Електродвигун. Електровимірювальні прилади. Гучномовець

Про матеріал
Розробка презентації до уроку фізики в 9 класі на тему: "Електродвигун. Електровимірювальні прилади. Гучномовець"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Електродвигуни. Електровимірювальні прилади. Гучномовець. Урок 8 Фізика 9 клас

Номер слайду 2

Дайте відповідь на запитання. На рис. зображено для кількох випадків напрямок струму в провіднику та напрямок ліній магнітної індукції магнітного поля. Визначте напрямок сили Ампера для кожного випадку а–г. Сформулюйте “правило лівої руки” для визначення напрямку сили Ампера. Запишіть формулу.

Номер слайду 3

Вивчаємо дію магнітного поля на рамку зі струмом

Номер слайду 4

Електродвигун. Електричний двигун — це пристрій, у якому електрична енергія перетворюється на механічну. Пристрій, який автоматично змінює напрямок струму в рамці, називають колектором.

Номер слайду 5

Електродвигун

Номер слайду 6

Електродвигун. Для збільшення потужності електродвигуна його обмотку виготовляють із великої кількості витківдроту. (рис. 7.3)Для забезпечення рівномірного обертання ротора використовують кілька обмоток, які намотують на одне осердя (рис. 7.4)

Номер слайду 7

Будова електродвигуна1 – ротор2 – статор3 – обмотка статора4 – колектор

Номер слайду 8

Електровимірювальні прилади. На повертанні рамки зі струмом у магнітному полі постійного магніту ґрунтується дія електровимірювальних приладів магнітоелектричної системи — гальванометрів, амперметрів і вольтметрів постійного струму.1 — постійний нерухомий магніт; 2 — спіральні пружини;3 — півосі; 4 — рамка, жорстко закріплена на півосях;5 — нерухоме осердя;6 — стрілка; 7 — шкала

Номер слайду 9

Електровимірювальні прилади. У вимірювальних приладах електродинамічної системи замість постійного магніту використовують електромагніт.

Номер слайду 10

Електровимірювальні прилади. Дія вимірювальних приладів електромагнітної системи базується на явищі втягування феромагнітного диска в проміжок нерухомої котушки зі струмом.

Номер слайду 11

Електродинамічний гучномовець. Електродинамічний гучномовець (динамік) — це пристрій, який перетворює електричний сигнал на чутний звук. Будова електродинамічного гучномовця: 1 — звукова котушка; 2 — дифузор;3 — постійний кільцевий магніт; 4 — керн; 5 — фланці

Номер слайду 12

Дайте відповіді на запитання1. Чому рамка зі струмом повертається в магнітному полі? чому зупиняється?2. Назвіть основні частини електродвигуна. Яка з них «відповідає» за безперервне обертання ротора електродвигуна? 3. Що являє собою статор електродвигуна? 4. Назвіть переваги електричних двигунів порівняно з тепловими.5. Опишіть будову та принцип дії вимірювальних приладів магнітоелектричної системи. 6. Чи відрізняються будова та принцип дії амперметрів і вольтметрів? Якщо так, то чим? 7. Опишіть будову та принцип дії гучномовця.

Номер слайду 13

Розв’язування задач (усно)На рисунку зображено рамку зі струмом, яка повертається в магнітному полі постійного магніту. Визначте напрямок струму в рамці.

Номер слайду 14

Розв’язування задач (усно)Чому в разі послідовного приєднання вольтметра до кола сила струму в колі значно зменшується?

Номер слайду 15

Розв’язування задач (усно)На затискачах вимірювальних приладів магнітоелектричної системи зазначено полярність («+» і «–»). Що буде, якщо, вмикаючи прилад, не дотриматися полярності?

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Вивчити: § 7 Впр. 7 (4,5) - усно

pptx
Додано
12 вересня 2021
Переглядів
8781
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку