Екскурсія до регіонального ландшафтного парку Клебан – Бик

Про матеріал
Метою екскурсії є: - дати визначення терміну «ландшафтний парк»; - надати історичну довідку про створення ландшафтного парку Кледан Бик; - познайомити з особливостями рельєфу, флори та фауни парку Клебан Бик; - вчити спостерігати, порівнювати різні явища та робити висновки; - розвивати уяву та уважність, творчі здібності учнів; - формувати пізнавальну та соціальну компетентності; - виховувати любов до рідного краю, турботливе відношення до рідної природи.
Перегляд файлу

Сафронова Наталія Миколаївна – вчитель початкових класів, заступник директора з НВР  Навчально – виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Костянтинівської міської ради Донецької області

Екскурсія до   регіонального  ландшафтного парку  Клебан – Бик.

Мета:

  • дати визначення терміну «ландшафтний парк»;
  • надати історичну довідку про створення ландшафтного парку Кледан Бик;
  • познайомити з особливостями рельєфу, флори та фауни парку Клебан Бик;
  • вчити спостерігати, порівнювати різні явища та робити висновки;
  • розвивати уяву та уважність, творчі здібності учнів;
  • формувати пізнавальну та соціальну компетентності;
  • виховувати любов до рідного краю, турботливе відношення до рідної природи.

 

Попередня підготовка:

  1. Клас об’єднується за будь – яким принципом на 4 групи, які отримують наступні завдання:

1група – Знайти у тлумачному словнику та інших довідниках визначення      

  «ландшафтний парк».

2 група – Знайти інформацію про особливості рельєфу парку Клебан Бик.

3 група – Знайти інформацію про представників рослинного та тваринного  

   світу,  представленого у ландшафтному парку.

    4 група – Знайти літературні твори, присвячені регіональному  ландшафт 

        ному парку   Клебан – Бик.

 

Хід проведення екскурсії.

  1. Організаційний момент.

 

  1. Інструктаж з безпеки життєдіяльності та попередження дитячого травматизму під час проведення екскурсії.

 

 

  1. Тема, мета, мотивація проведення екскурсії.

 

  1. Пересування до місця проведення екскурсії.

 

 

  1. Вступне слово класного керівника: Сьогодні ми з вами знаходимось на території одного з красивіших місць Донецького краю, відомого в народі як Клебан Бик.

 Сюди тягнуть не тільки геологічні пам’ятки, пасма і цікаве історичне минуле, але також мальовничі пейзажі і багата рослинність - байрачні ліси, ділянки незайманої степу і обширне водосховище, де можна купатися і ловити рибу. З пагорбів Клебан-Бика відкривається захоплююча дух широка панорама. Схили пагорбів, порослі зеленою травою і чагарником ріденькими, круто падають до річки. Місцями на схилах виступають коричнюваті кам'яні оголення. Підніжжя пагорбів і прилеглі балки зарості кучерявим лісом.

           Підкорює безмежжя степової рівнини, на якій далеко, неохоче виділяючись, пролягли пагорби і зачаїлися невеликі річки. Здається, що так було вічно, і мимоволі приходять думки про тих, хто жив тут у далекі часи щ давав перші назви річок, пагорбам та угіддям, і чи збереглися ці назви.

         Регіональний ландшафтний парк «Клебан-Бик»- прекрасне місце для відпочинку та екологічного туризму. У парку створено мережу екологічних маршрутів і стежок.

          Створення парку - це данина історичному минулому. Про минулі часи зараз нагадують кам'яні статуї скіфів на в'їзді до парку. Ця місцевість тісно пов'язана з історією Війська Запорізького і його держави «Запорізької Січі».

На території парку ви познайомитеся з неповторними ландшафтами, яскравими фарбами  квітучих степів, світом тварин і рослин.

 

  1. Методика «мозковий штурм».

Але давайте спочатку з’ясуємо, що містить у собі поняття «ландшафтний парк»

(діти висловлюють власні думки з цього приводу).

А зараз ми звернемося до нашої 1 групи яка працювала з тлумачними словни Ками та довідковою літературою. Яке ж визначення терміну «ландшафтний парк» дають науковці.

Відповіді дітей:

  1. Ландшафтний парк - ландшафтний комплекс, з вільним рішенням розташування елементів планування, близької до природної.
  2. Ландшафтний парк відрізняється вільним розташуванням доріг, алей та інших елементів планування;
  3. Звичайно включає обширні водойми, галявини, гаї, організовані у певну просторову систему; використовується для відпочинку з обмеженим режимом користування.

 

        8. Щоб краще познайомитись з особливостями ландшафтного парку ми зараз розділимося на групи, кожна з яких отримає окреме завдання. Ці завдання ви будете виконувати протягом першої половини нашої екскурсії, а зібрані матеріали знадобляться вам для створення презентацій для наступної години спілкування.

           Розподіл завдань між учасниками екскурсії.(групи, що були створені напередодні  екскурсії змінюють свій склад).

1 група -  Замалювати або сфотографувати форми рельєфу ландшафтного парку Клебан Бик.

2 група - Замалювати або сфотографувати представників флори  ландшафтного парку Клебан Бик.

3 група - Замалювати або сфотографувати представників фауни ландшафтного парку Клебан Бик.

          4 група – Скласти  міні – твір на тему: «Моє знайомство з регіональ

          ним  ландшафтним парком  Клебан – Бик.

 

        9. Історична довідка.

            Парк був організований рішенням Донецької обласної ради від 29.02.2000 р. № 23/11-256 загальною площею 1874 га, з включенням до його складу Клебан-Бикського водосховища і прилеглих від Клебан-Бикського оголення територій.

Клебан-Бикське оголення - єдине найбільш повне оголення ніжнепермскіх відкладень в Кальміус-Торецьке улоговині. Статус пам'ятника загальнодержавного значення визначено розпорядженням Ради Міністрів УРСР № 780-р від 14.10.1975 року.

лебан-Бик — регіональний ландшафтний парк площею 2142 га. Розташований в гирлі річки Клебан-Бик, на берегах Клебан-Бикського водосховища в Костянтинівському районі Донецької області. Це єдине якнайповніше оголення нижньопермських відкладень в Кальміус-Торецькій улоговині. Охороняється законом з 1975 року. Статус регіонального ландшафтного парку отримав в 2000 році.

Територія парку є мальовничою гірською місцевістю по обидва береги Клебан-Бикського водосховища. Ця місцевість має багату історію, вона тісно пов'язана з історією Війська Запорізького і його держави – славетної Запорізької Січі. Майже з 1500 року в царських грамотах, виданих Війську Запорізькому про кордони козачих вільностей, зустрічається назва «Урочище річки Бичок», з 1600 року – «Клебіна», а з 1720 року – «Клебан-Бик». Недалеко від місця злиття річок Бичок і Кривий Торець стояла козача застава «Залізна», назва якої в наші часи носить невелике село недалеко від міста Дзержинська. Назва заповідника і притоки ріки ніяк не пов'язана з биками, яких нібито розводили в цій місцевості. Насправді, поєднання слів «клебан-бик» означає приблизно те ж, що і «дно ями». Справа в тому, що вся територія цього парку 200 мільйонів років назад була дном Пермського моря, про що свідчать відбитки молюсків і черепашника на піщаних каменях. Особливий інтерес представляє геологічний пам'ятник природи загальнодержавного значення «Клебан-Бикськоє оголення», площа якого 60 га з виходами на поверхню дуже древніх гірських порід, які утворилися в прибережних ділянках старовинного Пермського моря, розташовується на лівому схилі Клебан-Бикського водосховища.

 

   10. Тепер надійшов час послухати повідомлення  учнів 2 та 3 групи.

    Повідомлення 2 групи (під час розповіді класний керівник демонструє вказані об’єкти ). Дана територія має гористий характер. Особливий інтерес представляє геологічний пам'ятник природи загальнодержавного значення «Клебан-Бикське оголення», площа якого 60 га з виходами на поверхню дуже давніх гірських порід, які утворилися в прибережних ділянках старовинного Пермського моря, розташовується на лівому схилі Клебан-Бикського водосховища.  Внизу, в річковій долині, виписує хитромудрі петлі меандри русло річки. Далі блищить блакитне дзеркало великого водосховища. Полога річкова тераса правого берега плавно переходить у що йде до горизонту злегка горбисту Турецько - Кальміуська долину, яка добре проглядається на десяток і більше кілометрів

    Повідомлення 3 групи.

Рослинний світ парку представлений байрачними лісами, де збереглася ділянки типчаково-ковилового і петрофільного степу. Чагарники представлені шипшиною, таволгою, кизильником чорноплідним. У байрачних лісах домінують дуб звичайний, ясен високий з домішкою в'яза голого, декількох видів клена, липи серцеподібної. Ландшафтний парк має більш ніж двадцять видів рідкісної флори. Серед них лише сім різновидів ковили, піон вузьколистий, сон-трава. Всього ж тут зростають більше двохсот різновидів трав'янистих і деревинно-чагарникових порід.

Богатый і тваринний світ парку – тут можна зустріти качок, фазанів, куниць, єнотоподібних собак, зайців-русаків, косулі і кабанів. Є тут і види, що охороняються Червоною книгою: два різновиди жовтобрюхого полоза, змія звичайна і степова, вуж звичайний і шаховий. Можна зустріти і так званих безногих ящірок або просто медяниць. Фахівці підрахували: в урочищах Клебан-Бика гніздиться близько 150 видів птахів. А під 650 гектарами водного дзеркала річки і невеликих її заток, що входять до складу парку, мешкає більше десятка різновидів риб.

 

11. Екологічний трудовий десант.

 

12. Літературна хвилинка.

Прийшов час для того, щоб ми прослухали завдання нашої 4 групи, яка знайомилась з літературними творами, присвяченими Клебан Бику.

Виступ учнів

ВЕЧІР У СТЕПУ    Черкасенко С.Ф.

Лежу в степу... Журливий вечір наді мною

Загадкою мовчить, ховає таїну,

І шепчеться вітрець з могилою старою

Про давній час, славетную старовину.

А там в ярах, по лощинах вже ніч чорніє;

Ще далі, ген на обрію, змарнілим склом

В оздобі верб задумливий ставок біліє

І дихає звідтіль привабливим теплом.

Біля ставка, в яру, пастух вечерю варить.

Легенька мла над всім: чи дим то, чи туман?..

Як гарно тут в степу лежать, про щастя марить,

Очима обіймать небесний океан!..

Далеко десь самотня пісня заридала

Й ввірвалась в темряві, мов срібная струна,

Затихло все, і сумно-сумно застогнала

Назустріч їй у вербах тихая луна.

А чий то спів збудив вечірнєє мовчання?

Чия душа вночі боліє і квилить? —

Не знаю я... Але і досі те ридання

Чи то в душі, чи то в повітрі — ще бринить.

1906

 

 

МІЙ РІДНИЙ КРАЙ   Шаповал М.Ю.

Мій рідний край—пахуче поле,

Мій рідний край—цвітучий май,

Моя журба , моя неволя,

Чорний рани біль, страшний одчай.

      Мої невиспівані звуки,

І листя жовте з квітника,

Благально в гору зняті руки,

Перед нападом хижака.

Мій рідний край—слова дитячі,

Мій рідний край— думки старі,

І промінь ранішній неначе, 

І світ вечірньої зорі…

1917.

 

13. Робота над завданнями. Час для власних спостережень.

 

14. Перегляд робіт учнів з їхнім подальшим коментарем.

 

15. Пересування до міста.

 

16. Підведення підсумків. Метод «мікрофон»

- Висловіть власну думку про побачене на екскурсії.

- Як ви вважаєте, чому ландшафтний парк Клебан Бик  називають «перлиною» Донецького краю?

- Що ми можемо зробити, щоб зберегти це парк для нащадків?

 

 

doc
До підручника
Природознавство 4 клас (Андрусенко І.В.)
Додано
27 травня 2019
Переглядів
996
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку