Електронна музика. 7 клас (продовження)

Про матеріал
Урок створено за підручником "Музичне мистецтво, 7 клас", автори: Л.Масол, Л.Аристова. В уроці є відеофрагменти. Для того, щоб подивитись відео, необхідно мишкою натиснути на фото і тоді відкриється відео в Ютубі
Перегляд файлу

 

 ЕЛЕКТРОННА МУЗИКА (продовження)

Сьогодні ми продовжуємо знайомство з електронною музикою

 

   Електронна музика не має меж, її звуки народжуються на всіх континентах. Чимало нових стилей і течій з’явилися на батьківщині надсучасних технологій — в Японії. Легендою японської електронної музики вважають композитора й виконавця Ісао Томіта, який створює на синтезаторі електронні композиції для театру, кіно і телебачення. З цією метою він заснував електронну музичну студію, де він записує електронні аранжування класичної музики, зокрема «Танок сніжинок» Клода Дебюссі, «Картинки з виставки» Модеста Мусоргського. Його інтерпретації знайомих мелодій вражають неперевершеним, абсолютно новим звучанням.

Ісао Томіта

 

Клод Дебюссі, «Місячно сяйво» (в електронній обробці Ісао Томіта)

 

   В одному з інтерв’ю митець зазначив: «Раніше музикант міг оперувати тільки звуками існуючих інструментів. Однак композитор не міг створювати звуки сам. Але синтезатор

пропонує нам таку саму палітру звуків, як і палітра фарб у художника. А звуки синтезатора неможливо уявити заздалегідь. І в цьому — море можливостей. Візьмемо для прикладу картини Сальвадора Далі. Іноді в них поєднуються реалістичні і фантастичні образи. Так само в електронній музиці».

Синтезатор — електронний музичний інструмент, який синтезує звуки за допомогою генераторів звукових хвиль.

 

Інструмент має кілька різновидів: цифрові, віртуальні, аналогові. Синтезатор у вигляді корпусу з клавіатурою називається клавішним синтезатором.


Українська електронна музика

 

Серед українських музикантів, які створюють електронну музику поряд із академічними жанрами, вирізняється молодий композитор Алла Загайкевич. Вона успішно опанувала

сучасні технології звукоутворення. У своїх оригінальних творах вона поєднує комп’ютерні засоби із звучанням традиційних інструментів. За саундтрек до кінофільму «Мамай» А.

Загайкевич була нагороджена Національною премією ім. О. Довженка.

1 - Уривок з кінострічки "Мамай".  Автор музики - Алла Загайкевич

ONUKA український електро-фольк музичний гурт. Особливістю гурту є використання національних народних мотивів та інструментів в електронній музиці.  

Вокалісткою гурту, автором текстів, головним автором ідей є Наталія Жижченко. На сцені вона, окрім вокалу, грає на сопілці, окарині, свистульці, омнікорді, невеликих перкусійних інструментах, а також керує відтворенням семплів.  Назва проєкту «ONUKA» (тобто «онука») — це данина поваги до видатного українського майстра музичних інструментів Олександра Шльончика, дідуся солістки ансамблю Наталії Жижченко. За словами Нати: «Він зробив мою першу сопілку, навчив грати, сформував у мене розуміння Батьківщини».

 

Поспіваємо!

 

А тепер переходимо до тестування!

 

Урок підготувала вчитель музичного мистецтва Оксана Жосан

pdf
Додано
8 травня 2020
Переглядів
2686
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку