще тиждень. Засіб вживайте по чайній ложці за сорок хвилин до основних прийомів їжі тричі на день. Тривалість курсу місяць, потім обов’язково потрібно перервати прийом мінімум на тиждень.

Омела біла для схуднення

Останнім часом, стала користуватися великою популярністю омела серед бажаючих схуднути. Судячи з відгуків, з допомогою даної рослини можна за п’ять діб позбутися чи не від п’яти кілограм ваги. Напевно, повністю подібним твердженням вірити, все ж, не варто, оскільки дія омели білої на вагу науково не підтверджено. Але якщо ви не боїтеся експериментів, можете спробувати новий засіб на собі.

Для схуднення рослина омела використовується спільно з липою. У перший день свого вранці помістіть в термос липовий цвіт (жменю або чотири столові ложки), запарте його літром окропу, витримайте дві години. Отриманий напій пийте весь день. Наступного дня таким же чином приготуйте омелу, а потім випийте весь отриманий настій за день.Омела біла – застосування. Корисні властивості омели

Третій день схуднення повинен початися з приготування напою з липи та омели. Для цього помістіть в термос по дві столові ложки кожної рослини і додайте до них вже два літри окропу. Природно, весь цей напій необхідно випити за день. На четвертий день настій готуватися також, але після настоювання в нього потрібно буде покласти пару ложок меду. У п’ятий день напій крім меду додається ще й сік, видавлений з половини лимона.

Омела біла — протипоказання                                                                                              Ніколи не забувайте, що при тривалому вживанні засобів з омели, а також при зловживанні ними може статися отруєння, тому, щоб убезпечити себе від неприємних наслідків, завжди дотримуйтесь рекомендованих доз. Крім цього від застосування рослини потрібно повністю відмовитися вагітним, оскільки воно може спровокувати викидень, а також людям, що мають знижений тиск.

1.9.Застосування омели білої в народній медицині

https://pagan.com.ua/wp-content/uploads/2018/11/omela-belaya-lechebnye-svoystva-i-protivopokazaniya-4.jpg

Омела біла давно себе зарекомендувала в народній медицині як ефективні ліки. Враховуючи її корисні властивості, на її основі готують різні відвари, настої, спиртові настоянки, чаї та компреси.

Народні лікарі рекомендують її зовнішнє застосування у вигляді компресів і спиртових настоянок:

  • при механічних ушкодженнях шкірних покривів і різних висипаннях;
  • при проблемах з суглобами і подагрі;
  • при отиті і запаленні лімфовузлів.

Свіжовичавлений сік рослини і ванни з його додаванням використовуються при різних проблемах сечостатевої системи, а також при лікуванні деяких статевих інфекцій, безпліддя і геморою. Ванни використовуються як зігріваючий засіб при проблеми з опорно-руховим апаратом.

Чаї та відвари з цієї рослини широко використовуються в якості імуномодулятора, при серцево-судинних захворюваннях, при нервових розладах, мігрені, ГРВІ та ГРЗ, при різних порушеннях системи травлення.

Порошок з висушених ягоди омели розчиняють в міцному вині і приймають при епілептичних нападах.

При захворюваннях серцево-судинної системи

При лікуванні захворювань серцево-судинної системи найбільш ефективною формою використання омели білої вважається спиртова настоянка і відвар. Ліки надає очищаючу і розширює дію на судини, виводить “поганий” холестерин, зміцнює судинні стінки, покращує кровообіг. Настоянка є також і профілактикою.

1.10.Застосування у магічних і ритуальних обрядах

Что такое омела: описание, где растет, применение. Омела белая: лечебные свойства и противопоказания

Про те, що таке омела і яку користь це рослина може принести людям, людство знає давно. Про неї складено чимало легенд і існує безліч міфів.                                                 Багато народів приписували білої ягоді магічну силу. З гілок і листя омели робили захисні амулети. Вважалося, що вони вбережуть від зла і нечисті. У деяких західноєвропейських країнах люди називали її «громовий мітлою» і спалювали пучки трави у печах, щоб застерегти будинок від попадання блискавки, а заодно і злих духів. Її мали над вхідними дверима, щоб кожен вхідний залишав недобрі думки за порогом.

У багатьох регіонах омела досі асоціюється із магією, різдвяними святами і романтикою. Там до цих пір зберігся звичай прикрашати свої оселі вінками з гілок цієї рослини. Оскільки і листочки, і ягоди омели ростуть попарно, вважається, що ця трава сприяє примиренню і вічної любові. Тому дівчину, яка опинилася під гілками, може поцілувати кожен з присутніх молодих людей.                                

1.11.Магічні  властивості  омели

picpic

Омела – витончена рослина, з якою  пов'язано безліч різдвяних традицій, одна з яких – це  поцілунок  під  підвішеною  гілочкою омели. Ця оригінальна  традиція бере свій початок в давньоскандинавській міфології, де омела була в підпорядкуванні Фрейї – богині любові, краси і родючості. Вважається, що омела розкриває свої магічні властивості саме під Різдво, приносячи в дім здоров'я, любов і достаток.

Напередодні Різдва гілочками омели прикрашають вхід у будинок, декорують освітлювальні прилади та різдвяні вінки і також використовують в сервіруванні святкового столу. У природі омела живее або ж краще сказати - паразитує на гілках дерев і чагарників, де розростається в кущі кулястої форми і бере вологу і поживні речовини з дерева, на якому вона росте.

 

Что такое омела: описание, где растет, применение. Омела белая: лечебные свойства и противопоказания

Омела біла — протипоказання

Омела – є не чим іншим, як паразитом. Її насіння, переносимі птахами, потрапляючи на кору дерев, проростають і з часом перетворюються в округлий кущ, котрий живиться і живе за рахунок свого господаря. З усіх видів омели найбільшого поширення набула омела біла.

Як правило, вона зростає на листяних деревах, її часто можна побачити на липі, дуб, берези, глоду, акації, тополі та верби, з фруктових дерев вона найчастіше вражає сливи, груші і яблуні. А ось на хвої омела вкорінюється дуже рідко, якщо це відбувається, то зазвичай на ялиці або сосни. Особливо добре помітно ця рослина взимку, коли з дерев повністю опадає листя. Омела досить поширена, її можна зустріти в більшій частині Росії і практично у всій Європі, а в деяких регіонах навіть представляє справжнє лихо, так як, швидко розмножуючись, вражає великі ділянки зелених насаджень.

Шкода для дерев-хазяїв.

Для більшості регіонів Західної і Центральної Європи трава омела – справжнє лихо. Потрапивши в зону зелених насаджень, вона успішно ґрунтується на нових донорів, швидко захоплюючи великі території. Сприятливими умовами для проростання насіння вважаються добре прогріваються і освітлені сонцем паркові зони та алеї. В густих насадженнях дерев з вузькою і не розлогою кроною омела не приживається.

Что такое омела: описание, где растет, применение. Омела белая: лечебные свойства и противопоказания

Уражені дерева стають болючими і недовговічними, ландшафтні насадження втрачають декоративність. Саме тому в європейських зонах відпочинку та місцях, де росте омела, ведуться спеціальні профілактичні заходи, кінцева мета яких – захистити рослини від трави-паразита.

Шкідливе   значення  омели

Стовбури, вражені омелою, знецінюються з технічної точки зору. Заселення омелою спричиняє зниження енергії росту дерев та їх довговічності, втрату декоративності і врожайності, а в кінцевому результаті призводить до суховерхості та поступового відмирання  всього дерева.
 

                                              Методи боротьби з омелою

Проста обрізка та видалення самих кущів омели не дасть ніякого результату. На даний момент існує всього лише один ефективний метод – повне видалення омели та уражених частин дерева, але в залежності від масштабів зараження види санітарної обрізки будуть трохи відрізнятися. Якщо не провести повне видалення уражених частин новий кущ виростає через два-три місяці.

Якщо ураженими омелою є всього кілька гілок, по загальній чисельності, що не перевищують 30% від усієї кількості гілок дерева - в таких випадках досить провести видалення уражених гілок до їх розвилок і глибше. Після такої обрізки крона дерева повинна мати більш менш симетричну форму, щоб уникнути різкої зміни  навантажень, що викликаються вітрами і опадами, на кореневу систему.

При рясному ураженні гілок і стовбура дерева доцільно провести повне видалення дерева, щоб уникнути його висихання і переходу в розряд аварійних. Варто відзначити, що уражені омелою гілки і частини стовбура дерев, які піддаються обрізці і видаленню повинні бути моментально спалені або вивезені для спалення в спеціальні місця. Ні в якому разі не можна залишати уражені гілки  висихати - омела досить довго зберігає свою життєздатність і це може бути причиною повторного зараження.

 

 

Рекомендації «Методи  боротьби з напівпаразитом — омелою білою»:

  • Зрізати омелу для годівлі  свійських тварин;
  • Використовувати  молоді гілочки, листя, ягоди в народній  медицині;
  • Гілку, на якій прижилася омела, вирізати на 50 сантиметрів нижче, ніж це прикріплення, і потім — до тих пір поки не буде знищено її  корінця;
  • Постійно  інформувати  міську  раду про стан деревних  насаджень, з метою ліквідації  напівпаразита.

Досліджуючи розповсюдження омели з 2018 по 2019 ми побачили стрімке збільшення чисельності кущів на деревах по території в селах  Невгоди ,Веселівка ,В.Фосня .

Ситуація з цією страшною хворобою дерев є мало не надзвичайна і загрожує екологічним лихом. Дерева уражені суцільними територіями.

Якщо за 2-3 роки ми не очистимо від цього паразита всі дерева, то зараження піде по новому колу.

І вже через 10-15 років боротися з омелою буде пізно.

І пам’ятайте, кожне заражене дерево – це зрубана “пустеля” майбутнього.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ 2  МАТЕРІАЛИ ТА МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ                                         2.1.Характеристика об’єктів дослідження

Для дослідження були обрані деревні  насадження ,які  уражені омелою  білою  в  селах  Невгоди,Веселівка,В.Фосня.

ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

ТЕМА: ВИЗНАЧЕННЯ СТУПЕНЯ УРАЖЕННЯ ОМЕЛОЮ БІЛОЮ ДЕРЕВЯНИСТИХ РОСЛИН ВС.Невгоди ;  Веселівка;В.Фосня.

МЕТА: Мета роботи – дослідити поширення омели білої на території сіл  : Невгоди,Веселівка ;В.Фосня Овруцького району  та виходячи з отриманих даних розробити рекомендації для ефективнішої боротьби з омелою білою.

ОБЛАДНАННЯ: ноутбук, олівці, зошити, фотоапарат, зошит для обчислення.

 

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ

Вивчивши літературні джерела з цього питання, ми розглянули 5- бальну шкалу оцінки деревних рослин, вражених омелою, яку запропонували С.І. Кузнєцов, Ф.М. Левон, Ю.А. Клименко, В.Ф. Пилипчук М.І. Шумик [1]:


    5 балів - непошкоджені; 4 бали - мало пошкоджені (дерева, крона яких вражена не більше ніж на 20-­25 % - до 5 шт.; 3 бали – середньої пошкоджуваності (дерева, крона яких вражена на 30-­50 % - від 6 до 15 шт.; 2 бали - сильно пошкоджені (дерева, крона яких  враженавід 60 до 80 % - від 16 до 24 шт.; 1 бал - дуже сильно пошкоджені (дерева, крона яких вражена  від 90 до 100 % - 25 і більше шт.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ВИСНОВКИ

Я досліджувала омелу білу на  4  ділянках  :біля  школи ,біля  сільської ради у  с.Невгоди та  вздовж доріг  у  селах Веселівка та В.Фосня. На досліджуваній ділянці я нарахувала 446 дерева,з  яких  62 дерева уражені омелою білою, тобто 14%.

Активна боротьба з цією хворобою розпочалася лише декілька років тому. Однак, на жаль, на даний момент відомо мало методів боротьби з омелою. Найпростішим і найбільш поширеним є обрізання уражених гілок, або навіть цілих дерев, використовуючи бензопили, а також спец сокири – так звані рубальні установки і спец трактори для зрізання гілок з омелою.боротьба з цим напівпаразитом є проблематичною. Треба зрізати ще два метра гілки. Саме на таку відстань сягає коріння омели. Це є найефективніший засіб в боротьбі з цією «паразиткою».

Дослідивши вулиці  на наявність омели білої на деревах, я побачила, що біля дорожньої частини вулиць у кожному  квадраті  є як мінімум два дерева заражені омелою.

Поширення омели відбувається за допомогою птахів. Найбільше  омела поселяється на тополях, то переноситься переважно птахами, які їдять насіння цієї рослини.

Я дійшла висновку,що омела губить дерева в геометричній прогресії. Треба дуже прискіпливо вивчати цю проблему,інакше Україна може залишитися без дерев. Вихлопні гази транспортних засобів посилюють поширення паразита, тому треба переходити на більш екологічні види палива і досліджувати більш гуманні методи боротьби ніж спилювання гілок і дерев. Також насаджувати дерева, у яких є менший ризик ураження омелою. Поповнюючи насадження, потрібно надавати перевагу дубу, горіхоплідним, шовковиці, черешні, гіркокаштанам, які омелою не ушкоджуються.

 

У результаті проведеної роботи можна зробити  такі  висновки:

  •  Омелою уражуються   такі  домінуючі  породи  деревних рослин,  як : горобина звичайна, тополя біла,ясен звичайний ,береза бородавчаста,яблуня  домашня, при цьому ступінь ураження рослини залежить від твердості деревини, висоти дерева, форми крони та інших факторів.
  • Стійкість листяних порід до ураження омелою, ймовірно, пов’язана не лише з вмістом фенольних сполук у тканинах рослини – потенційного живителя, а й з швидкістю їх накопичення у відповідь на ураження омелою.
  • Вивчення активності пектолітичних  властивостей  омели білої на різних рослинах виявило розбіжності у ній, при цьому найвища активність спостерігалась у найбільш уражуваного виду – горобини,тополі , а найменша – у стійкого до неї дубу.
  • Цікаво і те, що омела паразитує в більшості на старих деревах, в той час, як на

молодих насадженнях їх мало. Також було помічено, що в лісах та лісосмугах,садах та  парках віддалених від автодоріг омели менше. На мою думку, вихлопні гази, які виділяють автомобілі, позитивно впливають на її поширення.

  • Розроблено  5 –ти бальну  шкалу  оцінки  ступеня  пошкодження стовбура та скелетних гілок.
  •  Агентами розповсюдження  у  межах  ареалу  є переважно такі види  птахів:омелюх звичайний та дрізд –омелюх.
  •  Визначено ступінь та  відсоток пошкодження  омелою  білою  деревних рослин на  досліджуваній  території.


 

C:\Users\ADMIN\Desktop\Надя  Мошківська\slide_28.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Багрова Л.О.Рослини:Дитяча  енциклопедія .-К.:Школа,2003.-479 с.

2. Зайцева О.А.Дивосвіт України .-Х.:ВД  «Школа»,2011.-240 с.

3. Ільченко  В.Р.Біологія.-Полтава:Довкілля.-К,2007.-240 с.

4. Костіков І.Ю.Біологія.-К.:Видавничий дім  «Освіта»,2014.-256 с.

5. Мусієнко  М.М.Підручник  для  6 класу.-К.:Генеза,2002.-.208 с.

6. Силко В.Г.Лікарські  рослини.Визначник.-Луганськ.:Ред.вид.відділення,1999.-96с. 7. Тишковець В.В .Світ  навколо  нас  .Рослини.-К.:Кобза,2003.-352 с.

8. Терлецький  В.К.Дивовижне  у  світі  рослин .-К.:Урожай,1990.-208 с.

9. Толстоухов А.В.Екологічна  енциклопедія.К.:«Центр  екологічної освіти та  інформації »,2008 .-Т.3:О-Я.-472 с.

10.Інтернет-ресурс: https://ukrloves.ru/zdorov-ja/15742-omela-bila-zastosuvannja-korisni-vlastivosti-omeli.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ

 

Дослідження  ареалу  омели  білої на  території  сіл  у  фотографіях.

 

C:\Users\ADMIN\Desktop\Фото\20191106_083409.jpgC:\Users\ADMIN\Desktop\Фото\20191111_142027.jpg

 

 C:\Users\ADMIN\Desktop\Фото\20191111_142705.jpgC:\Users\ADMIN\Desktop\Фото\20191106_083358.jpg

C:\Users\ADMIN\Desktop\Фото\20191111_141951.jpg

C:\Users\ADMIN\Desktop\Фото\20191106_083429.jpgC:\Users\ADMIN\Desktop\Фото\20191106_083322.jpg

C:\Users\ADMIN\Desktop\Фото\20191111_142619.jpgC:\Users\ADMIN\Desktop\Фото\20191111_142753(0).jpg

 

C:\Users\ADMIN\Desktop\Фото\20191106_083345.jpg

C:\Users\ADMIN\Desktop\Фото\Screenshot_2019-11-03-21-08-16.pngC:\Users\ADMIN\Desktop\Фото\20191106_083426.jpg

 

 

 

C:\Users\ADMIN\Desktop\Фото\20191106_083346.jpg

 

 

 

Таблиця 1.Додаток А.

 

Видовий спектр деревних рослин  уражених  омелою білою

 

№ з/п.

Назва  виду

Ступінь ураження

1.

Береза бородавчаста

+++

2.

Тополя біла

+++

3.

Горобина звичайна

+++

4.

Липа серцевидна

+++

5

Яблуня домашня

++

6

Верба біла

++

7

Біла акація

++

8

Граб звичайний

+

9

Вишня звичайна

+

10

Горіх волоський

+

11

Груша звичайна

+

12

Слива розлога

+

13

Робінія звичайна

+

14

Біла акація

+

15

Бузок звичайний

+

16

Ясен звичайний

+

 

 

 

 

Примітка:(+++)-високий ступінь ураження;(++)-середній  ступінь ураження ; (+)-низький  ступінь ураження.

Таблиця 2.Додаток Б.

Поширення омели білої ділянка  №1с.Невгоди «Шкільний  садок» .

Назва дерев

Кількість обстежених дерев

Кількість заражених

дерев

Кількість кущів омели

Інтенсивність зараження (кількість кущиків омели білої на одному дереві)

Береза бородавчаста

44

9

18

від 5 до 25

Яблуня домашня

15

-

-

-

Верба ламка

3

-

 

-

Вишня звичайна

19

-

 

-

Горобина  звичайна

2

1

3

від 1 до 5

Тополя біла

1

1

2

від 1 до 5

Липа серцевидна

41

-

 

 

Робінія звичайна

7

-

 

 

Горіх волоський

2

-

 

 

Груша звичайна

1

-

 

від 3 до 5

Ялина звичайна

4

-

 

-

Всього

180

11

20

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 3 .Додаток В.

Поширення омели білої ділянка  №2 с.Невгоди«Сільська рада» .

Назва дерев

Кількість обстежених дерев

Кількість заражених

дерев

Кількість кущів омели

Інтенсивність зараження (кількість кущиків омели білої на одному дереві)

Береза бородавчаста

33

1

2

від 1 до 10

Верба біла

1

-

 

-

Клен звичайний

1

 

 

-

Дуб звичайний

5

-

 

-

Ялина звичайна

3

-

 

-

Тополя біла

1

1

2

від 1 до 5

Липа серцевидна

2

2

2

 

Біла акація

1

-

-

 

Бузок звичайний

2

-

 

 

Граб звичайний

1

-

 

-

Ясен звичайний

1

-

 

-

Осика тремтяча

1

 

 

 

Всього

52

4

6

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 4 .Додаток Г.

Поширення омели білої ділянка  №3 вздовж  доріг с.Веселівка  .

Назва дерев

Кількість обстежених дерев

Кількість заражених

дерев

Кількість кущів омели

Інтенсивність зараження (кількість кущиків омели білої на одному дереві)

Береза бородавчаста

50

5

Від 20

від 5 до 25

Верба ламка

3

-

 

-

Тополя біла

80

8

25

від 1 до 5

Робінія звичайна

7

-

 

 

Ясен звичайний

15

2

1

 

Всього

155

15

 

 

 

 

 

Таблиця 5 .Додаток Д.

Поширення омели білої ділянка  №4 вздовж  доріг с.В.Фосня .

Назва дерев

Кількість обстежених дерев

Кількість заражених

дерев

Кількість кущів омели

Інтенсивність зараження (кількість кущиків омели білої на одному дереві)

Береза бородавчаста

20

9

Від1-5, 5-20

від 5 до 25

Верба ламка

3

-

-

-

Тополя біла

80

20

25

від 50 до 100

Яблуня звичайна

3

3

3

1-5

Всього

107

32

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таблиця 6.Додаток Е.

Вихідні  дані статистичного  аналізу  дерев-живителів  омели-білої.

Назва дерев

Кількість обстежених дерев

Кількість заражених

дерев

% пошкодження

Береза бородавчаста

147

24

16,3%

Яблуня домашня

18

3

16,6%

Верба ламка

10

-

 

Вишня звичайна

19

-

 

Горобина  звичайна

2

1

50%

Тополя біла

162

30

  18,5%

Липа серцевидна

43

2

 

Робінія звичайна

14

-

 

Горіх волоський

2

-

 

Груша звичайна

1

-

 

Ялина звичайна

7

-

 

Біла акація

1

 

 

Бузок звичайний

2

 

 

Граб звичайний

1

 

 

Ясен звичайний

16

2

12,5%

Осика тремтяча

1

 

 

Всього

446

62

13,9

 

 

 

 

 

docx
Додано
12 лютого 2023
Переглядів
600
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку