Екологічний урок «Первоцвіти – перші посмішки весни»

Про матеріал

розширювати й уточнювати знання учнів про весняні квіти - первоцвіти, вчити розпізнавати їх, розвивати спостережливість; виховувати бережливе ставлення і любов до перших весняних квітів; не завдавати їм шкоди, не знищувати рослини, занесені до Червоної книги України.

Перегляд файлу

Екологічний урок

 «Первоцвіти – перші посмішки весни»

Мета: розширювати й уточнювати знання учнів про весняні квіти - первоцвіти, вчити розпізнавати їх, розвивати спостережливість; виховувати бережливе ставлення і любов до перших весняних квітів; не завдавати їм шкоди, не знищувати рослини, занесені до Червоної книги України.

Обладнання:  комп’ютер, мультимедійна презентація «Перші весняні квіти», Червона книга України.

Вікова категорія: учні 5 - 6 – х класів.

Хід заняття

Привітання з учнями

Пролунав шкільний дзвінок,

Всіх покликав на урок.

Хоче нам сьогодні він

Показати дивний фільм.

І не вигадку – реальне:

Про природу нашу гарну.

Вправа «Мозковий штурм»

Яка зараз пора року?есна) 

Після якої пори року настає весна? (Зими)

Діти скажіть, чи відразу відступає зима? (Зима ще пручається, відступати не хоче. То сніжку підкине, то мороз нашле, то холодним вітром задує. Однак це вже не надовго.)

Який  вигляд має природа на початку весни?

Які ознаки весни ви помітили в природі? (Весною пробуджується земля і вибухає різнокольоровими барвами. Трави, квіти чарівними килимами покривають степи, узлісся, схили гір. Разом з природою оновлюється душа і ніжним трепетом відгукується на зміни в навколишньому світі.).

Заплющіть свої оченята і під час звучання музичного твору «Весна», уявіть собі весну, яка вона?

 

 Асоціативний кущ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Діти ви любити весну? Чому?

Діти, а хто мені скаже, які є весняні місяці?  ( Березень, квітень, травень)

  Діти, а чим пахне весна? (Так, вона пахне свіжістю, квітами, травами і казкою. То одні пташки прилетіли, за ними другі)

Чи знаєте ви, діти, які пташки прилітають у березні?(шпак, лелеки, …)

Діти, а ви знаєте, як треба готуватися до прильоту пташок?  - (Треба робити і вішати на деревах шпаківні)

А які перші квіти весни ви знаєте?  - (Підсніжники, первоцвіт, фіалки,  конвалія, ряст, медунка … ).

Чи бачили їх у природі?

Найпрекраснішим витвором природи є квіти. Вони, як музика створюють піднесений настрій, є окрасою нашого життя. Вони вражають нас найтоншими пахощами, милують різнобарв’ям кольорів. А які вони ці квіти, чи все ми знаємо про них, як правильно милуватися їхньою красою, не завдаючи шкоди природі, не зриваючи та не винищуючи цих рідкісних рослин?

 Складання правил поведінки в  природі

1. Не ламай гiлки дерев i кущiв.

2. Не пошкоджуй кору дерев.

З. Збираючи лiкарськi рослини, частину з них залиши природi.

4. Не руйнуй мурашникiв.

5. Не руйнуй пташиних гнiзд.

б. Не лови диких тварин i не принось їх додому.

7. Не рви квiтiв, вони потрiбнi рослинам.

8. Не вбивай живе.

9. Взявши в природi — компенсуй втричi, зрубав дерево — посади три.

10. Пам’ятай: природа — окраса твого краю. Лише говорити про охорону природи мало — потрiбно дiяти.

  Ще біліє сніг, морози змінюються відлигою, а під сніговою ковдрою вже пробуджується нове життя. То з’являються провісники зеленої весни. З кожним весняним днем стає тепліше. У цей час, поки ще не з’явилося листя на деревах, у лісі повно сонячного світла, багато вологи з розталого снігу, і все це сприяє ростові і розвитку рослин. Ранньою весною починає розквітати багато рослин, які зимують під землею, тобто зимують їхні кореневища, цибулини, бульби, що є «коморою» з запасом поживних речовин. Деякі з таких рослин зацвітають уже на 2—3-й день після того, як розтане сніг. Такі рослини називаються ранньоквітучими. Першою ранньоквітучою рослиною є мати-й-мачуха, потім цвітуть підсніжник, пролісок, кульбаба, анемона, медунка, жовтяниця, калюжниця, первоцвіт...

Щойно пригріє весняне сонечко, у наших лісах, на проталинах землі уже біліють голівки підсніжників – перших вісників весни. На галявинах виділяються своєю чарівністю блакитні проліски, золотисті монетки мати й мачухи, різнокольорові медунки, фіолетові оченята фіалок, маленькі жовті дзвіночки на бархатистому стеблі первоцвітів, ароматні й дуже привабливі дзвіночки конвалій. Вони є символом пробудження природи від зимового сну.

Напевне немає людини, яка б була байдужою до краси весняних квітів. А скільки чарівності вклала природа в ці дивовижні рослини. А щоб добре знати весняні квіти, потрібно самим добре знати первоцвіти. Першоцвіти – дуже швидко зацвітають, і їх ще називають – ефемероїди, це слово грецького походження і в перекладі означає “скороминучий”, “швидкоплинний”. Ефемероїди готуються до весни ще восени, накопичуючи в своїх цибулинах запаси поживних речовин, щоб раніше від інших рослин зустріти весну та потішити нас своєю красою. У багатьох першоцвітів забарвлення яскраве, весняне. Квіти золотисті, блискучі, неначе сонце, голубі, як весняне небо, бузкові та білосніжні, що квітнуть наприкінці зими та на початку весни.  Перетворюючи нашу землю на яскравий килим, але на зовсім короткий час. Наче сама весна нам посміхається й ховається за обрієм. Чи не диво це! Як радісно милуватися неповторною красою природи – первоцвітами! Їм не страшні ані сніг, ані злі морози – до примхливої природи ці ранні квіти чудово пристосувались.

Найпершою квіткою весни традиційно прийнято вважати підсніжникбагаторічна цибулинна рослина. Назва походить від грецьких слів, які в перекладі означають «молочно-квітковий» (колір квітів цієї рослини нагадує молоко). Маленька біла квіточка, яка навіть при слабких ще променях весняного сонечка, не боїться ані снігу, ані весняних приморозків уже показує свої зелені листочки і ніжний аромат з під ще майже зовсім не розталого зимового снігу, є вірною ознакою того, що теплі дні уже не за горами. Підсніжник звичайний зростає у листяних лісах і чагарниках  Карпат. Ранньою весною місцями в лісах утворює чудовий білий мереживний килим. Цвіте у березні  квітні (навіть у лютому, якщо тепла зима).

Білоцвіт весняний - на початку березня, в проталинах землі, де тягнуться до сонця перші паростки перших квітів, біля струмочків з талого снігу на соковитих квітконосах погойдуються великі білі дзвіночки білоцвіту весняного. Галявини вкриваються чарівними білоквітими вишиванками. Своїми квітами рослина дещо схожа на підсніжник. Наукова назва роду походить від грецького слова, що означає «біла фіалка». Перша частина назви пов'язана з білим кольором квіток, а друга — з їхнім фіалковим ароматом. Квітки на довгих квітконіжках, з приквітковим листком в підставці, білі, дзвіночкоподібні з приємним запахом. Пелюстки із зеленими або жовтими кінцями. Зустрічається в природі на узліссях гірських букових лісів. Білоцвіт зацвітає одним з перших - у березні, цвіте й у квітні протягом 20-30 днів.

Шафра́н Ге́йфеля  — багаторічна бульбоцибулинна трав'яниста рослина, заввишки 25—35 см, з поодинокими, фіолетовими, іноді сніжно-білими квітками, які розміщені на такому короткому квітконосі, що здається ніби вони стирчать із землі, і з дуже вкороченим стеблом. Трапляється на гірських луках і галявинах Карпат.  Цвіте з березня до середини квітня. У народі їх називають брандушками, маслянками або серенками.

Цибуля ведмежа (черемша, дикий часник) назва цибулі походить від латинського «аліум» ароматний. Цвіте в квітні-травні білими запашними квітами, зібраними в верхівкове суцвіття. Росте у вологих місцях листяних лісів. Листки в свіжому вигляді використовуються на салати.

Гра «Впізнайко» (розпізнайте серед зображених рослин ранньоквітучі трав’янисті рослини своєї місцевості. (додаток презентація).

Прочитайте акровірші. Назвіть і покажіть названі первоцвіти на фотографіях. (додаток презентація)

Хоч у деяких місцях нашого краю першоцвіти є досить поширеними, та загалом для країни вони є рідкісними. Мабуть, багато хто й і не здогадується, що майже всі види первоцвітів  занесені до Червоної книги України - це книга совісті кожного з нас, адже їх кількість щороку зменшується.

  Гра «Називайко» (назвіть за фотографіями первоцвіти, які занесені у Червону  Книгу  та охороняються Законами України. Додаток презентація).

В Україні заборонена торгівля ранньоквітучими весняними квітами – первоцвітами. Але на вулицях та ринках сіл і міст продаються червонокнижні рослини. Подумайте, якщо ми відмовимося купувати букети первоцвітів, то ними перестануть торгувати. Продавці первоцвітів порушують закони України і караються штрафами. Але закон оберігатиме природу тоді, коли кожна людина шануватиме і цінуватиме кожну рослину, занесену до Червоної книги.

Ранньовесняні рослини є їжею для комах, які є їх запилювачами. У разі зривання квітів комахи гинуть, а рослини не запилюються і не утворюють насіння. Так не обдуманими діями знищуємо ранньовесняні квіти.

Люди! У вас під ногами рідкісні квіти – первоцвіти. Не витоптуйте їх, не наривайте букети у власних цілях, не купуйте первоцвітів у продавців квітами. Милуйтеся квітами, фотографуйте їх, вирощуйте у горщиках для вазонів, на присадибних ділянках, клумбах, грядках, малюйте та оспівуйте у віршах!

  Бережіть неповторну українську природу! Лише живі квіти здатні прикрашати землю!

Відгадайте загадки про первоцвіти.

Він маленький і біленький,    Тільки вчора теплий вітер

Має ніженьку тоненьку.   Вість приніс нам від весни,

Сповіщає рідний край:     А сьогодні дивні квіти

Гей, весна прийшла, стрічай! (Підсніжник). Крізь замети проросли. (Підсніжник)

Ну, а я за ним у квітні

Голубим намистом квітну.

Не одну вже квітку маю –

Сім до неба піднімаю.  (Пролісок).

Лікувальну силу маю,

Жовтим цвітом розцвітаю.

Називають „ключ весни ”!

Як я звуся? Ти скажи! (Первоцвіт).

Дзвіночки в лісі ніжні – ніжні,

Немов сніжинки білосніжні.

В зеленім листі спочивають,

П’янкий запах мають.  (Конвалія).

Квітка я ніжна, низенька, дрібна.

Коли розцвітаю, приходить весна.

Мій цвіт фіолетовий, п’ять пелюсток.

І довго я квітну між інших квіток. (Фіалка).

Кольорові візерунки

На віночку у...  (Медунки).

Я схожа на дзвіночок,

Росту в бору сосновому

І знову в платті новому. (Сон-трава).       

Я на інших геть не схожий,

Кучерявий та пригожий

Постелю під голе віття

Фіолетове суцвіття. (Ряст).

 Ця квітка – сонечка портрет

Та знаменита не квітками,

А дивовижними листками. (Мати-й-мачуха).

Кросворд «Весняні квіти» (додаток додається)

Заключна частина.  Нажаль наше заняття підходить до логічного завершення і я хочу подякувати вам за сміливу та активну участь. Ви сьогодні гарно працювали.

А скажіть, будь-ласка, чи сподобалось вам сьогоднішнє заняття? 

 Які ви знаєте перші весняні квіти? Ми назвали лишень деякі з них. Їх є багато. Сподіваюсь, що у вас виникло бажання більше дізнатись про ці прекрасні витвори природи, що ви будете спостережливими і дбайливими господарями нашої землі.

Що ми можемо зробити, щоб зберегти в наших лісах красу первоцвітів? Не рвати самим квіти й не дозволяти, щоб це робили інші. Саме від нас самих залежить, чи будуть навесні квітнути первоцвіти в наших лісах.

Молодці, ви були дуже старанними та активними на уроці.

 Дякую за співпрацю.

 

Пам’ятайте! Найкраща квітка та, що квітує там,

де зросла. Не губіть її!

 

 

Підготувала провідний фахівець з екоосвіти    Головатюк Л.В.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Памятка « Увага! Захистимо первоцвіти!»

  • Первоцвіти – неповторна краса нашої природи;
  • Запам’ятайте назви первоцвітів: підсніжник, білоцвіт, первоцвіт, шафран, пролісок, мати й мачуха, медунка, конвалія, фіалка, ряст, сон – трава;
  • Не рвіть первоцвіти, а тільки милуйтеся ними;
  • Майже усі види первоцвітів занесені до Червоної книги України;
  • Їх кількість у природі щороку зменшується;
  • Торгівля первоцвітами заборонена;
  • Свідомо відмовтеся від купівлі квітів;
  • Станьте на захист первоцвітів!;
  • Цінуйте кожну рослинку!

 

 

Зберегти первоцвіти – наша справа!

Не залишайтеся байдужими!

 

 

 

 

 

 

Кросворд «Весняні квіти»

(Знайдіть у кросворді якомога більше назв весняних квітів. Читати можна у різних напрямах)

О

Н

Ф

І

С

Г

І

А

Ц

И

Н

Т

Т

А

К

Л

О

Н

І

Ж

Н

И

К

С

Ю

П

У

О

К

С

Т

П

І

Д

Б

І

Л

Ь

Л

Р

І

Д

К

Р

Н

А

Р

Л

К

О

Ь

П

П

Щ

А

О

Б

К

Ц

О

В

Н

Б

А

Б

А

Л

К

А

О

И

Б

А

Я

Р

Я

С

Т

У

У

Р

Н

С

Г

Л

І

У

П

Р

И

М

С

В

І

Ч

Е

 

 

doc
Додано
27 жовтня 2018
Переглядів
1910
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку