Природні зони України

Про матеріал
- що таке природна зона; - які природні зони існують в Україні,скільки їх, і де вони розташовані; - яка природна зона займає найбільшу площу, а яка найменшу; - у чому полягає подібність і відмінність між природними зонами України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природні зони Україниrrrr

Номер слайду 2

Природна зона. Природні зони - ділянки суші, які отримують однакову кількість сонячного тепла і опадів, мають однакові погодні умови, рослинний і тваринний світ.

Номер слайду 3

Карта природних зон світу

Номер слайду 4

КАРТА ПРИРОДНИХ ЗОН УКРАЇНИ

Номер слайду 5

Порівняння площ природних зон України

Номер слайду 6

Мішані ліси Зона мішаних лісів розташована на півночі України. Простягається з півночі на південь на 150 – 200 км. Охоплює Волинську, Рівненську, Житомирську, Київську, Чернігівську області невеликі територіїЛьвівської, Тернопільської,Хмельницької, Сумської областей.

Номер слайду 7

Лісостеп Територія, на якій чергуються ділянки лісу і степу, називається лісостеповою зоною. У лісостеповій зоні тепле літо і помірно холодна зима. Опадів випадає менше, ніж у зоні мішаних лісів, але більше, як у степах. На степових ділянках переважає чорноземний ґрунт. Природні умови сприятливі для росту і розвитку дикорослих та багатьох культурних рослин. У цій зоні переважно трапляються ділянки листяних лісів. Там живуть тварини, більшість яких поширені і в зоні мішаних лісів.

Номер слайду 8

Степ На південь від лісостепу до Чорного й Азовського морів розкинулася безлісна територія — степова зона України. Поверхня степів рівнинна, з горбами, ярами й балками. Сонячні промені падають на степову зону пряміше і дужче нагрівають земну поверхню. У степах літо довге, сонячне, жарке. Опадів випадає мало. Осінь тепла. У другій половині осені йдуть дощі. Зима коротка, холодна, малосніжна. Весна настає рано. Через те, що температура повітря різко підвищується, волога з ґрунту швидко випаровується. Навесні і влітку гарячі суховії часто зумовлюють посухи. Взимку холодні вітри спричиняють хуртовини й чорні бурі. Вони руйнують родючий шар ґрунту.

Номер слайду 9

Фізкультхвилинка

Номер слайду 10

Південний берег Криму — смуга суші завширшки від 1 до 12 км між Кримськими горами і Чорним морем. Весна розпочинається рано. Літо майже бездощове, довге і спекотне. Опади випадають восени і взимку. Зима дуже тепла, тому сніг одразу тане. На погоду також впливають Кримські гори і Чорне море. Гори в усі пори року захищають Південний берег Криму від холодних північних вітрів. Південний берег Криму

Номер слайду 11

Українські Карпати. Карпатські гори, які знаходяться в Україні, називають Українськими Карпатами. Українські Карпати — гори, середні за висотою. Вони утворені кількома гірськими хребтами. Між ними розкинулися мальовничі долини. Карпатські гори — це місце в Україні, де випадає найбільше опадів: дощів — навесні і влітку, снігу — взимку. Весною сніг довго лежить на округлих вершинах гір, але з часом тане під променями сонця. Після дощів і танення снігу вода потоками збігає з гір у долини й часто спричиняє повені.

Номер слайду 12

Розфарбуйте і підпишіть природні зони України

Номер слайду 13

Зробимо останній крок - підсумуємо урок

Номер слайду 14

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, Презентації
НУШ
Додано
19 листопада 2023
Переглядів
213
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку