Екологія природи- екологія душі

Про матеріал
формувати в здобувачів освіти екологічну самосвідомість; - сприяти формуванню і розвитку творчих здібностей  здобувачів, яким притаманні почуття доброти, любові,  бережливого ставлення до природи  рідного краю; - виховувати свідомих громадян, які здатні реально поліпшити екологічний стан навколишнього  середовища свого рідного міста чи села.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

- формувати в здобувачів освіти екологічну самосвідомість; - сприяти формуванню і розвитку творчих здібностей  здобувачів, яким притаманні почуття доброти, любові,  бережливого ставлення до природи  рідного краю; - виховувати свідомих громадян, які здатні реально поліпшити екологічний стан навколишнього  середовища свого рідного міста чи села. Мета виховного заходу: Підготувала викладач Біології і географії Бачикало І.М та викладач української мови та літератури Литовченко Т. В

Номер слайду 2

ГОЛОВНІ ВИХОВНІ ЗАВДАННЯ: Ознайомлення з екологічними проблемами рідного краю; - розкриття проблем охорони довкілля; формувати відповідальне ставлення до довкілля як необхідної умови для збереження свого здоров’я; виховувати екологічне мислення та екологічну культуру здобувачів освіти. Люди добрі, схаменіться І навколо озирніться. Ми потонемо в відходах І загубимо природу!

Номер слайду 3

План виховного заходу Забруднення атмосфери Забруднення гідросфери Знищення лісів Проблема в природі дія людини Шляхи вирішення екологічних проблем

Номер слайду 4

Проблема в природі дія людини Врятує світ краса – Завжди так говорили. Тепер врятує світ лиш доброта, Бо однієї вже краси замало. Тож люди на Землі, Спішіть добро творити

Номер слайду 5

Екологічна проблема одна із найактуальніших проблем сьогодення Можливість внести свій посильний внесок у покращення екологічної ситуації Може кожен з нас!!! «Все на Землі, все треба берегти: І птаха й звіра, і оту тваринку. Не чванься тим, що цар природи ти, Бо врешті ти – лише її частинка.»

Номер слайду 6

В останні десятиліття ХХ століття у зв'язку із високими темпами науково-технічного прогресу, вплив на природу став особливо значним і великомасштабним.

Номер слайду 7

Наше життя нерозривно пов'язане з природним середовищем. На ранніх етапах свого становлення, людина, користуючись продуктами природи, не завдавала помітної шкоди природним ресурсам. Але з посиленням практичної діяльності, пов'язаної з винаходом знарядь праці, вплив її на природу неухильно зростав. Людина починається з добра, Із ласки, щирості, любові, Із батьківської хати і двора, Із теплоти, що є у кожнім слові. Л. Забашта

Номер слайду 8

Усе взаємопов'язано з усім – говорить перший екологічний закон. Відповідно, і кроку не можна ступити, не зачепивши, а часом і не порушивши чогось з довкілля. Кожен крок людини на звичайній галявині - це десятки погублених мікроорганізмів, наполоханих комах, що змінюють міграційні шляхи, а може бути, і знижують свою природну продуктивність. До появи людини та її діяльного ставлення до природи в живому світі панували взаємна гармонійна залежність і зв'язаність, можна сказати, що існувала екологічна гармонія.

Номер слайду 9

Причини екологічних проблем: 1 Бурхливі темпи зростання виробництва 2 Нераціональне природокористування 3 Забруднення навколишнього середовища відходами виробництва та суспільства

Номер слайду 10

Забруднення атмосфери

Номер слайду 11

Зміни в атмосфері Парниковий ефект Сонячна радіація

Номер слайду 12

Зміни в атмосфері Озонова діра Кислотні дощі

Номер слайду 13

Забруднення гідросфери

Номер слайду 14

Багатство нашої Землі - вода Кожен житель Землі в середньому споживає 650 м кубічних води на рік (1780 літрів на добу). Однак для задоволення фізіологічних потреб достатньо 2,5 літра в день, тобто близько 1 м кубічного на рік. Велика кількість води потрібно сільському господарству (69%) головним чином для зрошення; 23% води споживає промисловість; 6% витрачається в побуті. З урахуванням потреби води для промисловості і сільського господарства витрата води в нашій країні від 125 до 350 літрів на добу на людину. А вода — це справжнє диво! Як прожити без води? З нею ми завжди щасливі, З нею в нас нема біди. Є вода — ростуть рослини: Ліс, сади, рясні поля. Це чудово для людини. І радіє вся Земля!

Номер слайду 15

В даний час проблема забруднення водного середовища є дуже актуальною, тому що зараз люди починають забувати всім відомий вислів «вода - це життя». Без води людина не може прожити більше трьох діб, але, навіть розуміючи всю важливість ролі води в її житті, вона все одно продовжує завдавати шкоди водним об'єктам. Забруднення поверхневих вод

Номер слайду 16

Забруднення світового океану Стан вод Світового океану сьогодні викликає велику тривогу. Його забруднюють переважно річками, з якими щорічно надходить понад 320 млн т солей заліза, 6,5 млн т фосфору та ін. Дуже багато забруднень потрапляє в океани і з атмосфери: 200 тис. т свинцю, 1 млн т вуглеводнів, 5 тис. т ртуті тощо. Ці речовини викликають бурхливий розвиток деяких одноклітинних водоростей, що вже не раз спричиняло так звані «червоні припливи»  Ти знаєш, як зітхає океан? Як хвиля стомлено накочує на хвилю, І перейшовши не одну безкрайню милю, Лягає на тонкий коралів стан?

Номер слайду 17

Наслідки забруднень океану . До найбільш шкідливих забруднювачів Світового океану належать нафта й нафтопродукти, їх щорічно потрапляє сюди 5- 10 млн т, головним чином в результаті втрат при добуванні нафти з морських родовищ, аварій танкерів, берегового стоку тощо. Величезні нафтові плями були рознесяться морськими течіями й вітром далеко від місць аварій, забруднюючи значні ділянки узбережжя, спричинюючи загибель тисяч тюленів, морських птахів, риби тощою.

Номер слайду 18

Знищення лісів Особливо велику екологічну загрозу представляє виснаження лісів - "легких планети" і основного джерела біологічного різноманіття планети. Там щорічно вирубується або спалюється приблизно 200 тисяч квадратних кілометрів, а значить, зникає 100 тисяч (!) Видів рослин і тварин. Плакав ліс, Срібні сльози лились ручаями. Вітер розголос ніс, Понад долами й понад горами. Знайте всі, - Там у лісі дерева зникають, Віковічні дуби - Їх рубають, безжально рубають. Плакав ліс, Срібні сльози лились ручаями. Вітер ніс, слізну вість, Понад людськими головами.

Номер слайду 19

Загибель та знищення лісів На жаль, за минулі 10 тис. років людина знищила близько двох третин лісів на планеті. Ліси треба вирубувати вкрай обережно. Масове вирубування дерев може спричинити раптові зміни температури, знесення родючого шару ґрунту. Як результат, на місці вирубаних лісів утворюються пустелі.

Номер слайду 20

Опустелення З високими темпами вирубки лісів, зникають унікальні, багаті чорноземи із вмістом гумусу. Площі найродючіших земель скорочуються. Особливо важка ситуація виникає, коли зноситься не тільки грунтовий шар, а й материнська порода, на якій він розвивається. Тоді настає поріг незворотного руйнування, виникає антропогенна (тобто створена людиною) пустеля.

Номер слайду 21

Шляхи вирішення Екологічних проблем Світова спільнота виходить з того, що головний шлях вирішення екологічної проблеми – така організація виробничої та невиробничої діяльності людей, яка забезпечить нормальний «экорозвиток» – перетворення навколишнього середовища в інтересах всього людства і кожної людини. Любий друже! Я благаю - Природу вмій любити, Не смій ніколи і нізащо Їй шкоду спричинити! Даремно квіточку не рви, Пташині спокій дай, Усе, що є навколо тебе, Люби й оберігай!

Номер слайду 22

Заходи що поліпшення довкілля . технологічні — розробка і впровадження нових технологій, очисних споруд, видів палива; економічні - вкладання коштів у розвиток нових, ресурсозберігаючих технологій; освітянсько-виховні - формування екологічної культури, насамперед у молоді.

Номер слайду 23

Висновки!!! Забруднення навколишнього середовища, виснаження природних ресурсів і порушення екологічних зв'язків в екосистемах стали глобальними проблемами. І якщо людство продовжуватиме йти нинішнім шляхом розвитку, то його загибель, як вважають провідні екологи світу, через два - три покоління неминуча.

Номер слайду 24

Зупинися, Людино, на мить…  І відчуй, як Планеті болить. Як із серця крик вирина – Зупинися, Земля в нас одна!  Як у серці тліє любов, Щоб колись розгорітися знов. Зупинися, Людино, на мить… І відчуй, як Планеті болить…  

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гулевич Костянтин Васильович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
1 квітня 2023
Переглядів
674
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку