Фізичні основи сучасних бездротових засобів зв’язку. Радіолокація

Про матеріал
Розробка презентації до уроку фізики в 9 класі на тему: "Фізичні основи сучасних бездротових засобів зв’язку. Радіолокація"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізичні основи сучасних бездротових засобів зв’язку. Радіолокація. Урок 43 Фізика 9 клас

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання. Назвіть відомі вам види електромагнітних хвиль. Що спільного між усіма видами електромагнітних хвиль? У чому їх відмінність? Як змінюються властивості електромагнітних хвиль зі збільшенням їхньої частоти?Наведіть приклади застосування різних видів електромагнітних хвиль. Як уникнути негативного впливу деяких видів електромагнітного випромінювання на здоров’я людини?

Номер слайду 3

Шкала електромагнітних хвиль. Звернувшись до шкали електромагнітних хвиль, побачимо, що найбільша її ділянка належить радіохвилям. Оскільки частоти цих хвиль значно відрізняються, то різняться і їхні властивості.

Номер слайду 4

Ультракороткі радіохвиліЗа своїми властивостями ультракороткі радіохвилі (завдовжки від кількох сантиметрів до кількох метрів) дуже близькі до світлових променів: вони поширюються в межах прямої видимості, їх можна посилати вузькими пучками.

Номер слайду 5

Стільниковий зв’язок. Стільниковий зв’язок — один із видів мобільного радіозв’язку, в основі якого лежить стільникова мережа. Для стільникового зв’язку використовують електромагнітні хвилі частотою від 450 до 3000 МГц. Загальна зона покриття ділиться на невеликі ділянки — стільники площею приблизно 25 км2.

Номер слайду 6

Стільниковий зв’язок

Номер слайду 7

Радіолокація. Радіолокація — спосіб виявлення, розпізнання та визначення місця розташування об’єктів за допомогою радіохвиль.

Номер слайду 8

Принцип роботи імпульсного радіолокатора. Радіолокаційна установка — радіолокатор (радар) — забезпечує випромінювання радіохвиль, а також приймання радіохвиль, які відбиваються від об’єкта. Радіолокатор посилає хвилі (короткочасні високоенергетичні імпульси) напрямлено та вузьким пучком. Радіолокатор може працювати в двох режимах: Режим пошуку (антена обертається і сканує весь простір)Режим спостереження ( антена напрямлена на вибраний об’єкт)

Номер слайду 9

Радіосигнал, який посилає радіолокатор, являє собою короткочасний (тривалістю мільйонні частки секунди), але дуже потужний імпульс. Щойно імпульс послано, антена радіолокатора автоматично перемикається на прийом: радіолокатор «слухає» ефір — чекаєна відбитий сигнал. Принцип роботи імпульсного радіолокатора. Відстань S до об’єкта визначають за часом t проходження радіоімпульсу до цілі й назад

Номер слайду 10

Застосування радіолокаціїРадар Доплера використовується у метеорології для прогнозування погоди

Номер слайду 11

Дайте відповіді на запитання. У чому полягає основна перевага ультракоротких радіохвиль? Що таке стільниковий зв’язок? Як він організований? Що таке радіолокація? На чому вона ґрунтується? Опишіть принцип роботи радіолокатора. Як за допомогою радіолокації визначають місце розташування об’єкта (відстань до об’єкта, напрямок, в якому він розташований)? Де застосовують радіолокацію?

Номер слайду 12

Розв’язування задач. На якій відстані виявлено об’єкт, якщо відбитий сигнал повернувся через 20 мкс після посилання?Радіолакатор працює на частоті 6·108 Гц. Радіохвилю якої довжини він випромінює?

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Вивчити: § 21 Впр. 21 (4) - підготувати коротку доповідь на 2-3 хв.

pptx
Додано
10 жовтня 2021
Переглядів
4800
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку