Православна церква в п/п 17 століття

Про матеріал
презентація за підручником авт. Хлібовської (параграф 7). "Православна церква в першій половині XVII столітті"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Православна церква в першій половині XVII ст. Параграф 7

Номер слайду 2

Давайте згадаємо. Дата підписання Берестейської унії. Умови Берестейської унії. Що ви знаєте про Михайла Рогозу та Іпатія Потія?Охарактеризуйте наслідки унії? Чи вирішила вона проблему протистояння між людьми різних конфесій?

Номер слайду 3

Становище православної церкви після Берестейської унії

Номер слайду 4

Берестейська унія фактично розділила Київську митрополію і призвела до утворення двох церков – греко-католицької і православної. Розгорнулась боротьба за відновлення прав утискуваної церкви, до якої долучилися представники всіх верств українського суспільства. Греко-католицьку церкву підтримував польський уряд. Більшість православних єпископів також стали уніатами, вірність православ'ю зберегли лише Гедеон Балабан та Михайло Копистенський. Православній церкві допомагали православні братства, меценати та українське козацтво. Саме за ініціативи братства та сприяння козацтва у 1620р. Було поновлено вищу православну церковну ієрархію.

Номер слайду 5

1. Відновлення вищої церковної ієрархії Київської митрополії1615 р. – заснування Київського Богоявленського братства. Воно мало власну школу і друкарню. Приміщення подарувала Гальшка Гулевичівна.1620 р. – єрусалимський патріарх Феофан висвятив на київського митрополита Йова Борецького та відновив діяльність православних церков (РП цього не визнала).1620 – 1631 рр. – православним митрополитом був Йов Борецький.

Номер слайду 6

Прочитайте цитату та дайте відповідь на питання після неї

Номер слайду 7

2. Легалізація православної церкви в Речі Посполитій1632 – 1647 рр. – новим митрополитом православної церкви був Петро Могила.1632 р. – польський уряд видав «Пункти для заспокоєння руського народу», які офіційно визнавали існування православної церкви. Опрацюйте ст. 36 підручника та назвіть причини визнання православ’я в Речі Посполитій

Номер слайду 8

3. Реформи митрополита Петра Могили. Реформи Петра Могили: Контролював моральні якості духовенства;Запровадив екзамени для священників;Боровся з порушеннями у призначеннях на церковні посади;Щорічно збирав церковні собори;Запровадив українську мову у богослужіннях, замість церковнослов’янської;1632 р. – створив Києво-Печерську колегію (Києво-Могилянську академію);Написав «Требник» - тексти молитов і священних ритуалів (хрещення, молебнів тощо);Реставрував Софійський собор, сприяв розкопкам Десятинної церкви, зруйнованої в 1240 р.).

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Параграф 7, читати і переказувати. Опрацювати конспект.

pptx
Додано
8 жовтня 2023
Переглядів
439
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку