Екологічний урок «Як живеться вам птахи?»

Про матеріал

розширити і закріпити знання учнів про птахів, про їхню поведінку і спосіб життя, роль і місце у природі, значення у житті людини; формувати в учнів початкові навички дослідницької роботи; розвивати допитливість, спостережливість, інтерес до пташиного світу; учити замислюватись над наслідками своїх дій, навчити правил поведінки у природі; виховувати у школярів бажання допомагати птахам узимку.

Перегляд файлу

 

Екологічний урок

 «Як живеться вам птахи?»

Мета: розширити і закріпити знання учнів про птахів, про їхню поведінку і спосіб життя, роль і місце у природі, значення у житті людини; формувати в учнів початкові навички дослідницької роботи; розвивати допитливість, спостережливість, інтерес до пташиного світу; учити замислюватись над наслідками своїх дій, навчити правил поведінки у природі; виховувати у школярів бажання допомагати птахам узимку.

Обладнання: комп’ютер, фотографії зимуючих птахів, аудіозапис голосів птахів, плакат з девізом екологічного уроку.

Методи і прийоми: словесні (розповідь, бесіда, пояснення), наочні (демонстрація фотографій, відеозаписів, аудіо записів)

 

Девіз бесіди:

Ми друзі і вірні, і щирі

Бо ми бережем повсякчас

Пташок, що літають у вирій

І тих, хто зимують у нас!

 Основна  частина: Яка прекрасна і чудова наша Батьківщина! У будь-яку пору року вона чарує око, то яскравими барвами літа або золотої осені, то казковою красою зими або буйним цвітінням весни. Але найгарніший куточок природи залишається мертвим, якщо його не оживляють (птахи)

Прилетіли гості

Сіли на помості,

Без сокири, без лопати

Поробили собі хати.

Здогадались, дітлахи?

Ну, звичайно – це птахи.

 Розповідь про птахи не тільки прикрашають наше життя, вони перші помічники людини у боротьбі проти шкідливих комах та гризунів. Їх здавна називають санітарами лісу та полів. Тому люди також повинні дбати про пернатих. Найважче птахам приходиться взимку, коли падає білий лапатий сніг і віють холодні вітри. Ви вже, мабуть, знаєте,що деякі птахи відлітають у теплі краї, а інші, найсміливіші, залишаються зимувати. Зараз ми довідаємося, які це птахи, але для цього нам потрібно відгадати кілька загадок. Саме ці птахи залишаються у нас зимувати. Давайте ми з вами подивимося на фотографії зимуючих птахів, і  послухаємо цікаву інформацію про них.

 

Із сонечком рано встає пташеня!

Цвірінька, стрибає, шука черв’ячка.

Хто відгадає – той молодець.

Сіренька пташка – це…(Горобець)

 Горобе́ць це один із найвідоміших птахів, що живуть по сусідству із житлом людини. Добре пізнаваний як за зовнішнім виглядом, так і за характерним цвіріньканням. Довжина тіла 16 см, маса 23—35г. Загальне забарвлення оперення — зверху коричнювато-буре, іржавого кольору із чорними плямами, знизу білувате або сіре. Крила з жовтувато-білою поперечною смугою. Майже повсюдно є осілим птахом. Горобця можна зустріти і в сільській і міській місцевості. Харчується в основному рослинною їжею, лише навесні частково комахами, якими також вигодовує пташенят. У раціон горобця входять насіння сільськогосподарських культур, відходи різних продуктів, які він підбирає в поселеннях людини, хлібні злаки на полях, ягоди вишні, смородина, виноград в садах, навесні пуп'янки квітів. Гнізда влаштовує в різноманітних місцях — в щілинах будов, в норах глинистих і крейдяних ярів, в стінках гнізд великих птахів (чапель, лелек, орлів), в дуплах дерев, може займати шпаківні і нори берегових ластівок.

 

Вірно людям я служу,

Їм дерева стережу,

Дзьоб міцний і гострий маю,

Шкідників ним добуваю. (Дятел)

Дятел - осілий птах лишається в нас протягом цілого року. Та іноді, шукаючи їжі, досить далеко мандрують, приєднуючись до зграї дрібних комахоїдних птахів. Живляться дятли комахами серед яких переважають шкідники лісу та саду. Полюбляють дятли і насіння рослин, ягоди. Вони належать до групи корисних птахів. Гнізда дятли мостять у дуплах дерев, що їх вони видовбують своїм міцним дзьобом.

А чому цього птаха називають санітаром лісу? (Бо дятел дістає своїм міцним дзьобом личинок шкідливих комах.)

Синичка. Взимку, біля людських домівок можна побачити невеликих красивих пташок, які прилітають сюди в пошуках їжі. Це – синиці. Вони живуть в Україні цілий рік, хоча дехто думає, що вони прилітають до нас тільки зимою. Весною і влітку вони живуть в лісах, де в цей час багато їжі і вони тримаються подалі від людей. Зимою ж цим пташкам важко прогодуватися і шукаючи їжу вони прилітають до людського житла, де дбайливі люди влаштовують для них годівниці. Гніздяться переважно в дуплах дерев. Синиці – типові комахоїдні птахи і хоча зимою комах немає ці птахи залишаються зимувати в наших краях, переносять сніжні зими і морози, тому що здатні частково переключатися на рослинну і навіть тваринну їжу. Спинка у синиці зеленувата, низ жовтий з широкою чорною смугою уздовж грудей і черева, голова чорна, щоки білі з чорною каймою. Синиця дуже рухлива: з ранку до вечора перелітає вона з дерева на дерево, з куща на кущ. Це вона видивляється і знищує жуків, комарів, мух, інших шкідливих комах, їх личинки і лялечки. Зимою прилітає до годівниць, де охоче споживає різне насіння, клює м’ясо, сало, масло. Синиці дуже кмітливі пташки. Якщо всередину пляшки, на нитці підвісити шматочок сала, синичка спочатку спробує склювати його через скло, а потім сяде на горлечко пляшки і буде витягувати нитку дзьобом, притримуючи лапкою, аж поки не добереться до сала. Взимку синицям живеться нелегко. Від голоду і холоду вони потерпають більше ніж інші птахи. Вчені підрахували, що із 10 синиць до весни доживає лише 2, решта гинуть.

 Тому так важливо підгодовувати синичок, влаштовувати спеціальні гойдаючі годівниці, наприклад із під молочних пакетів чи з під соків. А чому гойдаючі? Тому, що інші птахи на такі годівниці не сідають і весь корм дістається тільки синичкам.

 

Має біле, як сніг, чорне ,як жук,

Вертиться, як біс, і повертається в ліс. (Сорока)

Сорока птах середніх розмірів, з контрастним біло-чорним оперенням, довгим хвостом. Живе вона поодаль від людського житла, але часто навідується до нас у гості. Гніздиться по чагарниках в густих заростях. Живиться сорока переважно комахами, але не відмовляється від загиблих тварин, а іноді хапає пташенят свійських птахів. У більшості випадків, шкода яку наносить сорока, не така вже й велика, в порівнянні з користю, яку вона приносить знищуючи шкідників. Гніздо сороки - це велика куляста купа гілок, складених у густих заростях, або на колючому дереві, а іноді зовсім низько над землею. Зверху має " дах " із сучків. З середини буває добре вимазане глиною.

Сива латка, чорна латка

    На березі скаче. (Ворона)

Ворона— добре відомий усім птах. Голова, горло, крила, хвіст, дзьоб і ноги чорні, решта оперення сіре. Ворона живиться комахами, гризунами. Може заподіювати шкоду, коли знищує яйця і пташенят як комахоїдних, так і мисливських птахів, напа­дає на домашніх курчат, поїдає насіння на посівах. У зв'язку з цим її відносять до шкідливих птахів. Проте влітку і восени ворона сіра знищує багато шкідливих комах і приносить тим самим велику користь. Відомо, що ворона разом з галками та граками під час оранки визбирує із землі личинок хрущів та дротяників

Ворону здалеку можна не лише побачити, а й почути. Чи помічали ви, коли найбільше кричать ворони? (Перед настанням холодів ворони збираються у великі зграї і голосно кричать)

Всі ці птахи добре пристосувалися до холодних кліматичних умов, можуть вживати різноманітну їжу, тому не відлітають у теплі краї, а залишаються зимувати у нас.

А ще взимку до нас прилітають гості. Чи знаєте ви їх?

 

Усі в блакитнім піджаку, рожевій сорочці

У нас зимою по саду гуляють, як гості (Снігурі)

 Снігурі. Взимку, як тільки випадає перший сніг, з’являються в Україні красиві птахи, з яскраво – червоними грудками. Це снігурі. Ім’я своє снігур дістав від слова „сніг”. Адже ці пташки, за народним повір’ям – перші вісники зими і снігу. Снігур – звичайний осілий птах Карпат і зимуючий птах на всій території України. Дивно якось виходить: снігурі прилітають до нас на зимівлю, в той час як багато птахів, навпаки, відлітають в теплі краї. Виявляється, наші краї для снігурів уже теплі краї: літом вони майже всі відлітають на далеку Північ, де зима дуже холодна. Там снігурі звивають гнізда і виводять пташенят. А восени всім сімейством вони прилітають до нас. Оселяються в хвойних лісах, але взимку нерідко зустрічаються в зелених зонах і садах населених пунктів. Тримаються невеликими зграйками (7-10 птахів у кожній). Живляться різними ягодами, бруньками, насінням деревних і чагарникових рослин. Снігурі – птахи не тільки красиві, а й солідні: ніколи не поспішають, не метушаться. І до того ж рицарі: самці, які б не були голодні, завжди поступляться кращими гронами горобини самиці. Перелітаючи з дерева на дерево і наспівуючи свої приємні пісні снігурі дуже оживляють зимові ліси, сади, парки. Як тільки зграйка снігурів перелітає на нове місце і сідає на верхів’я дерев чи кущі, вони одразу починають перегукуватись – аби легше було зібратися докупи. З наближенням темряви вся зграйка відлітає куди-небудь на дерева чи кущі де і ночують, сховавшись в густих гілках. Зимою снігурі, як і синиці прилітають до людського житла.

 

В хвойнім лісі я живу,

Там пісні співаю.

Шишки дуже я люблю,

З них зернятка маю.

В лісі я ще санітар,

А зовуть мене … (Шишкар)

Шишкар – надзвичайно цікавий птах, трохи більший за горобця. Поширені шишкарі у хвойних лісах Годуються вони в основному насінням сосен, ялин. В урожайний рік шишкарям узимку вдосталь корму. На відміну від інших птахів, шишкар виводить пташенят узимку. Шишкар – ялинник будує таке тепле гніздо, що ні яйця, ні пташенята в ньому не замерзають. Будує його лише самка з гілочок хвойних дерев, лишайника, м’яких корінців, вимощує мохом, шерстю, пір’ям. Гніздо завжди знаходиться високо над землею, біля стовбура чи в сплетінні крайніх гілок. Як тільки самка знесе яйця, з гнізда нікуди не відлучається, щоб не застудити яєць. Їжею її забезпечує самець. Такий розподіл обов’язків продовжується кілька днів після появи на світ пташенят. Пізніше самка харчується самостійно і батьки вже разом годують нащадків. Чим же вигодовують вони своїх пташенят? Вигодовують вони їх не комахами, як більшість зерноїдних птахів (та й де зимою комахи!), а подрібненими насінинами хвойних дерев. Пташенята вилітають із гнізда через кілька тижнів, але тривалий час лишаються разом з батьками, а потім приєднуються до інших сімей. Характерною ознакою цих своєрідних птахів є дзьоб, нижня і верхня частина якого зігнуті і перехрещуються між собою. Це пристосування для того, щоб витягувати з-під лусок шишок сосни і ялини насіння, яке є улюбленим кормом. Ще одну особливість мають ці пташки. Хвойне смолисте насіння – основний корм шишкаря. І тому тіло старого шишкаря настільки просочується смолою, що не піддається гниттю. Десять – п’ятнадцять років може лежати така «мумія» шишкаря.

Молодці! Ви правильно відгадали загадки і послухали розповідь про зимуючих птахів.

- Але якими б спритними  та витривалими не були б всі ці пташки, люті морози та сильні снігопади роблять їхнє життя взимку дуже важким. Дехто з них гине від холоду і голоду. Тому ми, люди, повинні подбати про пернатих друзів.

- А як це зробити? - Ви справжні друзі природи,  вже виготовили годівнички.. Годівнички починають вивішувати, у листопаді щоб птахи звикали до них. Почати підгодовувати птахів можна вже в листопаді-грудні, коли ще не дуже морозно. В основний період, з грудня до кінця лютого, корм у годівнички потрібно підкладати щодня. Підгодовування можна продовжувати до середини чи кінця березня, до появи комах.

Чим підгодовувати птахів?

 • Несмажене насіння соняшника дуже полюбляють снігурі та синиці, його краще ледь-ледь роздушити пляшкою чи качалкою.

 • Просо, пшоно їдять синиці та горобці.

 • Крихти сухого білого хліба - чудовий корм для багатьох птахів, а чорний хліб шкідливий для всього птаства.

 • Сире несолоне м'ясо і сало привабить більшу кількість синиць.

 • Чудово приваблює птахів відварена вівсяна крупа, заправлена яким-небудь тваринним жиром.

 • Насіння гарбуза, дині, кавуна, підійде більшості птахів.

 • Ягоди горобини та бузини чудовий корм для снігурів.

 ПАМЯТАЙТЕ! Не можна підгодовувати птахів смаженим насінням, солоними продуктами (салом або м’ясом) та чорним хлібом.

Закріплення вивченого матеріалу.

(Всі діти розділені на дві команди, учасники прикріплюють собі емблеми)

А тепер настала пора перевірити, чи уважно ви слухали на уроці. Запрошуємо вас на гру «Щасливий випадок».

  • Змагання відбудуться між командами «Снігурі»

Ми снігурі-молодці,

Природу залюбки вивчаєм.

Перемогу в боротьбі

здобути бажаєм.

«Синички»

 Ми розумнії синички,

Дуже гарнії сестрички!

Снігурі, мерщій тікати!

Йдуть синички перемагати!

1 гейм «Далі, далі…»

(Кожна команда отримує по три питання, на які потрібно дати відповіді)

«Снігурі».

  1. Які дерева залишаються зеленими весь рік? (Ялина, сосна)
  2. Якого птаха називають «санітаром лісу»? (Дятла)
  3. Який птах прилітає до нас тільки взимку і живиться насінням з шишок? (Шишкар)

«Синички»

  1. Яке листяне дерево скидає листя весною? (Дуб)
  2. Які птахи голосно кричать і збираються у зграї перед негодою? (Ворони)
  3. Якому птахові у Бостоні поставлено пам’ятник? (Горобцю)

Підсумок гейму.

2 гейм «Заморочки з бочки»

(Кожна команда вибирає з бочки конверт із завданням. Із зображених птахів визначити, який зайвий і пояснити чому)

1 конверт. Дика качка, лелека, горобець, ластівка. (Горобець, бо він не перелітній і зимує у нас)

Перевіримо, чи правильно виконала завдання команда.

2 конверт. Сорока, лебідь, дятел, синиця. (Лебідь, бо він відлітає у теплі краї)

Перевіримо, чи правильно виконала завдання команда.

Музична пауза

Ви так добре працюєте. А чи не час нам перепочити? Запрошую вас на музичну паузу.

 

3 гейм «Впізнай по голосу»

Зараз ви прослухаєте голоси птахів. Завдання:  впізнати їх та сказати, хто це.

(Голоси синиці, дятла, ворони, снігура, повзика, сороки.)

  4 гейм «Перегони за лідером»

Добігає кінця наше змагання «Щасливий випадок». Щоб визначити остаточного переможця починаємо останній гейм «Перегони за лідером». Завдання для команд: по черзі відповідати на питання тільки «Так» або «Ні».

1. Сороки відлітають у теплі краї?                                                Ні

2. Шишкарі живляться комахами?                                                Ні

3. Горобці знищують шкідливих комах?                                      Так

4. Снігурі мають яскраве оперення на грудцях?                         Так

5.Синичка прилітає до нас тільки взимку?                                   Ні

6. Чаплі гніздяться на деревах і годують пташенят комахами?  Ні

7. Птахів можна підгодовувати не смаженим насінням?             Так

8. У годівничку можна вішати солоне сало?                                 Ні

Заключна частина: Багато нового ви дізнались сьогодні про зимуючих птахів. Чи потрібно охороняти цих пташок і допомагати їм вижити взимку? Розвішуйте годівнички в школі, вдома. Не забудьте покласти туди корм для пташок і вони віддячать вам своїм радісним щебетом. Хотілося б вам побажати ніколи не забувати про наших пернатих друзів. Кожен, хто любить і цінує рідну природу, повинен постійно дбати про її збагачення, вміння зберігати і розумно використовувати її скарби. Закінчилась наша гра, завершується урок. Хотілося б вам побажати ніколи не забувати про наших пернатих друзів.

 

Слід усім запам’ятати:

Пташок треба захищати.

Їх оселі не руйнуй,

Краще взимку підгодуй!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
27 жовтня 2018
Переглядів
1796
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку