Екологічний проект "Пластикові пакети – недооцінена проблема сьогодення. Альтернативи пластиковим пакетам. Утилізація та застосування використаних пакетів"

Про матеріал

Одним з етапів екологічної олімпіади в 10-11 класах є написання та захист екологічного проекту. Пропоную вашій увазі один з таких проектів та презентацію до нього. Інші мої проекти за посиланням https://naurok.com.ua/profile/923/biblioteka

Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки України

Відділ освіти Рівненської райдержадміністрації

 

 

НОМІНАЦІЯ:

ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ МІСТ І СІЛ

Тема роботи:

Пластикові пакети – недооцінена проблема сьогодення. Альтернативи пластиковим пакетам. Утилізація та застосування використаних пакетів

 

 


ЗМІСТ

І. Вступ………………………………………………………………………..…3

ІІ. ТЕОРЕТИЧНА ЧАСТИНА…………………………………………………9

  1. 12 фактів про пластикові пакети, які повинен знати кожен…………..9
  2. Пластик і продукти харчування………………………………………..11
  3. Основні напрямки вирішення проблеми використання пластикових пакетів…………………………………………………………………….12
    1.        Обмеження використання пластикових пакетів……………………12
    2.        Сортування сміття……………………………………………………17
    3.        Біорозчинний поліетилен……………………………………………17
    4.        Інші альтернативи пластиковим пакетам. Папір…………………………………………………………………..18
    5.        Торбинки з тканини………………………………………………….18

ІІІ. ПРАКТИЧНА ЧАСТИНА

  1. Як використовувати й утилізовувати пластикові пакети з меншою шкодою для довкілля. Поради……………………………………….20
  2. Шляхи застосування використаних пластикових пакетів…………22
  3. Дослідження…………………………………………………………..26

ІV.Висновки………………………………….……………………………..30

V. Джерела…………………………………………………………………..32

 


ВСТУП

Мета моєї роботи: привернути увагу до проблеми забруднення середовища пластиковими пакетами, обґрунтувати важливість правильної їх утилізації з метою подальшого використання.

Завдання роботи:

  • дослідити проблему забруднення навколишнього середовища пластиковими пакетами;
  • з′ясувати, як вирішується дана проблема у світі;
  • виробити рекомендації щодо зменшення забруднення;
  • винайти шляхи застосування використаних пластикових пакетів.

Об’єкт дослідження: пластикові пакети.

Предмет дослідження: вплив пластикових пакетиків на довкілля, застосування використаних пластикових пакетів.

Актуальність теми

Проблема сміття настільки глобальна, що розглянути всі її чинники в одній роботі абсолютно неможливо. Тому я розгляну лише один її аспект, але той, який щодня породжує тони сміття на багато-багато років.

І це – пластикові пакети. За деякими даними  саме пакети складають до 6% всіх відходів, що продукує людство. Лише за 2010 рік біля 20 мільярдів пакетів використали в світі.

Пластикові пакети, якими ми звикли користуватися в супермаркетах, зазвичай виготовлені з поліетилену. Поліетиленові пакети (ПЕ-пакети) з'явилися в середині 50-х років в Америці і відразу ж завоювали величезну популярність. Коли пластик увійшов в наше повсякденне життя, це здавалося революцією – зручно, практично, дешево.

Однак, весь світ вже усвідомив, якої шкоди це завдає планеті.

В навколишньому середовищі викинуті пакети зберігаються тривалий час і не піддаються біологічному розкладанню. Таким чином, вони утворюють стійке забруднення.

В середньому розкладаються вони від 100 до 400 років в залежності від типу поліетилену, який використаний для їх виробництва. До того ж під час їх розкладу в навколишнє середовище вивільняється ряд токсичних речовин.

4 трильйони пакетів в рік використовується в світі. Вони вбивають 1 млн птахів; 100 тисяч морських ссавців і незліченні косяки риб.

6 млн. 300 тис. тон сміття, більшу частину якого становить пластик, щорічно скидається в Світовий океан. Четверта частина водної поверхні покрита плаваючим пластиковим сміттям.

E:\школа 2\екологічна олімпіада\1416759925_130602001519.jpg

Всесвітня громадська організація «За природу» встановила, що щорічно від пластикових кульків тільки в Ньюфаундленді вмирають більше 100 тисяч китів, тюленів, черепах.

E:\школа 2\екологічна олімпіада\1416759474_0803b7675a10cb6c9a8e2c491c4.jpg

 E:\школа 2\екологічна олімпіада\1416760498_turtle_plastic_bag-scaled1000.jpg

 Не варто забувати і про те з чого саме їх виробляють, адже поліетилен це продукт нафтопереробки, а нафта – вичерпний ресурс. Ще Менделєєв сказав, що: «Палити нафту, все одно що палити пічку асигнаціями», про пакети, мені здається, він був би ще гіршої думки.

E:\школа 2\екологічна олімпіада\1430130803_noplastic1.jpg

 E:\школа 2\екологічна олімпіада\1416760396_01.jpg

Невтішна ситуація із сміттям в Рівненській області

Наша цивілізація, це, безумовно, цивілізація сміття. Раніше, буквально якихось 100 років тому, практично все побутове  сміття, яке викидала людина, з часом розкладалось, гнило та спричиняло мінімальний вплив на навколишній світ. І взагалі викидали на смітник дуже обмежену кількість сміття. Практично все знаходило своє застосування в господарстві. Зовсім інша справа – зараз. Кожен українець, за різними оцінками щороку викидає 300-400 кг сміття в рік! І ця цифра невпинно зростає. За останні 10 років в Україні кількість сміття продукованого однією людиною зросла на 30%.

За даними Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України: «В Україні за 2014 рік  (без урахування даних АР Крим, Луганської області та м. Севастополь) утворилось близько 45 млн. м3 побутових відходів, або близько 10 млн. тонн, які захоронюються на 6 тис. сміттєзвалищ і полігонів загальною площею понад 9 тис. га.» Так, в Рівненській області, за 2014 рік було зібрано 959606,6 м3 (170369,6 т) відходів – це приблизно 21 000 Камазів! З усієї цієї кількості побутового сміття лише 82451,6 м3 ( 6000 т) було зібрано на заготівельних пунктах вторинної переробки сировини.

На полігонах в Рівненській області захоронено 29181304,5 м3 (7017674,2 т) побутових відходів. Загалом в області 311 полігонів та звалищ, а потрібно побудувати ще 34.

Несанкціонованих звалищ в 2014 році було виявлено 562 шт, площею 33,6 га, правда, всі вони ліквідовані (принаймні у звіті Міністерства).  А кількість стихійних звалищ, захаращених лісів, узбіч, полів взагалі не піддається точному обрахунку.

За деякими даними  пластикові пакети складають до 6% всіх відходів.

 

фото2_клевань

Ліс біля Клеванської районної лікарні. Фото з сайту

Узлісся с. Шубків. Фото Яцук Н.О.

Теоретична частина

12 фактів про пластикові пакети, які повинен знати кожен

Звичайний пластиковий пакет давно ввійшов у наше життя як звичний предмет побуту настільки, що мало хто задумується, звідки вони беруться й куди зникають після використання. Зазвичай похід до супермаркету завершується значним поповненням домашньої колекції пластикових пакетів різного розміру, більшість із яких зовсім скоро відправляться на звалище.

1. 160 000 пластикових пакетів використовуються в світі щосекунди.

2. 5 трильйонів пакетів виробляється на рік. Складені поряд вони можуть огорнути планету сім разів.

3. Так звана Велика тихоокеанська сміттєва пляма – величезне скупчення сміття, що дрейфує в океані, складається більшою частиною саме з пластику.

4. У 2008 році на березі океану в Каліфорнії в шлунку мертвого кита знайшли близько 22 кг пластику, що, ймовірно, і стало причиною загибелі.

5. Пластик є штучно синтезованою сполукою, період розпаду якої триває до 1000 років – мінімум кілька десятків поколінь наших нащадків зможуть «милуватися» пластиковим спадком нашої епохи, якщо нічого не змінити.

 6. Пластиковий пакет забруднює довколишнє середовище, коли починає розпадатися. Його мікрочастинки просочуватимуться в ґрунт/воду, несучи отруту для рослин, мікроорганізмів, ґрунтових вод, тощо.

 7. У середньому одна сім’я використовує 15 пакетів різного розміру за один похід до супермаркету.

8. Від 1% до 3% – саме стільки пакетів піддаються вторинній переробці по всьому світі.

9. Пластикові пакети є поширеною причиною загибелі морських тварин, котрі плутають їх із їжею.

10. 1977 – рік появи пакетів у супермаркетах.

11. Загальна маса пластикових відходів на півночі Тихого Океану за деякими підрахунками перевищує масу планктону в 6 разів.

12. Пластик виробляється з невідновлюваних ресурсів, таких як нафтопродукти та природній газ, видобуток яких шкодить довкіллю.

Оцінивши глобальні масштаби, напрошується сповнений подиву висновок – але це ж всього-на-всього один пластиковий пакет! Проте, один він для Вас, а для всіх жителів країни, континенту та планети це мільйони й мільярди одиниць пластикового сміття, котрими скористаються не більше кількох разів.

Проте, не все так погано, адже в світі існує багато ініціатив, спрямованих на те, щоб виправити проблему. Існують різні державні програми, спрямовані на зменшення кількості пластикових відходів та заохочення вторинної переробки сміття.

Кожен із нас може зменшити обсяг використання пластикових пакетів, використовуючи їх повторно та надаючи перевагу сумкам із натуральних матеріалів (так званим «еко-сумкам»).

Пам’ятаймо, що найвищу користь для себе ми можемо принести лише тоді, коли цілком усвідомлюватимемо те, що робимо. Ми не задумуємося про використання пластикових пакетів у магазинах, так само як і часом не задумуємося над тим, що в ці пакети кладемо.

Бездумність при споживанні призводить до тяжких наслідків, тому варто щоразу спиняти себе й ставити подумки контрольні питання. Вони дадуть відчуття відповідальності за своє самопочуття та здоров’я.

Відповідальність та розуміння істини завжди є непростим тягарем для людини. Але свідомий вибір є саме тією ціною, яку ми маємо сплатити за своє благополуччя. Адже ніхто, окрім нас самих, цей вибір зробити не зможе.

Пластик і продукти харчування

В супермаркеті, на ринку, в магазині ми так «прив'язалися» до цих зручних пакетів, що навіть перестали помічати їх. Адже якщо вони раптом зникнуть з ужитку, то тепер це нас сильно не влаштує.

Але тут виникає питання, а чи безпечно таке повсюдне використання синтетичного матеріалу? Можливо, більш природно повернутися до старого методу загортання продуктів та інших товарів у звичайний сіру папір? Як поліетилен впливає на продукти, а значить і на наше з вами здоров'я? Особливо часто це питання стало виникати з появою вже готової продукції, напівфабрикатами. При цьому виробники деяких видів продуктів навіть рекомендують готувати прямо в пакетах: каші в пакетиках, супи або гарніри в багатошарових упаковках або пінопластових стаканчиках.

Споживачам особливо подобається такий вид упаковки, бо вона захищає продукти від зовнішнього впливу, через неї добре проглядається товарний вигляд виробу, а головне — на пакеті можна розмістити рекламний матеріал.

Але яскраві логотипи і заклики можуть нести в собі небезпеку у вигляді фарби, в яку часто додаються токсичні речовини, здатні проникнути через плівку в продукти. Не забувайте і про хімічний клей, яким з'єднуються шви упаковки, він теж може проникнути всередину і контактувати з їжею.

Найменш безпечним пластиком сьогодні називають поліетилен. Тим не менш, поліетилен містить токсичні для здоров'я речовини – мономерні фталати. Найбільшу небезпеку вони несуть для печінки. Медики закликають використовувати при реалізації продуктів харчування тільки харчовий поліетилен, де токсичні речовини містяться в мінімальній кількості. Але виявити отруту на око неможливо, для цього потрібні спеціальні лабораторні дослідження. Чи може покупець бути впевнений в тому, що продавець не використовує пакети з токсинами?

Якщо ми нечасто їмо продукти з токсичних пакетів, то навряд чи вони зможуть принести шкоду організму. Але щодня сучасні люди купують в магазинах продукти в різних поліетиленових упаковках для свого столу, а це може завдати непоправної шкоди здоров'ю.

Зараз дуже поширений для упаковки м'яса, риби, фруктів, овочів вакуумний поліетилен. Він дійсно довше зберігає свіжість продуктів. Але слід пам'ятати, що безкиснева середа сприятлива для розмноження окремих видів бактерій, що активізуються після того, як упаковку розкривають. Зберігання ж продуктів в холодильнику в розкритій упаковці ще більше збільшує шанс на отруєння.

Лікар-епідеміолог Леонід Грачов стверджує, що на поліетиленових пакетах міститься більше 50 різновидів хвороботворних бактерій, серед яких і кишкова паличка.

Основні напрямки вирішення проблеми використання пластикових пакетів

В світі існує чотири основних напрямки вирішення проблеми використання пластикових пакетів: сортування сміття, обмеження використання, утилізація, використання біорозчинного поліетилену.

Обмеження використання пластикових пакетів

В світовій практиці існує велика кількість різноманітних прикладів обмеження  використання пластикових пакетів. В основному це або повна заборона пакетів певної товщини або накладання різноманітних штрафів.

Для боротьби із забрудненням навколишнього середовища поліетиленовими пакетами застосовуються різні заходи, і вже близько 40 країн ввели заборону або обмеження на продаж і (або) виробництво пластикових пакетів:

Данія: ще в 1994 році введено податок на безкоштовну роздачу поліетиленових пакетів в торгових закладах. Після того як в Данії ввели плату за поліетилен, його популярність у покупців знизилася на 90%.

Німеччина: утилізацію пакетів оплачують споживачі, а за збір і переробку відповідають продавці і розповсюджувачі.

Ірландія: після підвищення ціни на пакети кількість використовуваних пакетів скоротилося на 94%. Зараз там застосовують «багаторазові» сумки з тканини.

США: в Сан-Франциско великі супермаркети і мережеві аптеки не використовують поліетиленові пакети. Гавайї стали першим штатом, який відмовився від використання поліетиленових пакетів.

Танзанія: штраф за виробництво, імпорт або продаж пластикових пакетів – 2000 доларів або рік в'язниці. Ввезення пластикових пакетів на Занзібар заборонений.

Австралія: з січня 2004 року на острові Кенгуру владою була введена заборона на поліетиленові пакети. До кінця 2008 року запроваджено пряму заборону на використання пластикових пакетів в супермаркетах.

Міністр з охорони навколишнього середовища та культурної спадщини Австралії Пітер Гаррет охарактеризував шкоду пакетів дикій природі Австралії як «критичну». Більшість австралійців сприйняло цю заборону позитивно.

«Я рада звільненню від цієї поліетиленовою чуми», «Не хочу залишити своїм дітям спадщину у вигляді гори сміття», «Нарешті-то міський пляж став чистим»,такі відгуки можна прочитати в онлайн-щоденниках та на форумах рядових молодих австралійців. Перша в світі вільна від поліетиленових пакетів зона (plastic bag-free) з'явилася саме в Австралії, в січні 2004. Це – острів Kangaroo.

Англія: вже восени 2004 року в Великобританії були запущені на ринок перші в світі біорозкладні пакети для хліба. Новий матеріал, з якого виготовляються пакети, протягом чотирьох років повністю розкладається на вуглекислий газ і воду.

Жителі Великобританії домовилися по можливості використовувати продуктові пакети з сировини, що підлягає вторинній переробці. Так, два роки тому підприємниця з графства Девон Ребекка Хоккінг переконала власників 43 магазинів перейти на багаторазові тканинні сумки для своїх покупців. В кінці минулого року прем'єр-міністр Джордж Гордон Браун закликав всі британські магазини замінити шкідливі пластикові пакети на паперові.

Мережа магазинів Marks and Spencer припинила безкоштовну видачу пакетів. Гроші від продажу пакетів компанія перераховує на створення нових міських парків і садів.

Також популярна і соціальна реклама: покупців на вході в магазин зустрічає плакат: «Приходьте до нас зі своїм пакетом або сумкою! Задля захисту навколишнього середовища». Шість з десяти англійських споживачів вважають, що продукти необхідно упаковувати тільки в біологічно руйнуватися упаковку.

Франція ще 2010 році заборонила використання пакетів, заборона діє і в ряді штатів в США, у Бангладеш, Сінгапурі, частково – в Китаї – загалом біля 40 країн світу відмовились від використання пластикових пакетів.

А от Данія, Литва, Ірландія та ряд інших країн встановили спеціальний податок на використання пластикових кульків.

Латвія: введений податок на поліетиленові пакети, які використовуються в супермаркетах, щоб зменшити їх використання.

Фінляндія: в супермаркетах встановлені автомати з прийому використаних пакетів, які служать сировиною для переробки та виробництва нових виробів із пластику.

Китай: з 1 червня 2008 року заборонено виробляти, продавати і використовувати поліетиленові пакети з товщиною плівки менше 0,025 мм.

Італія: з 1 січня 2011 року в країні заборонено використання поліетиленових пакетів. Тепер для придбаного товару покупці повинні мати сумки багаторазового використання або біопакети.

Сінгапур, Бангладеш, Тайвань: введена повна заборона на використання поліетиленових пакетів з 2003 року через численні випадки закупорки каналізації та перекриття русел річок, що призводять до повеней.

Така ж заборона діє і в ряді штатів Індії.

В Україні на сьогодні зареєстрований законопроект №3237 від 06.10.2015 «Про обмеження виробництва, використання, ввезення і розповсюдження полімерних пакетів».

Цей законопроект пропонує з 1 квітня 2016 року заборонити «виробництво, використання, ввезення і платне або безкоштовне розповсюдження (крім транзиту вантажів) полімерних пакетів» місткістю до 20 кубічних дециметрів. Заборона також не поширюється на екологічні полімерні пакети (виробництво яких здійснюється «не менш ніж на 90% із вторинної сировини»). За невиконання пропонується штрафувати: за перше порушення «від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією полімерних пакетів»; за повторне: «від 400 до 800 неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією полімерних пакетів».

Подібний Закон вже пробували прийняти у 2013 році та 2011 але не склалося. Побачимо, як буде цього разу.

Активні громадяни також не стоять осторонь законодавчого вирішення цієї проблеми. На сайті електронних петицій Президенту України розміщено цілий ряд петиції з проханням про заборону використання пластикових пакетів:

 https://petition.president.gov.ua/petition/2474 – Суть звернення: «Заборона використання пластикових пакетів та упаковки»

 https://petition.president.gov.ua/petition/4460 – Суть звернення: «Заборонити імпорт, виробництво, продаж, всіляке використання в Україні пластикових пляшок, пластикових пакетів, пластикового посуду.»

 https://petition.president.gov.ua/petition/4607 – Суть звернення: «Заборона використання пластику в упаковках харчових продуктів.»

 https://petition.president.gov.ua/petition/16970 – Суть звернення: «Підвищити ціни на скляні та пластикові пляшки та заборонити пластикові пакети.»

 https://petition.president.gov.ua/petition/5115 – Суть звернення: «Заборона пластику в пакуванні продуктів»

Є і така петиція:

 https://petition.president.gov.ua/petition/4261 – Суть звернення: «Пільгове оподаткування для виробів та пакування з пластику, який біологічно розкладається в природі.»

Очевидно, що противникам використання пластикових пакетів варто об’єднати свої зусилля хоча б під час написання Петицій.

Ще один шлях вирішення проблеми – це пошук інших матеріалів, які могли б замінити пластикові пакети.

Сортування сміття

Потрохи ідея сортування сміття захоплює думки пересічного українця. Все більше стає пунктів прийому вторинної сировини, в деяких дворах з’являються спеціальні баки для пластику, скла, паперу. Але нам все ще безмежно далеко до, наприклад, Фінляндії, де у супермаркетах встановлені спеціальні автомати з прийому використаних пластикових пакетів.

 

Біорозчинний поліетилен

Це специфічний вид поліетилену, який виготовляється з додаванням оксо-біодобавки d2w. Під впливом сонячного світла, повітря та води такий пакетик розкладається швидше (від 2 до 5 років). Виробники такої продукції стверджують, що для розкладу такого пакету не потрібно створювати якихось додаткових умов.

Нажаль, у вільному продажі, знайти такі пакети доволі складно. Окрім пакетів для сміття – їх можна придбати в магазинах. Також можна замовити виготовлення таких пакетів для своєї компанії.

фото3колллаж

Інші альтернативи пластиковим пакетам

Папір 

Тут добре працює приказка – все нове, усе добре забуте старе. Адже люди старші 35-40 років добре пам’ятають як їм загортали відрізаний сир у коричневий папір, а м’ясо – у вощений і молоко продавали у скляних пляшках.  В багатьох країнах для пакування продуктів використовують  паперові пакети. В Україні у супермаркетах вже почали використовувати паперові пакети для хлібу та хлібобулочних виробів. Нажаль, товари запаковані у паперову упаковку трапляються доволі рідко і, як правило, за більш високою ціною. Дуже часто під паперовою обгорткою міститься поліетиленовий пакет, тому варто не втрачати пильність.

Торбинки з тканини

Це, мабуть, найпростіший варіант для зменшення використання пакетів в побуті.

По перше – на ринку представлений доволі широкий вибір різноманітних еко-торбинок. По друге – їх доволі легко пошити самому. Фактично це зшитий по периметру прямокутник з тканини з пришитими стрічками для зав’язування. (Якщо будете шити самі обирайте найлегшу тканину).

Результат пошуку зображень за запитом "торбинки з тканини пошив"

http://kreska.com.ua/sites/default/files/styles/hp_slideshow/public/field/image/blog_post/eco-bag-feature.jpg?itok=Kzux12oU

Практична частина

Як використовувати й утилізовувати пластикові пакети з меншою шкодою для довкілля. Поради

1) Не брати зайвий пакет.

Якщо ви просто відмовляєтесь на касі від великого пакета і використовуєте свою багаторазову торбу, сумку чи рюкзак, якщо не пакуєте в пакетик уже й так запакований сир (а раптом протече), не кладете в нього уже й так двічі запакований крем – ви вже на правильному шляху.

2) Повторно використовувати існуючі пакетики.

Якось так виходить, що навіть коли ти відмовляєшся від пакетів, вони все одно не виводяться з дому. Хтось щось приніс, сам таки купив – і вони знову перед тобою. Це пробачається. «Одноразовий» пакет насправді можна використовувати три, а то й чотири рази – при умові, що перед цим у нього не поклали масло чи якийсь мохнатий фрукт. Просто захопіть з собою наступного разу в магазин чи на базар кілька пакетів: і використовуйте їх повторно.

3) Використовувати багаторазову тару.

Придбайте кілька коробочок, лоточків, баночок для покупок нефасованих продуктів. Безумовно, бувають спонтанні покупки, а лоточок не завжди лежить у сумці. Нічого страшного, запакуйте цього разу в одноразовий пакет, їх же ніхто не відміняв, врешті-решт! Але коли ви їдете планово в супермаркет чи на базар, ще й їдете своїм великим красивим автомобілем – візьміть свою тару, це ж елементарно! З часом побачите, що незвична справа стане нормою і взагалі перестанете про це думати. Просто спробуйте!

4) Утилізуйте правильно!

Якщо викидаєте кульки – зав’яжіть їх в клубочок або зав’яжіть декілька вузликів – так вони не будуть так легко розноситись вітром. А ще краще – збирайте використані пакети у пластикові пляшки. Їх туди поміщається дуже багато!

5) І, наостанок, перегляньте декілька мультиків: поспівчувайте восьминіжці та візьміть приклад з розумних тваринок.

Можливо, цей проект не вирішить глобальних екологічних проблем – але принаймні зменшить кількість сміття навколо.


 


Шляхи застосування використаних пластикових пакетів

Проаналізувавши інформацію з різних Інтернет-джерел, я вирішила систематизувати її та виділити деякі шляхи застосування використаного поліетилену.

Великим споживачем поліетилену є кабельна промисловість, радіотехніка, телебачення, хімічна промисловість, сільське господарство.

У кабельній промисловості при застосуванні поліетилену (разом з полівінілхлоридом) економиться велика кількість свинцю, міді, шовку, бавовняної пряжі і інших дорогих матеріалів.

Крім економії в сировині перехід на виробництво кабелів і проводів з пластмасовою ізоляцією скорочує трудомісткість процесу накладення ізоляції, спрощує технологію і призводить до значного зниження капітальних витрат.

Сільське господарство

Високий економічний ефект досягається від застосування поліетиленової плівки в овочівництві при спорудженні теплиць, парників (вартість плівкових теплиць і парників за рахунок спрощення конструкцій в 2-3 рази нижче, ніж скляних).

Поліетиленова плівка застосовується для укриття овочів і зерна при тимчасовому зберіганні їх у польових умовах. З плівки виготовляються мішки для мінеральних добрив.

Плівка застосовується і при силосуванні. Зберігання силосу у великих пакетах з плівки не тільки виключає необхідність побудови відносно дорогих силосних веж з усіма їхніми незручностями при завантаженні та розвантаженні, а й призводить до кращого збереження поживних речовин в кормах. Часто силос, як правило, вкривають соломою, промазують зверху шаром глини, і все ж від потрапляння повітря великий відсоток силосу псується. Використання полімерних плівок значно зменшує % втрат.

Полімерними плівками і навіть їх обрізками можна покривати землю під плодово-ягідними культурами. Цим підвищується їх врожайність приблизно на половину. Така плівка гальмує ріст бур'янів і значно зменшує випаровування вологи з грунтів. Правда, періодичним розпушуванням і щедрим поливанням можна досягти того ж самого, але це важка і трудомістка справа.

Є багато цікавих дослідів з вирощування огірків у пакетах.

Пов’язане зображення

Пластикові пакети можна також використовувати при поливі грунту. Треба наповнити пакет водою і акуратно зробити отвори невеликого діаметру. Потім розмістити на землі вниз проколеною стороною. Таке пристосування здатне зволожити грунт тільки біля однієї рослини.

http://budtech.in.ua/images/Kapelnij_poliv_iz_plastikovih_butilok_svoimi_rukami_9.jpg

Цікаві роботи з використання поліетилену для боротьби з ерозією грунту. При ерозії грунту земля втрачає грудчасту структуру і перетворюється на порох. Грунт стає неродючим. Досліди показали, що введенням в грунт розчинів деяких полімерів вдається відновити структуру, покращити родючість.

А скільки корисного поліетилен приніс на молочні ферми. З нього виготовляється різна тара: банки, відра, бочки, бідони, всілякі пристосування і апарати, наприклад, доїльні, і пристосування для автоматичної подачі зерна в годівниці на птахофермах.

Вельми ефективним є застосування поліетиленової плівки для облицювання зрошувальних каналів замість монолітного або збірного бетону. Вартість плівковою облицювання в 2-3 рази нижче бетонної. З поліетилену виготовляють гнучкі шланги для поливу полів.

Інші шляхи застосування

Поліетилен застосовують також в будівельній техніці, машинобудуванні,  у виготовленні труб і санітарно-технічних виробів.

З поліетилену можуть бути виготовлені предмети домашнього вжитку, предмети санітарії та догляду за хворими, що вимагають стерилізації, іграшки, каблуки дамських туфель, ручки ножів, виделок, щіток, посудини з подвійними стінками для гарячих і холодних напоїв, різне кухонне начиння – тази, відра, глечики, кошики для білизни і овочів.

З поліетилену можна виготовляти пакувальну тару для харчової, парфумерної та фармацевтичної промисловості – бутлі, флакони, тюбики і контейнери. Поліетилен придатний для виготовлення труб, фітингів та іншої арматури. Поєднання красивого зовнішнього вигляду, міцності і легкості робить поліпропілен вельми перспективним для виготовлення меблів, секційних універсальних полиць, книжкових шаф, цельноформованих стільців, крісел.

З поліетилену можуть бути виготовлені окремі вузли вентиляційних систем, пральних машин і різних електроприладів.

Спінений поліетилен знаходить також широке застосування при тепло-, звуко-, гідро-і електроізоляції в будівництві, автомобілебудуванні, енергетиці, електроніці та легкої промисловості. Матеріали з ППЕ настільки успішно виконують свої функції, що західні будівельники віддають перевагу використанню спінених поліетиленів всім іншим видам ізоляції. Такий сучасний і перспективний спосіб ізоляції дозволяє вирішити проблему збереження тепла з максимальною вигодою при мінімумі витрачених зусиль.


Дослідження

Я звернула увагу на те, що дуже багато використаних пластикових пакетів знаходиться на землі, висить на деревах та кущах, плаває у річці. Все це створює досить неприємну гнітючу атмосферу. Тому я подумала, а чи не можна якось вирішити цю проблему хоча б в межах нашого села.

Вирішити дане питання я спробувала за допомогою дуже простого експерименту.

Протягом місяця я детально підраховувала кількість пакетів, які з продуктами харчування та іншими товарами потрапляли додому. В середньому, щодня надходило близько 5 пакетиків.

Всі пакети, які виходили із вжитку і раніше викидалися у сміття, я почала збирати у пластикову пляшку. В ході досліду зрозуміла, що краще використовувати пляшку із широким отвором, щоб легше було пакувати.

У пляшку місткістю 1,5 літра легко увійшло 103 пакетики. В ході досліду я також помітила, що наповнення сміттєвого кошика значно сповільнилось, тому що викинуті  у нього пластикові пакети утримують повітря, тому займають більший об′єм. В пляшці ж пакетики пресуються, займають небагато місця, не розлітаються.

Середній розмір пакета 20 на 25 см. Тобто 20 пакетиків вкриють 1 м2 поверхні. А пакетики з пляшки закриють площу понад 5 м2.

У нашому селі проживає близько 350 сімей. Кожна сім′я, так само, використовує по 5 пакетиків щодня, 150 – щомісяця. А це – 7, 5 м2. А 350 сімей використає за місяць 52500 пакетів, якими можна вкрити 2625 м2.

Після підрахунків мені стало зрозумілим, чому така величезна кількість легеньких пакетиків розкидана по всьому селі.

А уявіть собі, яка ж кількість використаних пакетів у масштабах України! Це ж справжня екологічна катастрофа!

Отже, якщо кожна сім′я буде просто складати використані пакети у будь-яку тару, найкраще, у пластикові пляшки, тому що є шанс, що вони, все ж таки, будуть перероблені, то значна територія України звільниться від такого виду забруднення. Робити це дуже легко.

Я звертаюся до всіх, щоб ви поширювали дану ідею і приєдналися до експерименту! Тоді за дуже короткий час пластикові пакетики перестануть нести загрозу середовищу та псувати зовнішній вигляд наших домівок! А пластикові пляшки, наповнені пакетиками, постарайтесь здати у пункти переробки.


E:\школа 2\екологічна олімпіада\DSC05457.JPG

Середній розмір пакета 20 на 25 см. Тобто 20 пакетиків вкриють 1 м2 поверхні

E:\школа 2\екологічна олімпіада\DSC05447.JPG

У пляшку місткістю 1,5 літра легко увійшло 103 пакетики

 

E:\школа 2\екологічна олімпіада\DSC05450.JPG

В пляшці пакетики пресуються, займають небагато місця, не розлітаютьсяE:\школа 2\екологічна олімпіада\DSC05459.JPG


 

 

 

Висновки

Метою моєї роботи було привернути увагу до проблеми забруднення середовища пластиковими пакетами.

Дослідивши дану проблему, з′ясувавши, як вона вирішується у світі, я намагалася виробити власні рекомендації щодо зменшення забруднення. Основною моєю рекомендацією було пакувати використані пакети у пластикові пляшки та здавати останні на переробку.

Тривалість життя пластикового пакету складає у середньому 25 хвилин, потім він відправляється в сміттєвий кошик. Така доля більшості поліетиленових пакетів. Німецька екологічна організація Deutsche Umwelthilfe (DUH) підрахувала, що у світі щорічно використовується трильйон пакетів із пластику. Тільки у 2010 році в Європі, за даними DUH, було зроблено 750 тисяч тонн одноразових пластикових пакетів. Це відповідає вазі 625 тисяч легковиків. Найжахливіше, що час розкладання пластику складає кілька сотень років – для порівняння, паперовий квиток на автобус розкладається протягом декількох тижнів. Навіть консервній банці потрібно менше часу – предмети з жерсті повністю розпадаються приблизно за 100 років.

Уявіть собі, що все це сміття з пакетиків опиняється в просторі, пластик є скрізь! Тому, вважаю, що запакувавши його, ми частково уникнемо  глобальної проблеми.

Проаналізувавши інформацію з різних джерел, я також виявила, що використані пластикові пакетики краще не викидати у сміття, а здавати на переробку з метою подальшого їх застосування у різних галузях промисловості, сільському господарстві. На своїх присадибних ділянках рекомендую використовувати пакети для тимчасового зберігання овочів і зерна, для силосування, для поливу, обрізками пакетів можна покривати землю під плодово-ягідними культурами.


ДЖЕРЕЛА

  1. http://veganstvo.info/199-polietilenovye-pakety-nanosyat-sereznyy-vred-ekologii.html
  2. http://cinotrus.com/12-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D1%96%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%BE-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D1%96-%D0%BF%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D1%8F%D0%BA%D1%96-%D0%BC%D0%B0%D1%94/
  3. http://www.minregion.gov.ua/zhkh/Blahoustri-terytoriy/stan-sferi-povodzhennya–z-pobutovimi-vidhodami-v-ukrayini-za-2014-rik-452219/
  4. http://ogo.ua/articles/view/2012-03-21/32633.html
  5. http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=56704
  6. http://ecoclubrivne.org/plastic-bag/
  7. https://www.facebook.com/stopkulyok/
  8. http://domovyk.com/news/13/full/1630/
  9. http://ua-referat.com/%D0%97%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%81%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F_%D1%96_%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D1%8F_%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D1%96%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%83

 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Пилипчук Лідія Григорівна
    Дуже актуальний матеріал
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Екологія, Інші матеріали
Додано
4 лютого 2018
Переглядів
14127
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку