Електромагнітне поле та електромагнітні хвилі

Про матеріал
Розробка презентації до уроку фізики в 9 класі на тему: "Електромагнітне поле та електромагнітні хвилі"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Електромагнітне поле та електромагнітні хвиліУрок 41 Фізика 9 клас

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання. Що таке звук? Наведіть приклади джерел і приймачів звуку. Чому джерело звуку випромінює звук? Від чого залежить швидкість поширення звуку? Якою фізичною величиною визначається висота тону?Чим визначається гучність звуку?Наслідком якого явища є відлуння? Що таке інфразвук? Як він впливає на людину? Що таке ультразвук? Наведіть приклади застосування ультразвуку в природі, медицині, техніці. Що таке ехолокація?

Номер слайду 3

Гіпотеза Дж. Максвела. Минулого навчального року ви дізналися про електричне поле, цього року — про магнітне поле. Ви також з’ясували, що магнітне поле, яке змінюється, не тільки діє на рухомі заряджені частинки й намагнічені тіла, а й створює електричне поле. Такого висновку дійшов свого часу М. Фарадей. Керуючись принципом симетрії, видатний англійський фізик Джеймс Максвелл висунув підтверджену згодом гіпотезу про те, що не тільки змінне магнітне поле створює електричне поле, а й змінне електричне поле створює магнітне поле.

Номер слайду 4

Джеймс Кларк Максвел. Джеймс Клерк Максвелл (1831–1879) — англійський фізик і математик, творець класичної електродинаміки, один із засновників статистичної фізики

Номер слайду 5

Електромагнітне поле. Електромагнітне поле — вид матерії, за допомогою якого здійснюється взаємодія між зарядженими тілами і частинками та намагніченими тілами.

Номер слайду 6

Електромагнітне поле. У системі відліку, пов’язаній із хлопчиком, виявляється лише електрична складова електромагнітного поля. У системі відліку, пов’язаній із дівчинкою, виявляються обидві складові — й електрична, й магнітна

Номер слайду 7

Електромагнітні хвиліЕлектромагнітна хвиля — це поширення в просторі змінного електромагнітного поля. За теорією Максвелла, джерелом електромагнітної хвилі може бути будь-яка заряджена частинка, що рухається з прискоренням.

Номер слайду 8

Характеристики електромагнітних хвиль. На відміну від механічних хвиль електромагнітні хвилі можуть поширюватися у вакуумі зі швидкістю світла

Номер слайду 9

Eлектромагнітні хвилі:відбиваються від провідних предметів (кут відбивання дорівнює куту падіння);заломлюються на межі з діелектриком;частково поглинаються речовиною і частково розсіюються нею та ін. Характеристики електромагнітних хвиль. Генріх Рудольф. Герц (1857–1894) —німецький фізик, одиніз засновників електродинаміки

Номер слайду 10

Дайте відповіді на запитання. У чому полягає гіпотеза Дж. Максвелла? Дайте означення електромагнітного поля, назвіть його складові. Наведіть приклади, що підтверджують відносність електричного та магнітного полів. Як утворюється електромагнітна хвиля? Які об’єкти можуть її випромінювати? Які фізичні величини характеризують електромагнітну хвилю? Як вони пов’язані? Які властивості електромагнітних хвиль було встановлено в ході дослідів Г. Герца?

Номер слайду 11

Розв’язування задач (усно)Електромагніт підіймального крана живиться постійним струмом. Визначте:1) в якому випадку електромагніт створює для оператора крана й електричне, й магнітне поля: а) електромагніт не рухається; б) електромагніт переносить вантаж;2) в яких випадках електромагніт випромінює електромагнітні хвилі:а) в момент замикання кола; б) в момент розмикання кола; в) коли електромагніт, рухаючись рівномірно, переносить вантаж; г) коли нерухомий електромагніт тримає вантаж.

Номер слайду 12

Розв’язування задач

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Вивчити § 19 Впр. 19 (3,5) – письмово. Впр. 19 (4) – повідомлення на 2-3 хв. готує один учень

pptx
Додано
10 жовтня 2021
Переглядів
2748
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку