Електронна музика. 7 клас

Про матеріал
В уроці є відеофрагменти. Для того, щоб подивитись відео, необхідно мишкою натиснути на фото
Перегляд файлу

 

 ЕЛЕКТРОННА МУЗИКА

   Сьогодні, поряд із народною і класичною музикою, найчастіше у програмах радіо і телебачення, у кінофільмах і комп’ютерних іграх лунає сучасна музика у виконанні електронних інструментів — електрогітари, синтезатора тощо. І це не дивно, адже в епоху розвитку електротехнологій змінюється палітра музичного мистецтва. З появою електронноакустичної апаратури виникають нові можливості для композиторів і виконавців. Зароджується новий напрям мистецтва — електронна музика.

   Електронна музика — музика, створена з використанням електронних музичних інструментів і технологій (часто за допомогою спеціальних комп’ютерних програм)

П'єр Шеффер

 

     У 1948 р. французький інженер-акустик П’єр Шеффер створював чимало шумових дослідів. Саме вони згодом стали основою конкретної музики, яка в подальшому вплинула на розвиток електронної музики. 

      Конкретна музика — це сукупність викривлених (перекручених) природних шумів, для якої характерна відсутність мелодії. Ідеться про такі шуми як плескіт морських хвиль, шелестіння листя, спів пташок, завивання вітру, стукіт крапель дощу, а також звуки молотів, поїздів, машин тощо. Найвідомішою роботою в даному стилі є «Електронна поема» Едгара Вареза, яка вперше прозвучала па відкритті Брюссельської всесвітньої виставки у 1958 р. і згодом стала її гімном.

 

1  - «Електронна поема» Едгар Варез

Конкретна музика різнобічно вплинула па формування великої кількості стилів електронної музики, однак найвизначніше її досягнення полягає в тому, що вона є «пращуром» академічної електронної музики. Зважаючи на складність роботи з обладнанням того часу, електронна музика не отримала в даний період широкого поширення. Однак у 90-х pp. відбулося повторне відродження електронної музики. Для її виконання використовували вже електромеханічні музичні інструменти, наприклад електрогітари, синтезатори й комп'ютери. Усі ці інструменти стали доступні не лише професійним студіям звукозапису, а й широкому загалу. Тому електронна музика, яка раніше розвивалася переважно композиторами академічного напряму, стала частиною поп-культури. В електронній музиці особливу роль відіграють темброві і фактурні барви, колористичні ефекти, які виникають завдяки експериментуванню з різними звучаннями.

Легендою музичної електроніки, піонером і лідером електронної музики вважається Карлхайнц Штокхаузен, автор понад трьохсот творів у цій галузі.

 

 

   Карлхайнц Штокхаузен    (1928— 2007) — німецький композитор, засновник музичної електроніки. Народився в селищі поблизу Кельна, в родині вчителя. У підлітковому віці

залишився сиротою і заробляв на життя на фабриці, у військовому лазареті, охоронцем

автостоянок тощо Долаючи життєві труднощі, завершив з відзнакою Вищу музичну школу в Кельні, навчався в Парижі у композитора О. Мессіана. У різні роки очолював студію

електронної музики, був звукорежисером, виступав як диригент і піаніст. Незвичні

експерименти зі звуком, міксування відомих тембрів із «живою» електронікою часто не

знаходили розуміння у сучасників і музику композитора за його життя різко критикували.                                

Окрім електронної музики Штокхаузен писав й інші твори. Зокрема, його грандіозну театралізовану композицію «Світло. Сім днів тижня», що складається з семи масштабних опер, виконували в італійському театрі «Ла Скала».

2 - Карл Штокхаузен, цикл «Звук. 24 години дня. 13. Космічні пульси».

 

МУЗИЧНИЙ КАЛЕЙДОСКОП

 

Російський інженер Лев Сергійович Термен передбачав появу сучасного синтезатора і звучання електронної музики. У 1920 р. він винайшов терменвокс — електромузичний інструмент, на якому звук витягується шляхом переміщення рук виконавця в електромагнітному полі поблизу металевої антени.

 

Терменвокс може звучати як скрипка, віолончель, флейта. Інструмент призначений для виконання будь-яких (класичних, естрадних, джазових) музичних творів, а також для створення різних звукових ефектів (спів птахів, свист та ін.). Застосовують його під час озвучування кінофільмів, в театральних постановках, циркових програмах. Л. Термен вважав, що найвдаліший твір для демонстрації можливостей терменвоксу — «Вокаліз» С. Рахманінова.

 

Руханка

 

Трохи пограємо!

Натисніть на Посилання 1 і Посилання 2 , зберіть пазли і ви дізнаєтеся, які електронні музичні інструменти там приховані Поспіваємо!

 

Ось і все! Пока усім!                                                                    Ми побачимося знов днів так через сім!

Урок підготувала вчитель музичного мистецтва Оксана Жосан

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тищенко Маргарита
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
8 травня 2020
Переглядів
2501
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку