«Екскурсія до водойми. Казка В.О.Сухомлинського «Равлик»

Про матеріал
Ознайомити дітей з літніми змінами на водоймі, мешканцями водойм, зокрема з равликом. Розвивати у дітей навички сприймання навколишнього середовища, пам'ять, увагу, спостережливість. Виховувати любов, до природи, бажання помічати та зберігати все те, що вона нам дарує. Словник: равлик, кістяний будиночок.
Перегляд файлу

Відділ освіти виконкому Інгулецької районної у місті ради

Комунальний дошкільний навчальний заклад

№ 141

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Конспект заняття по

ознайомленню з природою

 для дітей середнього дошкільного віку

«Екскурсія до водойми.

Казка В.О.Сухомлинського «Равлик»

 

 

 

Картинки по запросу картинки улиток для детей

 

 

 

 

 

 

 

 

2021 р.

 

 

 

Мета: ознайомити дітей з літніми змінами на водоймі, мешканцями водойм, зокрема з равликом. Розвивати у дітей навички сприймання навколишнього середовища, пам'ять, увагу, спостережливість. Виховувати любов, до природи, бажання помічати та зберігати все те, що вона нам дарує. Словник: равлик, кістяний будиночок.

 

Хід заняття :

 

Похожее изображениеПід час екскурсії звернути увагу на красу берегів водойми: всі вони покриті ясною соковитою травою та буяють різноманітними квітами (кульбаба, мати-й- мачуха). Набрати води у відерце. Порівняти її колір та температуру з тією; що була навесні під час минулої екскурсії. Що на цю зміну вплинуло? пригадати, яких мешканців бачили у водоймі та поблизу неї навесні. Звернути увагу на коричневих жаб. Розглянути їх і уточнити, що це трав'яні жаби, але вони приходять до води, а у жабок, що живуть у водоймі, шкіра зеленого кольору.

Перевести погляд на водомірок, що ковзають по поверхні води, ніби мірять її кроками. За допомогою водяного сачка піймати равликів у воді, підібрати їх за різною формою раковин. Розглянути ставковика; раковина у нього закручена у формі спіралі і витягнута гострячком угору. У котушки вона звертається рівномірно від товщого кінця до тоншого. З раковини висувається м'якеньке тіло равлика, яке називається ногою, але на ній розміщені очі, вусики, ріжки і рот. Розглянути, як вони пересуваються. Сказати, що равлики хоч і маленькі, повільно пересуваються, але дуже люблять мандрувати.

Ось про одного із таких мандрівників і розповідає нам казочка В.О.Сухомлинського, яку він і назвав «Равлик». Читання казки.

 

Запитання за змістом казки:

- Де живе Равлик?

- Який у нього будиночок?

 - Кого боїться Равлик?

 - Чи залишає Равлик свій будиночок?

 - Чим він любить поласувати?

 - Де ховається від небезпеки?

 

Підвести підсумок екскурсії, пригадати побачене на водоймі та її мешканців. Пояснити дітям, що кожен куточок природи, всі пташки, звірі, комахи, що живуть у ній - невід'ємна частина життя на землі, де виростають нові покоління людей , які повинні піклуватися про збереження її краси.

 

В.О. Сухомлинський «Равлик»

 

Під кущем малини живе маленький Равлик. Це такий дивовижний мандрівник. Живе він у кістяному будиночку. Вилазить крізь маленьке віконечко, виставляє свої м'якенькі ріжки, дивиться навкруги оченятами. Картинки по запросу картинки улитки для детейЯкщо немає близько ні сороки - білобоки, ні жука рогатого. Равлик  помаленьку лізе під кущ малини і будиночок несе із собою. Вилізе на листок, дістане солодку ягідку і з'їсть. А як тільки побачить небезпеку, залізе в будиночок і сидить. У кістяному будиночку йому не страшно.

 

 

docx
Додано
17 січня 2022
Переглядів
1132
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку