Економічне життя українського села і міста в другій половині XVI ст.

Про матеріал
Економічне життя українського села і міста в другій половині XVI ст. Розробка урока на допомогу вчителю, що працює дистанційно або на змішаній формі навчання для 8 класу, використання підручника Історія України 8 клас (автор Власов В. С.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Економічне життя українського села і міста в другій половині XVI ст.

Номер слайду 2

Розвиток міст у XVI-XVII ст. Залежно від підпорядкування міста на українських землях Речі Посполитої поділялися на: королівські (Польща) або великокнязівські (Литва) - до цієї групи належали здебільшого найдавніші міста; приватновласницькі або магнатські (найчисленніша група міст); церковні.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

XVI - перша половина XVII ст. – час появи та бурхливого розвитку міст. Поява нових міст була зумовлена утвердженням великої земельної власності князів-магнатів. Князь отримував привілей на спорудження замку та осадження міста з дозволом на торгівлю в ньому в певні дні.

Номер слайду 5

Магдебурзьке право — середньовічне право, за яким міста звільнялися від управління й суду великих землевласників. Кодекс магдебурзького права

Номер слайду 6

Міське самоврядування здійснював виборний магістрат

Номер слайду 7

Засідання магістрату (мал. XVI ст.)

Номер слайду 8

Поширення цехової системи в українських містах. Цех - самоврядна громада вільних ремісників одного чи кількох фахів, сформована на основі взаємної допомоги та опіки для підтримки їхніх професійних інтересів. Ремісничі цехові герби з Яворова (нині Львівська обл.)Печатки цехів

Номер слайду 9

Розвиток сільського господарства на українських землях у складі Литви і ПольщіНа українських землях у складі Великого князівства Литовського сільське господарство мало переважно натуральний характер. Сільськогосподарські продукти вироблялися переважно для власних потреб. Торгівля ними, особливо з іншими країнами, майже не велася. У той же час сільське господарство українських земель у складі Польського королівства поступово переорієнтовувалося на потреби європейського ринку, де зростав попит на продукцію промислів і сільського господарства. У володіннях короля і шляхти почали створювати фільварки, збільшувати панщину й відбирати землю в селян.

Номер слайду 10

Сільське самоврядування. Фільварок — хутір, маєток, велике шляхетське господарство, орієнтоване на ринок. Був багатопрофільним господарством, у якому вся земля належала панові і яке базувалося на праці залежних селян. Фільварок. Малюнок-реконструкція. 1 - панський ліс; 2 - панський будинок; 3 - перше поле; 4 - друге поле; 5 - пасовисько; 6 - панська піч; 7 - панський млин; 8 - сади й городи; 9 - третє поле

Номер слайду 11

Фільваркове господарство було товарним, бо його продукція йшла на ринок

Номер слайду 12

Сигизмуд ІІ Август. Великий князь литовський і польський король Сигізмунд II Август з метою збільшення доходів державної скарбниці вирішив організувати фільварки в королівських володіннях. У такий спосіб було започатковано першу відому на українських землях аграрну реформу.

Номер слайду 13

Аграрна реформа передбачала єдині повинності для селян. Головними з них були панщина і грошовий оброк (чинш). Додатковою повинністю вважалися згони — строкові сільськогосподарські роботи, пов’язані зі жнивами, косовицею, переорюванням землі. Додатковою повинністю вважався продуктовий оброк — дякло.

Номер слайду 14

Відбувалося закріпачення селян, пани на власний розсуд визначали їм панщину, повинності й податки, розпоряджалися їх майном і життям.

Номер слайду 15

ВИСНОВКИОсновою сільського господарства на українських землях у XVI ст. продовжувало залишатися землеробство. Новим явищем у розвитку сільського господарства стало поширення фільваркових господарств, які забезпечили зростання експорту збіжжя до країн Західної Європи. Поширенню фільварків сприяли реформи «волочної поміри». Фільварки призвели до посилення визиску селян і впровадження кріпосного права. У першій половині XVI ст. відбувається короткочасне піднесення міст. З XIV ст. на українських землях, у містах поширюються магдебурзьке право і цехова система організації ремесла.

Номер слайду 16

ЗАКРІПЛЮЄМО ЗНАННЯ1. Що становило основу господарського життя на українських землях у XVI ст.?2. Поширення фільваркового господарства і кріпацтва було проявом розвитку капіталістичних відносин чи феодальних?3. Що давало міщанам поширення магдебурзького права?4. Які особливості поширення магдебурзького права і цехової системи на українських землях?5. З якими країнами переважно вели торгівлю купці з українських земель?6. Чим міське самоврядування відрізнялося від сільського?

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Опрацювати §4 (ст.30-37), виписати нові терміни. Вміти відповідати на питання розміщенні на ст. 37

pptx
Додано
5 жовтня 2023
Переглядів
1315
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку