Екскурсія до мішаного лісу

Про матеріал
Навчальна екскурсія дає змогу втілювати в життя навчальну програму з географії, розвивати пізнавальний інтерес інтелектуальних і творчих здібностей учнів у процесі географічних спостережень, розв’язання проблемних завдань, самостійного здобуття нових знань із географії; формувати здатність і готовність до використання знань та вмінь у повсякденному житті для адекватної соціально відповідальної поведінки в навколишньому середовищі, його збереження, адаптації до умов проживання на певній території; самостійного оцінювання рівня впливу людини на природу, безпеки довкілля як сфери життєдіяльності людини; виховувати екологічну культуру, любов до свого народу, місцевості проживання
Перегляд файлу

Екскурсія до мішаного лісу

План характеристики лісу

1. Тип лісу.

2. Яруси рослинності.

а) деревний;

б) чагарниковий;

в) мохово-лишайниковий.

3. Використання лісу людиною.

4. Охорона лісу.

   Полісся – це дивовижний край лісів і річок, де не буває нищівних засух, де повітря пахне сосною і хмелем, і здається, що його можна пити як березовий сік. Ліс – один із головних типів рослинності, в якому головну роль відіграють дерева і чагарники. Ліси – найскладніше і найпотужніше рослинне угрупування. Він впливає на гідрологічний і кліматичний режим місцевості, ґрунтоутворення, флору і фауну. Ліси є важливим акумулятором живої речовини на планеті, що утримує в біосфері ряд хімічних елементів і воду. При вирубуванні лісів на значних площах прискорюється біологічний кругообіг речовин.

   Наша екскурсія була проведена до мішаного лісу в урочище «Рудне», що на північно-східній околиці с. Запілля. Ділянка лісу, що досліджувалась, розміром 20-20 м, розташована на правому березі місцевої річки Рудавки.

J:\DCIM\100OLYMP\P6160415.JPG

   Рельєф ділянки рівнинний, з деревно-підзолистим ґрунтом. Клімат континентальний.

   На досліджуваній  ділянці ростуть дерева:  сосон – 29, ялівців – 14,  горобин  – 5, дика яблуня – 1, беріз – 2, дубів – 8, кущі шипшини, чорниця, мох, лишайники, багно, орляк звичайний.

J:\DCIM\100OLYMP\P6160413.JPG

Горобина

Обхват стовбура найбільшої сосни становив 157 см.

J:\DCIM\100OLYMP\P6160405.JPG

 

J:\DCIM\100OLYMP\P6160418.JPG

Молода сосна

   Сосна – струнке високе дерево з гладенькою поверхнею на  мідно-червоному стовбурі, неначе зроблене талановитим майстром з неперевершеним окоміром. Сосна – дерево світлолюбне. І хоч крона її прозора, та світло затримує. Тому нижні гілки відмирають, очищаючи стовбур.

   Звідкіля з’явилася у лісі ця висока та струнка красуня? За давньою  грецькою легендою, жила колись чарівна німфа Тітіс. Була вона молода, вродлива і весела. За щиру вдачу сподобалась вона богові північних вітрів Бореєві. Надумав він заволодіти дівчиною і перенести її з квітучих нив на снігові простори. Злякалася Тітіс і почала благати лісового бога Тана сховати її. Укрив лісовик зеленим гіллям німфу, а сам пішов у своїх справах. У цю мить налетів Борей. Дерева розхитує, кущі гне, між ними красуню шукає. Та вона міцно тримає свої шати. Від холодного вітру померзли трави, опало листя, лише шати Тітіс зеленіють, не вмирають. Не витримала німфа, задерев’яніла від холоду, завмерла деревом – красунею з вічнозеленими голками. А сльози її стали прозорою смолою на стовбурі.

   Сосна – вічнозелене дерево. Витримує температуру повітря до -65ºС. Дереву не загрожує зимове висихання, коли немає руху соків і немає чим поповнювати втрати від випаровування.  Хвоїнки мають смолисту та воскову оболонку, що дає можливість зберігати воду. Така будова коріння та хвої роблять сосну посухостійкою. Сосна – корисне дерево. Цінується її деревина, м’яка, легка, смолиста живиця, хвоя, самоцвіт сосни – янтар.

   Дуб – довговічне, міцне, живуче дерево. Коріння у нього більш могутнє, ніж у будь-якого листяного дерева. Деревина дуба важка і тверда, пружна і міцна, легко колеться, має гарну текстуру, не має запаху. Дубова деревина добре зберігається у воді, навіть стає ще міцнішою, багата на дубильні речовини, а вони з солями заліза чи інших металів, які завжди бувають у воді, дають темні важкорозчинні сполуки.

   Дуб – могутнє дерево. Крона нагадує величезне шатро, яке тримається міцними гілками. Плоди дуба – горіхи, всім відомі жолуді, улюблена їжа диких і свійських тварин, а для диких кабанів – найголовніший корм.

   Дуб, як і всі рослини, виділяє фітонциди. Повітря дубових гаїв цілюще впливає на тих, у кого підвищений кров’яний тиск. Значно поліпшується їх стан, нормалізується сон. Відпочинок під кроною дуба – це добрі ліки.

   Зеленими пірамідами стоять невисокі, до 6 м заввишки, стрункі деревця чи кущі з колючими голкуватими хвоїнками.

J:\DCIM\100OLYMP\P6160417.JPG

Ялівець

   Це – ялівець, вічнозелений, дуже корисний виробник фітонцидів. Колись підлогу та стіни дерев’яних хатин  натирали гілками ялівцю щоб позбутися комах-паразитів. Під час епідемій приміщення обкурювали димом ялівцевих гілок. Те саме робили із тарою для сала і ковбас. У діжках запарюють ялівцеві гілки перед засолюванням овочів. Діжки при цьому знезаражуються та набувають приємного аромату.

   Чорниці – невисокі кущики, які утворюють суцільні зарості. Цінні своїми плодами – ягодами, які мають лікувальні властивості, зокрема поліпшують зір. Чай із листя чорниці корисний для людей, хворих на цукровий діабет.

J:\DCIM\100OLYMP\P6160412.JPG

Кущики чорниць

J:\DCIM\100OLYMP\P6160416.JPG

   Багно – низький кущ із вічнозеленими листками. Має особливий запах, так як містить особливе ефірне масло. Чай із багонника корисний при кашлі. Порошком  із багонника пересипають шерстяний одяг від молі  і розкладають гілочки від мишей в сараях.

   Орляк звичайний – багаторічна рослина з великими перистими витонченими листками на довгих тонких черешках. Молоді листки завжди згорнуті завитком. Листки живуть не більше як 4 місяці і гинуть від перших заморозків. Рослина отруйна. Стриженьки молодих листків, зібрані до розгортання вайї, очищені від листочків, відварені і добре промиті, використовують для приготування супів, салатів, приправ.

   Зозулин льон – багаторічна рослина. Стебло прямостояче, густо вкрите вузькими зеленими листочками, коренів немає.

   Мохи – вищі спорові рослини, у яких у циклі розвитку переважає гаметофіт (статеве покоління). Вбирають воду листками, ніяких пристосувань до захисту від випаровування не мають, тому ростуть лише у вологих місцях. Якщо вологи їм не вистачає, вони переходять у стан спокою, в якому можуть перебувати досить довго. Ця біологічна особливість зумовлює те, що мохи зелені і влітку, і взимку.

    У лісі водяться тварини: лось, козуля, дикий кабан, заєць, білка, багато комарів, мошки, мухи. Восени ліс радує грибами: білими, підосичниками, підберезниками, сироїжками, польськими, зеленичками, лисичками.

J:\DCIM\100OLYMP\P6160404.JPG

Мішаний ліс

J:\DCIM\100OLYMP\P6160414.JPG

 

   Була проведена екскурсія до ботанічної пам’ятки природи «Кокоровець».

   Ділянка лісу площею 8,9 га знаходиться на півночі від села Запілля в лісовому масиві «Кокоровець». Тут охороняється дуб черещатий віком 150 років. Діти оглянули величні дуби, виміряли обхват стовбурів дерев. Звернули увагу на дуже товсту листяну підстилку. Хоч була осіння грибна пора, але грибів у лісі не знайшли.

J:\DCIM\100OLYMP\PA280722.JPG

J:\DCIM\100OLYMP\PA280723.JPG

Ось такі дуби-велетні ростуть у «Кокоровці»

J:\DCIM\100OLYMP\PA280726.JPG

Осінній ліс

J:\DCIM\100OLYMP\PA280730.JPGГодівниця для копитних

 

J:\DCIM\100OLYMP\PA280733.JPG

«Золото» лісу

 

 

docx
Додано
24 серпня 2023
Переглядів
280
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку