електичний струм в металах. презентація

Про матеріал
матеріал до уроків з розділу "електричний струм". додається як презентація до уроку
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Електричний струм в металах

Номер слайду 2

Електричний струм. Електричний струм - це упорядкований рух заряджених частинок. Напрямок електричного струму співпадає з напрямком руху позитивних зарядів.

Номер слайду 3

Будова металів+Приклад кристалічної будови металів. Na281 Останній електрон слабо притягується до ядра тому, що:далеко від ядра10 електронів відштовхують одинадцятий

Номер слайду 4

+++++++++---------Будова металів

Номер слайду 5

Теория друде. Теория Друде — классическое описание движения электронов в металлах. Эта теория была предложена немецким физиком Паулем Друде через 3 года после открытия электрона как частицы — в 1900 году.

Номер слайду 6

Основи теорії електронної провідності металів Німецький фізик П. Друде 1900 р. створив теорію електропровідності металів:вільні електрони в металі ведуть себе, як молекули ідеального газу; “електронний газ” підлягає законам ідеального газу; рух вільних електронів у металі підлягає законам класичної механіки Ньютона; вільні електрони в процесі їх хаотичного руху взаємодіють не між собою, а з іонами кристалічної решітки; при співударах з іонами кристалічної ґратки електрони передають іонам усю свою кінетичну енергію.

Номер слайду 7

ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ МЕТАЛІВБлиск. Твердість. Пластичність. Ковкість. Густина. Температура плавлення. Тепло та електропровідність

Номер слайду 8

Найважливішою фізичною характеристикою металічного стану є електрична провідність. Вона зумовлена наявністю рухливих електронів у кристалічній ґратці металів. Тому метали відносять до провідників І роду. За звичайних умов найкращу електропровідність має срібло, на другому місці – мідь, далі – алюміній. Метали з високою електропровідністю мають і високу теплопровідність, яка також пояснюється можливістю переміщення електронів.

Номер слайду 9

Досліжне підтвердження електропровідності металів. У 1899 р. К. Рікке на трамвайній підстанції у Штуттгарті включив в головний провід, що живить трамвайні лінії, послідовно один одному торцями три тісно притиснутих циліндра; два крайніх були мідними, а середній - алюмінієвим. Через ці циліндри більше року проходив електричний струм. Провівши ретельний аналіз того місця, де циліндри контактували, К. Рікке не виявив в міді атомів алюмінію, а в алюмінії - атомів міді, тобто дифузія не відбулася. Таким чином, він експериментально довів, що при проходженні по провідникові електричного струму іони не переміщаються. Слідчий-но, переміщуються одні лише вільні електрони, а вони у всіх речовин однакові.

Номер слайду 10

Дослід який вказує на існування вільних електронів в металах 

Номер слайду 11

Якщо в провіднику немає електричного поля, то електрони рухаються хаотично, аналогічно тому, як рухаються молекули газів або рідин.

Номер слайду 12

Застосування надпровідності Надпровідність застосовується: в чутливих магнітометрах та гальванометрах; пам'яті ЕОМ; трансформаторах, генераторах; надпровідних кабелях і магнітах; поїздах на магнітній подушці.

Номер слайду 13

Висновок. Отже,електричний струм у металах являє собою напрямлений рух вільних електронів. За відсутності електричного поля вільні електрони в металах рухаються хаотично. Якщо ж у металевому провіднику створити електричне поле, то вільні електрони, не припиняючи свого хаотичного руху, починають рухатися напрямлено.

pptx
Додано
22 листопада 2021
Переглядів
4180
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку